آزمایش های پزشکی, چکاپ, سلامت جسم

تست تری گلیسیرید چیست؟

آزمایش تری گلیسیرید یک آزمایش خون است که میزان چربی در خون شما به نام تری گلیسیرید را اندازه گیری می کند. تری گلیسیرید بالا ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته را افزایش دهد. با آزمایش تری گلیسیرید می توان متوجه شد که آیا نیاز به اقدامات پیشگیرانه علیه بیماری های قلبی دارید یا خیر. بدن شما از تری گلیسیرید برای تامین انرژی خود استفاده می کند. اگر بیش از نیازتان کالری مصرف کنید، بدن کالری اضافی را به تری گلیسیرید تبدیل کرده و در سلول های چربی ذخیره می کند. هنگامی که بدن شما به انرژی نیاز دارد، سلول‌های شما تری گلیسیرید را وارد جریان خون می‌کنند تا سوختی برای فعالیت عضلات شما فراهم کنند. مصرف زیاد کالری بویژه کربوهیدرات ها و چربی ها ممکن است باعث افزایش سطح تری گلیسیرید خونتان شود. سطح بالای تری گلیسیرید خون معمولاً هیچ علامتی را ایجاد نمی کند، اما با گذشت زمان، ممکن است باعث انسداد عروق، بیماری قلبی و پانکراتیت حاد در بزرگسالان و کودکان شود.

نام های دیگر آزمایش تری گلیسیرید: TG، TRIG، پانل چربی، پانل لیپوپروتئین ناشتا

تست TG چه کاربردی دارد و چرا به ان نیاز داریم؟

آزمایش تری گلیسیرید برای تشخیص زود هنگام خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی و انسداد عروق استفاده می‌شود. این آزمایش بعنوان بخشی از آزمایش پروفایل لیپیدی محسوب می شود. لیپید به معنی چربی است. در پروفایل لیپیدی سطح چربی‌های خون از جمله تری گلیسیرید و کلسترول اندازه‌گیری می‌شود. اگر همزمان سطح کلسترول LDL (بد) و تری گلیسیرید بالایی دارید، ممکن است در معرض خطر حمله قلبی یا سکته باشید.

تست TG چه کاربردی دارد و چرا به ان نیاز داریم؟

پزشک شما ممکن است این تست را به عنوان یک معاینه روتین برای بررسی وضعیت سلامت شما تجویز کند. اگر برای کلسترول و یا تری گلیسیرید بالا تحت درمان هستید، ممکن است به این آزمایش نیز نیاز داشته باشید تا روند درمان شما مورد بررسی قرار بگیرد. اینکه هر چند وقت یکبار نیاز به انجام آزمایش پروفایل لیپید دارید به سن، جنس و خطر ابتلا به بیماری قلبی بستگی دارد. توصیه های سنی عمومی برای آزمایش سطح چربی خون عبارتند از:

برای سنین ۲ تا ۱۹ سال:

به طور کلی، آزمایش را از سن ۹ تا ۱۱ سالگی شروع کنید و هر ۵ سال یکبار ان را تکرار کنید. اگر سابقه خانوادگی کلسترول خون بالا، حمله قلبی، سکته مغزی یا سایر خطرات ابتلا به بیماری قلبی دارید، در سن دو سالگی آزمایش دهید.

برای سنین ۲۰ سال و بالاتر:

هر پنج سال یکبار برای:

  • مردان بین ۲۰ تا ۴۵ سال
  • خانم ها بین ۲۰ تا ۵۵ سال

هر ۱ تا ۲ سال یکبار برای:

  • مردان ۴۵ ساله و بالاتر
  • خانم های ۵۵ ساله و بالاتر
  • هر سال برای بزرگسالان بالای ۶۵ سال

اگر در معرض خطر بیماری قلبی هستید، ممکن است نیاز به آزمایشات تکمیلی بیشتری داشته باشید، زیرا داشتن سابقه بیماری قلبی زودرس در خانواده، مصرف دخانیات، چاقی، رژیم غذایی نامناسب، بی تحرکی، دیابت، فشار خون بالا و افزایش سن نیز باعث افزایش خطر ابتلا به افزایش چربی خون می شود.

نحوه انجام و شرایط لازم برای آزمایش تری گلیسیرید چگونه است؟

در طول آزمایش، یک پرسنل مجرب با استفاده از یک سوزن کوچک از ورید بازوی شما نمونه خون می گیرد. پس از وارد کردن سوزن، مقدار کمی خون در یک لوله آزمایش یا ویال جمع آوری می شود. وقتی سوزن داخل یا خارج می شود ممکن است کمی احساس سوزش کنید. این معمولا کمتر از پنج دقیقه طول می کشد. ممکن است لازم باشد ۹ تا ۱۲ ساعت قبل از خونگیری ناشتا باشید (نخورید و ننوشید).

نحوه انجام و شرایط لازم برای آزمایش تری گلیسیرید چگونه است؟

تفسیر نتایج آزمایش تری گلیسیرید چگونه است؟

تری گلیسیرید بر حسب میلی گرم در هر دسی لیتر خون اندازه گیری می شود. مقدارهای تری گلسیرید برای بزرگسالان عبارتند از:

CategoryTriglyceride levels in adults
Normal (desirable)less than 150mg/dL
Borderline high۱۵۰ to 199 mg/dL
High۲۰۰ to 499 mg/dL
Very high۵۰۰ mg/dL and higher

 

سطوح تری گلیسیرید که بالاتر از حد طبیعی است ممکن است به این معنی باشد که شما در معرض خطر بیماری قلبی، سکته مغزی و سایر شرایطی هستید که بر عروق شما تأثیر می گذارد. برای کاهش تری گلیسیرید خون، پزشک معمولا موارد زیر را توصیه می کند:

  1. رژیم غذایی مناسب
  2. ورزش
  3. محدود کردن مصرف الکل
  4. ترک سیگار
  5. داشتن وزن سالم
  6. خواب کافی
  7. کاهش استرس

تفسیر نتایج آزمایش تری گلیسیرید چگونه است؟

کلام اخر

برخی از داروهایی می توانند باعث افزایش سطح تری گلیسیرید خون شوند، بنابراین بهتر است قبل از انجام این تست نوع داروی مصرفی خود را به پزشک خود اطلاع دهید. علاوه براین برخی از عوامل مانند نارسایی کلیه، بیماری کبد، بیماری تیرویید، اختلال مصرف الکل (AUD)، دیابت و چاقی نیز می توانند باعث افزایش تری گلیسیرید خون شوند. کنترل میزان تری گلیسیرید خون نقش بسزایی در کاهش خطر بیماری های قلبی و سکته دارد.برای اطلاعت بیشتر به سایت لیما طب مراجعه کنید.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *