آزمایش های پزشکی, بیماری های هورمونی, تغذیه سالم, چکاپ, داخلی, زنان و زایمان, سلامت جسم, سلامت جنسی, سلامت عمومی, عفونی, غدد, کلیه و مجرای ادراری, مادر و فرزند, مراقبت های قبل از بارداری

سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک یا سندرم تخمدان پلی کیستیک یک بیماری هورمونی است که می تواند در سال های باروری اتفاق بیفتد. این می تواند بر توانایی شما برای داشتن فرزند تأثیر.

PCOS چیست؟

برخی از افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک روی تخمدان خود کیست دارند. به همین دلیل است که به آن “پلی کیستیک” می گویند. اما این نام گمراه کننده است زیرا بسیاری از افراد مبتلا به PCOS کیست ندارند.   ۳ ویژگی اصلی PCOS یا سندرم تخمدان پلی کیستیک عبارتند از:

  • پریودهای نامنظم : به این معنی که تخمدان های شما به طور منظم تخمک را آزاد نمی کنند (تخمک گذاری)
  • آندروژن بیش از حد : سطوح بالای هورمون های مردانه در بدن شما، که ممکن است باعث علائم فیزیکی مانند موهای زائد صورت یا بدن شود.
  • تخمدان پلی کیستیک : تخمدان‌های شما بزرگ می‌شوند و حاوی کیسه‌های پر از مایع (فولیکول‌های) زیادی هستند که اطراف تخمک‌ها را احاطه کرده‌اند

اگر حداقل ۲ مورد از این ویژگی ها را دارید، ممکن است به PCOS مبتلا شوید.

سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟تخمدان پلی کیستیک

تخمدان های پلی کیستیک حاوی تعداد زیادی فولیکول بی ضرر هستند که اندازه آنها تا ۸ میلی متر می رسد. فولیکول ها کیسه های توسعه نیافته ای هستند که در آنها تخمک ها رشد می کنند. در سندرم تخمدان پلی کیستیک، این کیسه ها اغلب قادر به آزاد کردن تخمک نیستند، به این معنی که تخمک گذاری انجام نمی شود. تشخیص دقیق تعداد زنان مبتلا به PCOS دشوار است، اما تصور می‌شود که این بیماری بسیار شایع است و از هر ۱۰ زن ۱ نفر را تحت تاثیر قرار می‌دهد. بیش از نیمی از این زنان هیچ علامتی ندارند.

آیا تخمدان پلی کیستیک خطرناک است؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک اختلال هورمونی شایع در زنان است که با مشکلات قاعدگی، رشد مو های زائد، آکنه و کیست ‌های کوچک در تخمدان ‌ها مشخص می ‌شود. بسیاری از زنان مبتلا به PCOS نگران عوارض و خطرات بلند مدت این بیماری هستند.

در واقع تخمدان پلی کیستیک به خودی خود یک بیماری کشنده نیست، اما اگر درمان نشود، می ‌تواند عوارض جدی برای سلامتی ایجاد کند. برخی از این عوارض شامل ناباروری، دیابت نوع ۲، بیماری‌ های قلبی عروقی، فشار خون بالا، کلسترول بالا، آپنه خواب، افسردگی و اضطراب است.

علاوه بر این، زنان مبتلا به PCOS خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان، مانند سرطان رحم، را نیز بیشتر دارند. با این حال، خبر خوب این است که PCOS قابل مدیریت است. با تشخیص زودهنگام و درمان مناسب، می‌ توان از بسیاری از عوارض این بیماری پیشگیری کرد.

درمان PCOS معمولا ترکیبی از تغییرات سبک زندگی، داروها و در برخی موارد، جراحی است. تغییرات سبک زندگی مانند کاهش وزن، ورزش منظم و تغذیه سالم، نقش مهمی در کنترل علائم PCOS دارند. دارو ها نیز می‌ توانند به تنظیم هورمون ‌ها، کاهش مقاومت به انسولین و بهبود تخمک ‌گذاری کمک کنند.

از کجا بفهمیم تخمدان پلی کیستیک داریم؟

از کجا بفهمیم تخمدان پلی کیستیک داریم؟

سندرم تخمدان پلی کیستیک اختلال هورمونی در بانوان بوده که با علائم متنوعی همراه است. تشخیص دقیق این سندرم نیازمند مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات مختلف است. اما برخی از علائم هشدار دهنده وجود دارند که می توانند به شما در تشخیص اولیه این بیماری کمک کنند.

یکی از بارزترین علائم PCOS، اختلال در چرخه قاعدگی است. این اختلال می‌ تواند به صورت قاعدگی‌ های نامنظم، طولانی مدت، کوتاه مدت یا حتی قطع کامل قاعدگی بروز کند. علاوه بر این، رشد مو های زائد در نواحی غیر معمول مانند صورت، سینه و شکم، یکی دیگر از نشانه‌ های رایج PCOS است.

آکنه، ریزش مو، چاقی یا اضافه وزن به خصوص در ناحیه شکم، پوست چرب و تیره شدن پوست در ناحیه کشاله ران و زیر بغل نیز از دیگر علائم این سندرم هستند. علاوه بر علائم ظاهری، PCOS می ‌تواند با برخی مشکلات سلامتی دیگر نیز همراه باشد.

مقاومت به انسولین، افزایش سطح قند خون، کلسترول بالا و فشار خون بالا از جمله این مشکلات هستند. این مشکلات می ‌توانند در دراز مدت به بیماری ‌های جدی ‌تری مانند دیابت نوع ۲ و بیماری‌ های قلبی عروقی منجر شوند.

برای تشخیص قطعی پزشک علاوه بر بررسی علائم، آزمایش ‌های خون را برای اندازه‌ گیری سطح هورمون‌ های جنسی و انسولین تجویز می ‌کند. همچنین، سونوگرافی لگن نیز برای بررسی اندازه تخمدان‌ ها و وجود کیست انجام می ‌شود.

احتمال حاملگی با تخمدان پلی کیستیک چند درصده؟

پلی کیستیک با اختلال در تخمک ‌گذاری مشخص می‌ شود که می ‌تواند احتمال بارداری را کاهش دهد. اما این به معنای ناباروری مطلق نیست. بسیاری از زنان مبتلا به PCOS با درمان مناسب می‌ توانند باردار شوند. عوامل موثر بر احتمال بارداری در زنان مبتلا به PCOS:

  • شدت علائم PCOS و اختلال در تخمک ‌گذاری، تاثیر مستقیمی بر احتمال بارداری دارد.
  • با افزایش سن، احتمال بارداری در زنان مبتلا به PCOS کاهش می ‌یابد.
  • درمان ‌های مختلفی برای بهبود تخمک ‌گذاری و افزایش احتمال بارداری در زنان مبتلا به PCOS وجود دارد. پاسخ به درمان و موفقیت آن در هر فرد متفاوت است.
  • عوامل سبک زندگی مانند رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و کاهش وزن می ‌توانند به بهبود عملکرد تخمدان‌ ها و افزایش احتمال بارداری کمک کنند.

درصد دقیق احتمال بارداری در زنان مبتلا به PCOS قابل پیش ‌بینی نیست. زیرا این درصد به عوامل مختلفی بستگی دارد که در هر فرد متفاوت است. با این حال، با تشخیص زود هنگام، درمان مناسب و رعایت سبک زندگی سالم، بسیاری از زنان مبتلا به PCOS می ‌توانند به آرزوی مادر شدن دست یابند.

بهترین قرص برای درمان تخمدان پلی کیستیک

بهترین قرص برای درمان تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک اختلال هورمونی پیچیده است و درمان آن معمولا ترکیبی از تغییرات سبک زندگی، دارو ها و در برخی موارد، جراحی است. بهترین قرص برای درمان PCOS به عوامل مختلفی از جمله شدت علائم، سن بیمار، وجود مشکلات همراه و اهداف درمانی بستگی دارد.

بنابراین، هیچ قرص واحدی به عنوان بهترین گزینه برای همه زنان مبتلا به PCOS شناخته نمی‌ شود. اما دارو های رایج برای درمان تخمدان پلی کیستیک عبارتند از:

متفورمین

این دارو معمولا برای کاهش مقاومت به انسولین و تنظیم قند خون تجویز می ‌شود. همچنین می ‌تواند به بهبود تخمک‌ گذاری و کاهش سطح تستوسترون کمک کند.

کلومیفن

این دارو برای تحریک تخمک ‌گذاری استفاده می ‌شود و معمولا در زنانی که قصد بارداری دارند تجویز می ‌شود.

لتروزول

این دارو نیز برای تحریک تخمک ‌گذاری استفاده می ‌شود و ممکن است در مواردی که کلومیفن موثر نباشد، تجویز شود.

داروهای ضد بارداری هورمونی

 این دارو ها می ‌توانند به تنظیم چرخه قاعدگی، کاهش آکنه و رشد مو های زائد کمک کنند.

اسپیرونولاکتون

این دارو برای کاهش سطح تستوسترون و بهبود آکنه و رشد مو های زائد استفاده می‌ شود.

درمان قطعی تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک علل مختلفی دارد و در هر فرد متفاوت بروز می ‌کند. متاسفانه، تاکنون درمان قطعی و دائمی برای PCOS پیدا نشده است. اما با روش ‌های درمانی مناسب می‌ توان علائم این سندرم را کنترل کرد و کیفیت زندگی را بهبود بخشید.

درمان PCOS معمولا ترکیبی از تغییرات سبک زندگی، دارو ها و در برخی موارد، جراحی است. تغییرات سبک زندگی مانند کاهش وزن، ورزش منظم و تغذیه سالم، نقش بسیار مهمی در کنترل علائم PCOS دارند. این تغییرات به بهبود حساسیت به انسولین، تنظیم قند خون و کاهش سطح هورمون‌ های مردانه کمک می‌ کنند.

علائم سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

اگر علائم و نشانه های سندرم تخمدان پلی کیستیک را دارید، معمولاً در اواخر نوجوانی یا اوایل دهه ۲۰ شما آشکار می شوند. آنها می توانند شامل موارد زیر باشند:

  • پریود نامنظم یا اصلا پریود نشدن
  • مشکل باردار شدن در نتیجه تخمک گذاری نامنظم یا عدم تخمک گذاری
  • رشد بیش از حد مو (هیرسوتیسم) (معمولاً روی صورت، سینه، پشت یا باسن)
  • افزایش وزن
  • نازک شدن مو و ریزش مو از سر
  • پوست چرب یا آکنه

PCOS همچنین با افزایش خطر ابتلا به مشکلات سلامتی در زندگی بعدی مانند دیابت نوع ۲ و سطح کلسترول بالا مرتبط است.

سایر عوارض شایع PCOS عبارتند از:

  • سقط جنین یا زایمان زودرس
  • افسردگی
  • اضطراب
  • خونریزی از رحم و افزایش خطر ابتلا به سرطان رحم
  • مشکلات خواب، از جمله آپنه خواب
  • التهاب کبد

علت سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) چیست؟

علت دقیق PCOS ناشناخته است. این مربوط به سطوح غیر طبیعی هورمون در بدن، از جمله سطوح بالای انسولین است. انسولین هورمونی است که سطح قند را در بدن کنترل می کند.   بسیاری از زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در برابر عملکرد انسولین در بدن خود مقاوم هستند و برای غلبه بر آن سطوح بالاتری از انسولین تولید می کنند. این به افزایش تولید و فعالیت هورمون هایی مانند تستوسترون کمک می کند. اضافه وزن یا چاقی نیز میزان انسولین تولیدی بدن را افزایش می دهد.

سندرم تخمدان پلی کیستیک چیست؟درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

هیچ درمانی برای PCOS وجود ندارد، اما علائم را می توان درمان کرد. اگر فکر می کنید ممکن است این عارضه را داشته باشید با پزشک متخصص زنان در مجموعه لیما طب  صحبت کنید. اگر PCOS دارید و اضافه وزن دارید، کاهش وزن و خوردن یک رژیم غذایی سالم و متعادل می تواند برخی از علائم را بهبود ببخشد. داروهایی نیز برای درمان تجویز میشوند که موجب بروزبرخی علائم مانند رشد بیش از حد مو، پریودهای نامنظم و مشکلات باروری میشوند.

اگر داروهای باروری موثر نباشند، ممکن است یک روش جراحی ساده به نام حفاری تخمدان لاپاروسکوپی (LOD) توصیه شود. این شامل استفاده از گرما یا لیزر برای از بین بردن بافت تخمدان‌هایی است که آندروژن‌هایی مانند تستوسترون تولید می‌کنند. با درمان، اکثر زنان مبتلا به PCOS می توانند باردار شوند.

داروهایی برای کمک به تخمک گذاری

در حالی که از قرص های ضدبارداری برای PCOS استفاده می کنید، نمی توانید باردار شوید. اما اگر برای تخمک گذاری به کمک نیاز دارید تا بتوانید باردار شوید، داروهای خاصی ممکن است کمک کنند:   کلومیفن (کلومید، سروفن) یک داروی ضد استروژن است که در ابتدای چرخه خود مصرف می کنید. اگر کلومیفن به تخمک گذاری کمک نکند، ممکن است داروی دیابت متفورمین برای شما تجویز شود.

اگر کلومیفن و متفورمین مؤثر نباشند، پزشک ممکن است دارویی حاوی هورمون محرک فولیکول (FSH) و هورمون لوتئینیزه کننده (LH) تجویز کند. یکی دیگر از داروهایی که به تخمک گذاری کمک می کند لتروزول (Femara) است. گاهی اوقات زمانی استفاده می‌شود که سایر داروها مؤثر نباشند.

رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی برای PCOS و باروری

به طور کلی، داشتن یک سبک زندگی سالم با رژیم غذایی بهتر، ورزش منظم، عدم استعمال دخانیات، استرس کمتر، و کنترل دیابت و سایر شرایط پزشکی باید شانس باروری شما را بهبود بخشد.

مدیریت وزن

همه افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک اضافه وزن ندارند، اما بسیاری از آنها اضافه وزن دارند. برای برخی از زنان، افزایش وزن زیاد می تواند بر هورمون های آنها تأثیر بگذارد. به نوبه خود، کاهش وزن، اگر چاق یا اضافه وزن هستید، ممکن است به بازگرداندن هورمون های شما به سطح طبیعی کمک کند. کاهش ۱۰ درصد از وزن بدن ممکن است به قابل پیش بینی شدن چرخه قاعدگی شما کمک کند. این باید به شما در باردار شدن کمک کند.

پزشک شما ممکن است رژیمی را توصیه کند که کالری و چربی کمتری داشته باشد و مراقب اندازه وعده های غذایی شما باشد. اما کاهش وزن برای همه آسان نیست. یک متخصص تغذیه یا متخصص تغذیه ممکن است بتواند کمک کند. همچنین، داشتن دفترچه ای از وعده های غذایی و میان وعده ها یا استفاده از یک برنامه برای کمک به ردیابی غذا می تواند کار را آسان تر کند.

مدیریت قند خون

بسیاری از افراد مبتلا به PCOS نیز مقاومت به انسولین دارند. این زمانی است که بدن شما آنطور که باید از انسولین استفاده نمی کند. انسولین سطح قند خون شما را ثابت نگه می دارد.   برای مدیریت قند خون، پزشک ممکن است خوردن غذاهایی را پیشنهاد کند که قند و کربوهیدرات های خاص (کربوهیدرات) کمتری دارند. برخی از کربوهیدرات ها مانند سبزیجات و میوه ها برای شما مفید هستند.

اما باید از سایر مواردی که در غذاهای فرآوری شده، آرد سفید، برنج، سیب زمینی و شکر یافت می شوند، اجتناب کنید. خوردن سایر غذاهای سالم – مرغ و سایر گوشت های بدون چربی، ماهی و غلات کامل – می تواند به سطح قند خون شما نیز کمک کند.

[gravityform id="7" title="true"]

author-avatar

درباره دکتر مهسا ماهان راد

دکتر مهسا ماهان راد از پزشکان به نام تهران در عرصه درمان و زیبایی میباشند ایشان توانستند با تلاش و پشت کار و همگام بودن با علم پزشکی روز دنیا تجارب پر باری از طبابت و زیبایی را به منصه ظهور بگذارند که به برخی از فعالیت های ایشان به صورت تیتر وار اشاره میکنیم: _پزشک زیبایی در مرکز لیزر نسیم شعبه امام خمینی _پزشک زیبایی در مرکز لیزر نسیم غرب _پزشک درمانگاه والفجر _پزشک اورژانس درمانگاه بانک شهر _پزشک بیمارستان فدائیان اسلام تامین اجتماعی   @drmahsamahanrad

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *