آزمایش های پزشکی, چکاپ, سلامت جسم

آزمایش بیلی روبین چیست؟

آزمایش بیلی روبین میزان بیلی روبین(Bilirubin) خون شما را اندازه گیری می کند. این ازمایش برای بررسی علت بیماری هایی مانند زردی، کم خونی و بیماری کبدی استفاده می شود. بیلی روبین یک رنگدانه نارنجی مایل به زرد است که وقتی که بخشی از گلبول های قرمز تجزیه می شوند، ایجاد می شود.

نحوه انجام آزمایش بیلی روبین

برای انجام این ازمایش نمونه خون مورد نیاز است حداقل ۴ ساعت قبل از انجام آزمایش بایستی ناشتا باشید. با توجه به اینکه مصرف برخی از داروها سطح بیلی روبین خون را تغییر می دهند با پزشک خود در مورد نوع داروی مصرفی صحبت کنید.

نحوه انجام آزمایش بیلی روبین

دلایل نیاز به انجام ازمایش بیلی روبین

هر روز مقدار کمی از گلبول های قرمز قدیمی با گلبول های جدید جایگزین می شود. پس از حذف سلول های قدیمی خون، بیلی روبین در خون باقی می ماند. کبد به تجزیه بیلی روبین کمک می کند و بدن آن را از طریق مدفوع دفع می کند.

مقادیر نرمال بیلی روبین

بیلی روبین مستقیم یا کونژوگه کمتر از ۳/۰ میلی گرم در دسی لیتر (کمتر از ۵/۱ میکرومول در لیتر)، بیلی روبین کل ۱/۰ تا ۲/۱ میلی گرم در دسی لیتر (۷۱/۱ تا ۰۵/۲ میکرومول در لیتر) می باشد. اگر سطح بیلی روبین خون ۲/۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد می تواند باعث ایجاد زردی شود. زردی باعث زرد شدن پوست، غشاهای مخاطی و چشم می شود. زردی شایع ترین دلیل برای بررسی سطح بیلی روبین است. علاوه براین نیز در موارد زیر این ازمایش تجویز می شود:

  1. زردی نگران کننده نوزادان
  2. زردی کودکان و بزرگسالان
  3. بیماری های کبدی
  4. مشکلات مربوط به کیسه صفرا
  5. در نوزادان زودرس و زرد

تجزیه بیش از حد و غیر طبیعی گلبول های قرمز خون که به دلایل زیر رخ دهد، باعث زردی می شوند که عبارتند از:

  1. اختلال خونی (Erythroblastosis Fetalis)
  2. کم خونی همولیتیک
  3. واکنش انتقال خون
  4. مشکلات کبدی مانند اسکار کبد (سیروز)، تورم کبد و سایر بیماری های کبدی بویژه هپاتیت
  5. بیماری گیلبرت: اختلالی که در آن بیلی روبین بطور طبیعی توسط کبد پردازش نمی شود.
  6. انسداد مجرای صفراوی
  7. سرطان لوزالمعده یا کیسه صفرا
  8. سنگ کیسه صفرا

دلایل نیاز به انجام ازمایش بیلی روبین

تفسیر نتایج آزمایش خون بیلی روبین

نتایج آزمایش خون بیلی روبین ممکن است نشان دهنده سطح کل بیلی روبین در خون شما باشد. در برخی از نتایج ممکن است سطوح بیلی روبین کونژوگه، یا مستقیم، و غیر کونژوگه یا غیرمستقیم را نیز مشخص کند که  این دو سطح معمولاً به سطح بیلی روبین کل اضافه می شوند. نتایج آزمون شما شامل محدوده های مرجع نیز خواهد بود. محدوده مرجع، محدوده طبیعی سطوح بیلی روبین است. نتایجی که خارج از محدوده مرجع قرار می گیرند، به ویژه آنهایی که بالاتر از سطح نرمال بالا قرار می گیرند، ممکن است نشان دهنده وجود بیماری یا نیاز به آزمایش بیشتر باشد.

بیلی روبین کل(Total bilirubin): 3/0-1/0 میلی گرم در دسی لیتر

بیلی روبین مستقیم: ۱/۰-۳/۰ میلی گرم در دسی لیتر

بیلی روبین غیر مستقیم: ۱/۰-۷/۰ میلی گرم در دسی لیتر

کلام اخر

در نوزادان پس از تولد با ادامه رشد کبد، سطح بیلی روبین خونشان بالاتر است. به این ترتیب، آزمایش بیلی روبین برای همه نوزادان در ۴۸ ساعت اول استاندارد است و همچنین اغلب به عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای نظارت بر تغییر در این سطوح انجام می شود.

اگر در مورد سطح بیلی روبین کودک خود نگران هستید یا اگر کودک شما علائم زردی را نشان می دهد، مهم است که با پزشک اطفال خود صحبت کنید. نتیجه آزمایش بیلی روبین ادرار یا نشان دهنده یک نتیجه مثبت است، به این معنی که بیلی روبین در ادرار تشخیص داده شده است، یا یک نتیجه منفی، یعنی بیلی روبین شناسایی نشده است.

افراد سالم با عملکرد طبیعی کبد نباید بیلی روبین در ادرار خود داشته باشند. برایداشتن اطلاعات بیشتر به سایت لیما طب مراجعه کنید.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *