سلامت عمومی

LDL چیست؟

LDL “کلسترول بد” است زیرا مقدار بیش از حد آن در خون می تواند به تجمع پلاک در شریان ها کمک کند. غذاهای با مقادیر بالای چربی اشباع شده (مانند لبنیات پرچرب و گوشت قرمز) می توانند LDL شما را افزایش دهند. یک رژیم غذایی سالم، ورزش و ترک استعمال دخانیات می تواند به کاهش LDL شما کمک کند. برای اکثر افراد، سطح طبیعی LDL زیر ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر است.

LDL مخفف لیپوپروتئین با چگالی کم است. این نوعی لیپوپروتئین است که در خون شما یافت می شود. لیپوپروتئین ها ذرات ساخته شده از لیپیدها (چربی ها) و پروتئین هایی هستند که چربی ها را از طریق جریان خون شما حمل می کنند. چربی ها به دلیل ساختارشان نمی توانند به تنهایی در خون شما حرکت کنند. بنابراین، لیپوپروتئین ها به عنوان وسایل نقلیه ای عمل می کنند که چربی ها را به سلول های مختلف بدن شما منتقل می کنند. ذرات LDL حاوی مقدار زیادی کلسترول و مقدار کمتری پروتئین هستند.

کلسترول LDL چیست؟

کلسترول LDL چیست؟

اکثر مردم از “LDL” و “LDL کلسترول” به جای هم استفاده می کنند. کلسترول LDL به عنوان “کلسترول بد” شناخته شده است. خود کلسترول LDL بد نیست. این به این دلیل است که کلسترول عملکردهای مهمی را در بدن شما انجام می دهد. با این حال، زمانی که کلسترول LDL بیش از حد دارید، در آن زمان است که ممکن است با مشکل مواجه شوید. کلسترول LDL اضافی باعث ایجاد پلاک (آترواسکلروز) در شریان های شما می شود. این تجمع پلاک ممکن است منجر به موارد زیر شود:

مطالب مرتبط: آزمایش خون برای چکاب ریه

  1. بیماری عروق کرونر
  2. بیماری عروق مغزی
  3. بیماری شریان محیطی
  4. آنوریسم آئورت

محدوده طبیعی کلسترول LDL چقدر است؟

بیشتر بزرگسالان باید LDL خود را زیر ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) نگه دارند. اگر سابقه آترواسکلروز دارید، LDL شما باید کمتر از ۷۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد.

مقدار LDL چقدر است؟

مقدار LDL چقدر است؟

سطح LDL بالای ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. دسته بندی های زیر سطح کلسترول LDL عبارتند از:

  • نرمال: زیر ۱۰۰ میلی گرم در دسی لیتر.
  • تقریباً بهینه: ۱۰۰ – ۱۲۹ میلی گرم در دسی لیتر.
  • حد مرزی: ۱۳۰ – ۱۵۹ میلی گرم در دسی لیتر.
  • بالا: ۱۶۰-۱۸۹ میلی گرم در دسی لیتر.
  • خیلی زیاد: ۱۹۰ میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر.

پزشک سطح کلسترول شما را از طریق یک آزمایش خون ساده به نام پانل چربی بررسی می کنند. هنگامی که نتایج خود را دریافت می کنید، مهم است که با پزشک خود در مورد معنی اعداد کلسترول خود صحبت کنید. اینها هم شامل LDL و هم کلسترول HDL شما می شود. HDL «کلسترول خوب» است که به حذف کلسترول اضافی از خون شما کمک می کند.

مطالب مرتبط: آزمایش خون برای چکاپ روده

به طور کلی، پزشک سطوح بالاتر کلسترول HDL (به طور ایده آل بالای ۶۰) و سطوح کلسترول LDL را کاهش می دهند تا خطر بیماری قلبی عروقی شما را کاهش دهند. اگر LDL شما خیلی بالا و HDL شما خیلی پایین است، پزشک شما ممکن است تغییرات سبک زندگی و یا داروها را برای رساندن اعداد کلسترول شما به محدوده سالم توصیه کند.

چه چیزی باعث کلسترول LDL بالا می شود؟

عوامل زیادی می توانند سطح LDL شما را افزایش دهند. عواملی که شما بر روی آنها کنترل دارید عبارتند از:

  1. نوع تغذیه: غذاهایی مانند گوشت های چرب، محصولات لبنی پرچرب، نانوایی ها و فست فودها برای سطح کلسترول شما مضر هستند. این به این دلیل است که آنها حاوی مقادیر زیادی چربی اشباع شده و در برخی موارد چربی ترانس هستند. این دو نوع چربی کلسترول LDL شما را افزایش می دهند.
  2. وزن بدن شما داشتن اضافه وزن و چاقی می تواند کلسترول LDL شما را افزایش دهد.
  3. استعمال دخانیات: استفاده از تنباکو سطح HDL شما را کاهش می دهد. برای خلاص شدن از شر کلسترول LDL اضافی خون، به مقدار مناسبی از کلسترول HDL نیاز دارید. بنابراین، با کاهش سطح HDL، مصرف تنباکو منجر به افزایش سطح LDL می شود.
  4. سن: با افزایش سن، سطح کلسترول شما به طور طبیعی بالا می رود.
  5. جنسیت: زنان معمولاً پس از یائسگی سطح LDL بالاتری دارند.
  6. سابقه فامیلی

چه غذاهایی باعث افزایش کلسترول LDL می شوند؟

غذاهایی که حاوی مقادیر زیادی چربی اشباع شده هستند، بزرگ ترین عامل در افزایش کلسترول LDL شما هستند. چنین غذاهایی عبارتند از:

  1. غلات مانند نان، دونات، کلوچه و کیک.
  2. محصولات لبنی پرچرب مانند شیر کامل، پنیر و کره.
  3. گوشت قرمز، مانند استیک، دنده، گوشت خوک و گوشت چرخ کرده.
  4. گوشت های فرآوری شده، مانند بیکن، هات داگ و سوسیس.
  5. غذاهای سرخ شده مانند سیب زمینی سرخ کرده و مرغ سرخ شده.

چگونه کلسترول LDL خود را کاهش دهم؟

چگونه کلسترول LDL خود را کاهش دهم؟

کارهای زیادی می توانید برای کاهش کلسترول LDL خود انجام دهید. برای بسیاری از افراد، شروع با تغییر سبک زندگی می تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. در اینجا برخی تغییرات وجود دارد که می توانید ایجاد کنید:

از یک رژیم غذایی سالم برای قلب پیروی کنید: تحقیقات نشان می دهد که رژیم غذایی مدیترانه ای می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد. این رژیم شما را به خوردن چربی های سالم (از منابعی مانند روغن زیتون و آجیل) و اجتناب از چربی های ناسالم (مانند چربی اشباع شده) تشویق می کند.

از مصرف تنباکو خودداری کنید: اگر سیگار می‌کشید، سیگار می‌کشید یا از محصولات دخانی استفاده می‌کنید، اکنون زمان آن است که آن را ترک کنید. از ارائه دهنده خود منابعی برای کمک بخواهید.

مطالب مرتبط: آزمایشات های خون برای سرطان سینه

بیشتر ورزش کنید: حداقل پنج روز در هفته ۳۰ دقیقه ورزش هوازی در روز را هدف قرار دهید. آهسته شروع کنید (فقط پنج یا ۱۰ دقیقه در هر بار) و به تدریج راه خود را بالا ببرید. قبل از شروع یک برنامه ورزشی جدید یا ایجاد تغییرات در روال قبلی خود با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید.

وزن خود را ثابت نگه دارید.

استراتژی هایی برای کاهش استرس خود پیدا کنید: تحت استرس بودن برای مدت طولانی ممکن است LDL شما را افزایش داده و HDL شما را کاهش دهد. تکنیک هایی مانند یوگا یا تمرینات تنفس عمیق ممکن است به شما در مدیریت استرس در زندگی روزمره کمک کند.

غذاهایی که می توانند کلسترول LDL شما را کاهش دهند؟

تحقیقات نشان می دهد که فیبر محلول می تواند کلسترول LDL شما را کاهش دهد. این شکل از فیبر جذب کلسترول را در بدن شما مسدود می کند. شما باید ۱۰ تا ۲۵ گرم (گرم) در روز فیبر مصرف کنید.

کلام اخر

برای عملکرد صحیح بدن به مقداری کلسترول نیاز دارید. با این حال، کلسترول LDL (“بد”) بیش از حد می تواند منجر به ایجاد پلاک در شریان ها شود. برای بسیاری از افراد، تغییر سبک زندگی می تواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. اما اگر تغییراتی ایجاد کنید و LDL شما همچنان بالا باشد، ممکن است احساس ناامیدی یا سردرگمی کنید. سعی کنید خودتان را سرزنش نکنید یا احساس ناامیدی نکنید. بسیاری از عواملی که بر LDL شما تأثیر می گذارند (مانند سن و وراثت) خارج از کنترل شما هستند. با پزشک خود در مورد تغییراتی که ایجاد می کنید صحبت کنید و بدانید که آیا دارو برای شما مناسب است یا خیر.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.