بارداری, زنان و زایمان, مراقبت های بعد از بارداری, مراقبت های قبل از بارداری

بارداری

بارداری

باردار شدن, امری مهم و طبیعی می باشد. این دغدغه شیرین برای ۹ ماه پیش روی شماست. برای اینکه کودکی سالم به دنیا بیاورید, باید بدنی سالم و دور از استرس داشته باشید. رنج سنی باردار شدن برای خانم, قبل از ۳۵ سالگی می باشد. باردار شدن تا قبل از ۳۵ سالگی موجب به دنیا آمدن نوزادی سالم و طبیعی می شود. پزشکان معتقد هستند, افزایش نازایی و سقط جنین در خانم های بعد از سن ۳۵ سالگی, شایع تر است.

 علائم شروع تخمک گذاری:

زمان تخمک گذاری از اهمیت بالایی برخوردار است. طول عمر یک تخمک سالم بعد از تخمک گذاری ۱۲ الی ۲۴ ساعت می باشد و بعد از آن, تخمک تجزیه و بارور نخواهد شد. در این مدت اگر لقاح صورت بگیرد, اسپرم ها با سرعت بالایی به سمت تخمک ها حرکت میکنند تا آن تخمک انتخابی را بارور کنند. شانس بارور شدن تخمک در زمان تخمک گذاری بسیار بالاست. به همین دلیل اطلاع از زمان دقیق تخمک گذاری مهم می باشد.

چرخه تخمک گذاری در زنان به ۲ بخش تقسیم می شود:

  1. فاز فولیکولار(Follicular phase): از اخرین روز چرخه قاعدگیتون شروع می شود و تا زمان تخمک گذاری ادامه دارد. بین ۷ الی ۴۰ روز طول می کشد.
  2. فاز لوتئال(Luteal phase): از روز تخمک گذاری تا سیکل قاعدگی بعدی ادامه دارد. زمان دقیق تر آن ۱۲-۱۶ روز بعد از تخمک گذاریتان می باشد. این دوره, طول سیکل قاعدیگیتان را تعیین می کند.

شناخت علائم اولیه‌:

اولین علائم در بدنتان ممکن است چند هفته اول بعد از بارور شدن تخمک, ظاهر شود. نیمی از زنان از هفته پنجم بارداری برخی علائم بارداری را دارند. این علائم اینچنین اند:

  • به تاخیر افتادن عادت ماهانه: ممکن است ۱ الی ۲ هفته دوره پریودی شما به تأخیر بیافتاد. بهتر است برای اطمینان بیشتر از بیبی چک یا تست خون () استفاده کنید.
  • حساسیت بافت سینه و تورم پستان: تغییراتی مثل بزرگ شدن سینه, پیدا شدن رگ های برجسته در اطراف سینه یا ترشحاتی از سینه, از اصلی ترین علائم بارداری می باشد.
  • تهوع: یکی دیگر از علائم شایع بارداری است. که در همه زنان این حالت یکسان نیست. برخی تهوع را همراه با استفراغ و برخی بدون استفراغ, تجربه میکنند.
  • تکرر ادرار: از حدود هفتۀ ششم بارداری تکرر ادرار یکی از دلایل مشخص در بارداری است , آغاز می‌شود.
  • خستگی: بیشتر در سه ماه اول این علائم دیده می شود.
  • ویار: تنفر از بعضی غذاها یا بالعکس هوس بعضی از غذاها, یکی دیگر از نشانه هاست.
  • تغییرات خلقی: نوسانات خلق ‌و خو یکی از نشانه‌های طبیعی حاملگی است. بهتر است در این شرایط خودتان را کنترل کنید.
  • لکه‌بینی: خونریزی خفیفی ممکنه در اوایل بارداری در برخی خانم ها اتفاق بیافتد.
  • دمای بدن: در هفته های اول بارداری, زمانی که صبح از خواب بیدار می شوید دمای بدنتان ممکن است تغییر کند زیرا درجه حرارت بدنتان در روزای اولیه تخمک گذاری افزایش پیدا میکند.

مطالب مرتبط: انجام تست رایگان PCR

عوارض شایع بارداری:

علاوه بر علائمی که گفتیم, علائم دیگری هم هستند که در برخی از زنان شایع هستند. بطور مثال:

سر درد, نفخ یا یبوست بارداری, اختلالات خواب, کمر درد, واریس, تنگی نفس, کشیدگی و ترک پوست, ترشح زیاد بزاق, خونریزی از بینی و دهان, ورم پا, ترشحات واژینال و … می باشد. و گاهی طی دوران بارداری تغییراتی رخ میدهد که برای زنان باردار بسیار پر ریسک می باشد. مواردی مثل فشار خون، دیابت دوران بارداری, بارداری دو یا چندقلو از پرخطر ترین موارد دوران بارداری است.

عوارض شایع بارداری

علائم بارداری در هفته دوم:

علایم اولیه شامل تاخیر در پریودی و یا تغییر در خلق و خوی شما و یا حتی در برخی خانم حساسیت به بو ظاهر می شود.

علائم بارداری در هفته سوم:

هنوز مادر احساس تغییر خاصی ندارد. ممکن است یکی از علائم اولیه بارداری مثل تهوع, ویار, تکرر ادرار و…. حس کند. بعضی از مادران ممکن است در این دوره, لک بینی هم تجربه کنند.

علائم بارداری در هفته چهارم:

یک ماه از آخرین پریودتان میگذرد و واضح ترین نشانه بارداری, به تاخیر افتادن سیکل ماهانگیتان می باشد. دردناک بودن سینه‌ها، خستگی، تکرر ادرار و تهوع را میتوان در این دوره تجربه کنید.

علائم بارداری در هفته پنجم:

در این دوره جنین به سرعت در حال شکل گیری و رشد است و ممکن شما علائم شایع بارداری خستگی, افزایش تکرر ادرار, ویار و … را حس کنید.

علائم بارداری در هفته ششم:

در این دوره, بیشتر مادران تجربه تهوع صبحگاهی را حس میکنند. همچنین نشانه هایی مثل خواب آلودگی و یا تغییرات خلق و خوی را به همراه دارید.

علائم بارداری در هفته هفتم:

در این دوره کاملا تهوع آغاز شده. ممکن است کمی اضافه وزن پیدا کرده باشید. به دلیل افزایش فشار جنین به مثانه, تکرر ادرار شدیدی را احساس میکنید.

علائم بارداری در هفته هشتم:

در این دوره, تهوع و استفراغ  ممکن است برایتان بسیار آزار دهنده می باشد و همچنین احساس خواب و خستگی شدیدی میکنید. سایز سینه هاتون بخاطر افزایش سطح هورمون برای شیردهی تغییر میکند.

تست تشخیص بارداری:

تست تشخیص بارداری

برای تشخیص مثبت یا منفی بودن میتوانید از تست بتا (Beta HCG)استفاده کنید. بهترین زمان برای آزمایش بتای بارداری زمانی است که پریودتان یک هفته به تاخیر افتاده است. این تست نیاز به ناشتایی یا شرایط خاص ندارد. آزمایش Beta HCG Titer علاوه بر نشان دادن مثبت و منفی بودن تست, در صورت مثبت بودن, با توجه به رنج نرمال عدد بتا, به سن جنین هم پی میبریم. مقادیر عدد بتا به شرح زیر می باشد:

هفته بعد از آخرین پریودیعدد بتا( برحسب میلی لیتر خون)
هفته دوم و سوم بارداری۷۰-۱۰
هفته سوم و چهارم بارداری۷۵۰-۱۰
هفته چهارم و پنجم بادراری۷۰۰۰-۲۰۰
هفته پنجم تا ششم بارداری۳۲۰۰۰-۲۰۰
هفته ششم تا هشتم بارداری۱۵۰۰۰۰-۴۰۰۰
هفته هشتم تا دوازدهم بارداری۲۱۰۰۰۰-۶۴۰۰۰
هفته ۱۴ بارداری۶۲۰۰۰-۱۴۰۰۰
هفته ۱۵ بارداری۷۰۰۰۰-۱۲۰۰۰
هفته ۱۶ تا ۲۹ بارداری۵۳۰۰۰-۱۴۰۰
هفته ۲۹ تا ۴۱ بارداری۶۰۰۰۰-۹۴۰

کارهای ممنوعه در دوران بارداری:

دوران بارداری یکی از سخت ترین و در عین حال حساس ترین شرایط می باشد زیرا شما باید مراقبت هایی از جنین انجام دهید تا کودکی سالم به دنیا بیاورید. این مراقبت ها شامل: عدم مصرف الکل و مواد مخدر, عدم استفاده از مواد شوینده قوی, مصرف خودسرانه دارو, استفاده از سونا و جکوزی, مصرف گوشت خام یا نیم پز و مصرف زیاد چای , قهوه و نوشابه ها.

چند وقت بعد از زایمان میتوانیم دوباره باردار شوید؟

بدن بعد از زایمان مقدار زیادی از مواد مغذی رو طی بارداری و زایمان از دست داده و حداقل ۱۸ماه برای بارداری بعدی باید صبر کنید. زیرا خانم هایی که فاصله ی بین دو زایمانشان, کم باشد احتمال عوارض بارداری مثل پارگی رحم, احتمال زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن پایین بیشتر است.

آزمایش هایی که در باردای باید انجام دهیم؟

آزمایش هایی که در باردای باید انجام دهیم؟

یکسری از آزمایشات هستند که اطلاعاتی را درباره سلامت شما و فرزندتان در اختیار پزشک مربوطه میگذارد و کمک میکند تا هر نوع مشکل موثر در سلامت جنین و شما مثل نقص های مادرزادی, بیماری های ژنتیکی و عوارض بارداری تشخیص داده شود. این آزمایشات شامل:

مطالب مرتبط:آزمایش چکاپ ویتامین در منزل

آزمایش خون و ادرار برای:

  • شمارش گلوبول های قرمز خون یا CBC یا کم خونی.
  • دیابت بارداری.
  • کم کار یا پرکار بودن دیابت.
  • ایدز و انواع هپاتیت.
  • قند و پروتئین در ادرار.
  • وجود عفونت در ادرا.ر
  • تعیین گروه خونی.
  • تست کومبوس غیر مستقیم در مادران با rh منفی.

سونوگرافی:

  • سونگرافی اول: در هفته های ۱۱ تا ۱۳.
  • سونگرافی دوم: از شروع هفته ۱۶ تا قبل از پایان هفته ۱۸.
  • سونگرافی سوم: در هفته های ۳۱ تا

آزمایش های غربال گری:

  • آزمایش های غربال گری دیابت بارداری: هفته های ۲۴ تا ۲۸ بارداری.
  • غربالگری سه ماهه اول: هفته های ۱۱تا ۱۳ بارداری.
  • غربالگری سه ماهه دوم: بین هفته های ۱۵ تا ۱۷.

مطالب مرتبط:تست تری گلیسیرید چیست؟

سخن آخر:

ما در این مطلب سعی کردیم بهترین اطلاعات برای شما قرار دهیم تا با دانستن زمان دقیق تخمک گذاریتان, بتوانید یک باروری تخمک طبیعی داشته باشید. تخمک گذاری از اولین سیکل قاعدگی شروع و تا سن یائسگی ادامه دارد. برای اطلاع از زمان تخمک گذاریتان میتوانید از برنامه های مناسب دوران قاعدگی و یا با توجه به نشانه هایی که باعث تغییراتی در شما میشود, کمک بگیرید.

 

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *