عناوین این صفحه:
آزمایش SGOT یک آزمایش خون است که در واقع به بررسی آنزیم کبدی ترانس آمیناز گلوتامیک-اگزالواستیک سرم خون می پردازد. امروزه به این آنزیم AST (مخفف آسپارتات آمینوترانسفراز) می گویند. بنابراین می توان گفت آزمایش AST با اندازه گیری سطح آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) در خون به تعیین میزان عملکرد کبد کمک می کند. مصرف بیش از حد این آنزیم می تواند نشان دهنده برخی از اختلالات کبدی مانند آسیب کبدی باشد. آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) آنزیمی است که بیشتر در کبد یافت می شود، علاوه براین نیز در سایر قسمت های بدن مانند کلیه ها، قلب و ماهیچه ها نیز وجود دارد.
محدوده نرمال AST
پس از انجام آزمایش خون، محدوده AST بصورت نرمال، زیاد یا پایین طبقه بندی می شوند. آزمایشگاهها ممکن است از روشهای متفاوتی برای آنالیز نمونهها استفاده کنند، به همین دلیل محدوده نرمال در هر آزمایشگاه متفاوت است. از طرفی نیز، محدوده دقیقی برای سطوح AST وجود ندارد، زیرا مقدار نرمال AST در بین افراد مختلف متفاوت است چرا که مقدار این انزیم به سن، وزن و نژاد وابسته است. اندازه گیری سطوح AST معمولاً بر حسب واحد در لیتر (U/L) یا واحد بین المللی در لیتر (IU/L) بیان می شود. گاهی اوقات پزشک برای بررسی دقیقتر مشکلات کبدی علاوه براین انزیم ازمایشات تکمیلی تجویز می کند. جدول زیر محدوده کلی آزمایش خون AST را نشان می دهد:
Adults | Children | |
Normal | <36 U/L | ۱۰–۴۰ IU/L |
High | >36 U/L >1,000 U/L are very high levels and may be a sign of liver injury or hepatitis | >40 IU/L which may be a sign of liver inflammation |
مقدار بیش از ۱۰۰۰ واحد در لیتر بیانگر سطوح بسیار بالایی است که ممکن است نشانه دهنده آسیب کبدی یا هپاتیت باشد و مقدار بیش از ۴۰ واحد در لیتر ممکن است نشانه التهاب کبد باشد.
تفسیر نتایج آزمایش خون AST
سطح بالای AST ممکن است بیانگر یکی از موارد زیر باشد: هپاتیت مزمن، آسیب کبدی ناشی از مصرف الکل، کاهش جریان صفرا، آسیب برخی از اندام ها (مانند قلب، کلیه، استخوان و ماهیچه)، سرطان های کبد، اسکار کبد (که به عنوان سیروز کبدی شناخته می شود). سطوح بسیار بالای AST معمولاً نشانه ای از پیشرفت آسیب کبدی است که اغلب به دلیل هپاتیت حاد است.
سطوح پایین AST ممکن است نشان دهنده موارد زیر باشد:
- کمبود ویتامین B6
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد مانند سیروز و سرطان کبد
- بیماری های خود ایمن
- ژنتیک
در بیشتر موارد پزشک ممکن است همراه با این انزیم مقدار سطح انزیم آلانین آمینوترانسفراز (ALT) که یکی دیگر از انزیم های کبدی است را تجویز کند. نرمال بودن مقدار ALT و بالا بودن مقدار AST می تواند نشان دهنده یک آسیب کبدی ناشی از مصرف الکل و یا اسیب های خارج کبدی باشد. بالا بودن مقدار AST بدون وجود علائم دیگر جای نگرانی نیست. بالا بودن مقدار AST در افرادی که دارای کبد سالمی هستند می تواند با سن، رابطه ی جنسی، نژاد و مصرف داروهای خاص ان فرد در ارتباط باشد.
چرا تست AST انجام می شود؟
برای بررسی مشکلات کبدی پزشک از آزمایش خون AST در کنار سایر آزمایشهای کبدی استفاده میکند. این انزیم بیشتر در کبد و قلب وجود دارد. وقتی کبد اسیب می بیند، AST از کبد وارد جریان خون می شود و مقدار ان در جریان خون بیشتر از حد نرمال می شود. همانطور که گفته شد این انزیم در برخی دیگر از اندام نیز وجود دارد که با اسیب به این اندام ها نیز مقدار این نوع انزیم افزایش می یابد و در چنین مواقعی پزشک برای اینکه متوجه شود که ایا دلیل بالا رفتن این انزیم اسیب های کبدی است یا اندام های دیگر بدن اسیب دیده اند همزمان با این تست، تست های تکمیلی دیگری مانند بررسی انزیم های دیگر کبد از جمله ALT را برای بیمار تجویز می کند. در صورتی که مقدار این دو انزیم همزمان بالا باشد بیانگر اینست که کبد فرد دچار اسیب شده است. اما اگر فقط سطح AST بالا باشد، بیانگر اینست که اندام دیگری از بدن دچار اسیب شده است. بطور کلی این ازمایش برای افراد زیر توصیه می شود:
- افرادی که دارای عوامل پر خطر مانند بیماری های کبدی، سابقه خانوادگی، چاقی و دیابت هستند.
- افرادی که دارای یرقان، خستگی یا کاهش وزن بدون دلیل دارند.
- افرادی که تحت درمان بیماری کبدی هستند.
تست های ALT در مقابل AST
آلانین آمینوترانسفراز (ALT) آنزیمی است که بیشتر در کبد وجود دارد. در صورت آسیب به سلول های کبد، سطح ALT در جریان خون می تواند افزایش یابد. آزمایش ALT می تواند به نشان دادن سلامت کبد، همراه با سایر آزمایشات آنزیم کبدی کمک کند. پزشکان از هر دو آزمایش ALT و AST برای بررسی وجود آنزیم های کبدی در خون استفاده می کنند.
نحوه انجام تست AST
آزمایش AST یک خون ساده است که مشابه هر چکاپ خون دیگری معمولاً فقط چند دقیقه طول می کشد. اگر پزشک همراه با این تست ازمایشات تکمیلی دیگری تجویز کرده باشد در برخی از این ازمایشات نیاز به شرایط ناشتا دارد اما اگر فقط این نوع تست درخواست داده باشند نیازی به شرایط ناشتایی نیست. برخی ازمایش ها وجود دارد مانند آزمایش بارداری که بهتر است ناشتا باشید.
تست تکمیلی که ممکن است همراه با تست AST تجویز می شوند، عبارتند از:
- آزمایش ALT
- تعداد پلاکت
- پانل انعقادی
- پانل متابولیک کامل
- آزمایش گلوکز
- آزمایش بیلی روبین
- آزمایش هپاتیت
- سونوگرافی کبد
کلام اخر
آزمایش خون AST یا آزمایش SGOT، میزان AST، آنزیم کبدی را در خون بررسی می کند. سطوح بالای AST در جریان خون می تواند نشانه آسیب کبدی یا آسیب سلولی در اندام دیگری مانند قلب یا کلیه باشد. پزشکان همچنین ممکن است آزمایشهای اضافی را برای بررسی سایر آنزیمهای کبدی مانند ALT انجام دهند تا اطلاعات بیشتری در مورد سلامت کبد به دست آورند. برای اطلاعات بیشتر به سایت لیماطب مراجعه کنید.
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields