آزمایش های پزشکی, چکاپ, داخلی

آزمایش و چکاپ روده ها

چکاپ روده بزرگ و کوچک

نوع آزمایش انتخاب شده برای تشخیص مشکلات گوارشی به وضعیت سلامت بیمار بستگی دارد. افراد دارای علائم و افرادی که دارای سابقه بیماری هستند، برای پیشگیری از مشکلات دستگاه گوارش بخصوص سرطان های روده بزرگ و کوچک بایستی آزمایشات غربالگری و تشخیصی انجام دهند.

چکاپ روده بزرگ و کوچک

  • معاینه فیزیکی شکم
  • آزمایش خون
  • آزمایش خون در مدفوع
  • نشانگرهای تومور
  • کلونوسکوپی
  • پروکتوسکوپی
  • نمونه برداری از روده
  • آزمایش ژنتیک
  • تصویر برداری از روده‌ها

معاینه فیزیکی شکم

حفره شکمی از لحاظ توده‌های شکمی و مشکلات ایجاد شده در رکتال بررسی می‌شوند.

چکاپ روده و آزمایش خون و انگل

 

آزمایش خون در مدفوع

برای تشخیص خونریزی‌های داخلی ایجاد شده در دستگاه گوارش و بروز احتمالی سرطان کلوروتال، در یک یا سه نوبت ازمایش خون مخفی (Fecal Occult Blood Test (FOBT)) یا آزمایش ایمنی شیمیایی مدفوع(Fecal Immunochemical Test (FIT)) انجام می‌شود.

ازمایش خون

شمارش کامل خون (CBC)

در این نوع آزمایش تمام سلول‌های خونی مانند گلبول‌های سفید و قرمز، پلاکت ها و …. اندازه گیری می‌شود. وجود برخی از بیماری‌های گوارشی مانند سرطان کلورکتال به دلیل ایجاد خونریزی‌های طولانی مدت باعث ایجاد انواع مختلفی از کم‌خونی های شدید در فرد می‌شود که این کم‌خونی ها با انجام آزمایش CBC قابل ردیابی است.

بررسی انزیم های کبدی

با توجه به اینکه برخی از سرطان‌های دستگاه گوارش مانند سرطان کلورکتال، کبد را نیز درگیر می‌کنند، بنابراین می‌توان با اندازه گیری آنزیم های کبدی مانند الانین امینوترانسفراز ((Alanine Aminotransferase (ALT) یا (SGPT) و اسپارتات امینوترانسفراز (Aspartate Aminotransferase (AST)) یا (SGOT) به تشخیص این نوع از بیماری‌ها رسید.

نشانگرهای تومور

سلول‌های سرطانی شده ی کلورکتال موادی مانند آنتی ژن کارسینوامبرونیک (Carcinoembryonic Antigen (CEA) ) و ((CA19_9) (Cancer Antigen 19-9)) را در خون تولید می‌کنند که تومور مارکر نامیده می‌شوند.

روش های نمونه‌ برداری روده

 

کلونوسکوپی

برای نمونه‌برداری و برداشتن پولیپ‌های روده کاربرد دارد.

پروکتوسکوپی

برای مشاهده محل دقیق و اندزه‌گیری تومور کاربرد دارد.

نمونه برداری از روده

در حین انجام کلونوسکوپی می توان نمونه‌گیری از توده‌های مشکوک به سرطان انجام داد.

آزمایش ژنتیک

اگر سلول‌های سرطانی شده گسترش پیدا کرده باشند، برخی از ژن‌های سلولی مانند KARS، NRAS و BRAF مورد بررسی قرار می‌گیرند.

روش های تصویر برداری روده کوچک و بزرگ

 

 

تصویر برداری از روده ها

با کمک امواج فراصوت، اشعه ایکس، میدان مغناطیسی و یا مواد رادیواکتیو با دستگاه‌ها و روش‌های مختلفی تصویری از روده ها تهیه می‌شود.

توموگرافی کامپیوتری(Computed Tomography (CT))

در این دستگاه با استفاده از اشعه ایکس، تصویری از تومورهای سرطانی و میزان گسترش سرطان به سایر قسمت های حفره شکمی تهیه می‌شود.

سونوگرافی شکم

در این دستگاه با برخورد امواج صوتی به اندام‌ها، امواجی منعکس می‌شود که این امواج منعکس شده توسط کامپیوتر به یک تصویر بر روی یک صفحه تبدیل می‌شود. با کمک این دستگاه می‌توان تومورهای کبد، کیسه صفرا، پانکراس و غیره را بررسی کرد اما تومورهای روده بزرگ با این روش قابل ارزیابی نیستند.

سونوگرافی آندورکتال

در این نوع سونوگرافی یک مبدل مخصوص وارد راست روده می‌کنند تا میزان رشد توده‌های سرطان و درگیری سایر اندام‌های داخلی بدن مشخص شود.

سونوگرافی عمل جراحی

جهت نمونه‌برداری و تشخیص گسترش احتمالی سرطان کلورکتال به کبد در حین عمل جراحی استفاده می‌شود.

تصویربرداری پژواک مغناطیسی اسکن(Magnetic Resonance Imaging (MRI)) اندورکتال

با استفاده از امواج رادیویی، نواحی غیر طبیعی ایجاد شده در رکتال و میزان گسترش سلول‌های سرطانی در نواحی مجاور قابل ارزیابی هستند.

توموگرافی امواج رادیویی الکترون (Positron Emission Tomography (PET) scan)

یک دوربین خاص برای ایجاد یک تصویر از زمینه‌های رادیواکتیو در بدن برای تشخیص سلول‌های سرطانی استفاده می‌شود.

آنژیوگرافی

آنژیوگرافی به عکسبرداری اشعه ایکس از عروق خونی می‌گویند. با استفاده از تصاویر تهیه شده از عروق خونی می‌توان بیماری‌های اندام‌های داخلی بدن را تشخیص دهند.

اگر میخواهید آمادگی کاملی برای چکاپ خودتان داشته باشید نکات گفته شده در بخش قبل از چکاپ چکار کنیم   به شما کمکم میکند.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.