سلامت عمومی

ظرفیت اتصال کل آهن (TIBC)

ظرفیت اتصال کل آهن

ظرفیت اتصال کل آهن (TIBC) یک آزمایش خون برای بررسی اینکه آیا مقدار آهن در خون شما چقدر است. آهن از طریق خون متصل به پروتئینی به نام ترانسفرین حرکت می کند. این آزمایش به پزشک شما کمک می‌کند تا بداند این پروتئین چقدر می‌تواند آهن را در خون شما حمل کند. آهن در تمام سلول های بدن یافت می شود. آزمایش ظرفیت اتصال کل آهن (TIBC) نوعی آزمایش خون است که میزان زیاد یا کم این ماده معدنی را در جریان خون اندازه‌گیری می‌کند. شما آهن مورد نیاز خود را از طریق رژیم غذایی دریافت می کنید. آهن در مواد غذایی متعددی وجود دارد، از جمله:

  1. سبزیجات سبز تیره و برگ دار مانند اسفناج
  2. لوبیا
  3. تخم مرغ
  4. گوشت طیور
  5. غذای دریایی
  6. غلات کامل

همانطور که گفته شد، هنگامی که آهن وارد بدن می شود، توسط پروتئینی به نام ترانسفرین که توسط کبد تولید می شود، در سراسر جریان خون شما حمل می شود. تست TIBC ارزیابی می کند که ترانسفرین چقدر آهن را از طریق خون شما حمل می کند. هنگامی که آهن در خون شما قرار می گیرد، به تشکیل هموگلوبین کمک می کند. هموگلوبین یک پروتئین مهم در گلبول های قرمز (RBC) است که به حمل اکسیژن در سراسر بدن کمک می کند تا بتواند عملکرد طبیعی خود را انجام دهد. آهن یک ماده معدنی ضروری در نظر گرفته می شود زیرا هموگلوبین بدون آن ساخته نمی شود.

توصیه های روزانه آهن

توصیه های روزانه آهن

منبع معتبر مؤسسه ملی بهداشت (NIH) توصیه می کند که افراد سالم مقادیر زیر آهن را از طریق رژیم غذایی خود دریافت کنند:

نوزادان و کودکان

  • ۶ ماهگی یا کمتر: ۰.۲۷ میلی گرم در روز (میلی گرم در روز)
  • ۷ ماهگی تا ۱ ساله: ۱۱ میلی گرم در روز
  • سنین ۱ تا ۳ سال: ۷ میلی گرم در روز
  • سنین ۴ تا ۸ سال: ۱۰ میلی گرم در روز
  • سنین ۹ تا ۱۲ سال: ۸ میلی گرم در روز

مردان (نوجوانان و بزرگسالان)

  • سن ۱۳ سالگی: ۸ میلی گرم در روز
  • سنین ۱۴ تا ۱۸ سال: ۱۱ میلی گرم در روز
  • سنین ۱۹ سال یا بیشتر: ۸ میلی گرم در روز

زنان (نوجوانان و بزرگسالان)

  • سن ۱۳ سالگی: ۸ میلی گرم در روز
  • سنین ۱۴ تا ۱۸ سال: ۱۵ میلی گرم در روز
  • سنین ۱۹ تا ۵۰ سال: ۱۸ میلی گرم در روز
  • در سنین ۵۱ سال یا بیشتر: ۸ میلی گرم در روز

در دوران بارداری: ۲۷ میلی گرم در روز

  • در سنین ۱۴ تا ۱۸ سال، در صورت شیردهی: ۱۰ میلی گرم در روز
  • در سنین ۱۹ تا ۵۰ سال، در صورت شیردهی: ۹ میلی گرم در روز

برخی از افراد، مانند کسانی که کمبود آهن در آنها تشخیص داده شده است، ممکن است به مقادیر متفاوتی از آهن توصیه شده در بالا نیاز داشته باشند. با پزشک خود مشورت کنید تا بفهمید هر روز به چه مقدار نیاز دارید.

مطالب مرتبط:VDRL چیست؟

چرا آزمایش ظرفیت اتصال کل آهن انجام می شود؟

پزشکان معمولاً آزمایشات TIBC را برای بررسی شرایط پزشکی که باعث سطوح غیر طبیعی آهن می شوند، تجویز می کنند.

دلایل کاهش سطح آهن

دلایل کاهش سطح آهن

در صورت مشاهده علائم کم خونی، پزشک ممکن است آزمایش TIBC را انجام دهد. کم خونی با تعداد کم RBC یا هموگلوبین مشخص می شود. کمبود آهن، شایع ترین نوع کمبود تغذیه ای در جهان، معمولاً علت کم خونی است. با این حال، کمبود آهن ممکن است در اثر شرایطی مانند بارداری نیز ایجاد شود. علائم سطح پایین آهن عبارتند از:

  1. احساس خستگی و ضعف
  2. رنگ پریدگی
  3. افزایش عفونت ها
  4. احساس سرما
  5. تورم زبان
  6. مشکل در تمرکز در مدرسه یا محل کار
  7. تاخیر در رشد ذهنی در کودکان

 

دلایل افزایش سطح آهن

اگر پزشک مشکوک به وجود آهن بیش از حد در خون باشد، ممکن است آزمایش TIBC تجویز شود. سطوح بالای آهن معمولاً نشان دهنده یک بیماری زمینه ای است. در موارد نادر، سطوح بالای آهن ممکن است به دلیل مصرف بیش از حد ویتامین ها یا مکمل های آهن باشد. علائم سطح بالای آهن عبارتند از:

  1. احساس خستگی و ضعف
  2. درد مفاصل
  3. تغییر رنگ پوست به برنز یا خاکستری
  4. درد شکم
  5. کاهش وزن ناگهانی
  6. کاهش میل جنسی
  7. ریزش مو
  8. ریتم نامنظم قلب

نحوه آماده شدن برای آزمایش ظرفیت اتصال کل آهن

برای اطمینان از دقیق ترین نتایج، ناشتا لازم است. این بدان معناست که حداقل ۸ ساعت قبل از آزمایش TIBC نباید چیزی بخورید یا بنوشید. برخی از داروها همچنین می توانند بر نتایج آزمایش TIBC تأثیر بگذارند، بنابراین مهم است که پزشک خود را در مورد داروهای تجویزی یا بدون نسخه ای که مصرف می کنید مطلع کنید. ممکن است پزشک به شما بگوید که مصرف برخی داروها را قبل از انجام آزمایش متوقف کنید. با این حال، شما نباید بدون مشورت با پزشک خود، مصرف هیچ دارویی را قطع کنید.

برخی از داروهایی که می توانند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارند عبارتند از:

  1. هورمون آدرنوکورتیکوتروپیک (ACTH)
  2. قرص های ضد بارداری
  3. کلرامفنیکل، یک آنتی بیوتیک
  4. فلوراید

چگونه آزمایش ظرفیت اتصال کل آهن انجام می شود؟

ممکن است آزمایش TIBC به همراه آزمایش آهن سرم تجویز شود که میزان آهن موجود در خون شما را اندازه گیری می کند. این آزمایش‌ها با هم می‌توانند به پزشک شما کمک کنند تا تعیین کند آیا مقدار غیرطبیعی آهن در خون شما وجود دارد یا خیر. این آزمایش نمونه خون لازم است. خون معمولاً از ورید دست یا خم آرنج گرفته می شود.

مطالب مرتبط: تست تری گلیسیرید چیست؟

خطرات آزمایش ظرفیت اتصال کل آهن

آزمایش خون خطرات کمی دارد. برخی از افراد کبودی خفیفی دارند یا در اطراف ناحیه ای که سوزن وارد شده است احساس درد می کنند. با این حال، این معمولا در عرض چند روز از بین می رود. عوارض ناشی از آزمایش خون نادر است، اما ممکن است رخ دهد. چنین عوارضی عبارتند از:

  1. خون ریزی بیش از حد
  2. غش یا سرگیجه
  3. هماتوم یا خونی که در زیر پوست جمع می شود
  4. عفونت در محل سوراخ

نتایج آزمایش به چه معناست؟

نتایج آزمایش به چه معناست؟

مقادیر نرمال برای تست TIBC می تواند در آزمایشگاه ها متفاوت باشد. با این حال، اکثر آزمایشگاه ها محدوده طبیعی را برای بزرگسالان ۲۵۰ تا ۴۵۰ میکروگرم در دسی لیتر (mcg/dL) تعریف می کنند. مقدار TIBC بالای ۴۵۰ میکروگرم در دسی لیتر معمولاً به این معنی است که سطح آهن در خون شما پایین است. این ممکن است ناشی از:

  1. کمبود آهن در رژیم غذایی
  2. افزایش از دست دادن خون در دوران قاعدگی
  3. بارداری

مقدار TIBC کمتر از ۲۵۰ میکروگرم در دسی لیتر معمولاً به این معنی است که سطح بالایی از آهن در خون شما وجود دارد. این ممکن است ناشی از:

  1. کم خونی همولیتیک، وضعیتی که باعث مرگ زودرس گلبول های قرمز می شود.
  2. کم خونی سلول داسی شکل، یک بیماری ارثی که باعث تغییر شکل گلبول های قرمز می شود.
  3. هموکروماتوز، یک بیماری ژنتیکی که باعث تجمع آهن در بدن می شود.
  4. مسمومیت با آهن یا سرب
  5. انتقال خون مکرر
  6. آسیب کبدی
  7. بریدگی قسمتی از بدن

مطالب مرتبط:تست Chol  چیست؟

پزشک شما توضیح خواهد داد که نتایج فردی شما چه معنایی برای سلامتی شما دارد و مراحل بعدی باید چه باشد. اگر مشخص شد که شما یک بیماری زمینه ای دارید، برای شما مهم است که به دنبال درمان باشید. اگر هر یک از بیماری های زمینه ای درمان نشده رها شود، شما در معرض عوارض جدی هستید، مانند:

  1. بیماری کبد
  2. یک حمله قلبی
  3. نارسایی قلبی
  4. دیابت
  5. مشکلات استخوانی
  6. مسائل متابولیک
  7. اختلالات هورمونی

کلام اخر

ظرفیت اتصال آهن TIBC)) یک آزمایش خون برای بررسی اینکه آیا مقدار آهن در خون شما بسیار زیاد است یا خیلی کم است. آهن از طریق خون متصل به پروتئینی به نام ترانسفرین حرکت می کند. این آزمایش به پزشک شما کمک می‌کند تا بداند این پروتئین چقدر می‌تواند آهن را در خون شما حمل کند.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *