هنگامی که تخمک از تخمدان شما خارج می شود، از طریق یکی از لوله های فالوپ به سمت رحم شما حرکت می کند. اگر بارداری اتفاق نیفتد، بدن شما به پوشش ضخیم رحم نیازی ندارد. بنابراین پوشش تخریب می شود و خون، مواد مغذی و بافت از طریق واژن از بدن شما خارج می شود.
در واقع در طول یک سیکل قاعدگی طبیعی که پوشش داخلی رحم تخریب می شود را پریود، قاعدگی یا سیکل نیز می گویند. مدت زمان قائدگی به صورت متداول ۲۸ روز است اما با توجه ژن ،جنسیت، شرایط آب و هوایی ، تغذیه و لایف استایل میتواند بین ۲۱ تا ۳۵ روز متغیر باشد. مدت زمان قائدگی بین ۳-۵ روز متغیر است و اتفاق می افتد اما میتواند بین ۲-۸ روز نیز متغیر باشد و اتفاق بیوفتد.
دوره قاعدگی که تجربه آن در زنان علائم متفاوتی دارد، بین ۲ تا ۷ روز همراه با خونریزی از واژن در زنان است، زیرا پوشش دیواره رحم خراب شده و به صورت خون خارج می شود. چرخه قاعدگی به طور تقریبی هر ۲۸ روز یک بار رخ داده و تا ۳۵ روز هم هست و منجر به عادت ماهانه در دختران می شود، پریود به معنای بارور بودن دختر است و زمان بارداری چرخه قاعدگی قطع می شود. پ
ریود دختران در سنین حدود ۹ تا ۱۵ سالگی شروع می شود و نشانه ورود به دنیای بزرگتر ها و اتمام کودکیشان است، علائم شروع عادت ماهانه می تواند چند ماه طول کشیده و در صورت دیر شدن جای نگرانی نیست. برای اطلاعات بیشتر با لیما طب همراه باشید
اولین عادت ماهیانه
فهرست عناوین صفحه:
قاعدگی ( menstruation) یا پریود ( period ) در زنان به جاری شدن خون از پوشش داخلی رحم گفته می شود که به صورت منظم در هر ماه در زنان و دختران از دوران بلوغ تا پسا قاعدگی رخ می دهد. البته برای اکثر خانم ها این اتفاق هر ۲۸ روز افتاده و بین ۲ تا ۷ روز در یک هفته می تواند طول بکشد.
همچنین در این چرخه قاعدگی، فاصله ۲۳ یا ۳۵ روزه نیز طبیعی بوده و می تواند به صورت میانگین در ۵ روز تمام می شود. در چرخه قاعدگی در زنان و دختران به دلیل درد های خفیف در ناحیه شکم و پاها و همچنین تغییرات هورمونی ، فشار کم، سردرد و بی حالی کاملا نرمال بوده و در بیشتر زنان می تواند سبب سرگیجه شود.
اولین قائدگی معمولا بین ۱۰ تا ۱۶ سالگی اتفاق می افتد. با این حال اگر پریود شما زودتر یا دیرتر از این سالها باشد کاملا طبیعی است و جای نگرانی نیست. بعضی از دختران نیز به علت بلوغ زودرس بسیار زودتر از حد معمول پریود میشوند. به طور کلی به عقیده بسیاری از پزشکان پریود به طور متداول حدود دو سال بعد از رشد سینهها شروع میشود.
مطالب مرتبط : پریود چیست ؟ همه چیز در رابطه با قاعدگی یا عادت ماهانه
خون پریود از کدام قسمت خارج میشود؟
خون پریود از دهانه رحم خارج میشود و از طریق واژن دفع میشود . خون پریود خون بافت تخریب شده اندومتر رحم است که پس از تخمک گذاری و عدم لقاح همراه با تخمک متلاشی شده دفع میشود . با انجام آزمایش و چکاپ زنان در منزل، میتوانید به تعیین وضعیت سلامت خود بپردازید.
رنگ خون قاعدگی
چرخه های قاعدگی, در پی یکدیگر, می آیند و می روند. گاهی خونریزی شدید و گاهی سبک است. حتما در این بین, متوجه تغییر رنگ هایی نیز شده اید. خون دوران قاعدگی هم رنگ خونی است که موقع بریدن انگشتمان جاری می شود, نیست. خونی که روی پد بهداشتی یا تامپون می بینید, ترکیبی از خون و بافت رحم است.
میزان ترکیب این دو و همچنین عوامل دیگر بر رنگ خون پریود تاثیر می گذارد. رنگ خون قاعدگی اطلاعات مهمی را در مورد سلامتی در اختیارمان می گذارد. خون سیاه: در ابتدای دوران قاعدگی و انتهای آن, شاهد خون سیاه هستیم. این خون سیاه, در ابتدا قرمز بوده و بعد به رنگ قرمز تیره یا قهوه ای و در نهایت سیاه شده است.
گاهی دلیل این رنگ میتواند به انسداد واژن اشاره کند. از دیگر نشانه های انسداد واژن می توان موارد زیر نام برد: بوی بد خون قاعدگی, تب, مشکل در دفع ادرار, خارش و التهاب در داخل واژن و خون قرمز تیره. هرچه خون تیره تر باشد, لایه های عمیق دیواره رحم قدیمی تر و خون کهنه تر و جریان خون کندتر می باشد. خون قرمز روشن: این رنگ حاکی از تازه بودن خون است.خون روشن, تازه تر و از گردن رحم و واژن سریع تر عبور کرده است.
معمولا این رنگ متعلق به ابتدای سیکل قاعدگی است. در موارد نادر, خون قرمز روشن ممکن است نشانه سرطان رحم باشد. از دیگر علائم سرطان رحم میتوان به خونریزی شدید قاعدگی, دوره های طولانی قاعدگی, خونریزی بعد از رابطه جنسی , بوی بد خون قاعدگی, احساس درد در لگن و پا و دست, کاهش اشتها و کاهش بی دلیل وزن اشاره کرد.
خون صورتی: معمولا خون صورتی رنگ در ابتدا و انتهای سیکل مشاهده می شود. در این روزها, خونریزی شدید نیست. قرص ضد بارداری نیز, با کاهش سطح استروژن, باعث صورت شدن رنگ خون قاعدگی می شود.
تاخیر در پریود و دلیل عقب افتادن آن چیست؟
تاخیر پریود یکی از مسائلی است که بسیاری از خانمها با آن مواجه میشوند و ممکن است نگرانیهایی را در ذهن آنان ایجاد کند. اگر پریودی شما به طور معمول با چرخهای بین ۲۴ تا ۳۸ روز انجام میشود و به طور ناگهانی با یک تأخیر هفت روزه یا حتی بیشتر روبهرو شوید، این موضوع میتواند برایتان نگرانی ایجاد کند.
تاخیر پریود میتواند نشانه مسائل مختلفی از جمله بارداری، استرس، نقص تغذیه، تغییرات هورمونی یا مشکلات پزشکی باشد. اگر چنین موقعیتی پیش آمده است، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا تاخیر را مورد بررسی قرار دهید و در صورت لزوم به درمان روی آورید. تاخیر پریود ممکن است به مشکلاتی جدی اشاره کند، از این رو نباید آن را نادیده گرفت و به توجه به وضعیت خود ادامه دهید.
مطالب مرتبط : علت پریود نامنظم چیست ؟چند روز تاخیر در پریود نشانه بارداری است؟
تاخیر در پریود ممکن است ناشی از چندین عامل باشد و به تنهایی نمیتوان آن را به عنوان نشانه قطعی بارداری در نظر گرفت. با این حال، تأخیر در پریود میتواند یکی از علائمی باشد که به بارداری اشاره دارد. برخی از دلایلی که ممکن است منجر به تأخیر در پریود شوند عبارتند از:
- بارداری: اگر شما روابط جنسی داشته باشید و پریود شما تأخیر داشته باشد، باید برای تست بارداری اقدام کنید تا ببینید آیا باردار هستید یا خیر.
- استرس و اضطراب: استرس شدید، اضطراب، یا تغییرات ناگهانی در وزن و سبک زندگی میتوانند تأخیر در پریود را ایجاد کنند.
- مشکلات هورمونی: نقص در سیستم هورمونی مثل سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) میتواند منجر به تأخیر در پریود شود.
- تغییر در رژیم غذایی یا وزن: تغییرات در رژیم غذایی، کاهش وزن یا افزایش وزن به نسبت سریع میتواند تأخیر در پریود را ایجاد کند.
- مصرف داروها: مصرف برخی داروها، به خصوص داروهای هورمونی، میتواند تأخیر در پریود را ایجاد کند.
- بیماریهای مزمن: برخی بیماریهای مزمن مانند دیابت و تیروئید میتوانند تأخیر در پریود را ایجاد کنند.
با انجام آزمایش و چکاپ دوران حاملگی، میتوانید از تغییرات جسمانی و سلامتی خود در این دوره مطلع شوید
قاعدگی طبیعی و غیر طبیعی
دوره ی قاعدگی در سراسر طول عمر ما یکسان نیست. گاهی سیکل قاعدگی طولانی تر و گاهی کوتاه تر است. گاهی خونریزی سبک تر است و گاهی شدیدتر. علائم پریود و تغییرات آنها اغلب طبیعی است و معمولا دلیل نگران کننده ای نیست اما گاهی تغییراتی پیش می اید که قابل اغماض نیستند و نمی توان آنها را طبیعی دانست. بعضی از این علائم بسیار جدی هستند.
قاعدگی طبیعی
قاعدگی طبیعی حاصل چرخه منظم قاعدگی است. اگر مراحل به درستی طی شود, قاعدگی طبیعی رخ می دهد. در هر ماه, یکی از تخمدان ها, تخمکی را آزاد می کند. در همین حین, رحم نیز خودش را برای رشد جنین آماده می کند. اگر تخمک بارور نشود و جنینی بوجود نیاید, پوشش داخلی رحم فرو میریزد و خونریزی قاعدگی رخ می دهد.
علائم قاعدگی طبیعی
ممکن است علائم جسمی و روحی متعدی داشته باشید. این علائم بسیار طبیعی و نیازی نیست نگران باشید. برخی علائم شایع قاعدگی طبیعی شامل: آکنه, احساس درد در پایین شکم و کمر, پرخوری, مشکلات خواب, حساس شدن سینه ها, نفخ می باشد.
قاعدگی غیر طبیعی
همانطور که گفتیم, فاصله بین دو پریود و طول آن در همه زنان یکسان نیست. معمولا فاصله طبیعی بین دو قاعدگی ۲۸ تا ۳۵ روز است و یک هفته طول میکشد. اگر فاصله کمتر یا بیشتر شود یا در این بین, خونریزی یا لک بینی رخ دهد, یعنی اختلالی پیش آمده است. نشانه های قاعدگی غیر طبیعی فقط محدود به اینها نمی شود. برخی از نشانه های قاعدگی غیر طبیعی شامل:
- فاصله بین دو قاعدگی کمتر از ۲۱ روز یا بیشتر از ۳۵ روز باشد.
- خونریزی سبک تر یا سنگین تر از حد معمول باشد.
- مدت پریود از یک هفته بیشتر باشد.
- بین دو پریود, لک بینی یا خونریزی رخ دهد.
- پریود همراه با درد, تهوع, نفخ و … باشد.
نمونه هایی از قاعدگی غیر طبیعی
آمنوره: اختلالی است که در آن قاعدگی شخص کاملا متوقف شده است. اگر فاصله بین دو پریود ۹۰ روز یا بیشتر باشد, مشکلی پیش آمده است. البته این موضوع در مورد زنان باردار, شیرده و یائسه صدق نمیکند. سنین ۱۵ یا ۱۶ سال یا طی سه سال پس از شروع رشد سینه هایشان, هنوز قاعدگیشان شروع نشده نیز مبتلا به آمنوره هستند.
الیگومنوره: یکی دیگر از اختلالات قاعدگی است که در آن فاصله میان دو پریود افزایش پیدا کرده است. دیسمنوره: نام دیگر آن, قاعدگی دردناک است. این دوره همراه با درد های شدید و غیر قابل تحمل است. قاعدگی غیر طبیعی میتواند دلایل متعددی داشته باشد. از استرس گرفته تا مصرف برخی داروها. در ادامه به برخی از دلایل شایع قاعدگی غیر طبیعی اشاره میکنیم:
استرس, کاهش یا افزایش وزن, مصرف قرص ضد بارداری, فیبروم رحمی, بی اشتهایی عصبی, بیش از حد ورزش کردن, سندروم تخمدان پلی کیستیک, نارسایی زودرس تخمدان, بارداری و شیردهی.
چه مدت بعد از قاعدگی عقب افتاده باید نگران باشم؟
الگو های قاعدگی افراد بسیار متفاوت است. اگر قاعدگی را از دست می دهید و این برای شما غیرعادی است، بهتر است به دنبال پزشک مخصص زنان باشید لیماطب میتواند برای شما از مطرح ترین پزشکان شهر تهران وقت ویزیت بگیرد.
همچنین اگر پریود نشدید و تست بارداری منفی بود اما علائم دیگری دارید به متخصص زنان مراجعه کنید. این می تواند نشانه یک بیماری زمینه ای باشد که نیاز به مراقبت پزشکی دارد.
عقب افتادن پریود به چه دلیلی است؟
در حالت کلی دلایل بسیار زیادی در عقب افتادن پریود می تواند نقش داشته باشد که از مهمترین دلایل عقب افتادن پریود میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- بارداری
- مصرف داروهای جلوگیری از بارداری مثل قرص LD یا سیتروپرون کامپاند
- سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS
- استرس و اضطراب
- ابتلا به بیماریهای عفونی و ویروسی همچون آنفولانزا، سینوزیت ،ورم لوزه و HPV
- کمکاری تیروئید و پرکاری تیروئید
- تغییرات هورمونی در زمان بارداری و یا شیردهی
سندروم پیش ازقاعدگی
سندروم پیش ازقاعدگی یا (PMS) مجموعه ای از علائم است که یک یا دو هفته پیش از شروع قاعدگی, به سراغ زنان می آید. در این دوره, بیش از ۹۰% زنان از علائمی مانند نفخ, سردرد و بدخلقی شکایت می کند.
در برخی زنان, این نشانه ها به قدری شدید است که باعث می شود چند روز از کار و تحصیل باز بمانند اما در برخی دیگر, این علائم خفیف تر است. بطور میانگین, نشانه ها یا علائم سندروم پیش از قاعدگی در زنان زیر ۳۰ سال, شایع تر است. برای تسکین علائم میتوانید به پزشک مراجعه کنید.
تخمک گذاری چیست؟
تخمک گذاری بخشی از چرخه قاعدگی شماست. زمانی رخ می دهد که تخمک از تخمدان شما آزاد شود. هنگامی که تخمک شما آزاد می شود، ممکن است توسط اسپرم بارور شود یا نباشد. در صورت لقاح (ترکیب شدن تخمک و اسپرم ) تخمک ممکن است به رحم رفته و لانه گزینی انجام شود تا لقاح به بارداری تبدیل شود. اگر تخمک بارور نشود، تخمک متلاشی می شود و دیواره رحم در طول دوره قاعدگی شما می ریزد و تخمک دفع میشود .
درک چگونگی تخمک گذاری و زمان انجام آن می تواند به شما در رسیدن به بارداری موقث یا جلوگیری از آن کمک کند. همچنین می تواند به شما در تشخیص بیماری های خاص مثل تنبلی تخمدان یا کیست و…کمک کند. تخمک گذاری و چرخه قاعدگی زمان تخمک گذاری در پریود ۳۰ روزه برای درک بهتر زمان تخمکگذاری و چرخه قاعدگی، میتوانید از آزمایش و چکاپ کامل در منزل استفاده کنید.
سیکل قاعدگی شما از روزی که جریان قاعدگی شما شروع می شود تنظیم مجدد می شود. این شروع فاز فولیکولی است، جایی که تخمک بالغ می شود و بعداً در طی تخمک گذاری آزاد می شود.
در طول فاز فولیکولی، بدن شما هورمون محرک فولیکول (FSH) را آزاد می کند که به تخمک در داخل تخمدان شما کمک می کند تا بالغ شود و برای آزاد شدن آماده شود. هنگامی که تخمک بالغ شد، بدن شما موجی از هورمون لوتئینیزه کننده (LH) ترشح می کند که باعث آزاد شدن تخمک می شود. تخمک گذاری معمولا در حدود روز ۱۴، در ۲۸ تا ۳۶ ساعت پس از افزایش LH اتفاق می افتد.
تخریب دیواره رحم
بعد از تخمک گذاری فاز لوتئال می آید. اگر بارداری در این مرحله اتفاق بیفتد، هورمون ها از ریزش پوشش داخلی جلوگیری می کنند. در غیر این صورت، خونریزی از حدود روز ۲۸ سیکل شروع می شود و سیکل بعدی شروع می شود.
پنجره باروری به چه معنا است؟
۶ روز منتهی به تخمک گذاری چیزی است که “پنجره بارور” نامیده می شود. این دوره زمانی است که رابطه جنسی ممکن است منجر به بارداری شود. اسپرم ممکن است بعد از رابطه جنسی چندین روز در لوله های فالوپ منتظر بماند و پس از آزاد شدن نهایی تخمک را بارور کند. هنگامی که تخمک در لولههای فالوپ قرار میگیرد، حدود ۲۴ ساعت زنده میماند تا اینکه دیگر نتواند بارور شود، بنابراین پنجره باروری پایان مییابد.
علائم تخمک گذاری
تخمک گذاری قریب الوقوع می تواند باعث ترشح بیشتر واژن شود. این ترشح اغلب شفاف و کشدار است. گاهی اوقات ممکن است شبیه سفیده تخم مرغ خام باشد. پس از تخمک گذاری، ترشحات شما ممکن است از نظر حجم کاهش یافته و غلیظ تر یا کدرتر به نظر برسند. تخمک گذاری همچنین ممکن است باعث شود:
- خونریزی خفیف یا لکه بینی
- حساسیت سینه
- افزایش میل جنسی
- درد تخمدان که با ناراحتی یا درد در یک طرف شکم مشخص می شود
درد تخمک گذاری احساس درد در طول تخمک گذاری نسبتاً رایج است. تا ۴۰ درصد از افراد دارای تخمک گذاری در اواسط چرخه قاعدگی خود احساس ناراحتی می کنند. این عارضه با نام Mittelschmerz نیز شناخته می شود که در زبان آلمانی به معنای «درد میانی» است. درد معمولا هر ماه رخ می دهد.
بسته به اینکه کدام تخمدان در آن ماه تخمک را آزاد می کند. آن را در سمت چپ یا راست پایین شکم احساس خواهید کرد. درد می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. ممکن است احساس درد یا گرفتگی داشته باشید. در موارد نادر، درد در حین تخمک گذاری نشانه یک بیماری زمینه ای است، مانند:
- اندومتریوز
- بافت اسکار در شکم
- عفونت مقاربتی (STI)
سیکل قاعدگی طبیعی چیست؟
چرخه قاعدگی اصطلاحی است که برای توصیف توالی وقایعی است که در بدن شما رخ می دهد، زیرا هر ماه برای احتمال بارداری آماده می شود. سیکل قاعدگی در اولین روز پریود شروع می شود. متوسط چرخه ۲۸ روز است. با این حال، طول یک چرخه می تواند از ۲۱ روز تا حدود ۳۵ روز متغیر باشد. مراحل چرخه قاعدگی با افزایش و کاهش مواد شیمیایی در بدن شما به نام هورمون آغاز می شود.
مطالب مرتبط: آزمایش چکاپ ویتامین در منزل
غده هیپوفیز (در مغز شما) و تخمدانها (در دستگاه تناسلی) هورمونهای خاصی را در زمانهای مشخصی در طول چرخه قاعدگی شما تولید و ترشح میکنند که باعث میشود اندامهای دستگاه تناسلی به روشهای خاصی پاسخ دهند. رویدادهای خاصی که در طول چرخه قاعدگی شما رخ می دهد را می توان به شرح زیر توصیف کرد: مرحله قاعدگی: این مرحله که معمولاً از روز اول تا پنجم طول می کشد، زمانی است که در صورت عدم بارداری، پوشش داخلی رحم شما از طریق واژن شما خارج می شود. بیشتر افراد به مدت سه تا پنج روز خونریزی می کنند، اما دوره ای که فقط دو روز تا هفت روز طول می کشد نیز طبیعی است. فاز فولیکولی: این مرحله معمولاً از روز ششم تا چهاردهم انجام میشود. در این مدت، سطح هورمون استروژن افزایش مییابد که باعث رشد و ضخیم شدن پوشش داخلی رحم (به نام آندومتر) میشود. علاوه بر این، یک هورمون دیگر – هورمون محرک فولیکول – باعث رشد فولیکول های تخمدان شما می شود. در طی روزهای ۱۰ تا ۱۴، یکی از فولیکول های در حال رشد، یک تخمک کاملا بالغ تشکیل می دهد. تخمک گذاری: این مرحله تقریباً در روز ۱۴ در سیکل قاعدگی ۲۸ روزه رخ می دهد. افزایش ناگهانی یک هورمون دیگر – هورمون لوتئینیزه – باعث می شود که تخمدان شما تخمک خود را آزاد کند. این رویداد تخمک گذاری نامیده می شود.
مطالب مرتبط:تست تری گلیسیرید چیست؟
فاز لوتئال: این مرحله از حدود روز ۱۵ تا روز ۲۸ ادامه دارد. پس از رها شدن تخمک از تخمدان، شروع به حرکت از طریق لوله های فالوپ به سمت رحم می کند. سطح هورمون پروژسترون برای کمک به آماده سازی پوشش رحم برای بارداری افزایش می یابد. اگر تخمک توسط یک اسپرم بارور شود و خود را به دیواره رحم شما بچسبد، باردار می شوید. اگر بارداری اتفاق نیفتد، سطح استروژن و پروژسترون کاهش می یابد و پوشش ضخیم رحم در طول دوره قاعدگی ریزش می کند.
قاعدگی معمولا از چه سنی شروع می شود؟
افراد از سن ۱۲ سالگی شروع به قاعدگی می کنند. با این حال، شما می توانید قاعدگی را از ۸ سالگی یا تا اواخر ۱۶ سالگی شروع کنید. قاعدگی افراد در سن یائسگی متوقف می شود، که تقریباً در سن ۵۱ سالگی اتفاق می افتد. در یائسگی، تولید تخمک متوقف می شود. یائسگی به عنوان یک سال بدون پریود تعریف می شود و پس از این مدت دیگر نمی توانید باردار شوید. در دوران یائسگی، انجام آزمایش چکاپ دوران یائسگی مرتبط میتواند به پیشگیری از مشکلات جدی سلامتی کمک کند.
مطالب مرتبط: انجام تست رایگان PCR
حساب کردن دوره عادت ماهیانه؟
چندین راه برای تشخیص زمان تخمک گذاری وجود دارد:
- چرخه قاعدگی:
تخمک گذاری معمولا در حدود روز ۱۴ سیکل قاعدگی ۲۸ روزه اتفاق می افتد و از اولین روز پریود شما حساب می شود. اما چرخه های طبیعی می تواند در بزرگسالان به ۲۱ روز یا تا ۳۵ روز کوتاه باشد. شما می خواهید چرخه خود را در چند ماه پیگیری کنید تا طول آن را بدانید. شما احتمالاً در اواسط تاریخ سیکل خود تخمک گذاری می کنید، چند روز زمان بدهید یا طول بکشد.
- دمای بدن:
دمای بدن شما برای چند روز پس از تخمک گذاری، حدود ۰.۵۰.۳ تا ۰.۷ درجه سانتیگراد منبع مطمئن افزایش می یابد. ممکن است بتوانید هر روز صبح با اندازه گیری دمای بدن خود تغییر را تشخیص دهید.
- ترشحات واژن:
احتمالاً در زمان تخمک گذاری مقدار بیشتری از آن وجود دارد. معمولا شفاف تر و لغزنده تر است. استفاده از چندین مورد از این روش ها با هم به احتمال زیاد به شما پاسخ دقیقی می دهد.
علت دوبار خونریزی در ماه چیست؟
در حالت کلی برهم خوردن سیکل و دوبار پریود شدن در یک ماه میتواند دلایل مختلفی را با خود به همراه داشته باشد که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سن: نقش اصلی در تعیین سیکل دارد. در رنج سنی ۴۰-۵۰ سالگی که به اصطلاح دوران پیش یائسگی یا یائسگی را میگذرانند, سیکل نامنظم بسیار شایع است.
- فیبروئید رحم: فیبروئید ها تومورهای خوش خیمی هستند که معمولا سرطانی نیستند اما باعث خونریزی شدید میشوند. نشانه های فیبروئید رحمی میتوان به احساس فشار در لگن, تکرر ادرار, کمر درد و درد هنگام رابطه جنسی اشاره کرد.
- سرطان: سرطان اندام های تناسلی ممکن است هورمون ها و سیکل قاعدگی را برهم زند.
- افزایش وزن: چاقی یکی دیگر از مسائل مهم بر نامنظمی سیکل می باشد. میزان بالای بافت چربی, تعادل هورمون های جنسی را برهم میزند. علاوه بر اینها چاقی, میتواند باعث خونریزی, درد شدید و طولانی تر شدن مدت پریود شود.
- عوامل ژنتیکی : ارتباط بین ژنتیک و پریود را دست کم نگیرید. اگر در سابقه پزشکی خانوادگی, مواردی مثل فیبروم, کیست یا یائسگی زودرس داشته باشید احتمال اینکه دوبار در ماه پریود شوید, می باشد.
تشخیص اولین روز پریود
اولین روز پریود در زنان و دختران با دفع خون یا به قول معروف لکه بینی آغاز میشود امکان دارد چند قطره خون صورتی یا قهوه ای نیز مشاهده کنید.
مطالب مرتبط : همه چیز درباره هفته اول بارداری
برخی از علائم قاعدگی طبیعی چیست؟
- بد خلقی
- اختلال در خواب
- هوس های غذایی
- گرفتگی در قسمت پایین شکم و کمر
- نفخ
- حساسیت سینه
- آکنه
در مورد قاعدگی چه علائمی ممکن است نشان دهنده نیاز به مراجعه با پزشک باشد؟ با پزشک خود تماس بگیرید اگر:
- شما تا سن ۱۶ سالگی قاعدگی را شروع نکرده اید.
- قاعدگی شما ناگهان متوقف می شود.
- شما بیش از روزهای معمول خونریزی دارید.
- خونریزی شما شدیدتر از حد معمول است.
- در طول پریود درد شدیدی دارید.
- بین پریودها خونریزی دارید.
- فکر می کنید ممکن است باردار باشید – برای مثال، رابطه جنسی داشته اید و عادت ماهانه شما حداقل پنج روز تاخیر دارد.
- قاعدگی شما در عرض سه ماه پس از قطع قرص های ضد بارداری برنگشته است و می دانید که باردار نیستید.
عوامل تاثیر گذار در چرخه پریود
اما به طور کلی چرخه طبیعی پریود یک خانم بنا به دلایل متفاوتی می تواند دچار مختل شود که در زمان های خاص از جمله در دوران بارداری این مساله طبیعی است. مشکل در قاعدگی می تواند دلایل مختلفی از جمله تنبلی تخمدان و … را با خود به همراه داشته باشد که از بین این دلایل در عقب افتادن قاعدگی می توان به موارد قابل توجه بیان شده در زیر اشاره کرد:
ورزش شدید: فعالیت های ورزشی متعدد و سنگین از جمله وزنه برداری می تواند باعث تغییرات هورمون های تیروئید و هیپوفیز که با تخمک گذاری و قاعدگی ارتباط مستقیمی دارند، تاثیر می گذارد. البته قابل شرح است که ورزش های یک الی دو ساعته تاثیر و عوارض چندانی نداشته و فقط ورزش های سخت با ساعت های زیاد در طول روز، می تواند این تغییرات هورمونی را ایجاد کند.
استرس و اضطراب زیاد: استرس و اضطراب زیاد در طول روز بسیار می تواند در تولید هورمون گنادوتروپین (Gnrh ) که در بدن مسئول تنظیم تخمک گذاری و چرخه قاعدگی است، را مختل کرده و هر دو عامل باعث به عقب افتادن پریود می شود.
رژیم غذایی نادرست: از مهمترین عوامل در تغییر چرخه و افزایش درد های دوران پریودی می توان به رژیم غذایی نادرست اشاره کرد. رژیم غذایی از عوامل مهم و تاثیر گذار در تنبلی تخمدان است که در مطالب زیر به صورت گسترده برای شما شرح خواهیم کرد.
تاثیر رژیم غذایی در چرخه پریود
رژیم غذایی نقش بسیار مهمی در سلامت بدن دارد که در صورت عدم رعایت، می تواند سبب بروز بیماری های جدی شود. در هنگام پریودی نیز باید به نیاز های فیزیکی بدن بیشتر توجه شود که غذا های سرد مزاج در این چرخه قاعدگی می تواند درد های ناحیه شکم و لگن را افزایش دهد و باعث خونریزی بیشتر می شود.
به این دلیل توصیه بیشتر پزشکان متخصص زنان در رعایت رژیم غذایی در دوران پریودی است که از مواد غذایی مفید در این چرخه قاِدگی می توان به موارد ذکر شده زیر اشاره کرد:
انواع میوه های خون ساز
میوه ها در حالت کلی غنی از مواد مغذی معدنی و ویتامین ها از جمله ویتامین E هستند که با تقویت بدن می توانند به شادابی جسم در دوران پریودی کمک می کند. اما در دوران قاعدگی بهترین راه مصرف میوه های پر آب مانند هندوانه و خیار با سطح گلوکز خون است که میل به مصرف قند را کاه می دهد.
تخم مرغ غنی شده با امگا ۳
تخم مرغ علاوه بر ویتامین های گروه B و K، دارای اسید های چرب، آهن و پروتئین زیادی است. این ویتامین ها در کاهش خونریزی شدید موثر بوده و مصرف زیاد به دلیل نفخ و سوزش در معده توصیه نمی شود.
آجیل سرشار از آهن
آجیل سرشار از چرب امگا ۳ و پروتئین است که منجر به شادابی و سرحالی در دوران پریودی می شود. همچنین مصرف روزانه آجیل در دوران پریودی می تواند ویتامین ها مختلف و منیزیم بدن را تامین کند که بادام زمینی در بین آۀن ها مناسب برای کاهش درد شکم است.
شکلات تلخ برای غلظت خون
در دوران پریودی از جایی که میل به شیرینیجات افزایش پیدا می کند و شکر باعث افزایش شدید خونریزی می شود، باید از مصرف آن خودداری شود. اما شکلات تلخ با کاهش میل شما به شیرینی و تامین آهن و منیزیم بدن در این دوره بسیار مفید است.
عدس و لوبیا سرشار از ویتامین D
عدس و لوبیا جایگزین خوبی برای گوشت به حساب می آیند که سرشار از آهن و پروتئین بوده و برطرف کننده خوبی برای کمبود آهن هستند.
مصرف ماهی غنی از ویتامین امگا ۳
ماهی گزینه بسیار خوبی برای کاهش درد های آزاردهنده در دوران پریودی است که به دلیل سرشار بودن از آهن و امگا ۳، ویتامین مورد نیاز بدن را تامین می کند.
نوشیدن بیشتر از حد معمول آب
مصرف آب باعث کاهش سردرد پریودی و نفخ در این دوران شده و استفاده به همراه دانه چیا به دلیل فیبر بالا تاثیر بیشتری خواهد داشت. هر فرد به طور روزانه باید ۶ تا ۸ لیوان آب مصرف کند که در این دوران بهتر است که ۱۰ تا ۱۲ لیوان مصرف شود.
استفاده از موارد بیان شده در بالا در دوران پریود بغل رژیم غذایی خود، می تواند بسیار به کاهش درد های شکم با تامین و تقویت بدن، کمک کند. البته از عوامل قابل توجه و مهم دیگر در این زمینه می توان به رژیم های غذایی سفت و سخت نیز اشاره کرد که بسیار مضر برای بانوان است.
افزایش و کاهش وزن ناگهانی و مشکلات هورمونی رایج، در فرایند پریودی نقش بسیار پر رنگی ار ایفا می کند که برای درمان بهترین راه مراجعه به پزشک متخصص و با تجربه زنان است. در حالت کلی از موارد مهم و قابل توجه در عقب افتادن پریود میتوان به موارد ذکر شده در زیر نیز اشاره کرد:
- بارداری
- استرس و اضطراب بیش از حد
- کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید
- تغییرات هورمونی
- دوره بارداری و شیردهی
- ابتلا به بیماری های عفونی
- ابتلا به ویروس هایی چون ورم لوزه و سینوزیت
- مصرف دارو های جلوگیری از بارداری
پرخوری پیش از قاعدگی
پرخوری پیش از قاعدگی دلیل فیزیولوژیکی دارد. هورمونهای جنسی زنانه نقش مهمی در افزایش اشتها هنگام پریود و قبل از آن دارد. استروژن سبب کاهش اشتها می شود.
در دوره تخمک گذاری, میزان استروژن در بدن به بالاترین سطح خود میرسد و اشتها کاهش پیدا میکند. روزهای نزدیک قاعدگی, میل به خوردن غذا افزایش پیدا میکند. اما اگر با اتمام قاعدگی, پرخوری همراهتان بود, وضعیت طبیعی نیست و به پزشک مراجعه کنید.
کلام آخر
قاعدگی، خونریزی ماهانه یک زن است که اغلب به آن “پریود” می گویند. وقتی که شما پریود هستید، بدن شما تجمع ماهانه پوشش داخلی رحم را دور می اندازد. خون و بافت قاعدگی از رحم شما از طریق سوراخ کوچک دهانه رحم جریان می یابد و از طریق واژن از بدن شما خارج می شود. در صورت داشتن هرگونه نظر یا انتقاد در این زمینه می تواند با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
- آیا برای دختران ۱۰ ساله پریود شدن نرمال است؟
دختران از ۱۱ تا ۱۳ سالگی اولین پریود خود را تجربه می کنند که این چرخه بسته به ژنتیک و عوامل محیطی می تواند متغیر باشد.
- بلوغ زودرس چه عوارضی را برای دختران به همراه دارد؟
بلوغ زودرس در دختران و پسران می تواند منجر به رشد غیر طبیعی استخوان ها و عضلات شود.
- آیا دوش گرفتن در دوران پریود مضر است؟
نخیر، استحمام در صورت کوتاه مدت هیچ ضرری نداشته و حتی می تواند باعث کاهش و تسکین در شود.
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields