آزمایش های پزشکی

AST در آزمایش خون چیست؟

AST (آسپارتات آمینوترانسفراز) آنزیمی است که بیشتر در کبد یافت می شود، اما در ماهیچه ها و سایر اندام های بدن شما نیز وجود دارد. هنگامی که سلول های حاوی AST آسیب می بینند، AST را در خون شما آزاد می کنند. آزمایش خون AST میزان AST را در خون شما اندازه گیری می کند. این آزمایش معمولا برای کمک به تشخیص آسیب یا بیماری کبد استفاده می شود. نام های دیگر: تست SGOT، تست سرم گلوتامیک اگزالواستیک ترانس آمیناز. تست آسپارتات ترانس آمیناز. برای اطلاعات بیشتر با لیما طب همراه باشید.

آزمایش AST یا SGOT چیست؟

AST که مخفف آسپارتات آمینوترانسفراز است قبلا با نام SGOT مخفف گلوتامیک اگزالواستیک ترانس آمیناز شناخته و از جمله آزمایش ها برای بررسی عملکر کبد است که می تواند بصورت جداگانه و یا همراه با سایر آزمایشات تجویز شود.

آزمایش AST معمولا همراه با آزمایش ALT (آلانین آمینوترانسفراز) انجام شده و alt آنزیمی است که به طور عمده در کبد وجود دارد و افزایش آن به طور خاص ‌تر نشان ‌دهنده آسیب کبدی است. مقایسه نتایج آزمایش AST و ALT می ‌تواند به پزشک در تشخیص دقیق‌ تر علت افزایش آنزیم ‌ها کمک کند.

به طور کلی، آزمایش AST یکی از راه های تشخیص برای ارزیابی سلامت کبد و سایر بافت‌ ها است و می ‌تواند به پزشک در تشخیص و درمان بیماری‌ های مختلف کمک کند.

AST در آزمایش خون چیست؟

Ast در آزمایش خون چیست؟

آزمایش AST یا آسپارتات آمینوترانسفراز یکی از آزمایش ‌های رایجی است که برای بررسی سلامت کبد انجام می ‌شود. ast آنزیمی است که به طور طبیعی در سلول‌ های مختلف بدن، از جمله کبد، قلب، عضلات و مغز وجود دارد. هنگامی که سلول ‌های این بافت‌ ها آسیب می ‌بینند، ast از آن ‌ها آزاد شده و وارد جریان خون می‌ شود. بنابراین، افزایش سطح AST  در خون می ‌تواند نشانه ‌ای از آسیب به این بافت‌ ها باشد.

کبد یکی از اصلی ‌ترین اندام‌ هایی است که AST در آن وجود دارد. به همین دلیل، آزمایش AST اغلب برای تشخیص و پیگیری بیماری‌ های کبدی مانند هپاتیت، سیروز و سرطان کبد استفاده می ‌شود. با این حال، افزایش سطح AST تنها به معنی آسیب کبدی نیست و ممکن است دلیل دیگری مانند آسیب به قلب، عضلات یا سایر بافت ‌ها نیز داشته باشد.

مقادیر نرمال AST و ALT در آزمایش خون

آزمایش ALT (آلانین آمینوترانسفراز) نیز مانند AST برای بررسی سلامت کبد استفاده می ‌شود. مقایسه نتایج این دو آزمایش می ‌تواند به پزشک در تشخیص دقیق ‌تر علت افزایش آنزیم‌ ها کمک کند. به طور معمول، افزایش بیشتر ALT نسبت به AST اختصاصی ‌تر برای آسیب کبدی است.

آزمایش AST و ALT دو آزمایش مهم برای بررسی سلامت کبد هستند. این آنزیم ‌ها به طور طبیعی در سلول ‌های کبد وجود دارند و زمانی که کبد دچار آسیب یا التهاب می ‌شود، این آنزیم‌ ها آزاد شده و وارد جریان خون می ‌شوند. بنابراین، اندازه ‌گیری سطح این آنزیم‌ ها در خون می‌ تواند به پزشکان در تشخیص بیماری‌ های کبدی کمک کند.

مقادیر نرمال AST و ALT بسته به روش آزمایشگاه، سن و جنسیت فرد متفاوت است. اما به طور کلی، محدوده نرمال برای این آنزیم ‌ها به صورت زیر است:

  • Ast بین ۱۰ تا ۴۰ واحد در لیتر (IU/L)
  • ALT برای مردان بین ۲۹ تا ۳۳ واحد در لیتر (IU/L) و برای زنان بین ۱۹ تا ۲۵ واحد در لیتر (IU/L)

البته که توجه داشته باشید تفسیر نتایج آزمایش AST باید توسط پزشک انجام شود، زیرا عوامل مختلفی بر روی سطح این آنزیم در خون تاثیرگذار هستند. پزشک با توجه به علائم بالینی بیمار، سایر آزمایشات انجام شده و سابقه پزشکی، علت افزایش AST را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز می‌ کند.

بالا بودن AST یا SGOT در آزمایش خون

بالا بودن AST یا SGOT در آزمایش خون

همانطور که گفته شد آزمایش AST (آسپارتات آمینوترانسفراز) یکی از آزمایش‌ های رایج برای بررسی سلامت کبد است. AST آنزیمی است که به طور طبیعی در سلول‌ های کبد و برخی از بافت‌ های دیگر وجود دارد. هنگامی که سلول‌ های این بافت ‌ها آسیب می ‌بینند، AST از آن ‌ها آزاد شده و وارد جریان خون می ‌شود. بنابراین، افزایش سطح AST در خون می ‌تواند نشانه ‌ای از آسیب به این بافت‌ ها باشد. افزایش سطح آن می تواند دلایل و علت های مختلفی داشته باشد که در زیر به آن ها پرداخته ایم.

  • بیماری ‌های کبدی مانند هپاتیت ‌های ویروسی (A, B, C)، هپاتیت الکلی، سیروز، سرطان کبد و بیماری‌ های خود ایمنی کبد.
  • بیماری‌ های قلبی مانند حمله قلبی، نارسایی قلبی
  • بیماری‌ های عضلانی مانند میوپاتی، دیستروفی عضلانی
  • مصرف برخی داروها مانند استامینوفن با دوز بالا، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)، برخی آنتی ‌بیوتیک ‌ها
  • آسیب ‌های فیزیکی مانند تروما، جراحی
  • سایر شرایط مانند انسداد مجاری صفراوی، پانکراتیت
  • مصرف بیش از حد الکل در طولانی مدت
  • کاهش خون رسانی به کبد نیز می تواند سبب افزایش سطح این آنزیم شود.

اگر نتیجه آزمایش AST شما بالا باشد، پزشک ممکن است آزمایش ‌های دیگری را برای بررسی علت دقیق آن درخواست کند، مانند:

  • آزمایش‌ های عملکرد کبدی مانند بیلی روبین، آلکالین فسفاتاز، آلبومین
  • سونوگرافی کبد
  • بیوپسی کبد
  • آزمایش‌ های تصویربرداری دیگر

در کل افزایش سطح AST در خون می‌ تواند نشانه ‌ای از وجود یک مشکل سلامتی باشد. بنابراین، اگر با این مشکل مواجه شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت آن مشخص شود و درمان مناسب آغاز گردد.

پایین بودن ast در آزمایش خون

پایین بودن سطح AST در آزمایش خون معمولا نگران ‌کننده نیست و به طور کلی نشان ‌دهنده مشکلی در بدن نیست. در اکثر افراد، مقادیر پایین AST به معنای سالم بودن کبد و سایر بافت ‌ها است. با این حال، در برخی موارد نادر، کاهش شدید سطح AST ممکن است نشانه ‌ای از شرایط زیر باشد:

  • ویتامین B6 برای فعالیت آنزیم AST ضروری است. کمبود شدید این ویتامین می ‌تواند باعث کاهش فعالیت و در نتیجه کاهش سطح AST در خون شود.
  • بیماری ‌های شدید کلیوی می ‌توانند بر متابولیسم و تولید آنزیم‌ های کبدی تاثیر بگذارند.
  • برخی درمان ‌ها، مانند درمان ‌های جایگزینی هورمونی برای یائسگی، ممکن است بر سطح AST تاثیر بگذارند.

پایین بودن سطح AST در آزمایش خون معمولا نشان ‌دهنده مشکلی نیست. با این حال، اگر همراه با سایر علائم یا نتایج آزمایشات دیگر باشد، ممکن است نیاز به بررسی بیشتر توسط پزشک داشته باشد.

علائم بیماری کبدی

علائم بیماری کبدی

بیماری های کبدی می توانند علائم مختلفی داشته باشند. وجود برخی از علائم در بدن پزشک را به وجود بیماری های کبدی مشکوک می کنند. در زیر به برخی از این علائم پرداخته ایم.

  • خستگی و بی حالی مفرط
  • اختلال در هوشیاری
  • تهوع و استفراغ
  • یرقان یا زردی
  • مدفوع آکولیک یا بی رنگ
  • ادرار تیره رنگ
  • درد در قسمت پایین شکم

تست AST چه کاربردی دارد؟

آزمایش خون AST اغلب بخشی از یک غربالگری معمول خون برای بررسی سلامت کبد شما است. این آزمایش ممکن است به تشخیص یا نظارت بر مشکلات کبدی کمک کند. همچنین ممکن است به تشخیص بیماری های دیگر کمک کند. چرا به آزمایش خون AST نیاز داریم؟

چرا به آزمایش خون AST نیاز داریم؟

ممکن است آزمایش خون AST را به عنوان بخشی از چکاپ معمول خود انجام دهید یا اگر علائم آسیب کبدی دارید. علائم آسیب کبدی عبارتند از:

  1. تهوع و استفراغ
  2. کمبود اشتها
  3. خستگی
  4. ضعف
  5. زردی، وضعیتی که باعث زرد شدن پوست و چشم‌ها می‌شود.
  6. تورم و یا درد در شکم
  7. تورم در مچ پا
  8. ادرار تیره رنگ
  9. مدفوع روشن
  10. خارش مکرر

حتی اگر علائمی نداشته باشید، در صورتی که خطر ابتلا به بیماری کبدی در شما بیشتر باشد، پزشک این ازمایش خون را برای شما تجویز کند. عوامل خطر افزایش ابتلا به بیماری های کبدی عبارتند از:

  1. سابقه خانوادگی بیماری کبد
  2. مصرف الکل
  3. چاقی
  4. دیابت
  5. مصرف داروهای خاصی که می توانند باعث آسیب کبدی شوند.
  6. هپاتیت

نحوه انجام  آزمایش خون AST

نحوه انجام  آزمایش خون AST

برای آزمایش خون AST نیازی به آمادگی خاصی ندارید. اما معمولاً آزمایش AST همراه با سایر آزمایشات خون تجویز می شود که در چنین مواردی بایستی تا ۱۲ ساعت قبل از انجام این آزمایشات ناشتا باشید (نخورید و ننوشید).

تفسیر نتایج تست ast

سطوح بالای AST در خون ممکن است نشانه ای از هپاتیت، سیروز، مونونوکلئوز یا سایر بیماری های کبدی باشد. سطوح بالای AST همچنین ممکن است نشانه مشکلات قلبی یا پانکراتیت باشد. اگر نتایج شما در محدوده طبیعی نباشد، همیشه به این معنی نیست که شما به یک بیماری مبتلا هستید که نیاز به درمان دارد. بسیاری از چیزها می توانند بر نتایج شما تأثیر بگذارند، مانند داروهای خاص، سن، جنس و رژیم غذایی. برای اطلاع از معنای نتایج، با پزشک خود صحبت کنید. نتایج تست AST چه معنی ای می دهد؟ کلام آخر

پزشک شما ممکن است آزمایش خون ALT را با آزمایش خون AST شما تجویز کند. ALT مخفف آلانین ترانس آمیناز است که نوع دیگری از آنزیم های کبدی است. اگر سطوح بالایی از AST و/یا ALT دارید، ممکن است به این معنی باشد که نوعی آسیب کبدی دارید. همچنین ممکن است آزمایش AST را به عنوان بخشی از گروهی از آزمایشات عملکرد کبدی انجام دهید که ALT و سایر آنزیم ها، پروتئین ها و مواد موجود در کبد را اندازه گیری می کند.  

[gravityform id="7" title="true"]

author-avatar

درباره دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *