آزمایش های پزشکی

آزمایش خون CA-125

این آزمایش میزان پروتئینی به نام CA-125 (آنتی ژن سرطانی ۱۲۵) را در نمونه خون اندازه گیری می کند. CA-125 یک نوع نشانگر تومور است. سطوح بالای برخی از نشانگرهای تومور در خون ممکن است نشانه سرطان باشد. در افراد مبتلا به سرطان، اندازه گیری نشانگرهای تومور ممکن است به ارائه اطلاعات مهم در مورد نحوه درمان بیماری کمک کند.

سطوح بالای CA-125 اغلب در افرادی که سرطان تخمدان دارند، یافت می شود. تخمدان ها یک جفت غدد تناسلی زنانه هستند که تخمک ها را ذخیره می کنند و هورمون های زنانه را می سازند. سرطان تخمدان زمانی اتفاق می افتد که سلول های تخمدان شروع به رشد خارج از کنترل می کنند. اگر سرطان تخمدان دارید، آزمایش خون CA-125 می تواند به شما کمک کند که آیا درمان شما موثر است یا خیر.

نام های دیگر: آنتی ژن سرطان ۱۲۵، آنتی ژن گلیکوپروتئین، آنتی ژن سرطان تخمدان، نشانگر تومور CA-125.

آزمایش خون CA-125 چه کاربردی دارد؟  

آزمایش خون CA-125 چه کاربردی دارد؟  

  1. رایجترین تستی است که برای بررسی اینکه آیا درمان سرطان تخمدان موثر است یا خیر و بررسی اینکه آیا سرطان تخمدان عود کرده است یا خیر به کار می رود.
  2. بررسی توده های رشد کرده در لگن (ناحیه زیر شکم): اگر یک توده مشکوک در تصویربرداری مانند سونوگرافی ظاهر شود، پزشک ممکن است سطح CA-125 را همراه با سایر آزمایش‌ها بررسی کند تا بفهمد آیا این توده می‌تواند سرطان تخمدان باشد یا خیر. اما بایستی توجه داشته که آزمایش خون CA-125 به تنهایی نمی تواند سرطان را تشخیص دهد.
  3. غربالگری سرطان تخمدان: در افرادی که دارای سابقه خانوادگی سرطان تخمدان و یا مشکوک به این نوع سرطان هستند این تست توسط پزشک تجویز می شود. تست CA-125 به عنوان یک آزمایش غربالگری معمول برای افرادی که سابقه خانوادگی سرطان تخمدان ندارند، تجویز نمی شود. به این دلیل که بسیاری از بیماری‌های رایج که سرطانی نیستند نیز می‌توانند باعث افزایش سطح CA-125 شوند، مانند آندومتریوز یا حتی دوره قاعدگی.شما میتوانید از خدمات آزمایشات و چکاب پزشکی در منزل استفاده نماییید.

اهمیت  آزمایش خون CA-125

اهمیت  آزمایش خون CA-125

اگر سرطان تخمدان برای شما تشخیص داده شده است، ممکن است چندین آزمایش خون CA-125 انجام دهید:

  1. در طول درمان: آیا سرطان از بین می رود یا خیر. اگر سطح CA-125 کاهش یابد، معمولاً به این معنی است که درمان مؤثر بوده است.
  2. پس از درمان: آیا سرطان عود کرده است یا خیر.
  3. اگر توده ای در لگن خود دارید که می تواند سرطان تخمدان باشد، ممکن است به آزمایش CA-125 نیاز داشته باشید تا دریابید که آیا سرطان تخمدان است یا خیر. اما برای تایید نهایی فقط بیوپسی می تواند سرطان تخمدان را تشخیص دهد.
  4. اگر خطر ابتلا به سرطان تخمدان در شما بالاست، پزشک به شما توصیه می کند که آزمایش CA-125 انجام دهید. در صورتی که مقدار آن بالا باشند، احتمالاً به آزمایش‌های بیشتری نیاز خواهید داشت تا بفهمید آیا سرطان دارید یا خیر.

عوامل زیر باعث افزایش سطح CA-125 و افزایش احتمال ابتلا به سرطان می شوند:

  1. داشتن سابقه خانوادگی سرطان تخمدان
  2. داشتن سابقه خانوادگی سرطان سینه و سرطان روده بزرگ
  3. سرطان رحم یا کولورکتال
  4. تغییرات ژنی یا شرایط خاصی را به ارث برده اید که خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهد، مانند تغییرات در ژن های BRCA 1 یا BRCA 2
  5. سندرم لینچ (که به آن سرطان کولورکتال غیر پولیپوز ارثی نیز گفته می شود)، یک اختلال ارثی است که خطر ابتلا به بسیاری از انواع سرطان را افزایش می دهد.

نحوه انجام آزمایش خون CA-125 و اقدامات لازم قبل از انجام ان:

برای انجام این تست به سرم خون نیاز است و به آمادگی خاصی نیاز ندارید.

تفسیر نتایج آزمایش خون CA-125

تفسیر نتایج آزمایش خون CA-125

پزشک شما نتایج آزمایش CA-125 را به همراه سایر اطلاعات در مورد وضعیت شما بررسی می کند. به طور کلی، محدوده طبیعی ۰-۳۵ واحد در میلی لیتر در نظر گرفته می شود، در حالی که سطح بالای ۳۵ واحد در میلی لیتر به عنوان سطح CA-125 بالا در نظر گرفته می شود.

به طور کلی:

  • اگر برای سرطان تخمدان تحت درمان هستید و نتایج چندین آزمایش نشان می دهد که سطح CA-125 شما در حال کاهش است، معمولاً به این معنی است که درمان کمک می کند. اگر سطح شما در طول زمان بالا رفت یا ثابت ماند، ممکن است به این معنی باشد که درمان موثر نیست.
  • اگر درمان سرطان تخمدان خود را به پایان رسانده اید و سطح CA-125 شما با گذشت زمان شروع به افزایش می کند، ممکن است سرطان شما عود کند.
  • اگر خطر ابتلا به سرطان تخمدان زیاد است یا توده لگنی مشکوک دارید، سطح بالای CA-125 می تواند نشانه سرطان باشد. پزشک شما معمولاً آزمایشات بیشتری را برای تشخیص تجویز می کند.

سطح بالای CA-125 همیشه به معنای سرطان نیست. سایر شرایط ممکن است باعث افزایش CA-125 شود، از جمله:

  1. اندومتریوز
  2. بیماری التهابی لگن (PID)
  3. فیبروئید رحم
  4. بیماری کبد
  5. بارداری
  6. زمان های خاصی از دوره قاعدگی

نتیجه آزمایش CA-125 طبیعی سرطان تخمدان را رد نمی کند. به این دلیل که سطح CA-125 ممکن است در مراحل اولیه سرطان پایین باشد و همه مبتلایان به سرطان تخمدان سطوح بالایی از CA-125 را ندارد.

کلام آخر

شایع ترین نوع سرطان تخمدان سرطان اپیتلیال تخمدان است. اگر برای این نوع سرطان درمان شده اید، ممکن است برای نشانگر تومور به نام HE4 همراه با CA-125 مورد آزمایش قرار بگیرید. برخی از مطالعات نشان می‌دهند که اندازه‌گیری هر دو نشانگر تومور اطلاعات دقیق‌تری را برای بررسی اینکه آیا درمان مؤثر است و برای بازگشت این نوع سرطان فراهم می‌کند.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *