آزمایش های پزشکی, چکاپ, سلامت جسم, سلامت جنسی, غدد

تست پروستات در خانه و همه چیز در باره آن

تست پروستات در خانه

پروستات غده ای کوچک در زیر مثانه است که نقش مهمی در تولید مثل مردان داشته و از بیماری های مربوط به آقایان که با افزایش سن رخ می دهد می توان به بزرگ شدن پروستات اشاره کرد. اگر از آن به طور صحیح مراقبت نشود مشکلاتی مانند مشکلات ادراری به همراه خواهد داشت. شما می توانید انواع تست پروستات، آزمایش و چکاپ کامل در منزل و تزریقات در منزل را توسط تیم حرفه ای لیما طب در منزل انجام دهید. برای آشنایی بیشتر با تست پروستات در خانه و نحوه انجام آن با ما همراه باشید.

پروستات چیست؟

فهرست عناوین صفحه:

پروستات چیست؟ همانطور که گفته شد پروستات یک غده کوچک درون ریز بسیار مهم در آقایان بوده که در زیر مثانه قرار دارد و وظیفه ساخت مایع منی را بر عهده دارد. سلامت پروستات با باروری آقایان رابطه مستقیمی داشته و با افزایش سن این غده بزرگ تر می شود که بزرگی بیش از حد آن می تواند باعث بروز مشکلاتی شود. بهتر است با افزایش سن انجام انواع آزمایشات را شروع کرده که کمک بسیاری در تشخیص زود هنگام بیماری پروستات می کند.

پروستات بخشی از دستگاه تناسلی مرد است که شامل آلت تناسلی، پروستات، وزیکول‌های منی و بیضه‌ها می‌شود. پروستات درست زیر مثانه و جلوی راست روده قرار دارد. اندازه آن به اندازه یک گردو است و مجرای ادرار (لوله ای که ادرار را از مثانه تخلیه می کند) را احاطه کرده است. پروستات مایعی تولید می کند که بخشی از مایع منی را تشکیل می دهد. با بالا رفتن سن، پروستات بزرگتر می شود. این می تواند باعث باریک شدن مجرای ادرار و کاهش جریان ادرار شود. به این حالت هیپرپلازی خوش خیم پروستات می گویند و با سرطان پروستات یکسان نیست. مردان همچنین ممکن است تغییرات دیگری در پروستات داشته باشند که سرطانی نیستند.

انواع آزمایش پروستات کدامند؟

نحوه آزمایش و چکاپ پروستات چگونه است؟ برای اطمینان از اینکه دچار بیماری و مشکلات پروستات شده اید یا نه باید انواع آزمایشات پروستات را چه در آزمایشگاه و چه در محل انجام دهید. این آزمایشات عبارتند از: تست غربالگری PSA : PSA یا آنتی ژن پروستات پروتئینی ساخته شده توسط غده پروستات است. مقداری از این آنتی ژن در خون و مقداری دیگر از آن در مایع منی وجود دارد. تست غربالگری پروستات یکی از آزمایشات تخصصی و بهترین راه برای تشخیص سرطان پروستات در مراحل اولیه است. معاینه دیجیتالی رکتوم: آزمایش دیجیتال رکتوم نوع دیگری از تست پروستات بوده که به همراه آزمایش خون PSA انجام می شود. بیشتر تومور های بدخیم از نقاط نزدیک به رکتوم شروع شده و اندازه گیری PSA به پزشک کمک می کند تا پیشرفت سرطان را تشخیص دهد. اسکن و بیوپسی پروستات: در هر مرحله ای از درمان امکان اینکه پزشک از اسکن، بیوپسی و MRI برای بیمار استفاده کند زیاد بوده که برای تشخیص وضعیت بیمار استفاده می شود. آزمایش ادرار: آزمایش ادرار ممکن است برای بررسی عفونت پروستات تجویز شده و آزمایش ادرار برای وجود گلبول های سفید خون و باکتری نیز می تواند تجویز شود.

چه زمانی باید تست پروستات انجام داد؟

تست آنتی ژن اختصاصی پروستات(Prostate-Specific Antigen (PSA))

آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) یک آزمایش خون است که سطح PSA را در نمونه خون اندازه گیری می کند. PSA پروتئینی است که توسط پروستات ساخته می شود. پروستات غده ای در دستگاه تناسلی مردان است که در زیر مثانه قرار دارد و مایع منی را می سازد. سطح پایین PSA در خون طبیعی است اما سطح بالای PSA ممکن است ناشی از:

  1. سرطان پروستات
  2. بزرگ شدن پروستات یا هیپرپلازی خوش خیم پروستات(BPH)
  3. سایر مشکلات رایج پروستات
  4. مصرف برخی از داروهای

آزمایش PSA نمی تواند نشان دهد که چه چیزی باعث سطح غیر طبیعی PSA می شود. بنابراین، اگر سطح ان بالا باشد برای تشخیص دقیق مشکل به ازمایشات تکمیلی نیاز است. نام های دیگر: کل PSA (total PSA)،  PSAازاد (free PSA) تفسیر نتایج ازمایش PSA

آزمایش PSA چه کاربردی دارد؟

آزمایش PSA برای غربالگری سرطان پروستات استفاده می شود. غربالگری سرطان به معنای جستجوی علائم قبل از ایجاد سرطان است. اما آزمایش های غربالگری به تنهایی نمی توانند سرطان را تشخیص دهند. اگر در آزمایش غربالگری، تشخیص بر وجود سرطان بود، به آزمایش‌های دیگری نیاز دارید تا بفهمید آیا سرطان دارید یا نه و چقدر پیشرفت کرده است. سرطان های پروستات بسیار کند رشد هستند و فقط پروستات را درگیر می کند وحتی در برخی موارد هم گسترش نمی یابد و مشکل خاصی گسترش ایجاد نمی کنند. در واقع، شما می توانید با سرطان پروستات عمر طولانی داشته باشید و هرگز متوجه نشوید که به آن مبتلا هستید. هدف از غربالگری سرطان پروستات کمک به یافتن سرطان هایی است که احتمال شیوع بیشتری دارند تا زودتر درمان شوند. اما بایستی توجه داشت که تست PSA جهت غربالگری سرطان،  نمی تواند تفاوت بین سرطان پروستات و شرایط غیرسرطانی را تشخیص دهد. اگر سطح PSA بالا باشد، در اینصورت بیوپسی پروستات تنها راه برای یافتن اینست که آیا علت سرطان است یا خیر.

مطالب مرتبط:آزمایش HDL 

تشخیص تفاوت بین سرطان‌های کند رشد و سرطان‌های تند رشد، کار دشواری است و حتما بایستی ازمایشات پاتولوژی انجام داد. گاهی اوقات ممکن است به درمان سرطان پروستات نیاز نداشته باشید حتی در برخی موارد درمان سرطان باعث آسیب های جدی مانند موارد زیر می شود:

  1. اختلال در نعوظ
  2. بی اختیاری ادرار
  3. مشکلات کنترل روده (مدفوع)

آزمایش PSA همچنین ممکن است برای تشخیص علت بیماری های پروستات که سرطانی نیستند، نیز کاربرد داشته باشد. برخی  از عوامل خطر ابتلا به سرطان پروستات را بیشتر می کنند، که این فاکتورها عبارتند از:

  1. سن: خطر ابتلا به سرطان پروستات بعد از ۵۰ سالگی افزایش می یابد.
  2. سابقه خانوادگی: اگر یکی از اعضای خانواده شما به سرطان پروستات مبتلا بوده است، خطر ابتلا به ان در شما نیز افزایش می یابد.
  3. نژاد: سرطان پروستات در آمریکایی های آفریقایی تبار شایع تر است.

مطالب مرتبط:تست تری گلیسیرید چیست؟

عواملی که باعث می شود که پزشک شما آزمایش PSAرا برای شما تجویز کند: اگر دارای علائم بیماری پروستات مانند تکرر ادرار یا ادرار دردناک، خون در ادرار یا خون در منی، درد در نواحی لگن و کمر هستید و پزشک مشکوک به وجود سرطان پروستات شود این ازمایش را تجویز می کند.

نحوه انجام آزمایش PSA و اقدامات لازم قبل از :

برای انجام این ازمایش به نمونه خون نیاز است. برای خونگیری یک پرسنل مجرب با استفاده از یک سوزن کوچک از رگ بازوی شما نمونه خون می گیرد. پس از وارد کردن سوزن، مقدار کمی خون در یک لوله آزمایش یا ویال جمع آوری می شود. خونگیری معمولا کمتر از پنج دقیقه طول می کشد. برای انجام این ازمایش لازم است شما ۲۴ ساعت قبل، رابطه جنسی یا خودارضایی نداشته باشید. به این دلیل که ترشح مایع منی می تواند بصورت کاذب سطح PSA شما را افزایش دهد. علاوه براین نیز، مصرف برخی داروها ممکن است بر نتایج آزمایش تأثیر منفی داشته باشند. تفسیر نتایج ازمایش PSA

 

کاربرد و مزایای انجام آزمایش پروستات چیست؟

در زیر به برخی از مزایا، معایب و کاربرد های آزمایش پروستات پرداخته ایم.

نوع آزمایشمزایامعایبکاربرد
آزمایش خون  PSAانجام آسان، نسبتاً غیر تهاجمینمی تواند سرطان پروستات را به طور قطعی تشخیص دهد، سطوح PSA ممکن است به دلایل دیگری غیر از سرطان پروستات بالا باشد.غربالگری و نظارت بر سرطان پروستات
آزمایش DREسریع، آسان، نیازی به آمادگی خاصی نیست.نمی تواند تمام مشکلات پروستات را تشخیص دهدغربالگری سرطان پروستات و سایر مشکلات پروستات
بیوپسی پروستاتتنها راه مطمئن برای تشخیص سرطان پروستاتتهاجمی، ممکن است با عوارض جانبی مانند خونریزی و عفونت همراه باشد.تشخیص قطعی سرطان پروستات

آزمایش ادرار

ساده، آسان، غیر تهاجمینمی تواند سرطان پروستات را تشخیص دهدتشخیص عفونت پروستات

چه زمانی باید تست پروستات انجام داد؟

با اینکه تمامی آقایان باید از سنین ۵۰ و ۵۰ به بالا انجام آزمایشات پروستات را شروع کنند اما برخی از استثنائات وجود دارد که فرد باید با توجه به آن ها انجام تست های پروستات را زودتر شروع کند. یکی از این موارد داشتن سابقه خانوادگی در سرطان پروستات است که اگر برادر یا پدرتان مبتلا به این بیماری باشند خطر مبتلا شدن به این بیماری برای شما چندین برابر خواهد بود به همین سبب بهتر است انجام تست ها و آزمایشات را از سنین پایین تر مانند ۴۰ شروع کرده تا از بروز مشکلات جدی تر جلوگیری شود. باید قومیت در نظر گرفته شود.  مردان آمریکایی و آفریقایی احتمال ابتلا به پروستات در آن ها ۶۰ درصد بیشتر از آقایان سفید پوست بوده و علائم پروستات در آن ها زود تر مشخص می شود که از همین رو باید غربالگری از سنین کمتر شروع شود. به غیر از تمامی این ها رژیم غذایی در ابتلا به این بیمار ینقش زیادی داشته که غذاهای چرب سبب افزایش این احتمال نیز می شوند. برای جلوگیری از این امر بهتر است از مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان لیکوپن استفاده کرده مانند گوجه فرنگی، هندوانه و گریپ فروت.  اگر شما هم جزو آن دسته از افراد هستید که سبک زندگی سالم و ورزش و تحرک را در برنامه های روزانه خود ندارید بهتر است تست های غربالگری را از ۴۰ سالگی شروع کنید چون نداشتن تحرک خود یکی از عامل های مهم در مبتلا به سرطان پروستات است. عامل دیگر سن است. همانطور که کمی قبل تر گفته شد باید تست ها و آزمایشات سرطان پروستات از سنین ۵۰ و ۵۰ به بالا انجام شوند چرا که مردان ۶۵ سال به بالا بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند.

قبل از انجام تست پروستات در منزل رعایت چه نکاتی لازم است؟

قبل از انجام آزمایش و چکاپ سرطان پروستات بهتر است به برخی از نکات توجه کرده و آن ها را رعایت کنید تا از تاثیر منفی در آزمایشات کاسته شود.

  • بهتر است ۲۴ ساعت قبل از انجام تست برای جلوگیری از افزایش سطح PSA از مقاربت و انزال خودداری شود.
  • بهتر است ناشتا باشید.
  • یک هفته قبل از انجام تست بهتر است نمونه برداری و معاینات انجام نشود.
  • از انجام فعالیت های سنگین و کار های فیزیکی خودداری شود.
  • از مصرف دارو ها و برخی از قرص ها باید خودداری شود.

هزینه تست پروستات در خانه چقدر است؟

تفسیر آزمایش PSA به چه صورت است؟

به طور کلی، آزمایش PSA سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) را در خون شما اندازه گیری می‌ کند. PSA پروتئینی است که توسط پروستات تولید  شده و سطوح بالای آن ممکن است نشان دهنده وجود مشکل در پروستات باشد، اما توجه داشته باشید که PSA بالا همیشه به معنای ابتلا به سرطان پروستات نیست. عوامل متعددی مانند سن، اندازه پروستات و سابقه پزشکی شما می‌توانند بر سطح PSA تأثیر بگذارند. پزشک با در نظر گرفتن سابقه پزشکی و سایر عوامل نتایج آزمایش PSA شما را تفسیر کرده و در صورت نیاز آزمایشات بیشتری را تجویز می کند.

هیچ سطح نرمال خاصی از PSA در خون وجود ندارد.  در گذشته، سطوح ۴ نانوگرم در میلی لیتر و پایین تر، طبیعی در نظر گرفته می شد.  با این حال، برخی از افراد با سطح PSA کمتر از  ۴نانوگرم در میلی لیتر، سرطان پروستات دارند و بسیاری از افراد با سطوح PSA بالاتر بین ۴ تا ۱۰ نانوگرم در میلی لیتر، سرطان پروستات ندارند.

مطالب مرتبط:تست Chol  چیست؟

به طور کلی، هر چه سطح PSA شما بالاتر باشد، احتمال ابتلا به سرطان بیشتر می شود. اما ممکن است PSA بالا بدون سرطان پروستات یا PSA پایین با سرطان پروستات همراه باشد. اگر برای غربالگری سرطان پروستات یا به دلیل داشتن علائم پروستات آزمایش PSA داده اید، سطوح بالای PSA می تواند به معنای ابتلا به سرطان پروستات یا بیماری غیر سرطانی پروستات مانند عفونت (پروستاتیت) یا بزرگ شدن پروستات باشد. در این صورت ممکن است پزشک آزمایشات بیشتر برای تشخیص دقیق تر تجویز کند. این آزمایشات ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. معاینه دیجیتال رکتوم(DRE): برای این آزمایش، پزشک یک انگشت دستکش دار و روغن کاری شده را وارد رکتوم شما می کند تا پروستات شما را از لحاظ وجود توده یا هر چیز غیرعادی بررسی کند.
  2. آزمایش ادرار: نمونه ای از ادرار شما برای عفونت آزمایش می شود.
  3. بیوپسی پروستات: بیوپسی یک جراحی جزئی است. پزشک نمونه‌هایی از بافت پروستات شما را برمی‌دارد تا بتوان آن را در زیر میکروسکوپ برای یافتن سلول‌های سرطانی بررسی کرد. بیوپسی تنها راه تشخیص سرطان است. در صورتی که پزشک شما مشکوک به سرطان پروستات شود، برای شما بیوپسی تجویز می کند.

هزینه تست پروستات در خانه چقدر است؟

همانطور که گفته شد تست های پروستات انواع گوناگونی داشته که هزینه آن ها بسته به آزمایشی که پزشک برای شما تجویز کرده متفاوت است. شما می توانید برای اطلاعات بیشتر در رابطه با هزینه آزمایش و یا چگونگی روند کار به صورت آنلاین با تیم لیما طب در ارتباط بوده تا اطلاعات لازم را دریافت کنید.

چگونه تست پروستات را در خانه انجام دهیم؟

برای انجام تست پروستات در خانه و یا محل کار خود کافیست با کارشناسان تیم حرفه ای لیماطب همراه باشد تا بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاه در منزل این آزمایشات را انجام دهید. برای این کار ابتدا به صورت آنلاین فرم درخواست خود را پر کرده و سپس با هماهنگ شدن با کارشناسان لیماطب زمان آزمایش در منزل را مشخص کنید. در مرحله بعد نیروی متخصص به منزل و یا محل کار شما اعزام شده و اقدامات لازم را برای انجام آزمایش پروستات انجام می دهد. سپس می توانید نتایج آزمایش خود را به صورت آنلاین و در حساب کاربری خود مشاهده کنید.

سرطان پروستات چیست؟

سرطان بیماری است که در آن سلول‌های بدن بدون کنترل رشد می‌کنند. زمانی که سرطان در پروستات شروع می شود، سرطان پروستات نامیده می شود. بدون در نظر گرفتن سرطان پوست، سرطان پروستات شایع ترین سرطان در مردان آمریکایی است.

علائم سرطان پرستات چیست ؟

همه مردان در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند، اما مردان آفریقایی-آمریکایی بیشتر از مردان دیگر در معرض ابتلا به سرطان پروستات هستند. همه مردان در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. از هر ۱۰۰ مرد ، حدود ۱۳ نفر در طول زندگی خود به سرطان پروستات مبتلا می شوند و حدود ۲ تا ۳ مرد بر اثر سرطان پروستات می میرند. شایع ترین عامل خطر سن است. هر چه مرد مسن تر باشد، احتمال ابتلا به سرطان پروستات بیشتر می شود. برخی از مردان در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات هستند. اگر آفریقایی-آمریکایی هستید یا سابقه خانوادگی سرطان پروستات دارید، در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات یا مرگ ناشی از آن هستید.

آزمایش و چکاپ پروستاتدلایل ایجاد پروستات چیست ؟

  • احتمال ابتلا به سرطان پروستات در آمریکا نسبت به سایر مردان بیشتر است.
  • احتمال مرگ ناشی از سرطان پروستات در مردان بیش از دو برابر مردان دیگر است.
  • سابقه خانوادگی (عوامل خطر ژنتیکی)

برای برخی از مردان، عوامل ژنتیکی ممکن است آنها را در معرض خطر بالاتر سرطان پروستات قرار دهد. ممکن است خطر ابتلا به نوعی سرطان پروستات ناشی از تغییرات ژنتیکی ارثی در شما افزایش یابد، از دلایل سرطان پروستات میتوان به موارد زیر اشاره کرد :

  • شما یکی از بستگان درجه یک (پدر، پسر یا برادر) دارید که به سرطان پروستات مبتلا بوده است، از جمله اقوام در سه نسل از طرف مادر یا پدر شما.
  • در سن ۵۵ سالگی یا کمتر سرطان پروستات تشخیص داده شده است .
  • سرطان پروستات شما تشخیص داده شده است و سایر اعضای خانواده شما به سرطان سینه، تخمدان یا پانکراس مبتلا شده اند.
  • در مورد سابقه سلامت خانواده خود با پزشک خود صحبت کنید.

علایم سرطان پروستات چیست؟

اگر علائمی دارید که شما را نگران می کند، حتماً فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. آنها ممکن است ناشی از شرایطی غیر از سرطان پروستات باشند. افراد مختلف علائم متفاوتی برای سرطان پروستات دارند. اکثر مردان اصلاً علائمی ندارند. اگر هر یک از علائم زیر را دارید، حتماً فوراً به پزشک خود مراجعه کنید:

  • مشکل در شروع ادرار.
  • جریان ضعیف یا قطع شدن ادرار.
  • شب ادراری یا پر ادراری .
  • مشکل در تخلیه کامل مثانه.
  • درد یا سوزش در هنگام ادرار.
  • خون در ادرار یا منی.
  • درد در پشت یا لگن که از بین نمی رود.
  • انزال دردناک.

به خاطر داشته باشید که این علائم ممکن است ناشی از شرایطی غیر از سرطان پروستات باشد.

آزمایش پروستات چگونه انجام میشود ؟

برخی از مردان برای غربالگری سرطان پروستات آزمایش PSA می دهند. غربالگری سرطان به معنای جستجوی سرطان قبل از ایجاد علائم است. هدف از غربالگری سرطان پروستات، یافتن سرطان هایی است که در صورت عدم درمان ممکن است در معرض خطر بالایی برای انتشار باشند و قبل از انتشار زودهنگام آنها را با انجام آزمایشات تشخیص دهید.

آزمایش psa پروستات چگونه انجام میشود ؟

یک آزمایش خون به نام آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) سطح PSA را در خون اندازه گیری می کند. PSA ماده ای است که توسط پروستات ساخته می شود. سطح PSA در خون در مردان مبتلا به سرطان پروستات می تواند بالاتر باشد. سطح PSA ممکن است در شرایط دیگری که بر پروستات تأثیر می گذارد نیز افزایش یابد. به عنوان یک قاعده، هر چه سطح PSA در خون بالاتر باشد، احتمال بروز مشکل پروستات بیشتر است. اما عوامل زیادی مانند سن و نژاد می توانند بر سطح PSA تأثیر بگذارند. برخی از غدد پروستات بیشتر از سایرین PSA تولید می کنند. سطح PSA همچنین می تواند تحت تأثیر قرار گیرد:

  • اقدامات پزشکی خاص
  • داروهای خاص
  • بزرگ شدن پروستات
  • عفونت پروستات

از آنجایی که عوامل زیادی می توانند بر سطح PSA تأثیر بگذارند، پزشک بهترین فردی برای تفسیر نتایج آزمایش PSA شما است. اگر آزمایش PSA غیرطبیعی باشد، پزشک ممکن است بیوپسی را برای تشخیص سرطان پروستات توصیه کند.

معاینه پروستات چگونه است ؟

معاینه دیجیتال رکتوم (DRE) یا همان معاینه رکتال پروشتات معاینه دیجیتال رکتوم (DRE) زمانی است که معاینه پروستات توسط پزشک صورت میگیرد.

تست دو انگشتی چیست ؟

معاینه مقعد با انگشت : انگشت دستکش دار و روغن کاری شده را در راست روده مرد قرار می دهد تا پروستات را برای هر چیز غیر طبیعی، مانند سرطان، احساس کند.

آزمایش و چکاپ پروستاتسونوگرافی پروستات چگونه انجام میشود ؟

سونوگرافی پروستات یک روش تصویربرداری پرکاربرد برای پروستات مردان است. سونوگرافی یک روش غیرتهاجمی، ایمن و بدون درد برای معایته پروستات در مردان است که به تشخیص به موقع و درمان زودهنگام این بیماری‌کمک می‌کند. پزشک می‌تواند سونوگرافی پروستات را به تنهایی یا همراه با سونوگرافی کلیه و مجاری ادراری و… و تست پروستات شامل PSA و FREE PSA تجویز کند.

سونوگرافی پروستات

سونوگرافی پروستات تصاویری از غده پروستات و بافت‌های اطراف آن ارائه می‌دهد. اگر بیمار دارای سطح بالایی از آنتی ژن در آزمایش خون خود باشد یا معاینات معمول، نشان دهنده وضعیتی غیرعادی در پروستات باشد، پزشک سونوگرافی را تجویز می‌کند. این کار به دو روش کلی زیر انجام می‌دهد:

سونوگرافی ترانس رکتال پروستات

این نوع سونوگرافی از طریق قرار دادن یک پروب اولتراسوند در رکتوم بیمار انجام می‌شود و از دقت بالایی برخوردار است. امواج صوتی از طریق دیواره راست روده به غده پروستات که درست در جلوی راست روده قرار دارد فرستاده می‌شوند و تصاویر دریافتی از آن‌ها ثبت می‌شود. از این روش برای تشخیص سرطان پروستات یا سایر مشکلات این غده استفاده می‌کنند.

سونوگرافی شکم و لگن

سونوگرافی پروستات از شکم و لگن  لازم است که مثانه پر باشد تا تصاویر دقیقی از این غده به دست آید. سونوگرافی پروستات کاربردهای زیادی دارد. مهم‌ترین مشکلاتی که از طریق سونوگرافی پروستات در مردان قابل تشخیص است شامل موارد زیر است :

  • انواع کیست
  • هایپرپلازی خوش خیم پروستات یا BPH
  • وزیکول‌های منی بزرگ شده
  • کارسینوم پروستات
  • پروستاتیت
  • علائم داشتن پروستات

پروستات بخشی از بدن است که مایع منی و اسپرم‌ها را به بیرون از بدن منتقل می‌کند. این غده بخشی از مجاری ادرار را هم احاطه کرده است و به این ترتیب، علاوه بر حمل منی، در دفع ادرار هم نقش دارد. اگر به هر دلیلی این غده دچار مشکل شود، اختلالاتی در زمینه انتقال اسپرم یا دفع ادرار در مردان ایجاد می‌شود.

نحوه انجام سونوگرافی پروستات

مدت زمان انجام سونوگرافی پروستات کوتاه است و فقط چند دقیقه طول می‌کشد. این یک آزمایش سرپایی است و به ندرت در اتاق عمل و تحت بیهوشی انجام می‌شود. اورولوژیست یا یک متخصص سونوگرافی این کار را به شکل زیر انجام می‌دهد:

  • در مرحله اول برای جلوگیری از عفونت نیاز است یک آنتی بیوتیک مصرف کنید
  • سپس از شما می‌خواهند به پهلو دراز بکشید و زانوهای خود را به طرف سینه ببرید
  • در برخی موارد پزشک می‌تواند برای جلوگیری از ایجاد ناراحتی در بیمار، ناحیه ورودی دستگاه را بی‌حس کند
  • برای انجام سونوگرافی، پروب آغشته به روان کننده یا روغن را وارد رکتوم می‌کنند
  • در رکتوم از امواج صوتی برای تولید تصاویر داخل راست روده استفاده می‌کنند
  • تصاویر به دست آمده روی صفحه نمایش قابل مشاهده است و پزشک می‌تواند وضعیت غیرعادی یا موارد مشکوک موجود را بررسی کند
  • تصاویر به دست آمده و توضیحات قابل مشاهده توسط متخصص سونوگرافی ثبت و برای ارسال به پزشک در اختیار بیمار قرار می‌گیرد

در برخی موارد ممکن است پزشک سونوگرافی و نمونه برداری پروستات (بیوپسی پروستات ) را به صورت همزمان و به کمک دستگاه‌های مخصوصی انجام دهد. در این شرایط یک سوزن کوچک از طریق پروب وارد رکتوم می‌شود و نمونه‌های کوچکی از بافت پروستات را بر می‌دارد. پس از نمونه برداری، آن‌ها برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه ارسال می‌شوند

جواب سونوگرافی پروستات

نتایج به دست آمده از سونوگرافی پروستات می‌تواند اطلاعات دقیقی را از حجم، ابعاد، انواع عفونت و التهاب یا وجود بافت سرطانی در این غده در اختیار پزشک ارولوژی قرار دهد. پزشک بر نتایج سونوگرافی و نتایج آزمایشات و معاینه بیمار و مشاهده علائم موجود، وجود بیماری را تشخیص می‌دهد و تصمیم‌‌های لازم برای درمان را می‌گیرد. اندازه طبیعی غده پروستات در مردان بالغ دارای ابعادی حدود ۴×۲×۳ است و حداکثر ۲۵ گرم وزن دارد. حجم طبیعی این غده هم نزدیک به ۳۰ سی سی است. در بیش از نیمی از مردان بالای ۵۰ سال، این غده بزرگ تر می‌شود. یک پزشک متخصص کلیه و مجاری ادراری یا اورولوژیست بر اساس نتیجه سونوگرافی پروستات که شامل اندازه، حجم و ابعاد غیرعادی و تغییرات بافت اطراف آن است، می‌تواند بیماری‌های احتمالی را تشخیص دهد.  

معاینه پروستات

معاینه‌ی مقعد با انگشت ( DRE ) رایج ترین روش معاینه پروستات است. این روش بسیار سریع و ساده است. برای انجام این معاینه، شما در حالت ایستاده یا به پهلو دراز کشیده لگن و زانوها را به سمت قفسه ی سینه خم می‌کنید.

پزشک در تست پروستات با انگشت ،دستکش پوشیده و انگشتان خود را  چرب می‌کند. سپس به آرامی داخل مقعد قرار می‌دهد. او یک دست را روی پروستات و دست دیگر را در ناحیه‌ی لگنی قرار می‌دهد. این معاینه فقط چند لحظه طول می‌کشد. به این روش معاینه مقعد با انگشت هم می‌گویند.

ممکن است چند لحظه احساس ناراحتی کنید و یا حتی فوریت در ادرار را به خصوص در صورت وجود التهاب یا بزرگی پروستات تجربه کنید. با این معاینه پزشک قادر به تشخیص اندازه و شکل پروستات خواهد بود. به طورکلی ، DRE خطری را ایجاد نمی‌کند.

معاینه پروستات

بررسی میزان آنتی ژن اختصاصی پروستات

(Prostate-Specific Antigen (PSA)) در خون

در سطح غده‌ی پروستات آنتی‌ژن ‌ای از جنس پروتئین وجود دارد که به آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) شناخته می‌شود. این نوع آنتی‌ژن‌ها در هر دو نوع سلول های غده‌ی پروستات (سلول ‌ای طبیعی و سرطانی)، مایع منی و مقدار کمی نیز در خون وجود دارد. برای غربالگری سرطان پروستات در مردان بویژه در افرادی که فاقد هرگونه علائم سرطان هستند، در گام اول از آزمایش خون مقدار PSA (برحسب نانوگرم در میلی لیتر) استفاده می‌شود.

می‌توانید سلامت پروستات و سایر قسمت‌های بدنتان با خدمات چکاپ مردان در منزل در کمترین بررسی و چک کنید.

افزایش سطح PSA در خون، بیانگر احتمال ابتلای فرد به سرطان پروستات وجود دارد و برای تایید نهایی به ازمایشات تکمیلی نیاز است. برخی تحقیقات انجام شده میزان ۴ نانوگرم در میلی‌لیتر PSA در جریان خون را نقطه شروع سرطان می‌دانند. این در‌حالی است که برخی مطالعات مقادیر بین ۵/۲ تا ۳ نانوگرم در میلی‌لیتر را نقطه شروع سرطان می‌دانند.

مقادیر بین ۴ تا ۱۰ نانوگرم در میلی‌لیتر PSA در جریان خون به عنوان گروه پر خطر در ابتلای سرطان پروستات محسوب می شوند و مقادیر بیشتر از ۴ تا ۱۰ نانوگرم در میلی‌لیتر PSA در جریان خون در ۵۰ درصد موارد احتمال ابتلایی سرطان پروستات در بیمار وجود دارد. بنابراین مقادیر PSA در جریان خون به تنهایی بیانگر سرطان پروستات نیست و برای تشخیص نهایی به ازمایش های تکمیلی مانند آزمایش‌های پاتولوژی (بررسی بافت پروستات) نیاز است.

3. سونوگرافی مقعدی پروستات

سونوگرافی مقعدی پروستات

چنانچه تشخیص با چکاپ سرطان پروستات تایید داده شود ، ممکن است دیگر تست‌های تشخیصی نیز انجام شوند. به عنوان مثال سونوگرافی مقعدی پروستات تصاویر گسترده‌ای را از پروستات در اختیار قرار می‌دهد. این تست حدود ۱۰ دقیقه طول می کشد اما درد و عوارض جانبی ندارد.

 بیوپسی پروستات

نمونه (بیوپسی) نیز برای تایید یا رد تشخیص سرطان پروستات کمک کننده خواهد بود. گرفتن نمونه ۱۰-۱۵ دقیقه طول می‌کشد و ممکن است پس از انجام آن حساس به لمس و دچار خونریزی خفیف شوید. این  نتایج اقدامات بعدی را تعیین می‌کنند.

پروستات غده‌ای است که در زیر مثانه و جلوی راست روده یافت می‌شود و در ساخت مایع منی (انتقال دهنده اسپرم ها از بیضه ها) نقش بسزایی دارد.

علائم اختلال در ساختار و عملکرد پروستات چیست؟

اختلال در تخلیه مثانه، انسداد مجاری ادراری، تکرر و بی اختیاری ادرار، شب ادراری، اختلال در دفع، رنگ و بوی ادرار، وجود خون در ادرار و دردناک بودن انزال و دفع ادرار. انجام چکاپ سرطان پروستات در مردان بین سنین ۵۶ تا ۶۰ سال الزامی ست.

سرطان پروستات چگونه تشخیص داده می شود؟

در سطح غده‌ی پروستات آنتی ژن‌های از جنس پروتئین وجود دارد که به آنتی‌ژن اختصاصی پروستات (Prostate-Specific Antigen (PSA)) شناخته می‌شود. این نوع آنتی‌ژن‌ها در هر دو نوع سلول‌های غده‌ی پروستات (سلول‌های طبیعی و سرطانی)، مایع منی و مقدار کمی نیز در خون وجود دارد. برای غربالگری سرطان پروستات در مردان به‌ویژه در افرادی که فاقد هرگونه علائم سرطان هستند، در گام اول از آزمایش خون مقدار PSA (برحسب نانوگرم در میلی لیتر) استفاده می‌شود.

افزایش سطح PSA در خون، بیانگر احتمال ابتلای فرد به سرطان پروستات وجود دارد و برای تایید نهایی به ازمایشات تکمیلی نیاز است. برخی تحقیقات انجام شده میزان ۴ نانوگرم در میلی لیتر PSA در جریان خون را نقطه شروع سرطان می‌دانند. این در حالی است که برخی مطالعات مقادیر بین ۵/۲ تا ۳ نانوگرم در میلی‌لیتر را نقطه شروع سرطان می دانند.

مقادیر بین ۴ تا ۱۰ نانوگرم در میلی‌لیتر PSA در جریان خون به عنوان گروه پر خطر در ابتلای سرطان پروستات محسوب می‌شوند و مقادیر بیشتر از ۴ تا ۱۰ نانوگرم در میلی‌لیتر PSA در جریان خون در ۵۰ درصد موارد احتمال ابتلایی سرطان پروستات در بیمار وجود دارد. بنابراین مقادیر PSA در جریان خون به تنهایی بیانگر سرطان پروستات نیست و برای تشخیص نهایی به آزمایش‌های تکمیلی مانند آزمایش‌های پاتولوژی (بررسی بافت پروستات) نیاز است.

اطلاعات عمومی: نحوه چکاپ پروستات چگونه است؟

چه عواملی در افزایش میزانPSA  موثر هستند؟

  1. سرطان پروستات
  2. متورم شدن پروستات(بزرگ شدن پروستات)
  3. التهاب پروستات(عفونی شدن پروستات)
  4. فعالیت های شدید بدنی

چکاپ مردان در منزل در کمال آرامش

برای ازمایش PSA چه اقداماتی باید قبل از انجام نمونه گیری انجام داد؟

  1. اگرچه ناشتا بودن فرد برای انجام این ازمایش الزامی نیست ولی بهتر است فرد ناشتا باشد.
  2. نمونه‌برداری از بافت پروستات و معاینه ان تا از یک هفته قبل از انجام آزمایش انجام نشود.
  3. با توجه به اینکه فعالیت های شدید بدنی باعث افزایش سطح PSA می‌شوند، بنابراین دو روز قبل از انجام این آزمایش از فعالیت های شدید بدنی مانند دوچرخه‌سواری و انزال پرهیز شود.
  4. با توجه به اینکه پرتودرمانی و مصرف داروهای دارای ترکیبات تستوسترون باعث اختلال در نتایج آزمایش PSA می شوند، قبل از انجام این ازمایش این اقدامات انجام نشود.

آزمایش پروستات در منزل

آزمایشگاه فوق تخصصی ایران طب به عنوان یکی از شناخته شده‌ترین مجموعه‌های خدمات پزشکی در ایران، امکان نمونه‌گیری و انجام آزمایش‌ در منزل  را ایجاد کرده است. اگر شما نیز تمایل دارید آزمایش خون برای تشخیص PSA در منزل خود انجام دهید، به‌راحتی می توانید به سایت آزمایشگاه آنلاین تهران طب مراجعه کرده و نسبت به ثبت نام و تعیین زمان خون‌گیری و انجام آزمایش در منزل خود از طریق سایت اقدام نمایید.

در آزمایش شمارش اسپرم یا PSA مایع منی آنالیز و مورد بررسی قرار می گیرد و می تواند در تشخیص میزان باروری بسیار موثر باشد. نتایج آزمایش با توجه به تعداد اسپرم، شکل اسپرم ها و حرکت آن ها مورد بررسی و زنده ماندن و سلامت اسپرم ها تجزیه تحلیل می شوند.

برای انجام آزمایش خون و تزریقات در منزل می توانید از تیم حرفه ای لیما طب کمک گرفته و با در ارتباط بودن با آن ها انواع آزمایش و چکاپ کامل در منزل را انجام دهید.

آزمایش اسپرم چیست؟

در آزمایش آنالیز اسپرم، اسپرم از دو لحاظ کمیت و کیفیت مورد بررسی قرار می گیرد. برای بدست آوردن بهترین نتیجه در رابطه با میزان سلامتی اسپرم پزشکان معمولا دو الی سه بررسی به صورت جداگانه با فاصله ۷ روز از یکدیگر و در دو تا سه ماه انجام می دهند. میزان و تعداد اسپرم ها در هر روز می تواند متفاوت باشد و نتایج مختلفی بدست بیاید. اما با گرفتن میانگین نمونه های اسپرم قطعی ترین و بهترین نتیجه بدست می آید.

شرایط انجام آزمایش  PSA چیست؟

برای بدست آمدن بهترین نتیجه در رابطه با سلامت اسپرم ها بهتر است برخی از موارد را رعایت کنید. در زیر به برخی از این موارد پرداخته ایم.

  • از انزال ۲۴ الی ۷۲ ساعت قبل از آزمایش خودداری کنید.
  • ۲ الی ۵ روز قبل از انجام آزمایش از مصرف کافئین، الکل و برخی دارو ها خودداری کنید.
  • قبل از انجام آزمایش برخی از دارو های گیاهی را نباید مصرف کنید.
  • از مصرف هرگونه داروی هورمونی قبل از انجام آزمایش خودداری کنید.
  • اگر داروی خاصی مصرف می کنید بهتر است آن را با پزشک خود در میان بگذارید.
  • توجه داشته باشید که تست اسپرم در خانه را نمی توان در منزل انجام داد چرا که اسپرم ها فقط حدود ۱۵ الی ۲۰ دقیقه زنده می مانند.

مقدار طبیعی آزمایش اسپرم یا PSA

مقدار طبیعی آزمایش اسپرم یا PSA

همانطور که گفته شد آزمایش اسپرم در تشخیص شکل، حرکت و تعداد اسپرم ها به کار می رود و اگر اختلالی در آن وجود داشته باشد می تواند نشان دهنده وجود مشکل در باروری مردان باشد. به همین دلیل دانستن مقدار طبیعی آن از اهمیت بالایی برخوردار است.

  • تعداد طبیعی اسپرم برای بچه دار شدن از ۱۵ میلیون اسپرم تا بیش از ۲۰۰ میلیون اسپرم در هر میلی لیتر منی متغیر است.
  • اگر تعداد اسپرم ها چیزی کمتر از ۱۵ میلیون یا ۳۹ میلیون در میلی لیتر باشد، این میزان کم در نظر گرفته می شود و به آن الیگواسپرمی می گویند.
  • اگر تعداد اسپرم ها بالا تر از حد طبیعی آن باشد یعنی چیزی حدود ۲۰۰ میلیون در میلی لیتر و بالاتر می تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
[gravityform id="7" title="true"]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *