قلب و عروق

نوار قلب در منزل

ecg

الکتروکاردیوگرام (Electrocardiogram (ECG)) آزمایش پزشکی است که ناهنجاری های قلبی را با اندازه گیری فعالیت الکتریکی ایجاد شده توسط قلب در هنگام انقباض آن تشخیص می دهد. دستگاهی که ECG بیمار را ثبت می کند، الکتروکاردیوگراف نامیده می شود. الکتروکاردیوگراف فعالیت الکتریکی عضله قلب را ثبت می کند و این داده ها را به صورت خطوط روی صفحه یا کاغذ نمایش می دهد. سپس این داده ها توسط یک پزشک تفسیر می شود. ecg   نوار قلب از یک قلب سالم شکل مشخصی دارد. هر گونه بی نظمی در ریتم قلب یا آسیب به عضله قلب می تواند فعالیت الکتریکی قلب را تغییر دهد به طوری که شکل ECG تغییر کند. پزشک ممکن است نوار قلب را برای افرادی توصیه کند که ممکن است به دلیل سابقه خانوادگی بیماری قلبی، یا سیگار کشیدن، اضافه وزن یا دیابت، کلسترول بالا یا فشار خون بالا در معرض خطر بیماری قلبی باشند. همچنین در صورتی که فرد علائمی مانند موارد زیر را داشته باشد، ممکن است نوار قلب را توصیه کنند:

  1. درد قفسه سینه
  2. تنگی نفس
  3. سرگیجه
  4. غش کردن، یا
  5. ضربان قلب سریع یا نامنظم (تپش قلب).

نوار قلب اغلب برای نظارت بر سلامت افرادی که دارای مشکلات قلبی هستند و همچنین برای ارزیابی ضربان سازهای مصنوعی قلبی یا نظارت بر اثرات برخی داروها بر قلب کاربرد دارد.

روش ECG در منزل

قبل از انجام آزمایش ECGبه ناشتایی نیست. همیشه قبل از انجام نوار قلب به پزشک خود اطلاع دهید که چه داروهایی مصرف می کنید و اگر به نوارهای چسبی که ممکن است برای چسباندن الکترودها استفاده شوند، حساسیت دارید، نیز اطلاع دهید. هنگامی که برای آزمایش نوار قلب می روید، باید لباس بالایی خود را بردارید تا الکترودها به سینه و اندام شما متصل شوند. ECG زمانی دقیق انجام میشود که پوست تمیز و خشک و فاقد روغن و لوسیون باشد. محل های انتخاب شده در صورت لزوم تراشیده می شوند زیرا مو از تماس مناسب الکترودها با پوست جلوگیری می کند. الکترودها (حسگرها) به قفسه سینه، بازوها و پاها با ژل چسبنده متصل می شوند. این الکترودها جریان های الکتریکی تولید شده توسط قلب را تشخیص می دهند – این جریان ها توسط الکتروکاردیوگراف اندازه گیری و ثبت می شوند. ecg

سه نوع اصلی ECG عبارتند از:

  1. ECG در حال استراحت: برای این نوع نوار قلب دراز می کشید. هیچ حرکتی در طول آزمایش مجاز نیست، زیرا تکانه های الکتریکی تولید شده توسط سایر عضلات ممکن است با آنهایی که توسط قلب شما ایجاد می شود تداخل ایجاد کند. این نوع ECG معمولا ۵ تا ۱۰ دقیقه طول می کشد.
  2. ECG سرپایی: اگر ECG سرپایی یا هولتر دارید، حداقل به مدت ۲۴ ساعت از یک دستگاه ضبط قابل حمل استفاده می کنید. هنگامی که مانیتور متصل است، می توانید به طور معمول در اطراف حرکت کنید. این نوع ECG برای افرادی که علائم آنها متناوب است (توقف-شروع) و ممکن است در ECG در حال استراحت نشان داده نشود و برای افرادی که پس از حمله قلبی بهبود می یابند استفاده می شود تا اطمینان حاصل شود که قلب آنها به درستی کار می کند. شما علائم خود را در یک دفترچه یادداشت ‌کنید و زمان بروز آن‌ها را یادداشت ‌کنید تا تجربیات شما با ECG مقایسه شود.
  3. تست استرس ورزشی (EST): این تست برای ثبت نوار قلب هنگام دوچرخه‌سواری یا راه رفتن روی تردمیل استفاده می‌شود. تکمیل این نوع ECG حدود ۱۵ تا ۳۰ دقیقه طول می کشد.

مشکلات قلبی که می توان با ECG تشخیص داد عبارتند از:

  1. بزرگ شدن قلب
  2. نقایص مادرزادی قلب مربوط به سیستم الکتریکی.
  3. ریتم غیر طبیعی (آریتمی) – ضربان قلب سریع، آهسته یا نامنظم
  4. آسیب به قلب مانند زمانی که یکی از شریان های قلب مسدود شده است (انسداد کرونری)
  5. خون رسانی ضعیف به قلب
  6. موقعیت غیر طبیعی قلب
  7. التهاب قلب: پریکاردیت یا میوکاردیت
  8. ایست قلبی در حین نظارت بر اورژانس یا مراقبت های ویژه
  9. اختلال در سیستم هدایت قلب
  10. عدم تعادل در مواد شیمیایی خون (الکترولیت ها) که فعالیت قلب را کنترل می کنند.
  11. حملات قلبی قبلی

سایر آزمایش‌هایی که در منزل می توان انجام داد  و به تشخیص مشکلات قلبی کمک می‌کنند عبارتند از:

  1. معاینه فیزیکی (گوش دادن به صداهای قلب)
  2. اشعه ایکس قفسه سینه
  3. اکوکاردیوگرام (سونوگرافی قلب)
  4. تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) یا توموگرافی کامپیوتری (CT) اسکن قفسه سینه
  5. آزمایش خون
  6. کاتتریزاسیون قلبی (قرار دادن کاتتر از طریق عروق خونی کشاله ران یا مچ دست در قلب).

ecg

ضربان قلب

ضربان قلب طبیعی بزرگسالان چقدر است؟ نرمال: ۶۰-۱۰۰ ضربه در دقیقه تاکی کاردی: > 100 ضربه در دقیقه برادی کاردی: <60 ضربه در دقیقه ریتم منظم قلب اگر بیمار ریتم قلب منظمی داشته باشد ضربان قلب او را می توان با استفاده از روش زیر محاسبه کرد: تعداد مربع های بزرگ موجود در یک بازه R-R را بشمارید. برای محاسبه ضربان قلب عدد ۳۰۰ را بر این عدد تقسیم کنید. ecg

ریتم قلب نامنظم

اگر ریتم قلب بیمار نامنظم باشد، اولین روش محاسبه ضربان قلب کار نمی کند (زیرا فاصله R-R به طور قابل توجهی در طول ECG متفاوت است). در نتیجه، باید روش دیگری را اعمال کنید: تعداد کمپلکس های نوار ریتم را بشمارید (طول هر نوار ریتم معمولاً ۱۰ ثانیه است). تعداد کمپلکس ها را در ۶ ضرب کنید (متوسط تعداد کمپلکس ها در ۱ دقیقه به شما می رسد). ریتم قلب ریتم قلب بیمار می تواند منظم یا نامنظم باشد. ریتم های نامنظم می تواند یکی از موارد زیر باشد: به طور منظم نامنظم (یعنی الگوی مکرر بی نظمی) نامنظم نامنظم (یعنی کاملاً بی نظم)    

 

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *