برای تعیین وضعیت سلامت بدن سالی دو بار آزمایش چکاپ را انجام دهید. برخلاف اکثر آزمایشات که تنها برای قطعیت وجود بیماری انجام می شوند، آزمایش چکاپ زمانی صورت می گیرد که شما ظاهرا سالم هستید اما از دورن بدن اطلاعی ندارید.
لذا به سلامتی ظاهری خود توجه نکرده و حتما انجام این آزمایشات را جدی بگیرید. اما یکی از مهمترین مواردی که تعیین کننده دقت این آزمایش و صحت نتیجه نهایی است، شرایط شما قبل از انجام تست است.
شرایط قبل از آزمایش چکاپ به موارد گفته می شود که فرد باید قبل از انجام آزمایش آن ها را رعایت کند تا جواب آزمایش قابل اطمینان باشد. هر آزمایشی ممکن است شرایط خاصی برای انجام داشته باشد و رعایت این موارد برای جواب صحیح و پیگیری درمان فرد مراجعه کننده بسیار حیاتی می باشد.
شرایط نمونه گیری باید دقیق انجام شود. همچنین باید توجه شود که تمامی آزمایش ها نیاز به رعایت شرایط خاصی ندارند ولی معمولا برای انجام آزمایش چکاپ نیاز به رعایت شرایط خاصی می باشد.
آزمایش چکاپ به مجموعه ای از تست ها گفته می شود که فرد باید به صورت دوره ای در سال برای اطمینان از سلامت خود انجام دهد.
در آزمایش چکاپ آزمایش قند خون، آزمایش های چربی خون شامل کلسترول، تری گلیسرید، شمارش کامل سلول های خون CBC برای بررسی کم خونی ها و اختلالات گلبول های سفید و پلاکت و اندازه گیری الکترولیت های خون شامل سدیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر و….. و بررسی عملکرد کبد شامل بیلی روبین، آنزیم های کبدی، تست های هپاتیت GCT و بررسی عملکرد کلیه شامل اندازه گیری اوره و کراتیتن و آزمایش ادرار و مدفوع و غیره ممکن است درخواست شود.
لیما طب برای شما یک بسته از پیش طراحی کرده که از تست های بالینی است که می تواند وضعیت سلامتی شما را بر اساس عوامل مختلف به دقت ارزیابی کند. شما میتوانید با وارد شدن در صفحه ی آزمایش و چکاپ کامل در منزل بتوانید با خیال راحت تمام آزمایشات و نمونه برداری ها را انجام دهید تا بیشتر بتوانید به سلامتی خود کمک کنید.
برای چکاب کامل چند ساعت باید ناشتا بود؟
همه آزمایش ها نیاز به آمادگی قبلی ندارند اما انجام بیشتر آزمایش ها نیازمند رعایت نکاتی است که اگر به خوبی مراعات گردند موجب رسیدن به نتایج درست آزمایشگاهی می شوند. منظور از ناشتایی این است که :
نباید طی ۱۲ ساعت قبل از انجام آزمایش غذا بخورید .
نباید طی ۱۲ ساعت قبل از آزمایش مایعات بنوشید.
نباید طی ۱۲ ساعت قبل از آزمایش آدامس بجوید .
نباید از شکلات های مختلف، ترکیبات نعناع دار، شربت های سینه یا قرص های نرم کننده گلو استفاده نمائید .
برای چکاب کامل چی نخوریم؟
تغییر در رژیم غذایی طی چند روز یا با چند وعده ی غذایی تأثیر قابل توجهی ندارد. با این حال ممکن است برای انجام آزمایش چکاپ پزشک رژیم غذایی خاصی را برای شما توصیه کند که این رژیم با توجه به نوع آزمایش متفاوت است، برای مثال:
برای اندازه گیری نیتروژن اوره خون (BUN) باید حداقل ۲ تا ۳ روز قبل از انجام آزمایش از مصرف گوشت زیاد خودداری کنید.
مصرف الکل تاثیر مستقیمی روی آنزیمهای کبدی از جمله آلکالین فسفاتاز، SGOTو SGPTدارد، بنابراین قبل از چکاپ انزیم های کبدی از مصرف الکل جلوگیری شود.
برای اندازه گیری میزان آهن خون، شب قبل از آزمایش نباید غذای غنی از آهن مانند قرص اهن، عدس، گوشت قرمز و …… مصرف کنید.
برای اندازه گیری میزان قند خون، شب قبل از ازمایش از مصرف بیش از انداره قندها پرهیز شود.
برای اندازه گیری میزان کلسترول خون می توانید یک هفته پیش از انجام آزمایش با مشورت پزشک، رژیم غذایی معمولی داشته باشید و منع مصرف چربی نداشته باشید.
برای چکاب کامل چه زمانی باید آزمایش بدهیم؟
برخی از آزمایشات نیاز به ساعت مشخصی برای ناشتایی دارند که چه بسا برای بسیاری از افراد تحمل این ساعات برای ناشتایی دشوار باشد ولی رعایت آن در هنگام شب که شخص بیدار نمی باشد بسیار راحت تر می باشد. بنابراین در بسیاری از موارد به افراد توصیه می شود آزمایش چکاپ خود را صبح هنگام و بعد از بیداری انجام دهند.
علاوه بر این موضوع بدن هنگام صبح در استاندارد ترین حالت خود قرار دارد و میزان استرسی که فرد در چند ساعت قبل تجربه کرده است در کمترین میزان خود می باشد.
در هنگام چکاب کامل چگونه رفتار کنیم؟
استرس فرد هنگام نمونه گیری می تواند باعث افزایش سطح قند خون، افزایش هموگلوبین خون و تغییرات در میزان هورمون های رشد، پرولاکتین، کورتیزول و … از دیگر نتایج استرس است. بنابراین توصیه می شود قبل از نمونه گیری چند نفس عمیق بکشید و ارامش خود را حفظ کنید.
در هنگام چکاب کامل چه کارهایی باید انجام دهیم؟
فعالیت شدید بدنی مانند ورزش و تحرک بدنی باعث افزایش هورمون های پرولاکتین، هورمون رشد و آنزیم کراتینین فسفوکیناز Reatine Phosphokinase (CPK) می شود. بنابراین توصیه می شود قبل از انجام آزمایش از تحرک زیاد و فعالیت های بدنی سنگین اجتناب کنید. بهتر است یک هفته پس از اتمام دوره مصرف انتی بیوتیک چکاپ انجام شود.
هنگام شب که شخص بیدار نیست، تحمل ناشتایی بسیار راحت تر است. بنابراین در بسیاری از موارد توصیه می شود که آزمایش چکاپ را صبح انجام دهید. توصیه میشود وارد صفحه ی بهترین زمان برای آزمایش چکاپ چه موقع است؟ مراجعه کنید تا بیشتر بتوانید به صحت بودن جواب آزمایش خود کمک کنید.
جواب آزمایش چکاپ چقدر طول می کشد؟
زمان دریافت نتایج بسته به نوع ازمایش ممکن است از چند دقیقه تا چند هفته طول بکشد. از جمله رایجترین تست های که بصورت روتین انجام می شود، می توان به تست CBC ، بررسی چربی خون و ازمایشات مربوط به بررسی عملکرد تیروئید، ازمایش تشخیص بارداری و انجام ازمایشات مربوط به بیماری های مقاربتی و انواع سرطان اشاره کرد.
بصورت کلی می توان گفت که مدت زمان که برای انجام خونگیری لازم است حدودا کمتر از ۵ دقیقه طول می کشد. برخی از موارد رایج آزمایش خون که ممکن است پزشک تجویز کند شامل موارد زیر است:
آزمایش CBC و بررسی کم خونی ها :
آزمایش گلبول سفید خون (White Blood Cell (WBC))
گلبولهای قرمز خون (Red Blood Cell (RBC))
هماتوکریت (Hematocrit (HCT, packed cell volume, PCV))
هموگلوبین (Hemoglobin (Hgb))
پارامترهای گلبول قرمز (Red Blood Cell Indices)
پلاکت ها Platelet (Thrombocyte)
میانگین حجم پلاکت ها(Mean Platelet Volume (MPV))
آزمایش اهن سرم (Serum Iron)
آزمایش فریتین (Ferritin )
نتایج CBC معمولاً کمتر از ۲۴ ساعت اماده می شود.
پانل متابولیک پایه:
در این پانل الکترولیتهای خون مانند کلسیم، گلوکز، سدیم، پتاسیم، دی اکسید کربن، کلرید، نیتروژن اوره خون و کراتینین را مورد ارزیابی قرار میدهند.این نتایج نیز معمولاً طی ۲۴ ساعت برای پزشک شما ارسال میشود.
پانل متابولیک کامل:
این آزمایش خون علاوه بر تمام فاکتورهای موجود در پانل متابولیک پایه، مقدار پروتئین های آلبومین، توتال پروتئین، انزیم های کبدی مانندALP ،ALT ،AST و بیلی روبین و کلیوی مورد ارزیابی قرار می گیرد. این نتایج نیز معمولاً طی ۷۲ ساعت برای پزشک شما ارسال میشود.
پانل لیپیدی:
در این پانل میزان کلسترول بدن مانند (HDL) و(LDL) اندازهگیری میکنند. اینها لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) و لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) را شامل میشوند. این نتایج نیز معمولاً طی ۲۴ ساعت برای پزشک شما ارسال میشود.
آزمایشتیروئید:
وجود هورمونهای تیروئیدی مانند هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) T4, T3, برای بررسی عملکرد غده تیروئید بوسیله پانل تیروئید در خون ارزیابی میشوند. اعلام نتایج این ازمایش ممکن است یک الی دو روز زمان ببرد.
آزمایش خون بارداری
آزمایش خون بارداری به دو صورت کمی و یا کیفی است. مدت زمانی که برای انجام این آزمایشات لازم است ممکن است متفاوت باشد. اعلام نتایج این ازمایش ممکن است چند ساعت تا دو الی سه روز زمان ببرد.
آزمایش سرطان
بسته به نوع سرطان احتمالی، پزشک ازمایش خون مورد نظر را برای بیمار تجویز می کند. اعلام نتایج این ازمایش ممکن است چند هفته زمان ببرد.
آزمایش های مربوط به بیماریهای مقاربتی (STD)
ازمایشات تشخیصی برخی از بیماری های مقاربتی (جنسی) مانند ایدز، هرپس تناسلی، انواع هپاتیت، سفلیس در مراکز بهداشتی درمانی و کلینیکها به راحتی قابل دسترس است. نتیجه برخی از این ازمایش ها در عرض کمتر از یک ساعت به بیمار داده می شود، این دزر حالی است که برخی دیگر از این تست ها ممکن است چند هفته طول بکشد.
سخن آخر:
شما عزیزان برای کسب اطلاعات لازم در مورد نحوه نمونه گیری، هزینه و زمان جواب دهی ازمایش های مورد نظر خود، می توانید به ازمایشگاه فوق تخصصی تهران طب مراجعه کنید و یا با شماره تلفن های ۰۲۱۴۴۴۴۳۱۴۸ و ۰۲۱۴۴۶۱۲۷۱۲تماس بگیرید.
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields