آزمایش غربالگری سه ماهه دوم بارداری شامل چندین آزمایش خون سونوگرافی و آزمایش ادرار می باشد . این آزمایشات اطلاعاتی را در مورد خطر بچه دار شدن زنان با شرایط ژنتیکی خاص یا نقص های مادرزادی ارائه می کنند. غربالگری معمولاً با نمونه برداری از خون مادر بین هفته های ۱۵ تا ۲۰ بارداری انجام می شود (۱۶ تا ۱۸ ایده آل است). این آزمایشات متعدد عبارتند از:
غربالگری آلفا فتوپروتئین (AFP):
فهرست عناوین صفحه:
این آزمایش خون میزان آلفا فتوپروتئین در خون مادر را در دوران بارداری اندازه گیری می کند. AFP پروتئینی است که به طور معمول توسط کبد جنین تولید می شود و در مایع اطراف جنین (مایع آمنیوتیک) وجود دارد. از جفت وارد خون مادر می شود. آزمایش خون AFP MSAFP (سرم AFP مادر) نیز نامیده می شود. غیر طبیعی بودن میزان AFP میتواند نشانه دهنده مشکلات زیر باشد:
- نقص لوله عصبی باز (ONTD)، مانند اسپینا بیفیدا
- سندرم داون
- سایر ناهنجاری های کروموزومی
- نقص در دیواره شکم جنین
- دوقلوها. بیش از یک جنین در حال ساخت پروتئین است
- تاریخ زایمان اشتباه محاسبه شده است، زیرا سطوح در طول بارداری متفاوت است
هورمون hCG :
هورمون گنادوتروپین جفتی انسانی (هورمون ساخته شده توسط جفت) این هورمون تاثیر بسزایی در حفظ جنین و تعادل هورمون پروژسترون در بارداری دارد. در هفتههای ابتدایی بارداری مقدار این هورمون در آزمایش پروژسترون در بیشترین مقدار خود قرار دارد اما با گذر زمان از میزان آن در خون کاهش میابد .
استریول:
استریول هورمونی که توسط جفت ساخته می شود .این هورمون از استروژنهایی است که ابتدا در غده آدرنال ( فوق کلیوی) جنین و سپس در جفت به صورت E3 ترشح میشود. با اندازهگیری این هورمون به همراه سایر فاکتورهای ذکر شده، میتوانیم نواقص شایع کروموزومی، اختلالات لوله عصبی و طناب نخاعی مانند سندرم اسمیت، سندرم ژن پیوسته و تریزومی۱۸ را شناسایی کنیم.
مولکول Inhibin A:
Inhibin A پروتئین تولید شده در جنین است که سطح آن در هفتههای ۱۴ تا ۱۷ بارداری افت میکند و در هفتههای بعد افزایش مییابد. این هورمون نیز توسط جفت ساخته می شود.
نتایج آزمایش غیرطبیعی AFP و سایر آزمایشات ممکن است به معنای نیاز به آزمایشات بیشتر باشد. معمولاً سونوگرافی برای تأیید تاریخ بارداری و بررسی ستون فقرات و طناب نخاعی جنین و سایر اعضای بدن از نظر نقص انجام می شود. برای تشخیص دقیق ممکن است نیاز به آمنیوسنتز باشد.
غربالگری چند مارکر تشخیصی نیست. این به این معنی است که ۱۰۰٪ دقیق نیست، و فقط یک آزمایش غربالگری برای تعیین اینکه چه کسی در جمعیت باید آزمایش بیشتری برای بارداری خود ارائه دهد. ممکن است نتایج مثبت کاذب وجود داشته باشد، که نشان دهنده مشکل در زمانی که جنین واقعا سالم است، یا نتایج منفی کاذب، نشان دهنده یک نتیجه طبیعی زمانی است که جنین واقعاً مشکل سلامتی دارد.
هنگامی که یک زن هر دو تست غربالگری سه ماهه اول و دوم را انجام می دهد، توانایی این تست ها برای تشخیص یک ناهنجاری بیشتر از استفاده از یک غربالگری مستقل است. اکثر موارد سندرم داون را می توان با استفاده از غربالگری سه ماهه اول و دوم تشخیص داد.
همچنین ممکن است از آزمایش غربالگری DNA بدون سلول، که معمولا در سه ماهه اول انجام می شود، استفاده شود. این آزمایش میتواند برخی از ناهنجاریهای ژنتیکی را که توسط آزمایش نشانگر چندگانه شناسایی نشده است، شناسایی کند.
آیا انجام آزمایش غربالگری دوم بارداری مهم است؟
وجود اختلال در رشد کودک در دوره بارداری میتواند باعث بروز مشکلات جبرانناپذیری در آینده شود. این مشکلات در صورت عدم رسیدگی میتواند منجر به زایمان زودرس، اختلالات مادرزادی و حتی مردهزایی شود. وجود دیابت بارداری در مادر میتواند علاوه بر مشکلاتی برای جنین برای مادر نیز خطرناک باشد.
در این آزمایشها وضعیت ژنتیکی جنین بررسی میشود و میتوان مشکلاتی مثل سندرم داون ناهنجاری طناب نخاعی را تشخیص داد. این مشکل خصوصا برای مادران با سن بالا بیشتر رخ میدهد و به همین دلیل این غربالگری برای آنان ضروریتر است.
همچنین رشد کند کودک در این دوره قابل اندازهگیری است و ممکن است با برخی توصیههای پزشکی بتوان این مشکل را رفع کرد. همه این موارد نشان میدهد که انجام غربالگری سه ماهه دوم بسیار ضروری است و نباید در انجام آن تردید کرد.
هزینه آزمایش غربالگری دوم بارداری چقدر است؟
هزینه آزمایش روتین غربالگری دوم مرسوم بهAFP به صورت آزاد ۲۳۰ هزار تومان است .
این آزمایش همراه با ازمایش های دیگر مانند FBS قابل انجام است .
هزینه آزمایش غربالگری دوم با بیمه تامین اجتماعی چقدر است ؟
هزینه آزمایش روتین غربالگری دوم مرسوم بهAFP با بیمه تامین اجتماعی قابل انجام نیست و بیمه تامین اجتماعی هزینه آن را پرداخت نمیکند .
برای دریافت استعلام از انجام این آزمایش با بیمه های تکمیلی باید شماره های ۴۴۴۴۳۱۴۸ و یا ۴۴۶۱۲۷۱۲ و یا شماره ۰۹۳۸۸۶۳۵۸۰۰ در اپلیکیشن های ایرانبله و ایتا و یا واتساپ و تلگرام و یا از طریق تماس در ارتباط باشید .
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields