آزمایش سطح لاکتات دهیدروژناز (LDH) یا ازمایش اسید لاکتیک دهیدروژناز میزان LDH خون و سایر مایعات بدن اندازه گیری می کند. LDH پروتئینی است که به عنوان آنزیم، نقش مهمی در تولید انرژی مورد نیاز بدن را دارد و در تمام بافتهای بدن، از جمله در خون، قلب، کلیهها، مغز و ریهها یافت میشود. LDH با اسیب بافتی در خون یا سایر مایعات بدن آزاد می شود. به همین دلیل اگر سطح LDH خون یا مایعات شما بالا باشد، ممکن است به این معنی باشد که بافت های خاصی در بدن شما در اثر بیماری یا جراحت آسیب دیده است.
مطالب مرتبط:تست Chol چیست؟
نام های دیگر: تست LD، لاکتیک دهیدروژناز
لاکتیک اسید دهیدروژناز چه کاربردی دارد؟
فهرست عناوین صفحه:
- بررسی میزان تخریب بافت
- بررسی عواملی که بیانگر تخریب بافتی هستند که عبارتند از: کم خونی، بیماری کبد، بیماری ریوی و برخی از عفونت ها
- آیا شیمی درمانی برای درمان سرطان مؤثر بوده یا خیر؟
چرا به آزمایش LDH نیاز داریم؟
اگر آزمایشات و یا علائم شما نشان دهنده آسیب بافتی یا بیماری باشد، برای تشخیص دقیقتر پزشک این ازمایش را تجویز می کند. بایستی توجه داشت که علائم اسیب بافتی به نوع بافت اسیب دیده در فرد بستگی دارد. همانطور که گفته شد، در افرادی که تحت درمان سرطان هستند، این ازمایش را برای بررسی روند درمان انجام می دهند.
نحوه انجام آزمایش LDH و اقدامات لازم قبل از ان:
یک پرسنل مجرب با استفاده از یک سوزن کوچک از رگ بازوی شما نمونه خون می گیرد. پس از وارد کردن سوزن، مقدار کمی خون در یک لوله آزمایش یا ویال جمع آوری می شود. این معمولا کمتر از پنج دقیقه طول می کشد. در مواردی که لازم است مقدار این پروتئین در مایعات بدن (مانند نخاع، ریه ها یا شکم) اندازه گیری شود، از این نواحی نمونه گیری انجام می شود و روی ان ازمایش انجام می شود. برای آزمایش خون LDH نیازی به آمادگی خاصی ندارید.
مطالب مرتبط:تست تری گلیسیرید چیست؟
محدوده مقدار نرمال LDH
محدوده مقدار نرمال ۱۰۵ تا ۳۳۳ واحد بین المللی در لیتر (IU/L) است. بایستی توجه داشت که مقادیر متوسط در آزمایشگاه های مختلف، متفاوت است. برای بررسی نهایی میزان ان با پزشک خود مشورت کنید.
رنج نرمال LDH در کودکان
در بالا میزان نرمال ldh (lactate dehydrogenase) در بزرگسالان را مطالعه کردید. به طور کلی میزان طبیعی LDH در کودکان نسبت به بزرگسالان بالاتر است. در ادامه به رنج های نرمال آن در سنین مختلف می پردازیم.
- شیرخواران: ۱۰۰ الی ۲۵۰ U/L
- نوزادان: ۱۶۰ الی ۴۵۰ U/L
- کودکان: ۶۰ الی ۱۷۰ U/L
دقت داشته باشید این مقدار ها دقیق نبوده و ارزش علمی ندارند چرا که بسته به تجهیزات مورد استفاده در آزمایشگاه و نحوه تفسیر آن ها می توانند متفاوت باشند. بنابراین برای تفسیر دقیق و دریافت اطلاعات کامل بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. برای نوبت دهی اینترنتی با لیماطب در ارتباط باشید.
تفسیر نتایج LDH
سطوح بالاتر از حد طبیعی LDH معمولاً به این معنی است که نوعی آسیب بافتی یا بیماری در بدن رخ داده است. اختلالاتی که باعث افزایش سطح LDH می شوند عبارتند از:
- کم خونی
- بیماری کلیوی
- بیماری کبد
- آسیب عضلانی
- حمله قلبی
- پانکراتیت
- عفونت های مانند مننژیت، آنسفالیت، و مونونوکلئوز عفونی
- انواع سرطان مانند لنفوم و لوسمی
سطح LDH بالاتر از حد نرمال ممکن است به این معنی باشد که درمان سرطان صورت نگرفته است. اگرچه این آزمایش می تواند نشان دهنده آسیب بافتی یا بیماری باشد، اما نشان نمی دهد که کجای بدن آسیب دیده است هه همین دلیل برای تشخیص بافت اسیب دیده به ازمایشات تکمیلی نیاز است. آزمایش LDH ایزوآنزیم یکی از ازمایشات تکمیلی است که در چنین مواردی توسط پزشک تجویز می شود. در آزمایش LDH ایزوآنزیم، فرم های مختلف LDH اندازه گیری می شود تا پزشک در نهایت محل دقیق آسیب بافتی بدن را تشخیص دهد.
علائم بالا بودن LDH در خون
آنزیم لاکتات دهیدروژناژ در اثر مرگ سلولی در بدن آزاد می شود در سطح آن در خون افزایش پیدا می کند. بنابراین تجویز آن معمولا برای تشخیص میزان و شدت آسیب های بافتی صورت می گیرد. در صورتی که میزان LDH در خون شما نرمال نباشد ممکن است برخی علائم عصبی در شما رخ دهد. در زیر به برخی از این علائم اشاره می کنیم.
- غیر ممکن شدن و یا سخت شدن تکان دادن ماهیچه های اندام های مختلف
- بروز احساس سوزش یا خارش در نواحی مختلف بدن
- عدم هماهنگی و تعادل خوب در حین حرکت و راه رفتن
- سردرد های ناگهانی کوتاه و بلند مدت
- احساس دائمی پر بودن مثانه
- بی حسی پوست بدن
- میزان تعریق غیر طبیعی (کمتر یا بیشتر از حد نرمال)
در صورت بروز این علائم حتما برای انجام آزمایشات تکمیلی و تشخیص مشکل به پزشک خود مراجعه کنید.
دلیل کم بودن LDH در آزمایش خون
پایین تر بودن میزان لاکتات دهیدروژناژ از حد نرمال به ندرت اتفاق می افتد. برخی بیماری های ژنتیکی مانند بیماری ذخیره گلیکوژن XI می تواند باعث کمبود لاکتات دهیدروژناژ A یا لاکتات دهیدروژناژ B در بدن شود. همچنین مصرف بیش از حد ویتامین C نیز می تواند منجر به نتیجه منفی کاذب در آزمایش ldh شود.
نتیجه کاذب آزمایش LDH
بسیاری عوامل مختلف وجود دارند که ممکن است رخ دادن آن ها باعث افزایش یا کاهش کاذب سطح ldh در آزمایش خون شما شوند. برای مثال آلوده شدن خون یا آسیب رسیدن به گلبول های قرمز در حین نمونه برداری، می تواند بدن را تحریک به افزایش ldh خون کرده و شاهد بالا بودن کاذب میزان آن در نتیجه ی آزمایش باشیم.
از دیگر مواردی که مصرف آن ها در افزایش میزان ldh در آزمایش خون تاثیر دارند می توان به برخی مواد مخدر، دارو های بیهوشی، آسپرین و برخی دارو های دیگر اشاره کرد. همانطور که اشاره شد مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین c و یا مصرف مستقیم آن قبل از انجام آزمایش نیز می تواند به کاهش میزان این آنزیم در بدن منجر شود.
مصرف الکل نیز می تواند تاثیرات نوسانی در سطح LDH خون ایجاد کند.
مطالب مرتبط:آزمایش HDL
در ازمایش LDH مقادیر پایین تر از حد نرمال معمولا بندرت رخ می دهد. اما سطوح پایین تر از حد نرمالLDH ، می تواند بیانگر یک بیماری ژنتیکی بسیار نادر به نام کمبود لاکتات دهیدروژناز A (بیماری ذخیره گلیکوژنXI) یا کمبود لاکتات دهیدروژناز B باشد. کلام اخر تست LDH عمدتا برای شناسایی محل بافت آسیب دیده و شدت آسیب بافتی در بدن استفاده می شود. علاوه براین نیز، برای نظارت بر میزان پیشرفت برخی از بیماری ها مانند سرطان، بیماری کلیوی و کبدی کاربرد دارد.
[gravityform id="7" title="true"]