سلامت جنسی

ایدز

ایدز

 

سندرم نقص ایمنی اکتسابی (ایدز) یک بیماری مزمن و بالقوه است که توسط ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) ایجاد می شود. HIV با آسیب رساندن به سیستم ایمنی بدن، توانایی بدن شما برای مبارزه با عفونت و بیماری را مختل می کند.

علائم ایدز

علائم HIV و ایدز بسته به مرحله عفونت متفاوت است:

عفونت اولیه (اچ آی وی حاد)

برخی از افراد آلوده به HIV در عرض ۲ تا ۴ هفته پس از ورود ویروس به بدن دچار بیماری شبیه آنفولانزا می شوند. این بیماری که به عنوان عفونت اولیه (حاد) HIV شناخته می شود، ممکن است چند هفته طول بکشد. علائم و نشانه های ان عبارتند از:

  1. تب
  2. سردرد
  3. دردهای عضلانی و درد مفاصل
  4. کهیر
  5. گلو درد و زخم های دردناک دهان
  6. تورم غدد لنفاوی بویژه غدد لنفاوی گردن
  7. اسهال
  8. کاهش وزن
  9. سرفه
  10. عرق شبانه

این علائم می توانند آنقدر خفیف باشند که حتی ممکن است متوجه آنها نشوید. با این حال، مقدار ویروس در جریان خون شما در این زمان بسیار زیاد است. در نتیجه، عفونت در طول عفونت اولیه راحت تر از مرحله بعدی گسترش می یابد.

عفونت نهفته بالینی

عفونت نهفته بالینی (HIV مزمن)

در این مرحله از عفونت، HIV هنوز در بدن و در گلبول های سفید وجود دارد. با این حال، بسیاری از افراد ممکن است در این مدت هیچ علامت یا عفونتی نداشته باشند. اگر درمان ضد رتروویروسی (ART) دریافت می کنید، این مرحله می تواند سال ها طول بکشد. برخی افراد خیلی زودتر دچار بیماری شدیدتر می شوند.

مطالب مرتبط: آزمایشات های خون برای سرطان سینه

عفونت علامت دار HIV

همانطور که ویروس به تکثیر و تخریب سلول های ایمنی شما ادامه می دهد، ممکن است دچار عفونت های خفیف یا علائم و نشانه های مزمن مانند:

  1. تب
  2. خستگی
  3. تورم غدد لنفاوی متورم
  4. اسهال
  5. کاهش وزن
  6. عفونت قارچی دهان (برفک دهان)
  7. زونا (هرپس زوستر)
  8. پنومونی

درمان های ضد ویروسی مرگ و میر ناشی از ایدز را در سراسر جهان کاهش داده است. به همین دلیل امروزه اکثر افراد مبتلا به HIV در ایالات متحده به ایدز مبتلا نمی‌شوند. اچ‌آی‌وی بدون درمان معمولاً طی ۸ تا ۱۰ سال به ایدز تبدیل می‌شود. هنگامی که ایدز رخ می دهد، سیستم ایمنی بدن شما به شدت آسیب دیده است. احتمال ابتلا به بیماری هایی که معمولاً در فردی با سیستم ایمنی سالم باعث بیماری نمی شوند، بیشتر است. به این موارد عفونت های فرصت طلب یا سرطان های فرصت طلب می گویند. علائم و نشانه های برخی از این عفونت ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. عرق
  2. لرز
  3. تب مکرر
  4. اسهال مزمن
  5. غدد لنفاوی متورم
  6. لکه های سفید مداوم یا ضایعات غیر معمول روی زبان یا در دهان
  7. خستگی مداوم و بدون دلیل
  8. ضعف
  9. کاهش وزن
  10. بثورات یا برجستگی های پوستی

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر فکر می کنید ممکن است به HIV آلوده شده باشید یا در خطر ابتلا به این ویروس هستید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

علل ابتلا به ایدز

علل ابتلا به ایدز

HIV توسط یک ویروس ایجاد می شود. این بیماری می‌تواند از طریق تماس جنسی، مصرف مواد مخدر تزریقی یا استفاده از سوزن‌های مشترک، تماس با خون آلوده، از مادر به کودک در دوران بارداری، زایمان یا شیردهی سرایت کند. HIVسلول‌های CD4 T را از بین می‌برد. هرچه سلول های CD4 T کمتری داشته باشید، سیستم ایمنی بدن شما ضعیف تر می شود.

چگونه HIV به ایدز تبدیل می شود؟

شما می توانید سال ها قبل از اینکه به ایدز مبتلا شوید، عفونت HIV با علائم کم یا بدون علائم داشته باشید. ایدز زمانی تشخیص داده می‌شود که تعداد سلول‌های CD4 T به زیر ۲۰۰ برسد یا دچار یک عارضه تعریف‌کننده ایدز، مانند عفونت جدی یا سرطان باشید.

چگونه HIV گسترش می یابد؟

برای آلوده شدن به HIV، خون آلوده، مایع منی یا ترشحات واژن از راه های مختلفی وارد بدن شود:

داشتن رابطه جنسی: در صورت داشتن رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با شریک آلوده ای که خون، مایع منی یا ترشحات واژن وارد بدن شما می شود، ممکن است مبتلا شوید. این ویروس می‌تواند از طریق زخم‌های دهان یا پارگی‌های کوچک که گاهی در رکتوم یا واژن در حین فعالیت جنسی ایجاد می‌شود، وارد بدن شما شود.

استفاده از سوزن های مشترک: به اشتراک گذاشتن لوازم تزریقی آلوده (سوزن و سرنگ) شما را در معرض خطر بالای ابتلا به HIV و سایر بیماری های عفونی مانند هپاتیت قرار می دهد.

انتقال خون: در برخی موارد، ویروس ممکن است از طریق انتقال خون منتقل شود. بیمارستان‌ها و بانک‌های خون منبع خون را برای HIV بررسی می‌کنند، بنابراین این خطر در ایالات متحده و سایر کشورهای با درآمد متوسط بالا بسیار ناچیز است. این خطر ممکن است در کشورهای کم درآمدی که قادر به غربالگری تمام خون های اهدایی نیستند، بیشتر باشد.

در دوران بارداری یا زایمان یا از طریق شیردهی: مادران آلوده می توانند ویروس را به نوزادان خود منتقل کنند. مادرانی که HIV مثبت هستند و در دوران بارداری برای عفونت تحت درمان قرار می گیرند، می توانند بطور قابل توجهی خطر را برای نوزادان خود کاهش دهند.

مطالب مرتبط: آزمایش خون برای چکاب ریه

عوارض ایدز

عفونت HIV سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف می کند و احتمال ابتلا به بسیاری از عفونت ها و انواع خاصی از سرطان را افزایش می دهد.

عفونت های مشترک HIV/AIDS

پنوموسیستیس پنومونی (PCP): این عفونت قارچی می تواند باعث بیماری شدید شود. اگرچه با درمان های فعلی برای HIV/AIDS به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، اما در ایالات متحده PCP همچنان شایع ترین علت ذات الریه در افراد آلوده به HIV است.

کاندیدیازیس (برفک دهان): کاندیدیازیس یک عفونت شایع مرتبط با HIV است که باعث التهاب و یک پوشش ضخیم و سفید روی دهان، زبان، مری یا واژن می شود.

سل (TB): سل یک عفونت فرصت طلب شایع مرتبط با HIV است. در سراسر جهان، سل عامل اصلی مرگ و میر در میان افراد مبتلا به ایدز است. به دلیل استفاده گسترده از داروهای HIV، در ایالات متحده کمتر رایج است.

سیتومگالوویروس: این ویروس رایج تبخال در مایعات بدن مانند بزاق، خون، ادرار، مایع منی و شیر مادر منتقل می شود. یک سیستم ایمنی سالم ویروس را غیرفعال می کند و در بدن شما خفته باقی می ماند. اگر سیستم ایمنی بدن شما ضعیف شود، ویروس دوباره ظاهر می شود – و باعث آسیب به چشم ها، دستگاه گوارش، ریه ها یا سایر اندام های شما می شود.

مننژیت کریپتوکوکی: مننژیت التهاب غشاء و مایع اطراف مغز و نخاع شما (مننژ) است. مننژیت کریپتوکوکی یک عفونت شایع سیستم عصبی مرکزی مرتبط با HIV است که توسط قارچ موجود در خاک ایجاد می شود.

توکسوپلاسموز: توکسوپلاسموز عفونت بالقوه کشنده توسط توکسوپلاسما گوندی ایجاد می شود، یک انگل که عمدتا توسط گربه ها پخش می شود. گربه‌های آلوده انگل‌ها را در مدفوع خود دفع می‌کنند که ممکن است به سایر حیوانات و انسان‌ها سرایت کند. توکسوپلاسموز می تواند باعث بیماری قلبی شود و تشنج زمانی رخ می دهد که به مغز سرایت کند.

مطالب مرتبط: آزمایش خون برای چکاپ روده

سرطان های مشترک HIV/AIDS

لنفوم: این سرطان از گلبول های سفید شروع می شود. شایع ترین علامت اولیه تورم بدون درد غدد لنفاوی در گردن، زیر بغل یا کشاله ران است.

سارکوم کاپوزی: تومور دیواره رگ های خونی، سارکوم کاپوزی معمولاً به صورت ضایعات صورتی، قرمز یا بنفش روی پوست و دهان ظاهر می شود. در افرادی که پوست تیره‌تری دارند، ضایعات ممکن است قهوه‌ای تیره یا سیاه به نظر برسند. سارکوم کاپوزی می تواند اندام های داخلی از جمله دستگاه گوارش و ریه ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

سرطان های مرتبط با HPV: سرطان های ناشی از عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) مانند سرطان مقعد، دهان و دهانه رحم هستند.

پیشگیری از ایدز

پیشگیری از ایدز

هیچ واکسنی برای جلوگیری از عفونت HIV و هیچ درمانی برای HIV/AIDS وجود ندارد. اما شما می توانید از خود و دیگران در برابر عفونت محافظت کنید.

کلام اخر

HIV (ویروس نقص ایمنی انسانی) ویروسی است که به سیستم ایمنی بدن حمله می کند. اگر HIV درمان نشود، می تواند منجر به ایدز (سندرم نقص ایمنی اکتسابی) شود و در حال حاضر هیچ درمان موثری وجود ندارد.

 

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *