هپاتیت ویروسی عفونتی است که باعث التهاب و آسیب کبد می شود. التهاب تورمی زمانی رخ می دهد که بافت های بدن زخمی یا عفونی شوند. التهاب می تواند به اندام ها آسیب برساند. محققان NIH
چندین ویروس مختلف را که باعث ایجاد هپاتیت می شوندکشف کرده اند، از جمله هپاتیت A، B، C، D و E.
کدام نوع هپاتیت خطرناک است؟
فهرست عناوین صفحه:
هپاتیت A و هپاتیت E معمولاً از طریق تماس با غذا یا آبی که توسط مدفوع فرد مبتلا آلوده شده منتقل می شود. افراد همچنین ممکن است با خوردن گوشت خوک، آهو یا صدف نپخته به هپاتیت E مبتلا شوند.
هپاتیت B، هپاتیت C و هپاتیت D از طریق تماس با خون فرد آلوده گسترش می یابد. هپاتیت B و D نیز ممکن است از طریق تماس با سایر مایعات بدن گسترش یابد. این تماس می تواند به طرق مختلف رخ دهد، از جمله استفاده از سرنگ مشترک دارو و یا داشتن رابطه جنسی محافظت نشده.
ویروس های هپاتیت A و E معمولاً فقط باعث عفونت های حاد یا کوتاه مدت می شوند. در یک عفونت حاد، بدن شما می تواند با عفونت مبارزه کند و ویروس از بین می رود.
هپاتیت مزمن چه زمانی رخ میدهد؟
ویروس های هپاتیت B، C و D می توانند باعث عفونت های حاد و مزمن یا طولانی مدت شوند. هپاتیت مزمن زمانی رخ می دهد که بدن شما قادر به مقابله با ویروس هپاتیت نباشد و ویروس از بین نرود. هپاتیت مزمن می تواند منجر به عوارضی مانند سیروز، نارسایی کبد و سرطان کبد پیوند خارجی شود. تشخیص و درمان زودهنگام هپاتیت مزمن می تواند از ابتلا به این عوارض جلوگیری کرده یا آن را کاهش دهد.
هپاتی ت ناشناخته یا هپاتیت X چیست ؟
هنگامی که پزشکان نمی توانند علت هپاتیت فرد را بیابند، ممکن است این بیماری را هپاتیت غیر A-E یا هپاتیت X بنامند. کارشناسان فکر می کنند که ویروس های ناشناخته دیگری غیر از هپاتیت A، B، C، D و E ممکن است باعث برخی موارد شوند. از هپاتیت محققان برای شناسایی این ویروس ها کار می کنند.
اگرچه هپاتیت غیر A-E اغلب حاد است، اما می تواند مزمن شود.
هپاتیت A چیست؟
هپاتیت A یک عفونت ویروسی است که باعث التهاب و آسیب کبد می شود. التهاب تورمی است که زمانی رخ می دهد که بافت های بدن زخمی یا عفونی شوند. التهاب می تواند به اندام ها آسیب برساند.
ویروسهای پیوند خارجی به سلولهای طبیعی بدن شما حمله میکنند. بسیاری از ویروس ها باعث ایجاد عفونت هایی می شوند که می توانند از فردی به فرد دیگر منتقل شوند. ویروس هپاتیت A معمولاً از طریق تماس با غذا یا آبی که توسط مدفوع فرد مبتلا آلوده شده است گسترش میابد .
هپاتیت A یک عفونت حاد یا کوتاه مدت است، به این معنی که افراد معمولاً بدون درمان پس از چند هفته بهبود می یابند. در موارد نادر، هپاتیت A می تواند شدید باشد و منجر به نارسایی کبد و نیاز به پیوند اورژانسی کبد برای زنده ماندن شود. هپاتیت A منجر به عوارض طولانی مدت مانند سیروز نمی شود، زیرا عفونت فقط مدت کوتاهی طول می کشد.
شما می توانید اقداماتی را برای محافظت از خود در برابر هپاتیت A انجام دهید، از جمله دریافت واکسن هپاتیت A. اگر هپاتیت A دارید، می توانید اقداماتی را برای جلوگیری از انتشار هپاتیت A به دیگران انجام دهید.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به هپاتیت A هستند؟
افرادی که بیشتر در معرض ابتلا به هپاتیت A هستند کسانی هستند که:
- سفر یا کار در مناطقی که هپاتیت A شایع است
- رابطه جنسی با فرد داشته باشید
- همجنسگرایی
- شغلهای مراقبت از کودکان مثل پرستار کودک و یا مربی مهدکودک
- افراد بی خانمان
- کارمندان ازمایشگاه
- استفاده از هر نوع مواد مخدر (نه فقط داروهای تزریقی)
عوارض هپاتیت A چیست؟
افرادمبتلا معمولاً از هپاتیت A بدون عارضه ای بهبود می یابند. در موارد نادر، هپاتیت A ممکن است منجر به نارسایی کبد شود. نارسایی کبدی ناشی از هپاتیت A در بزرگسالان بالای ۵۰ سال و در افرادی که بیماری کبدی دیگری دارند شایع تر است.
علائم هپاتیت A چیست؟
برخی از افراد ۲ تا ۷ هفته پس از تماس با ویروس علائم دارند. افراد مبتلا به هپاتیت A معمولاً پس از چند هفته بدون درمان بهبود می یابند. در برخی موارد، علائم می تواند تا ۶ ماه ادامه یابد. این علائم شامل :
- ادرار زرد تیره
- اسهال
- احساس خستگی
- تب
- مدفوع خاکستری یا خاکستری رنگ
- درد مفاصل
- از دست دادن اشتها
- حالت تهوع
- درد در شکم
- استفراغ
- زردی قسمت سفید چشم و پوست که زردی نامیده می شود
برخی از افراد آلوده به هپاتیت A هیچ علامتی ندارند، از جمله بسیاری از کودکان کمتر از ۶.۳ سال احتمال بروز علائم در کودکان بیشتر از و بزرگسالان است.
چه چیزی باعث هپاتیت A می شود؟
ویروس هپاتیت A باعث ایجاد این نوع هپاتیت می شود و از طریق تماس با مدفوع فرد آلوده پخش می شود.
این تماس به حالت های زیر امکان دارد که اتفاق بیوفتد :
- خوردن غذای ساخته شده توسط یک فرد آلوده که دست های خود را بعد از استفاده از حمام نشویید
- نوشیدن آب تصفیه نشده یا خوردن غذای شسته شده در آب تصفیه نشده
- قرار دادن انگشت یا جسمی در دهان شما که با مدفوع فرد آلوده در تماس است
- داشتن تماس شخصی نزدیک با یک فرد آلوده، مانند رابطه جنسی ویا رابطه مقعدی
واکسن هپاتیت A قادر است از ابتلای فرد به عفونت هپاتیت آ جلوگیری کند. واکسن معمولاً در دو دوز تزریق میشود به طوری که ۶ ماه پس از اولین دوز، دوز بوستر نیز تزریق میشود. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، واکسن هپاتیت آ را برای افراد زیر توصیه میکند:
- همه کودکان بزرگتر از یک سال که واکسنهای بدو تولد را دریافت نکردهاند
- هر فردی بزرگتر از یک سال که بیخانمانی را تجربه میکند
- نوزادان ۶ تا ۱۱ ماهه که در سفرهای بینالمللی هستند
- خانواده و مراقبینی که فرزندخوانده آنها اهل از کشورهای آلوده به هپاتیت A هستند
- افرادی که در تماس مستقیم با بیماران مبتلا به هپاتیت آ هستند
- کارمندان آزمایشگاهی که با هپاتیت آ در تماس باشند
- زندگی یا سفر به نقاطی از جهان که هپاتیت آ شایع است
- افرادی که مواد مخدر مصرف میکنند
- افراد مبتلا به اختلالات انعقادی
- افراد مبتلا به بیماری مزمن کبدی، ازجمله هپاتیت B یا هپاتیت C
اگر در خصوص ابتلا به هپاتیتA نگران هستید، میتوانید با مشورت پزشک واکسن را دریافت کنید.
شما با اتفاقات زیر به هپاتیت آ مبتلا نمیشوید :
- سرفه کردن یا عطسه کردن توسط یک فرد مبتلا
- نشستن در کنار فرد مبتلا
- در آغوش گرفتن یک فرد مبتلا
- نوزاد نمی تواند هپاتیت A را از شیر مادر بگیرد
چگونه پزشکان هپاتیت A را تشخیص می دهند؟
پزشکان هپاتیت A را بر اساس علائم و آزمایش خون تشخیص می دهند.. آزمایش خون آنتیبادیهای ویروس هپاتیت A به نام آنتیبادیهای ایمونوگلوبولین را شناسایی میکند و نشان میدهد که آیا شما به هپاتیت A حاد مبتلا هستید یا خیر. اگر آزمایش خون آنتیبادیهایی را برای ویروس هپاتیت A پیدا کرد که آنتیبادیهای IgM نیستند، پس شما در برابر هپاتیت مصون هستید. A، به دلیل عفونت قبلی هپاتیت A یا واکسیناسیون هپاتیت A.
درمان هپاتیت A چگونه است؟
درمان شامل استراحت، نوشیدن مایعات زیاد و خوردن غذاهای سالم برای کمک به تسکین علائم است. پزشک شما همچنین ممکن است داروهایی را برای کمک به کاهش علائم پیشنهاد کند.
تا زمانی که پزشک به شما بگوید که از هپاتیت A به طور کامل بهبود یافته اید، باید از مصرف الکل خودداری کنید.
به طور منظم به پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که بدن شما به طور کامل بهبود یافته است. اگر بیش از ۶ ماه علائم داشتید، دوباره به پزشک مراجعه کنید.
چگونه می توانم از خود در برابر عفونت هپاتیت A محافظت کنم؟
با تزریق واکسن هپاتیت A می توانید از خود در برابر هپاتیت A محافظت کنید. اگر واکسن را تزریق نکرده اید، می توانید اقداماتی را برای کاهش احتمال عفونت انجام دهید.
اگر در گذشته هپاتیت A داشته اید، نمی توانید دوباره به هپاتیت A مبتلا شوید. شما هنوز هم می توانید انواع دیگر هپاتیت ویروسی را دریافت کنید.
واکسن هپاتیت A
همه کودکان باید واکسن هپاتیت A را بین ۱۲ تا ۲۳ ماهگی دریافت کنند. افرادی که بیشتر در معرض ابتلا هستند و افراد مبتلا به بیماری مزمن کبدی نیز باید این واکسن را دریافت کنند.
واکسن هپاتیت A را در دو دوز تزریق می شود. واکسن دوم را باید ۶ تا ۱۲ ماه بعد از اولین واکسن بزنید. برای محافظت کامل در برابر ویروس باید هر دو واکسن را دریافت کنید.
اگر به کشوری که بیماری هپاتیت در آن همچنان شایع است سفر می کنید و واکسن هپاتیت A را دریافت نکرده اید. در صورت امکان، سعی کنید قبل از هر دو واکسن هپاتیت A را دریافت کنید. ا. اکثر افراد در عرض ۲ هفته پس از اولین تزریق، مقداری محافظت به دست می آورند.
احتمال عفونت خود را کاهش دهید
می توانید با شستن کامل دست ها با آب گرم و صابون به مدت ۱۵ تا ۳۰ ثانیه احتمال ابتلا به هپاتیت A را کاهش دهید.
- بعد از استفاده از توالت
- بعد از تعویض پوشک
- قبل و بعد از دست زدن یا تهیه غذا
چگونه از عفونت پس از تماس با ویروس هپاتیت جلوگیری کنید؟
اگر فکر می کنید با ویروس هپاتیت A در تماس هستید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. دوز واکسن هپاتیت A یا دارویی به نام گلوبولین ایمنی هپاتیت A ممکن است شما را از ابتلا به عفونت محافظت کند. در این صورت پزشک ممکن است دوز واکسن یا دارو را توصیه کند
با فردی که هپاتیت A دارد زندگی می کنید، با او رابطه جنسی داشته اید یا با او تماس نزدیک داشته اید
شما داروهای غیرقانونی را با فردی که هپاتیت A داشت به اشتراک گذاشتید
شما غذا خوردید یا آب نوشیدید که احتمالاً حاوی ویروس هپاتیت A بود
برای جلوگیری از عفونت باید مدت کوتاهی پس از تماس با ویروس، دوز واکسن یا دارو را دریافت کنید.
چگونه می توانم از سرایت هپاتیت A به دیگران جلوگیری کنم؟
اگر مبتلا به هپاتیت A هستید، میتوانید با شستن دستهای خود با آب گرم و صابون بعد از استفاده از توالت و قبل از تثبیت یا خوردن غذا، احتمال شیوع عفونت را کاهش دهید. تا زمانی که بیمار هستید، از تماس نزدیک با دیگران خودداری کنید و از تهیه غذا یا سرو غذا برای دیگران خودداری کنید. همچنین به پزشک، دندانپزشک و سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی خود بگویید که به هپاتیت A مبتلا هستید.
قبل از اهدای خون با یک مرکز اهدای خون صحبت کنید. اگر در سن ۱۱ سالگی به هپاتیت A مبتلا بوده اید، ممکن است بتوانید خون اهدا کنید. اگر در سن ۱۱ سالگی یا بیشتر به هپاتیت A مبتلا شده اید، نباید خون اهدا کنید.
شما در طول ۲ هفته قبل از بروز علائم، مسری ترین هستید – می توانید ویروس را به دیگران منتقل کنید. ممکن است تا ۳ هفته پس از بروز علائم، مسری باشید. کودکان اغلب طولانی تر از بزرگسالان مسری هستند.
از عفونت پس از تماس با ویروس جلوگیری کنید
اگر فکر می کنید با ویروس هپاتیت A در تماس هستید، فوراً به پزشک خود مراجعه کنید. دوز واکسن هپاتیت A یا دارویی به نام گلوبولین ایمنی هپاتیت A ممکن است شما را از ابتلا به عفونت محافظت کند. در این صورت پزشک ممکن است دوز واکسن یا دارو را توصیه کند
- با فردی که هپاتیت A دارد زندگی می کنید، با او رابطه جنسی داشته اید یا با او تماس نزدیک داشته اید
- شما داروهای غیرقانونی را با فردی که هپاتیت A داشت به اشتراک گذاشتید
- شما غذا خوردید یا آب نوشیدید که احتمالاً حاوی ویروس هپاتیت A بود
- برای جلوگیری از عفونت باید مدت کوتاهی پس از تماس با ویروس، دوز واکسن یا دارو را دریافت کنید.
چگونه می توانم از سرایت هپاتیت A به دیگران جلوگیری کنم؟
اگر مبتلا به هپاتیت A هستید، میتوانید با شستن دستهای خود با آب گرم و صابون بعد از استفاده از توالت و قبل از خوردن غذا، احتمال شیوع عفونت را کاهش دهید. تا زمانی که بیمار هستید، از تماس نزدیک با دیگران خودداری کنید و از تهیه غذا یا سرو غذا برای دیگران خودداری کنید. همچنین به پزشک، دندانپزشک و سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی خود بگویید که به هپاتیت A مبتلا هستید.
قبل از اهدای خون با یک مرکز اهدای خون صحبت کنید. اگر در سن پایین به هپاتیت A مبتلا بوده اید، ممکن است بتوانید خون اهدا کنید. اگر در سن ۱۱ سالگی یا بیشتر به هپاتیت A مبتلا شده اید، نباید خون اهدا کنید.
شما در طول ۲ هفته قبل از بروز علائم، مسری ترین هستید – می توانید ویروس را به دیگران منتقل کنید. ممکن است تا ۳ هفته پس از بروز علائم، مسری باشید. کودکان اغلب طولانی تر از بزرگسالان مبتلا به این ویروس مسری هستند.
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields