سرطان دهانه رحم یکی از شایع ترین انواع سرطان در زنان است که خوشبختانه با تشخیص زودهنگام قابل درمان است. یکی از مهم ترین راه های تشخیص این بیماری تست پاپ اسمیر است. این آزمایش ساده و بدون درد نقش حیاتی در حفظ سلامت زنان و کاهش آمار مرگ و میر ناشی از سرطان دهانه رحم را دارد.
در این مقاله به بررسی جامع تست پاپ اسمیر خواهیم پرداخت و از اهمیت این آزمایش و نحوه انجام آن گرفته تا تفسیر نتایج و فواید انجام منظم آن همه مواردی هستند که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهند گرفت. همچنین به سوالات رایجی که در مورد تست پاپ اسمیر مطرح می شود پاسخ خواهیم داد. برای اطلاعات بیشتر در رابطه با تست پاپ اسمیر و نحوه انجام و نکاتی که باید قبل از انجام تست آن ها را ارعایت کنید با لیماطب همراه باشید.
پاپ اسمیر چیست؟
فهرست عناوین صفحه:
پاپ اسمیر آزمایشی برای کمک به پیشگیری از سرطان دهانه رحم یا تشخیص زود هنگام آن است. دهانه رحم انتهای باریک و تحتانی رحم است که به داخل واژن باز می شود. در طی آزمایش پاپ اسمیر، یک پزشک سلول های دهانه رحم را جمع آوری کرده و به آزمایشگاه می فرستد. در آزمایشگاه، سلول ها در زیر میکروسکوپ از نظر سرطان یا نشانه هایی که ممکن است سرطانی شوند، بررسی می شوند.
سلول هایی که ممکن است به سرطان تبدیل شوند، پیش سرطان نامیده می شوند. تشخیص و درمان پیش سرطان ها می تواند به پیشگیری از سرطان دهانه رحم کمک کند. تست پاپ اسمیر همچنین روشی قابل اعتماد برای تشخیص زودهنگام سرطان می باشد. نام های دیگر پاپ اسمیر: پاپ اسمیر، سیتولوژی دهانه رحم، تست پاپانیکولائو، تست پاپ اسمیر، روش واژینال اسمیر
مطالب مرتبط:آزمایش چکاپ ویتامین در منزل
پاپ اسمیر چه کاربردی دارد؟
آزمایش پاپ اسمیر به بررسی تغییرات غیر طبیعی در سلول های دهانه رحم قبل از تبدیل شدن به سرطان می پردازد. گاهی اوقات سلول های جمع آوری شده در طی آزمایش پاپ اسمیر از نظر HPV نیز بررسی می شوند، ویروسی که می تواند باعث تغییرات سلولی شود که ممکن است منجر به سرطان شود. تست پاپ اسمیر و HPV تست های غربالگری سرطان دهانه رحم هستند که قبل از بروز هر گونه علائمی، سرطان را بررسی می کنند.
تحقیقات نشان می دهد که غربالگری سرطان دهانه رحم می تواند تعداد موارد جدید سرطان دهانه رحم و مرگ و میر ناشی از این بیماری را تا حد زیادی کاهش دهد. از پزشک خود بپرسید که کدام آزمایش برای شما مناسب است یا باید هم تست پاپ اسمیر و هم تست HPV انجام دهید. هر چند وقت یک بار نیاز به آزمایش پاپ اسمیر داریم؟
- به طور کلی، اگر بین ۲۱ تا ۶۵ سال سن دارید، باید به طور منظم پاپ اسمیر انجام دهید.
- اگر بین ۲۱ تا ۲۹ سال سن دارید و آخرین نتیجه آزمایش پاپ شما طبیعی بود:
ممکن است پزشک به شما بگوید که می توانید سه سال بعد آزمایش را تکرار کنید.
- اگر بین ۳۰ تا ۶۵ سال سن دارید و آخرین نتیجه پاپ اسمیر شما طبیعی بود:
ممکن است پزشک به شما بگوید که می توانید سه سال تا آزمایش بعدی خود صبر کنید.
- اگر بیش از ۶۵ سال سن دارید، ممکن است ارائه دهنده شما به شما بگوید که دیگر به آزمایش پاپ اسمیر نیاز ندارید اگر:
چندین سال است که آزمایش پاپ اسمیر نرمال داشته اید.
مطالب مرتبط:تست تری گلیسیرید چیست؟
- اگر خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان دهانه رحم دارید، ممکن است پزشک شما غربالگری را بیشتر یا بعد از ۶۵ سالگی توصیه کند. اگر شما:
- در گذشته آزمایش پاپ اسمیر غیرطبیعی داشت.
- HIV داشته باشند.
- سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید.
- اگر قبل از تولد در معرض دارویی به نام DES (دی اتیل استیلبسترول) بودید.
- اگر زیر ۲۱ سال سن دارید، غربالگری سرطان دهانه رحم توصیه نمی شود. زیرا خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در شما بسیار کم است. همچنین، در این سن هر گونه تغییر در سلول های دهانه رحم احتمالاً خود به خود از بین می رود.
نحوه انجام آزمایش پاپ اسمیر چگونه است؟
در طی آزمایش پاپ اسمیر روی میز معاینه دراز می کشید. پزشک شما از یک ابزار پلاستیکی یا فلزی به نام اسپکولوم برای گشاد کردن واژن استفاده می کند تا دهانه رحم دیده شود. سپس پزشک از یک برس یا سواب کوچک و نرم برای جمع آوری سلول ها از دهانه رحم استفاده می کند. نمونه سلول برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شود. پاپ اسمیر اغلب به عنوان بخشی از معاینه لگن انجام می شود.
در طول معاینه لگن، پزشک شما رحم، تخمدان ها و ناحیه تناسلی شما را معاینه می کند. اما معاینه لگن همیشه شامل تست پاپ اسمیر نمی شود. بنابراین، هنگامی که معاینه لگن دارید، از پزشک خود بپرسید که آیا آزمایش پاپ اسمیر را نیز انجام خواهید داد. اقدامات لازم قبل از انجام ازمایش پاپ اسمیر در طول دوره قاعدگی نباید آزمایش پاپ اسمیر انجام دهید. زمان مناسب برای انجام آزمایش حدود پنج روز پس از آخرین روز پریود است. برای دو تا سه روز قبل از آزمایش، نباید:
- نباید از تامپون استفاده کنید.
- نباید از فوم، ژله یا کرم ضد بارداری استفاده کنید.
- نباید از سایر کرم ها یا داروها در واژن استفاده کنید.
- نباید دوش یا شستشوی واژن با آب یا مایعات دیگر داشته باشید.
- نباید رابطه جنسی واژینال داشته باشید.
آیا ازمایش پاپ اسمیر خطرناک است؟
ممکن است در طی آزمایش پاپ اسمیر کمی احساس ناراحتی کنید. پس از آن، ممکن است خونریزی بسیار خفیفی داشته باشید. اما هیچ خطر شناخته شده ای برای انجام تست پاپ اسمیر وجود ندارد. تفسیر نتایج ازمایش پاپ اسمیر تست پاپ اسمیر سه نتیجه ممکن دارد:
پاپ اسمیر طبیعی یا نتیجه “منفی”: هیچ تغییر غیر طبیعی در سلول های دهانه رحم شما مشاهده نشد. پزشک شما ممکن است به شما بگوید که می توانید سه سال دیگر آزمایش بعدی خود تکرار کنید. اگر شما نیز نتیجه آزمایش پاپ اسمیر منفی HPV مثبت طبیعی داشتید، بسته به سن و سابقه پزشکی خود، ممکن است بتوانید پنج سال دیگر آزمایش بعدی خود تکرار کنید.
نتایج نامشخص یا رضایت بخش نمونه آزمایشگاهی ممکن است سلول های کافی نداشته باشد، یا ممکن است سلول ها در کنار هم جمع شده یا توسط مخاط پنهان شده باشند. پزشک شما معمولاً از شما می خواهد که در عرض ۲ تا ۴ ماه برای آزمایش دیگری مراجعه کنید.
پاپ اسمیر غیر طبیعی یا نتیجه “مثبت”: تغییرات غیر طبیعی در سلول های دهانه رحم شما مشاهده شد. اغلب اوقات، نتایج غیرطبیعی به این معنی نیست که شما سرطان دهانه رحم دارید. تغییرات جزئی در سلول ها معمولاً به خودی خود به حالت عادی باز می گردد. اما پزشک شما ممکن است یک آزمایش دیگر را برای شما بررسی تجویز کند.
تغییرات سلولی جدیتر ممکن است در صورت حذف نشدن به سرطان تبدیل شود. تشخیص و درمان زودهنگام این سلول ها می تواند به جلوگیری از گسترش سرطان کمک کند. کلام اخر سالانه هزاران زن در ایالات متحده بر اثر سرطان دهانه رحم جان خود را از دست می دهند. تست پاپ اسمیر به همراه تفسیر آزمایش پاپ اسمیر HPV یکی از موثرترین راه ها برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم است.
مطالب مرتبط: انجام تست رایگان PCR
چه کسانی آزمایش پاپ اسمیر می دهند؟
آزمایش پاپ اسمیر یکی از مهم ترین آزمایش هایی است که هر زنی باید به طور منظم انجام دهد. آیا تست پاپ اسمیر درد دارد؟ این آزمایش ساده و بدون درد نقش بسیار مهمی در تشخیص زودهنگام تغییرات سلولی در دهانه رحم و پیشگیری از سرطان دهانه رحم دارد. اما چه کسانی باید این آزمایش را انجام دهند؟
بهتر است که تمام زنان فعال جنسی از سن ۲۱ سالگی به بعد هر ۳ سال یک بار تست پاپ اسمیر انجام دهند. البته این توصیه کلی است و ممکن است برای برخی افراد بر اساس عوامل مختلفی متفاوت باشد. بانوانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، یا سابقه عفونت های تناسلی دارند یا در معرض عوامل خطر دیگری هستند، ممکن است نیاز به انجام این آزمایش با فواصل کوتاه تر داشته باشند.
البته ناگفته نماند علاوه بر سن عوامل دیگری نیز انجام تست پاپ اسمیر را ضروری می کنند. در زیر به برخی از آن ها پرداخته ایم.
- زنانی که سابقه عفونت های تناسلی مانند HPV دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم هستند.
- زنانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند افرادی که HIV مثبت هستند یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند بیشتر در معرض خطر هستند.
- استفاده طولانی مدت از قرص های ضد بارداری ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را کمی افزایش دهد.
- اگر در خانواده شما سابقه سرطان دهانه رحم وجود دارد بهتر است با پزشک خود در مورد فواصل زمانی انجام آزمایش پاپ اسمیر مشورت کنید.
چه کسانی نیازی به انجام آزمایش پاپ اسمیر ندارند؟
انجام تست پاپ اسنیر برای برخی از بانوان ضروری نبوده و نیازی به انجام آن نست. زنانی که سه آزمایش پاپ اسمیر طبیعی پشت سر هم داشته اند و هیچ آزمایش غیرطبیعی در ۱۰ سال گذشته نداشته اند می توانند این آزمایش را انجام ندهند. همچنین بانوانی که هیسترکتومی انجام داده اند و رحم خود را برداشته و دهانه رحم ندارند نیازی به انجام آزمایش پاپ اسمیر نیست.
سن بیمار | زمان انجام ازمایش پاپ اسمیر |
سن بالای ۲۱ و داشتن رابطه جنسی | هر سه سال یکبار نیاز به انجام تست |
سن بین ۲۱ تا ۲۹ سال | هر سه سال یکبار نیاز به انجام تست |
سن بین ۳۰ تا ۶۵ سال | هر سه یا پنج سال یکبار نیاز به انجام تست |
سن بالای ۶۵ سال | با مشورت پزشک ممکن است نیاز به انجام تست پاپ اسمیر نباشد. |
چگونه آزمایش پاپ اسمیر را بخوانیم؟
آزمایش پاپ اسمیر یک آزمایش غربالگری مهم برای تشخیص به موقع سرطان دهانه رحم بوده که در این آزمایش نمونه ای از سلول های دهانه رحم گرفته می شود و تحت بررسی قرار می گیرد. اما چگونه می توان جواب این آزمایش را تفسیر کرد؟
اولین نکته ای که باید به آن توجه کرد اندازه نمونه است. اگر نمونه به اندازه کافی جمع آوری نشده باشد ممکن است نتایج آزمایش درست نباشند. نتایج آزمایش پاپ اسمیر معمولا به صورت گروه های مختلفی طبقه بندی می شوند که نشان دهنده وجود یا عدم وجود سلول های غیر طبیعی است.
نتایج نرمال به معنای عدم وجود هرگونه تغییر غیر طبیعی در سلول ها است. اما اگر نتایج غیر طبیعی باشند ممکن است نشان دهنده وجود عفونت، التهاب یا تغییرات پیش سرطانی باشد. تفسیر دقیق نتایج آزمایش پاپ اسمیر نیاز به دانش تخصصی دارد و بهتر است توسط پزشک انجام شود.
جدول تفسیر تست پاپ اسمیر
با در دست داشتن برگه ازمایش شما قسمت ها و متن های تخصصی و انگلیسی متفاوتی را خواهید دید که هر کدام معنی متفاوت داشته و می توانید با دانستن آن ها برگه آزمایش خود را تا حدودی تفسیر کنید اما همانطور که گفته شد برای تفسیر دقیق و تخصصی نیاز است که برگه امایش پاپ اسمیر را پزشک تفسیر کند. در زیر به برخی از آن ها پرداخته ایم.
| معنی هر قسمت از برگه برای تفسیر تست پاپ اسمیر |
نرمال بودن وضعیت | Within normal limits |
خوش خسم بودن و واکنش به تغییرات | Benign reactive changes |
مواردی که دارای نشانه های ضعیف هستند | Low grade |
مواردی که دارای نشانه های قوی هستند | High grade |
نشان دهنده درصد کارسینوم مهاجم دیده شده در تست | Invasive carcinoma |
میزان ترشحات رحم و التهاب دهانه رحم | Inflammation |
نتایج میکروبیولوژی | microbiology |
بهترین زمان انجام تست پاپ اسمیر
انجام منظم ازمایش پاپ اسمیر می تواند نقش بسیار مهمی در پیشگیری و درمان به موقع این بیماری داشته باشد. اما سوال اینجاست که بهترین زمان برای انجام این آزمایش چه زمانی است؟ همانطور که گفته شد بهتر است بانوان بعد از سن ۲۱ سالگی و شروع فعایت جنسی هر سه سال یکبار تست پاپ اسمیر را انجام دهند. زنانی که سابقه عفونت های مقاربتی داشته یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند ممکن است نیاز به انجام آزمایش با فاصله زمانی کمتر داشته باشند.
عوامل مختلفی می توانند بر نتایج آزمایش پاپ اسمیر تاثیرگذار باشند به همین دلیل بهتر است از انجام این آزمایش در دوران قاعدگی، بلافاصله بعد از رابطه جنسی یا زمانی که از دارو های واژینال استفاده می کنید خودداری شود. زیرا این عوامل می توانند نمونه گیری را دشوار و نتایج آزمایش را تحت تاثیر قرار دهند.
بهترین زمان برای انجام آزمایش پاپ اسمیر زمانی است که شما هیچ گونه علائمی ندارید. زیرا انجام این آزمایش به صورت روتین و پیشگیرانه می تواند به تشخیص زودهنگام تغییرات سلولی غیر طبیعی کمک کند.
زمان تست پاپ اسمیر چند روز بعد از پریود است؟
یکی از سوالاتی که اغلب پرسیده می شود این است که تست پاپ اسمیر چند روز بعد از پریودی قابل انجام است؟ بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر حدود 5 تا ۱۰ روز بعد از پایان پریود است. در این بازه زمانی خونریزی قاعدگی به طور کامل متوقف شده و دهانه رحم در شرایط بهتری برای نمونه برداری قرار دارد. خونریزی می تواند دید پزشک را محدود کرده و جمع آوری نمونه مناسب برای آزمایش را دشوار کند. بنابراین با فاصله گرفتن از دوران قاعدگی سبب دقیق تر بودن نتایج آزمایش می شود.
- در صورتی که دوره قاعدگی شما طولانی تر از معمول است ممکن است نیاز به زمان بیشتری برای آماده شدن برای آزمایش داشته باشید.
- پزشک شما با توجه به شرایط بهترین زمان برای انجام آزمایش را تعیین خواهد کرد.
- برخی از عوامل دیگر مانند عفونت های واژینال یا استفاده از داروهای خاص ممکن است بر زمان انجام آزمایش تاثیر بگذارند.
قبل از تست پاپ اسمیر چه نکاتی را باید رعایت کنیم؟
آزمایش پاپ اسمیر یکی از مهم ترین آزمایش های غربالگری برای تشخیص سرطان دهانه رحم بوده که قبل از انجام آن برای اطمینان از دقت نتایج رعایت برخی نکات ضروری است. همانطور که قبل تر نیز به آن اشاره شد بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر حدود ۵ تا ۱۰ روز بعد از پایان پریود است. در این بازه زمانی دهانه رحم در شرایط بهتری برای نمونه برداری قرار دارد و احتمال آلودگی نمونه کمتر است. در زیر به برخی از نکات مهمی که باید قبل از تست پاپ اسمیر آن ها را رعایت کنید گفته شده است.
- حداقل ۴۸ ساعت قبل از انجام آزمایش از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید. اسپرم می تواند روی نتایج آزمایش تاثیر گذار باشد.
- از استفاده از تامپون، دوش واژینال، کرم ها، لوسیون ها و سایر محصولات واژینال حداقل ۴۸ ساعت قبل از آزمایش خودداری کنید. این محصولات می توانند نمونه برداری را مشکل کرده و نتایج آزمایش را تغییر دهند.
- استفاده از داروهای واژینال، کرم ها یا قرص های واژینال را حداقل چند روز قبل از آزمایش متوقف کنید. این داروها می توانند بر روی سلول های دهانه رحم تاثیر گذاشته و نتایج آزمایش را تغییر دهند.
- قبل از انجام آزمایش مثانه خود را خالی کنید. پر بودن مثانه ممکن است باعث ناراحتی در هنگام انجام آزمایش شود.
- در صورت مصرف هر گونه دارو یا داشتن عفونت واژینال و یا نگران بودن در مورد موضوع خاص بهتر است قبل از انجام ازمایش با پزشک خود مشورت کنید.
سخن آخر
در این مقاله به برسی تست پاپ اسمیر پرداخته و در رابطه با چگونگی انجام و تفسیر برگه آرمایش توضیحات کاملی ارائه کردیم. با مراجعه به جدول موجود می توانید برخی از قسمت های برگه ازمایش خود را خوانده و آن را تفسیر کنید. البته که برای تفسیر دقیق تر و تخصصی تر نیاز است تا جواب ازمایش خود را به پزشک بدهید تا در صورت وجود هرگونه مشکل اقدامات و درمان لازم صورت گیرد.
[gravityform id="7" title="true"]