آزمایش های پزشکی

Zn چیست؟

Zn چیست؟

روی یکی از رایج ترین مواد معدنی است که در بدن انسان یافت می شود. روی به عنوان یک “ماده معدنی ضروری” در نظر گرفته می شود زیرا بدن انسان نمی تواند آن را به تنهایی تولید کند. روی و منیزیم ساختارهای مولکولی مشابهی دارند. اکثر افراد بدون بیماری زمینه ای، روی کافی را از طریق رژیم غذایی دریافت می کنند. اما برای برخی، مکمل روی ممکن است مورد نیاز باشد.

مطالب مرتبط: تفاوت رپید تست با PCR

روی چه فوایدی برای سلامتی دارد؟

بسیاری از فلزات سنگین مانند سرب یا جیوه سلامت انسان را تهدید می کند. اگرچه روی یک فلز سنگین است، اما در واقع در مقادیر بهینه برای سلامت بدن ضروری است.

روی و عملکرد سیستم ایمنی بدن

مقادیر مناسب روی برای عملکرد سیستم ایمنی حیاتی است. در واقع، روی در ترکیب با ویتامین D، ویتامین C، سلنیوم و/یا اسیدهای چرب امگا ۳ ممکن است نقشی اساسی در کاهش شدت کووید-۱۹ در بیماران مبتلا داشته باشد. نشان داده شده است که روی با جلوگیری از تکثیر و گسترش بیشتر ویروس، با ویروس‌های کرونا (مانند COVID-19) مبارزه می‌کند.

کمبود روی

کمبود روی

وقتی بدن به اندازه کافی روی دریافت نکند، چه از طریق رژیم غذایی و چه از طریق مکمل، کمبود روی رخ می دهد. گاهی اوقات، شرایطی مانند آکرودرماتیت می تواند به شدت بر جذب روی تأثیر بگذارد و باعث کمبود شود. علائم کمبود روی عبارتند از:

  1. تاخیر در رشد
  2. ریزش مو
  3. کم خونی
  4. کاهش سرعت بهبود زخم
  5. اسهال

افرادی که باید آزمایش خون روی انجام دهند عبارتند از:

  1. رژیم غذایی فاقد روی
  2. اختلالات گوارشی که در جذب روی اختلال ایجاد می کنند.
  3. اختلال در عملکرد سیستم ایمنی

مطالب مرتبط: آزمایش SGOT

آزمایش خون روی چگونه انجام می شود؟

روش آزمایش خون روی ساده است. اگرچه سطح روی ممکن است از طریق مو یا ادرار آزمایش شود، آزمایش خون از طریق طیف سنجی جرمی “استاندارد طلایی” برای اندازه گیری سطوح در گردش عناصر کمیاب مانند روی است. برای محاسبه دقیق سطوح روی خود، به دنبال آزمایش طیف سنجی جرمی پلاسما جفت شده القایی (ICP-MS) باشید که غلظت روی را نشان می دهد. این آزمایش دقیق ترین ارزیابی را از میزان روی در گردش شما ارائه می دهد.

نمونه خون معمولاً در ظرفی مانند رویال بلو تاپ جمع آوری می شود و در دمای اتاق نگهداری می شود تا لخته شود. بسته به نوع نمونه و روش نگهداری، ممکن است بین ۵ تا ۱۰ روز طول بکشد.

تفسیر نتایج آزمایش خون روی

تفسیر نتایج آزمایش خون روی

محدوده مرجع طبیعی برای روی در خون بین ۶۶/۰-۱/۱ mcg/mL است. مقادیر کمتر ممکن است نشان دهنده کمبود روی باشد و مقادیر بالاتر ممکن است نشان دهنده سمیت روی باشد.

آیا مصرف مکمل روی خطر یا عوارض جانبی دارد؟

رایج ترین شکل روی که از طریق مکمل مصرف می شود، سولفات روی نام دارد. مصرف روزانه بیش از ۵۰ میلی گرم روی خطرناک است و می تواند منجر به وضعیتی به نام “سمیت روی” شود.

روی نقش مهمی در طیف وسیعی از جنبه های سلامتی مانند: متابولیسم در سطح سلولی، سیستم ایمنی، التیام زخم و/یا سوختگی، و سنتز DNA و پروتئین ایفا می کند. همچنین که این ماده معدنی است که دارای خواص آنتی اکسیدانی است که از پیری محافظت می کند. کمبود شدید روی یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در کشورهای توسعه نیافته است.

آزمایش خون روی برای نظارت بر قرار گرفتن در معرض روی، ارزیابی کمبود تغذیه ای مشکوک، موارد دیابت یا تاخیر در بهبود زخم استفاده می شود. عقب ماندگی رشد؛ یا به دنبال درمان هایی مانند روی خوراکی که در بیماری ویلسون استفاده می شود.

مواردی که باعث سمیت روی می شوند عبارتند از:

  1. پاک کننده و حلال
  2. مواد ضد زنگ
  3. رنگ و لاک

سطوح بالای روی می تواند منجر به علائمی مانند:

  1. درد قفسه سینه
  2. حالت تهوع و درد شدید شکم
  3. تشنج
  4. سرگیجه
  5. استفراغ
  6. سرفه و تحریک مجاری تنفسی
  7. خستگی/بی حالی
  8. درد عضلانی
  9. حالت تهوع
  10. تب
  11. سردرد

سطح کمبود روی می تواند منجر به موارد زیر شود:

  1. تاخیر در رشد
  2. اختلال در ترمیم زخم
  3. ضایعات پوستی/پوست خشک و پوسته پوسته شده
  4. تغییر حواس بینایی، بویایی و چشایی
  5. اختلال در سیستم ایمنی
  6. ریزش مو / آلوپسی
  7. اسهال
  8. اختلال در تولید تستوسترون
  9. تشنج
  10. آریتمی قلبی
  11. اسهال

منابع اصلی روی

منابع اصلی روی در رژیم غذایی عبارتند از:

  1. صدف ها
  2. گوشت گاو و خوک
  3. طیور
  4. حبوبات
  5. محصولات لبنی
  6. بادام و بادام هندی

مطالب مرتبط:  آلکالین فسفاتاز (ALP) چیست؟

گروه های پر خطر که در معرض کمبود روی قرار دارند، عبارتند از:

  1. افرادی که مورد جراحی دستگاه گوارش قرار گرفته اند.
  2. افرادی که دارای اختلالات گوارشی مانند بیماری سلیاک یا کرون دارند.
  3. افراد مبتلا به بیماری ویلسون
  4. افراد دیابتی
  5. افراد وگان یا گیاهخوار
  6. افراد مبتلا به کم خونی داسی شکل
  7. افرادی که در معرض جیوه قرار دارند.
  8. افراد مبتلا به بیماری های مزمن کبدی و کلیوی

کلام اخر

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *