در پاسخ به این سوال که چکاپ ریه به چه نحوی انجام می شود باید بدانید که در چکاپ ریه مجموعه ای از آزمایشات برای بررسی عملکرد ریه انجام می شود. در این نوع از آزمایشات میزان سرعت جریان هوا، میزان ورودی و خروجی اکسیژن و دی اکسید کربن و میزان توانایی ریه در نگه داشتن اکسیژن مورد نیاز بدن در ریه ها بررسی می شود. در چکاپ ریه مجموعه ای از آزمایشات برای بررسی عملکرد ریه انجام می شود.در ادامه پاسخ کاملی به سوال تست ریه چیست در این مقاله خواهیم داد.
چکاپ ریه شامل چه نوع آزمایش های هستند؟
فهرست عناوین صفحه:
در این نوع از آزمایشات میزان سرعت جریان هوا، میزان ورودی و خروجی اکسیژن و دیاکسید کربن و میزان توانایی ریه در نگه داشتن اکسیژن مورد نیاز بدن در ریهها بررسی میشود. این آزمایشات و انواع تست ریه عبارتند از:
کشت خلط و آنتیبیوگرام
برای تشخیص عفونتهای باکتری ریه، کشت خلط و برای تعیین آنتی بیوتیک مناسب جهت درمان عفونت باکتریایی مشخص شده به ترتیب کشت خلط و آنتی بیوگرام انجام میشود. سخن نویسنده: چه دلایلی وجود دارد که ما هر ۶ ماه یکبار چکاپ ریه بدهیم؟ در مطلب آزمایش چکاپ چیست با دلایل جالب آن آشنا شوید.
نمونهبرداری از ریه
برای بررسی بافت ریه با کمک نیدل یا از طریق برونکوسکوپی از بافت ریه نمونه برداری میشود.
رادیوگرافی قفسه سینه
در این روش با کمک اشعه ایکس تصویری از قفسه سینه جهت بررسی ناهنجاریهای ساختاری ریهها و همچنین بررسی اندازه و موقعیت قراری گیری قلب گرفته میشود.
آزمایش توبرکولین یا مانتوکس
در این روش اگر ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد از تزریق زیر جلدی آنتی ژن سطحی باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (عامل سل)، محل تزریق دچار برآمدگی شد، بیانگر این است که در بدن فرد آنتی بادی علیه باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس وجود دارد که این امر نشانگر این است که فرد قبلا به هر دلیلی به این باکتری و بیماری سل الوده شده است. برای تایید نهایی آلودگی فرد به بیماری سل، رادیوگرافی قفسه سینه و کشت خلط انجام می شود.
تزریق داخل جلدی مانتوکس
در این روش اگر ۴۸ تا ۷۲ ساعت بعد از تزریق زیر جلدی آنتی ژن سطحی باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (عامل سل)، محل تزریق دچار برامدگی شد، بیانگر این است که در بدن فرد آنتی بادی علیه باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس وجود دارد که این امر نشانگر این است که فرد قبلا به هر دلیلی به این باکتری و بیماری سل آلوده شده است. برای تایید نهایی الودگی فرد به بیماری سل، رادیوگرافی قفسه سینه و کشت خلط انجام میشود.
برونکوسکوپی
این روش بیشتر جهت بررسی انشعابات برونشیال ریه کاربرد دارد. خارج کردن اجسام خارجی، رفع انسداد انشعابات ریه، نمونه برداری از بافت ریه و تخلیه مایعات جمع شده در ریه از جمله کاربردهای دیگر روش برونکوسکوپی می باشد. **** با خدمات آزمایش در خانه “لیما طب” میتوانید سلامت ریه خودتان را کامل چک و بررسی کنید.
آنژیوگرافی ریه
در آنژیوگرافی ریه تصویری از روند جریان خون در داخل بافت ریه تهیه میشود. بیشتر مطالعه کنید: آزمایش خون برای چکاپ ریه
توراسنتز
توراسنتز روشی است که به کمک یک نیدل، مایعات داخل کیسه پلورال بررسی و یا تخلیه میشوند.
اسکن تهویه پرفیوژن
این نوع اسکن برای بررسی وضعیت جریان خون در ریه ها و وجود آمبولی کاربرد دارد. اگر خون رسانی به بافت ریه به هر دلیلی دچار اختلال شود، پرفیوژن در اسکن ریه قابل مشاهده خواهد بود.
اسپیرومتری
اسپیرومتری رایجترین روش برای بررسی عملکرد ریه است. این روش برای ارزیابی توانایی ریهها در جهت ورود و خروج اکسیژن و دی اکسید کربن بکار برده می شود. بطوریکه در این روش میزان هوای دم و بازدم اندازه گیری میشود.
آزمایش انتشار گاز
در این نوع آزمایش مقدار گازهایی که در آلوئول های ریه در دقیقه منتشر می شوند، اندازه گیری می شوند. علاوه براین نیز میزان انتشار گازهای خون شریانی (میزان اکسیژن و دیاکسید کربن موجود در جریان خون) و میزان انتقال مونوکسید کربن از ریه ها به خون را می توان اندازه گیری کرد. پیشنهاد ویژه: چگونه جواب آزمایش چکاپ کامل را بخوانیم؟
بادی باکس پلتی سموگرافی
روش بادی باکس پلتیسموگرافی یکی از دقیقترین، حساست ترین و مقرون به صرفه ترین روشهای بررسی عملکرد ریه است. در این روش علاوه بر اندازه بافت ریه، میزان جریان خون و فشار خون داخل این بافت نیز بررسی میشود.
آزمایش چالش تنفس
آزمایش چالش تنفس یا آزمایش بررسی عوامل تحریک آمیز سیستم تنفسی، برای بررسی موادی که باعث ایجاد الرژی، اسم و سایر عوامل بوجود آورنده خس خس سینه بکار برده میشوند.
آزمایش ورزش
در این نوع آزمایش، عملکرد ریه در زمان استراحت و حین فعالیت های شدید بدنی مانند ورزش مورد بررسی قرار می گیرد. یک سوال: آیا برای آزمایش بارداری ناشتا باید باشیم؟ (کلیک کنید)
آزمایش عملکرد ریه چه زمانی انجام می شود؟
پزشک شما ممکن است چکاپ عملکرد ریه و آزمایش های مربوطه را در صورتی که شما علائم ریوی یا تنفسی مانند سرفه یا تنگی نفس دارید، در پروسه اقدام به جراحی هستید یا از محصولات تنباکو (سیگار) استفاده می کنید، تجویز کند. این علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- فشردگی، درد یا فشار در قفسه سینه
- سرفه، به ویژه اگر خلط تولید کنید
- مشکل در تنفس یا انجام نفس عمیق
- تنگی نفس
- صدای خس خس
حتی اگر شما علائمی نداشته باشید، پزشک شما ممکن است آزمایش عملکرد ریه را به عنوان بخشی از معاینه فیزیکی و چکاپ روتین شما تجویز کند.
آزمایش های بررسی سلامت ریه همچنین به پزشک شما کمک می کند تا:
- تنگی در مجاری هوایی ریه های شما را تشخیص دهد.
- تغییرات اولیه در توانایی ریه های شما برای انتقال اکسیژن به خون را شناسایی کند.
- اثر ادامه سیگار کشیدن بر بیماری های مزمن ریوی را اندازه گیری کند.
- تصمیم بگیرد که آیا داروها ممکن است به بهبود تنفس شما کمک کنند.
- درک کند که آیا قرار گرفتن در معرض مواد موجود در محیط زندگی یا کارتان بر ریه های شما تاثیر گذاشته است.
- توانایی شما برای تحمل جراحی یا سایر درمان های پزشکی را تعیین کند.
قبل از انجام آزمایشات مربوط به عملکرد ریه چه اقداماتی باید انجام داد؟
اقدامات لازم قبل از انجام آزمایش و چکاپ ریه شامل موارد زیر است:
- شش ساعت قبل از انجام این نوع آزمایشات از مصرف مواد نیکوتین دار (مانند سیگار، توتون و تنباکو) و کافئین دار (مانند چای و قهوه) خودداری شود.
- قبل از انجام آزمایش غذایی سنگین نخورید و فعالیت شدید بدنی مانند ورزش خودداری کنید.
- لباسهای راحت و گشاد بپوشید.
- در صورت نیاز از باز کنندههای برونش ها (برونکودیلاتیلاتورها) و سایر داروهای استنشاقی استفاده کنید.
آیا می توان قبل از تست سلامت ریه غذا خورد؟
شما نباید قبل از آزمایش عملکرد ریه (PFT) یک وعده غذایی سنگین بخورید. همچنین باید از مصرف هر گونه کافئین خودداری کنید. برای مطالعه بیشتر درباره آزمایشات مربوط به ریه می توانید این مطلب را نیز بخوانید: تست سلامت ریه در خانه
آزمایش های مربوط به عملکرد ریه چه کاربردی دارند؟
همانطور که دانستید آزمایش های مختلفی برای بررسی سلامت ریه های شما وجود دارند که می توانند در موارد مختلفی کاربرد داشته باشند. این موارد شامل:
- بررسی عملکرد ریه قبل از عمل جراحی
- بررسی علت و میزان روند درمان مشکلات ریوی
- تشخیص بیماری های مانند آسم یا بیماری انسداد مزمن ریوی
- اندازه گیری میزان آسیب وارد شده به ریه در افرادی که با مواد شیمیایی و سایر محرک های ریه سروکار دارند.
بیشتر بخوانید: نحوه و چگونگی چکاپ قلب
در طول آزمایش عملکرد ریه چه اتفاقی می افتد؟
پس از ثبت اطلاعات تان، پزشک شما را به اتاقی با تجهیزات PFT هدایت کرده و طبق آزمایش شما دستورالعمل هایی را به شما می دهد.
- اسپیرومتری
در این نوع آزمایش ابتدا پزشک تان کلیپ های نرمی را بر روی بینی شما قرار می دهد. کلیپ های بینی برای اطمینان حاصل کردن از این هستند که شما از طریق دهان نفس می کشید، نه از طریق بینی.
شما لب های خود را دور یک دهانه می گذارید و دهانه به یک اسپیرومتر متصل است. سپس پزشک معالج دستوراتی در مورد دم و بازدم به شما می دهد. ممکن است از شما خواسته شود نفس های عمیق بکشید و بازدم کنید. همچنین ممکن است نفس های عمیق بکشید و با تمام قدرت و سرعت خود بازدم کنید. - پلتیسموگرافی بدن
در پلتیسموگرافی ریه یک تکنسین یا پزشک کلیپ هایی را به بینی شما می زند و شما درون یک جعبه شفاف می نشینید. سپس در بسته می شود و حدود پنج دقیقه بسته می ماند. شما لب های خود را دور دهانه دستگاه قرار می دهید و به شما دستوراتی درباره تنفس به داخل و خارج داده خواهد شد که باید به درستی انجام دهید. در حین تنفس، اسپیرومتر تغییرات فشار یا حجم را در جعبه تشخیص می دهد تا به اندازه گیری حجم ریه شما کمک کند. - آزمایش بررسی انتشار گاز
طبق معمول در این آزمایش نیز گیره هایی بر روی بینی شما قرار داده می شود تا شما تنها از دهان خود تنفس کنید. سپس شما لب های خود را دور دهانه دستگاه قرار می دهید و به شما دستوراتی درباره دم و بازدم مقدار کمی مونوکسید کربن داده خواهد شد که کاملا کنترل شده و ایمن است.
در حین تنفس، اسپیرومتر اندازه گیری می کند که چه مقداری از مونوکسید کربن را بازدم می کنید. این اندازه گیری نشان می دهد که ریه های شما چقدر از این گاز را جذب کرده اند. - آزمایش ورزشی قلبی-ریوی
در این نوع آزمایش شما را به دستگاه هایی متصل می کنند که به اندازه گیری ضربان قلب، فشار خون و اکسیژن خون شما کمک می کنند. سپس شما بر روی تردمیل راه می روید یا بر روی دوچرخه ثابت رکاب می زنید. دستگاه ها در طول آزمایش جنبه های مختلفی از قلب، ریه ها و عضلات شما را اندازه گیری خواهند کرد.
انواع آزمایش های تصویربرداری ریه
آزمایش های تصویربرداری ریه تصاویری از ریه یا راه های هوایی آن تهیه می کنند تا به پزشکان شما در تشخیص و پایش شرایط ریه کمک کنند. در ادامه با برخی از تصویر برداری های رایج آشنا می شوید:
رادیوگرافی (X-ray) قفسه سینه
رادیوگرافی قفسه سینه یک آزمایش تصویربرداری سریع و بدون درد است که به بررسی ساختارهای درون و اطراف قفسه سینه شما می پردازد. این آزمایش می تواند در تشخیص و بررسی شرایطی مانند ذات الریه، نارسایی قلب، سرطان ریه، سل، سارکوئیدوز، آمفیزم و زخم بافت ریه که به آن فیبروز ریوی نیز گفته می شود، کمک کند.
ممکن است از رادیوگرافی قفسه سینه برای بررسی کارایی درمان های خاص و همچنین برای بررسی عوارض برخی از درمان ها یا جراحی ها نیز استفاده شود. این آزمایش ممکن است در مطب، کلینیک یا بیمارستان انجام شود و ممکن است از شما خواسته شود تا بایستید، بنشینید یا به طور ثابت دراز بکشید.
رادیوگرافی قفسه سینه خطرات کمی دارد، چرا که مقدار تابش استفاده شده در رادیوگرافی قفسه سینه بسیار کم است. اگر شما باردار هستید یا ممکن است باردار باشید، می بایست با پزشک خود درباره این نگرانی صحبت کنید.
موارد استفاده رادیوگرافی ریه شامل:
- انسداد مزمن ریه (COPD)
- نارسایی قلب
- فیبروز ریه
- ذات الریه
- فشار خون ریوی
- سارکوئیدوز
سی تی اسکن قفسه سینه
سیتیاسکن قفسه سینه یک آزمایش تصویربرداری بدون درد است که تصاویر دقیق بسیاری به صورت برش یا لایه ای از ریه ها و داخل قفسه سینه شما می گیرد. سپس با استفاده از این برش ها و ترکیب تصاویر به دست آمده از آنها، کامپیوترها می توانند مدل های سه بعدی ایجاد کنند که اندازه، شکل و موقعیت ریه ها و ساختارهای داخل قفسه سینه شما را نشان می دهد.
سی تی اسکن قفسه سینه می تواند به شناسایی علت علائم ریوی مانند تنگی نفس یا درد قفسه سینه کمک کند. همچنین می تواند به پزشک شما بگوید که آیا شما مشکلات خاص ریوی، مانند تومور، مایع اضافی اطراف ریه ها (افیوژن پلورال) یا ذات الریه دارید.
سی تی اسکن قفسه سینه شما ممکن است در یک مرکز تصویربرداری پزشکی یا بیمارستان انجام شود. در حین این آزمایش شما به آرامی بر روی یک میز دراز می کشید و میز به داخل اسکنر حرکت می کند. شما در حین اینکه داخل اسکنر هستید، صدای زنگ یا کلیک نرمی را خواهید شنید که اسکنر در حال گرفتن تصاویر است.
موارد استفاده سی تی اسکن قفسه سینه شامل:
- انسداد مزمن ریوی (COPD)
- پلوریت
- ترومبوآمبولی وریدی
آزمایشات تنفسی برای کدام گروه از افراد بایستی انجام شوند؟
برخی افراد تحت تاثیر عوامل مختلف ممکن است در خطر بیماری های مختلف ریوی قرار داشته باشند و می بایست با توجه به توصیه پزشک خود آزمایشات ریوی را به طور منظم انجام دهند. این افراد شامل:
- افراد سیگاری و بالای ۴۰ سال
- افرادی که در محیط های آلوده زندگی می کنند.
- افرادی که تحت عمل جراحی قفسه سینه، ریه و مدیاستن قرار گرفته اند.
- افرادی که دارای سابقه آلرژی، تنگی نفس، سرماخوردگی های مزمن و خلط مداوم هستند.
در چه مواردی باید قبل از انجام این نوع آزمایشات با پزشک مشورت کرد؟
در صورتی که موارد ذکر شده در زیر در مورد شما صدق می کند می بایست قبل از انجام آزمایش های سلامت ریه با پزشک خود مشورت کنید.
- حساسیت دارویی
- اختلالات ریوی مانند اسم، الرژی و تنگی نفس
- درد قفسه سینه
- سکته قلبی
- جراحی چشم، قفسه سینه یا شکم
آزمایش ریه از نقطه A تا B چیست؟
توسط پژوهشگران آزمایشی طراحی شده است که طبق این آزمایش اگر بتوانید از نقطه A تا B نفس خود را حبس کنید، ریههای سالمی دارید.
[gravityform id="7" title="true"]
باسلام من علی ۲۹ ساله هستم و بیش از ۱۰ ساله قلیان مصرف میکنم مشکل تنفسی ندارم و تست نقطه آ تا بی رو موفقیت امیز انجام دادم تا حدودی اهل ورزش هم هستم . چکاپ ریه برا من توصیه میشه؟