آزمایش های پزشکی

آزمایش خون برای ریزش مو

آزمایش خون برای ریزش مو

آزمایش خون می تواند آلوپسی را تشخیص دهد. پزشک ممکن است برای تعیین علت ریزش مو همراه با بیوپسی پوست سر، چندین آزمایش خونی را تجویز کند.

برای ریزش موی ناگهانی (آلوپسی) چه آزمایش های خونی باید انجام داد؟

وقتی می گویند موهای شما مانند یک تاج نامرئی برای عزت نفس شماست، شوخی نکردند. بنابراین، زمانی که ریزش مو به یک مسئله غیرمنتظره تبدیل می شود، طبیعی است که احساس نگرانی کنید. خوشبختانه می توانید با ریزش موی ناگهانی یا آلوپسی از طریق اقدامات پزشکی مناسب مقابله کنید.

برای شروع، می توانید آزمایش های خون مانندCBC، آزمایش های هورمونی و ارزیابی سطح آهن را انجام دهید. اما ابتدا، درک علت بالقوه آلوپسی بر اساس تغییرات اخیر در زندگی شما ضروری است.

آلوپسی چیست؟

آلوپسی چیست؟

آلوپسی با ریزش موی ناگهانی نشان داده می شود. معمولاً روی موهای سر ایجاد می‌شود، اما می‌تواند روی موهای سایر قسمت‌های بدن مانند ابروها و سایر موهای صورت نیز تأثیر بگذارد. ریزش مو به طور طبیعی برای هر کسی اتفاق می افتد اما به مقدار ناچیز. طبق گفته انجمن پوست آمریکا، ما روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو از دست می دهیم.

با این حال، زمانی که ریزش مو به طور ناگهانی بیش از حد می شود و به نظر می رسد رشد مو کند می شود، ممکن است به دلیل یک بیماری زمینه ای باشد. دائمی یا موقت بودن آن به نتایج آزمایش خون آلوپسی بستگی دارد.

مطالب مرتبط:Maple Syrup Urine Disease (MSUD) چیست؟

انواع آلوپسی

ریزش موی ناگهانی می تواند به روش های مختلفی اتفاق بیفتد. به عنوان مثال، می تواند از نازک شدن تدریجی یا ریزش تکه های مو در یک ناحیه موضعی شروع شود.  با این وجود، ریزش مو از هر طرف که شروع شود، نوعی آلوپسی با آن همراه است. همانطور که گفته شد، انواع مختلف آلوپسی را در زیر بررسی کنید.

  1. آلوپسی آره آتا

آلوپسی آره آتا یک بیماری خودایمنی است که معمولاً به صورت یک لکه بیضی یا گرد پوست در هر قسمتی از بدن که انتظار می رود مو رشد کند شروع می شود. به عنوان یک بیماری خودایمنی، این وضعیت با حمله سلول های ایمنی به فولیکول های مو و منجر به ریزش مو مشخص می شود. در حالی که ریزش موی معمولی روی سر اتفاق می افتد، با آلوپسی آره آتا، می توانید ریزش مو را در ریش، مژه یا ابرو مشاهده کنید.

  1. الگوی ریزش مو (آلوپسی آندروژنتیک)

شاید نام طاسی با الگوی مردانه را شنیده باشید. اما آیا می دانستید که زنان نیز می توانند به همان میزان ریزش مو را تجربه کنند؟

اگرچه نادر است، اما زنان کاملاً از آلوپسی آندروژنتیک مصون نیستند. این وضعیت به دلیل کاهش اندازه فولیکول های مو، به جای رکود، نازک شدن تدریجی مو را نشان می دهد.

آلوپسی زخمی

  1. آلوپسی زخمی

فردی که با آلوپسی اسکار تشخیص داده می شود، دچار ریزش دائمی مو می شود. ریزش دائمی مو به این دلیل است که فولیکول های مو از بین می روند و ناحیه رشد آنها را به بافت زخم تبدیل می کنند. در نتیجه، شانس رشد مو را از بین می‌برد و فرد را طاس یا نیمه طاس می‌کند مگر اینکه کاشت مو را انتخاب کنید.

  1. آلوپسی کششی

آلوپسی کششی نتیجه کشیدن مداوم موهای شماست. این می تواند با تریکوتیلومانیا، یک وضعیت روانی که در آن فرد نمی تواند در برابر کندن مو مقاومت کند، مرتبط باشد. از سوی دیگر، می تواند به دلیل مدل موی سفت یا استفاده مکرر از شل کننده و اکستنشن مو نیز باشد.

دلایل ریزش ناگهانی مو چیست؟

آلوپسی با چندین بیماری و رویدادهای زندگی ارتباط دارد. به عنوان مثال، ریزش مو یکی از علائم بارز بیماری خودایمنی آلوپسی آره آتا است که قبلا توضیح داده شد. به همین ترتیب، این وضعیت با عدم تعادل در تیروئید و هورمون های جنسی همراه است. با این وجود، در اینجا برخی از علل شایع ریزش موی ناگهانی یا آلوپسی آورده شده است.

  1. کم خونی
  2. زایمان
  3. تغییرات هورمونی
  4. عفونت
  5. داروها
  6. پرتو درمانی
  7. رژیم محدود کننده
  8. رویداد تروماتیک

آیا آزمایش خون می تواند آلوپسی را تشخیص دهد؟

بله، آزمایش خون می تواند آلوپسی را تشخیص دهد. پزشک ممکن است برای تعیین علت ریزش مو همراه با بیوپسی پوست سر، چندین آزمایش خونی را تجویز کند. در بیشتر موارد، آزمایش‌های آزمایشگاهی خاص پزشک ممکن است به علائم همراه یا تغییرات اخیر زندگی شما بستگی داشته باشد. به عنوان مثال، اگر به تازگی زایمان کرده اید و آلوپسی را تجربه کرده اید، علت این بیماری را می توان در عدم تعادل هورمونی پس از زایمان جستجو کرد. از سوی دیگر، اگر پزشک شما به بیماری خودایمنی آلوپسی آره آتا مشکوک شود، ابتدا باید نقاط طاسی شما بررسی شود. سپس آزمایش های خون مانند آزمایش آنتی بادی های ضد هسته ای (ANA) تجویز می شود.

تشخیص علت آلوپسی از طریق آزمایش خون زیر انجام می شود:

شمارش کامل خون (CBC) یک آزمایش خون استاندارد کم هزینه است که برای کمک به تشخیص بسیاری از بیماری ها تجویز می شود. CBC همچنین به پزشک شما اجازه می دهد تا یک دید کلی از فعالیت های سلول های خونی شما داشته باشد که  التهاب باعث حمله فولیکولی ناشی از عفونت یا واکنش‌های خودایمنی باشد.

تست CRP

تست CRP

آزمایش خون پروتئین واکنشی C ( (CRP روش دیگری برای تعیین سطح التهاب مرتبط با آلوپسی است. CRP یک نشانگر برای التهاب خود ایمنی است. بنابراین، اگر مشکوک به آلوپسی آره آتا هستید، می توانید این آزمایش را انجام دهید.

تست ANA

تست ANA

به طور کلی، آزمایش آنتی بادی های ضد هسته ای (ANA) اغلب بیماری های خود ایمنی را تشخیص می دهد. اگر ANA در نمونه خون شما وجود داشته باشد، می تواند نشان دهنده یک اختلال خود ایمنی مانند آلوپسی آره آتا باشد.

تست تیروئید

ریزش موی ناگهانی با بیماری های تیروئید طولانی مدت مانند کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید مرتبط است. بنابراین، بررسی هرگونه نوسان در تولید هورمون تیروئید کمک می کند تا مشخص شود که آیا این وضعیت به اختلالات گفته شده مرتبط است یا خیر. هورمون های تیروئید نقش حیاتی در فرآیندهای فیزیولوژیکی مختلف شامل رشد دارند. از این رو، عدم تعادل در هورمون هایی مانند T3 و T4 می تواند رشد مو و سلامت فولیکول ها را مختل کند.

مطالب مرتبط:زمایش HDL 

تست سرم آهن و فریتین

تست سرم آهن و فریتین

مطالعات زیادی ارتباط مستقیم بین کمبود آهن و ریزش مو، مشابه آلوپسی آندروژنتیک را نشان داده اند. در این صورت، ریزش سریع و مکرر مو نیز می تواند به پارامتری برای تشخیص کمبود آهن تبدیل شود و بالعکس. برای تعیین وضعیت، پزشک شما به احتمال زیاد آزمایش‌های خونی را برای بررسی آهن و فریتین تجویز می‌کند.

تست هورمون های جنسی

نقش هورمون های جنسی در ایجاد آلوپسی اصلا تعجب آور نیست. زیرا، چرخه های رشد مو در دوران بلوغ آشکارتر می شوند، زمانی که تولید این هورمون ها شروع به افزایش می کند. با این وجود، تحقیقات نشان داد که دی هیدروتستوسترون (DHT) هورمون مسئول آلوپسی آندروژنتیک یا ریزش مواست.

DHT یک آندروژن است که یک از تستوسترون مشتق می شود و در درجه اول ویژگی های جنسی ثانویه مردانه از جمله رشد مو را ایجاد می کند. با این حال، سطوح بالای DHT فولیکول های مو را کوچک می کند و باعث می شود موهای خود را به سرعت از دست بدهید. می‌توانید با انجام آزمایش‌های خونی که هورمون‌های جنسی را اندازه‌گیری می‌کنند، تشخیص دهید که آیا آلوپسی به DHT مرتبط است یا خیر:

آزمایش خون پرولاکتین

پرولاکتین هورمونی است که برای رشد سینه و تولید شیر تولید می شود. با این حال، سطح پرولاکتین بیش از حد باعث ریزش مو می شود. این امر منجر به بسیاری از موارد ریزش مو پس از زایمان در بین زنان باردار و شیرده می شود.

آزمایش تستوسترون خون

از آنجایی که DHT بالا مقصر اصلی ریزش مو است، منطقی است که افزایش تستوسترون بر آلوپسی تأثیر بگذارد. به هر حال، DHT شاخه ای از تستوسترون است. از طریق آزمایش خون مناسب می توانید سطح این هورمون را بررسی کنید.

آزمایش خون استروژن و پروژسترون

استروژن و پروژسترون پایین نیز با ریزش مو در زنان مرتبط است. به همین دلیل است که برای زنانی که در دوران یائسگی قرار می گیرند، ریزش سریع مو و رشد آهسته فولیکول ها غیرمعمول نیست. بنابراین، بررسی سطح این هورمون‌های جنسی ضروری است تا مشخص شود که آیا آلوپسی ناشی از هورمون‌ها است یا خیر. از طرف دیگر، می‌توانید برای آزمایش خون پروفایل هورمون زنانه که در آن سایر هورمون‌ها ارزیابی می‌شوند، بروید.

چه زمانی برای آلوپسی آزمایش کنیم؟

اگر متوجه شدید که به طور ناگهانی بیش از حد معمول موهای خود را از دست داده اید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید و در اسرع وقت آزمایش آلوپسی را انجام دهید. اگرچه ریزش مو هیچ عواقب تهدید کننده ای برای زندگی ندارد، اما می تواند نشان دهنده یک بیماری جدی تری باشد.

به همین ترتیب، ریزش مو می تواند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد. بنابراین، بهتر است که مشکل را در ابتدای راه حل کنید. علاوه بر این، افرادی که به آلوپسی آره آتا مبتلا می شوند، معمولاً در دوران نوجوانی یا جوانی، لکه های طاس و ناخن های شکننده را تجربه می کنند. از این رو، به افزایش آگاهی شما در مورد ریزش و رشد نامنظم مو کمک می کند. اگر سابقه خانوادگی این عارضه را دارید، به خصوص در میان بستگان درجه یک، احتمال ریزش ناگهانی مو در شما بیشتر است.

آیا آلوپسی قابل درمان است؟

آیا آلوپسی قابل درمان است؟

درمان آلوپسی بسته به نوع آن متفاوت است. شرایط ریزش موی موقت را می توان اصلاح کرد، در حالی که موارد دائمی به همان شکلی که هستند باقی می مانند. به عنوان مثال، اگر آلوپسی به دلیل استرس باشد، برخی داروها می توانند عدم تعادل شیمیایی در بدن شما را اصلاح کنند که منجر به رشد طبیعی مو می شود. اما اگر آلوپسی زخمی دارید که در آن فولیکول‌ها از بین می‌روند، احتمالاً در نهایت تسلیم طاسی خواهید شد.

همچنین، برای آلوپسی آره‌آتا، با توجه به اینکه یک بیماری خودایمنی است، هنوز راهی برای درمان ایجاد نشده است. با این وجود، درمان هایی مانند ایمونوتراپی موضعی و کورتیکواستروئیدها می توانند ریزش مو را کاهش دهند.

پکیج دیابت

FBS, 2HPP, HbA1c, HDL, Chol, TG, LDL, BUN, Cr, U/A

۴۴۶/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون و ادرار

پکیج ریزش مو

Vit D3, Fe, Ferritin, TIBC, Zn, Vit B12, Free T4, TSH

۷۷۴/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج ویتامین ها

Copper, Ca, Fe, Na, P, TIBC, Zn, Folic Acid, Ferritin, Mg, Vit B12, 25-Hydroxy Vitamin D3

۹۴۲۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج کم خونی

CBC, Fe, TIBC, Folic Acid, Ferritin, Vit B12

۶۶۶/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج تیروئید

T3, Free T4, TSH

۳۳۵/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج بیماری های مقاربتی

PRP, Anti HCV, HBs Ab, HBs Ag, HBc IgM

۱/۱۵۵/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج وگان

Vit B12 - Vit D3 - TIBC - Ferritin - Fe - CBC

۳۸۰/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج کبد

AST, ALT, ALK-P, Bili (T,D)
 

۲۶۴/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج کلیه

Bun, Cr, U/A, Na, Urine pr, Urine cr
 

۳۲۰/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون و ادرار

پکیج هورمونی

LH, FSH, Prolactin, DHEAS, FTI, 17oh-progestron, Estradiol
 

۷۸۰/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون و ادرار

مطالب مرتبط:Galactosemiaچیست؟

کلام اخر

مردم اغلب از تأثیر آلوپسی تا زمانی که این بیماری شروع به ایجاد کند غفلت می کنند. در حالی که ریزش مو هیچ مشکل جدی برای سلامتی ایجاد نمی کند، اما می تواند سلامت روانی و اجتماعی شما را تحت تاثیر قرار دهد و همین امر به درمان آلوپسی در اسرع وقت کمک می کند. اگر لکه های ریزش مو یا لکه های طاسی را مشاهده کردید، فوراً با پزشک خود مشورت کنید و کارهای آزمایشگاهی لازم را انجام دهید.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *