آزمایش های پزشکی, چکاپ, سلامت جسم

آزمایش HDL 

کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) به عنوان کلسترول “خوب”محسوب می شود. کلسترول HDL از طریق خون قابل اندازه گیری است و داشتن مقدار ناکافی کلسترول HDL می تواند خطر برخی بیماری ها مانند بیماری قلبی را افزایش دهد. لیپوپروتئین ها ذراتی هستند که کلسترول را از طریق جریان خون حمل می کنند. دو نوع کلسترول وجود دارد: لیپوپروتئین های با چگالی بالا (HDL) و کم (LDL) که گاهی اوقات به ترتیب بعنوان کلسترول “خوب” و “بد”نیز خوانده می شوند. کلسترول ماده ای است که بدن برای ساخت سلول ها، هورمون های خاص و ویتامین ها از ان استفاده می کند. کبد تمام کلسترول مورد نیاز بدن را می سازد.

آزمایش HDL چیست؟

آزمایش HDL یک آزمایش خون برای اندازه گیری سطح کلسترول HDL است. این ممکن است بخشی از یک “پانل چربی” باشد، آزمایشی که می تواند نمای کلی از سطح کلسترول فرد را ارائه دهد. علاوه براین، پانل های لیپید مقادیر مواد زیر را در نمونه خون اندازه گیری می کنند:

  1. کلسترول HDL
  2. کلسترول تام
  3. تری گلیسیرید، رایج ترین نوع چربی در خون است.

پزشکان مقدار کلسترول LDL را در خون افراد با استفاده از اطلاعات پانل لیپیدی محاسبه می کنند. این بدان معنی است که ممکن است یک فرد برای تعیین سطح کلسترول LDL خود به آزمایشات تکمیلی نیاز داشته باشد.

چرا آزمایش HDL لازم است؟

برای تعیین سطح کلسترول کل و نظارت بر نحوه پاسخ بیمار به درمان کاربرد دارد. داشتن سطوح بالای کلسترول LDL می تواند منجر به ایجاد پلاک در رگ های خونی شود. پلاک ماده ای است که از کلسیم، چربی، کلسترول و مواد زائد سلولی تشکیل شده است. تجمع این نوع کلسترول می تواند باعث باریک شدن و یا مسدود شدن شریان ها می شود. تعیین سطح کلی کلسترول یک فرد می تواند به تشخیص زود هنگام برخی از اختلالات مانند حمله قلبی، سکته، بیماری عروق کرونر و بیماری های قلب و بیماری مزمن کلیوی اطلاعات مفیدی را در اختیار پزشکان قرار دهد. داشتن سطوح بالای کلسترول HDL به طور کلی برای بدن مفید است. کلسترول HDL، کلسترول LDL را به کبد برمی گرداند تا تجزیه و مصرف شود. با این حال، برخی از شرایط می تواند باعث افزایش سطح کلسترول HDL شود. داشتن سطوح پایین کلسترول HDL می تواند نگران کننده تر باشد، زیرا می تواند نشان دهد که فرد در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی است. سطوح پایین ممکن است به دلیل عوامل ژنتیکی، دیابت نوع ۲، سیگار کشیدن، چاقی و بی تحریکی باشد.

چه کسانی باید آزمایش کلسترول بدهند؟

طبق گفته انجمن قلب آمریکا (AHA) هر فردی که بیش از ۲۰ سال سن دارد و هیچ فاکتور خطری برای بیماری قلبی ندارد، باید سطح کلسترول خود را هر ۴ تا ۶ سال یکبار آزمایش کند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) همچنین توصیه می کند که کودکان ۹ تا ۱۱ ساله و بزرگسالان جوان ۱۷ تا ۲۱ ساله این آزمایش را انجام دهند. عواملی که باعث می شوند که فرد نیاز به بررسی مکرر کلسترول داشته باشند، عبارتند از:

  1. سیگار کشیدن
  2. داشتن چاقی
  3. داشتن یک رژیم غذایی ناسالم
  4. بی تحرکی
  5. سن بالای ۴۵ سال برای مردان و ۵۵ سال برای زنان
  6. داشتن فشار خون بالا
  7. داشتن سابقه خانوادگی بیماری قلبی زودرس
  8. داشتن بیماری قلبی
  9. داشتن دیابت

قبل از آزمون

اگر فردی آزمایش خون HDL را به عنوان بخشی از پانل چربی انجام دهد، ممکن است پزشک از او بخواهد ۹ تا ۱۲ ساعت قبل ناشتا باشد. در ناشتایی بایستی جز آب چیزی نخورید و ننوشید. برخی از پزشکان بر این باورند که ناشتایی قبل از انجام ازمایش چربی نتایج دقیق تری ایجاد می کند. برای اندازه گیری سطح کلسترول HDL، یک کارشناس مجرب یک نمونه خون از ورید بازو می گیرد. سپس نمونه جهت انالیز به ازمایشگاه ارسال می شود.

تفسیر نتایج

نتایج آزمایش سطوح کلسترول را بر حسب میلی گرم در دسی لیتر خون (mg/dl) نشان می دهد. مقدار کلسترول HDL در بزرگسالان:

خطر بیماری قلبیدر معرض خطرمیزان مطلوب
Less than 40 mg/dl۴۰–۵۹ mg/dl۶۰ mg/dl or higher

 

افزایش HDL

اگر سطح کلسترول HDL فرد خیلی پایین باشد، پزشک ممکن است موارد زیر را به بیمار توصیه کند:

  1. داشتن یک رژیم غذایی سالم تر
  2. حفظ وزن متوسط
  3. ورزش کردن
  4. ترک سیگار
  5. کاهش مصرف الکل
  6. درمان دیابت(در صورت داشتن دیابت)

سخن اخر

کلسترول HDL به عنوان کلسترول “خوب” شناخته می شود و سطوح بالای آن می تواند مفید باشد. با این حال، سطوح بسیار بالا یا پایین می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد. پزشکان اغلب توصیه می کنند که سطح کلسترول را هر ۴ تا ۶ سال یکبار بررسی کنید، اما برخی از افراد، مانند افرادی که در معرض خطر بالای بیماری قلبی هستند، باید این آزمایش ها را بیشتر انجام دهند. برای این آزمایش نمونه خون گرفته می شود. کلسترول HDL بخشی از یک پانل لیپیدی است که به پزشکان کمک می کند تا سطح کل کلسترول را محاسبه کنند. قبل از انجام آزمایش HDL خون، لازم است فرد به مدت ۹ تا ۱۲ ساعت ناشتا باشد. برای داشتن اطلاعات بیشتر به سایت لیما طب مراجعه کنید.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *