آزمایش های پزشکی, چکاپ, نوزاد

آزمایش و چکاپ نوزاد در منزل

چکاپ نوزاد در منزل

آزمایش بررسی زردی در نوزادان یکی از  چکاپ های نوزاد هست که در ابتدای تولد اندازه گیری می‌شود.

  • تست بیلی روبین جهت بررسی میزان زردی در نوزادان استفاده می‌شود.
  • معمولا نوزادان پس از تولد سطح بیلی روبین خونشان بالاتر از حد معمول هست.
  • به طور معمول بیلی روبین خون برای نوزادان در ۴۸ ساعت اول بعد از تولد بررسی می‌شود.
  • افزایش بیش از حد بیلی روبین میتواند باعث اثرات جبران ناپذیری روی مغز نوزادان شود .
  • اگر در مورد سطح بیلی روبین نوزاد خود نگران هستید یا اگر نوزادشما علایم زردی را نشان می‌دهد مهم است که با پزشک اطفال خود در مورد نتیجه ازمایش و علایم بالینی نوزاد خود صحبت کنید.

 

 اولین چکاپ های ضروری نوزاد

اولین چکاپ نوزاد

در طی اولین چکاپ نوزاد، علاوه بر قد و وزن، تمامی اندام‌های او از نظر سلامت چک می شود وزمان چکاپ نوزاد پزشک به موارد زیر توجه می‌نماید:

سر:

پزشک، قسمت نرمه سر او را چک می کند. این قسمت فاصله بین دو استخوان جمجمه است. حالت فیزیکی سر نوزاد نیز بررسی می شود.

گوش ها:

پزشک وجود هرگونه مایع یا عفونت را در داخل گوش نوزاد بررسی می کند. همچنین امتحان می کند که واکنش نوزاد نسبت به صداهای اطراف چگونه است.

چشم ها:

پزشک، با یک دستگاه مخصوص داخل چشم نوزاد را بررسی می کند و میزان واکنش نوزاد به نور را می‌سنجد.

دهان:

با بررسی دهان نوزاد، هرگونه عفونت قارچی که ممکن است نوزاد در رحم مادر به آن مبتلا شده باشد شناسایی می‌شود.

پوست:

کل سطح بدن نوزاد لکه یا علامت مشکوکی بر پوست او وجود نداشته باشد به دقت بررسی می شود.

قلب و ریه:

پزشک، به صدای قلب و ریه نوزاد گوش می‌دهد تا هرگونه صدای نامتعارف و مشکوکی را مورد بررسی قرار دهد مثل نارسایی قلبی و یا عدم تشکیل کامل ریه.

شکم:

با یک فشار کوچک، پزشک، می‌تواند بزرگی یا کوچکی اندام‌های داخلی را تشخیص دهد.

پاها و ران ها:

پزشک، پاهای نوزاد را به آرامی تکان می دهد تا هرگونه دررفتگی مفصل را شناسایی کند.

اندام تناسلی:

پزشک، اندام تناسلی و ادراری نوزاد را بررسی می‌کند تا هرگونه عفونت احتمالی را تشخیص دهد. برای دختران وجود هرگونه ترشح و برای پسران پایین بودن بیضه ها را بررسی می‌کند.

 

چکاپ‌های ماهانه نوزاد

آیا برای آزمایش بارداری ناشتا باید باشیم؟

چکاپ‌های ماهانه نوزاد

در چکاپ‌های ماهانه نوزاد مانند چکاپ ۶ماهگی نوزاد  مهم ترین بیماری ها و آزمایشات لازم  شامل:

بیماری کم‌کاری تیروئید

کم‌کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم بیماری است که در آن میزان تولید هورمون‌های تیروئیدی توسط غده تیروئید کاهش می‌یابد. در این آزمایش، میزان هورمونTSH اندازه گیری می شود. اگر کم‌کاری غده تیروئید در دوره نوزادی درمان نشود، می‌تواند عوارض جبران ناپذیری در سیستم عصبی مرکزی و سیستم عضلانی اسکلتی به جای گذارد که مهم‌ترین آن‌ها کاهش ضریب هوشی، عقب ماندگی ذهنی یا کرتینیسم است. درصورتی که با تشخیص صحیح بیماری در کمتر از یک ماهگی و شروع درمان، می‌توان از این عوارض جلوگیری کرد. در صورت مشکوک بودن آزمایش تیروئید نوزاد ممکن است پس از مدت کوتاهی دوباره تست انجام شود.

بیماری فنیل‌کتونوری

فنیل‌کتونوری یک بیماری ارثی و متابولیک است که در آن به علت نقص در عملکرد یا مقدار آنزیم فنیل‌آلانیل-هیدروکسیلاز، اسیدآمینه فنیل‌آلانین در بدن تجریه و متابولیزه نمی‌شود. این پدیده منجر به تجمع اسیدآمینه فنیل‌آلانین در بدن می‌شود. تجمع و رسوب مواد مضر حاصل از آن، باعث آسیب مغزی و ایجاد عقب‌ماندگی ذهنی و تشنج می‌شود. تشخیص زودهنگام و درمان با رژیم‌های غذایی خاص سبب رشد طبیعی کودک می‌شود.

بیماری فاویسم 

بسیاری افراد فاویسم ‌را به عنوان حساسیت به باقلا می‌شناسند. این بیماری نوعی نقص آنزیمی مادرزادی است و به علت توارث وابسته به کروموزوم X، در پسرها بیشتر بروز می‌کند همولیز می‌تواند در مواجهه با داروهای اکسیدکننده و همچنین باقالا صورت گیرد و نوزادان مبتلا به این بیماری، به علت همولیز‌ دچار زردی می‌شوند. در صورت عدم تشخیص و درمان به‌موقع این بیماری، به علت عارضه‌ی شدیدی که در اثر تجمع بیلی‌روبین غیرگونژوگه در سلول‌های مغزی درچکاپ  ماههای اول ایجاد می‌شود، نوزاد بعد از تولد فوت می‌کند و یا در صورت زنده ماندن، شیرخوار اﻏﻠﺐ دﭼﺎر عقب‌ﻣﺎﻧﺪگی ذهنی، اﺧﺘﻼﻻت ﺣﺮکتی و ﺗﻌﺎدلی، ﺗﺸﻨﺞ، ﻛﺎﻫﺶ ﺷﻨﻮایی، اﺧﺘﻼﻻت ﮔﻔﺘﺎری و ﻏﻴﺮه می‌ﺷﻮد. بهترین راه درمان این بیماری، جلوگیری از مصرف موادی است که باعث تحریک علائم بیماری می‌شوند. بیماران پس از مصرف باقلا دچار علائمی مانند افت فشار خون، زردی چشم‌ها، گاهی تشنج، تهوع و استفراغ و… می شوند.

بیماری شربت افرا

نوزادان مبتلا به بیماری ادرار شربت افرا، فاقد آنزیم‌هایی هستند که در متابویسم  اسیدآمینه‌ی لوسین، ایزو لوسین و والین موثر می باشند . در نتیجه سطح این اسیدهای آمینه در خون افزایش یافته و بویی شبیه بوی شکر سوخته و یا شیره درخت افرا به مایعات بدن از جمله ادرار می‌دهد. عدم تشخیص به‌موقع این بیماری در افراد موجب عقب‌ماندگی ذهنی، ناتوانی جسمی و در نهایت مرگ می‌شود.

بیماری گالاکتوزمی

کودکان مبتلاء به این بیماری به دلیل نقص ژنتیکی در تولید برخی آنزیم‌ها قادر به استفاده از قند موجود در شیر (گالاکتوز) نخواهند بود. به همین دلیل گالاکتوز خون بالا رفته و می‌تواند سبب بروز آب مروارید و آسیب شدید کبدی و مغزی گردد. اولین علامت بروز این بیماری استفراغ‌های طولانی و شدید است و در صورت عدم درمان، عوارض بسیار خطرناکی به دنبال دارد. برای درمان نوزادان مبتلا به این بیماری باید گالاکتوز از رژیم غذایی آنها حذف گردد.

داشتن یک زندگی سالم برای فرزندانمان حق طبیعی آنهاست و انجام این چکاپ های نوزاد می ‌واند سلامت آنها را تضمین کند. پس در انجام آزمایشات غربالگری فرزندانمان کوتاهی نکنیم.

اگر نگران فضای الوده ازمایشگاه های برای چکاپهای نوزاد خود هستید مجموعه لیما طب میتواند چکاپ نوزاد در منزل را برایتان انجام دهد.

چکاپ کودکان در منزل از جمله خدماتی است که لیما طب ارائه می دهد.

چکاپ یک ماهگی نوزاد:

  • در چکاپ نوزاد یک ماهه اندازه‌گیری قد و وزن برای اطلاع از رشد مناسب او بررسی می‌شود.
  • تجویز قطره ویتامین D
  • تشخیص بیماری‌های پوستی احتمالی (از جمله کلاه گهواره‌ای و عرق‌سوختگی)
  • بررسی شنوایی و بینایی در هر بار مراجعه، ساختمان چشم و گوش، عملکرد و امتداد دید شیرخوار را چک می‌کند.
  • بررسی برنامه خواب (شیرخوار در این دوره به تناوب ۳-۲ ساعت بیدار می‌شود و در طول شبانه‌روز ۱۵ ساعت می‌خوابد)
  • بررسی وضعیت بدن هنگام خواب (برای پیشگیری از خفگی او را باید به پشت خواباند)
  • بررسی تناوب شیرخوردن که در هر ۳-۲ ساعت است.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *