آزمایش بیلی روبین میزان بیلی روبین(Bilirubin) خون شما را اندازه گیری می کند. این ازمایش برای بررسی علت بیماری هایی مانند زردی، کم خونی و بیماری کبدی استفاده می شود. بیلی روبین یک رنگدانه نارنجی مایل به زرد است که وقتی که بخشی از گلبول های قرمز تجزیه می شوند، ایجاد می شود.
نحوه انجام آزمایش بیلی روبین
فهرست عناوین صفحه:
برای انجام این ازمایش نمونه خون مورد نیاز است حداقل ۴ ساعت قبل از انجام آزمایش بایستی ناشتا باشید. با توجه به اینکه مصرف برخی از داروها سطح بیلی روبین خون را تغییر می دهند با پزشک خود در مورد نوع داروی مصرفی صحبت کنید.
دلایل نیاز به انجام آزمایش بیلی روبین
هر روز مقدار کمی از گلبول های قرمز قدیمی با گلبول های جدید جایگزین می شود. پس از حذف سلول های قدیمی خون، بیلی روبین در خون باقی می ماند. کبد به تجزیه بیلی روبین کمک می کند و بدن آن را از طریق مدفوع یا ادرار دفع می کند. در صورتی که بیلی روبین به میزان کافی دفع نشود و در خون باقی بماند به این معنی است که کبد کار خود را به درستی انجام نداده است و احتمالا آسیب دیده است. بنابراین یکی از دلایل انجام آزمایش بیلی روبین می تواند برای سنجش سلامت کبد باشد.
یرقان یا زردی در نوزادان نیز به علت وجود مقادیر بالای بیلی روبین در خون رخ می دهد و خون نوزاد در طی مراحل درمان به طور منظم مورد آزمایش قرار می گیرد تا عملکرد کبد بررسی شود. یرقان یک بیماری جدی است و در صورتی که به موقع درمان نشود می تواند مرگبار باشد.
یکی دیگر از اتفاقاتی که می تواند موجب افزایش بیلی روبین خون شود تخریب بیش از حد نرمال گلبول های قرمز است که به آن همولیز می گویند. ممکن است دلیل انجام آزمایش تشخیص وجود این وضعیت در بیمار باشد.
روش انجام آزمایش بیلی روبین چگونه است؟
در آزمایش بیلی روبین میزان کمی از خون شما مورد نیاز است که از طریق رگ های دست یا سائد به دست می آید. لازم به ذکر است برای انجام این آزمایش باید حداقل ۴ ساعت قبل از نمونه گیری ناشتا باشید و چیزی غیر از آب نخورید.
همچنین مصرف برخی داروها نیز در مقدار بیلی روبین موجود در خون اثر می گذارند که باید قبل از آزمایش مصرف آن ها قطع شود. دقت کنید که هیچ دارویی را بدون مشورت پزشک خود قطع نکرده و برای دریافت اطلاعات بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.
از جمله داروهایی که ممکن است نیاز باشد قبل از انجام آزمایش بیلی روبین مصرف آنها را قطع کنید می توان به آنتی بیوتیک ها، داروهای آرام بخش، ملین ها و داروهای آسم اشاره کرد. همچنین شما می توانید برای انجام آزمایش و چکاپ در خانه با لیما طب در ارتباط باشید.
مقادیر نرمال بیلی روبین
بیلی روبین مستقیم یا کونژوگه کمتر از ۳/۰ میلی گرم در دسی لیتر (کمتر از ۵/۱ میکرومول در لیتر)، بیلی روبین کل ۱/۰ تا ۲/۱ میلی گرم در دسی لیتر (۷۱/۱ تا ۰۵/۲ میکرومول در لیتر) می باشد. اگر سطح بیلی روبین خون ۲/۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد می تواند باعث ایجاد زردی شود. زردی باعث زرد شدن پوست، غشاهای مخاطی و چشم می شود. زردی شایع ترین دلیل برای بررسی سطح بیلی روبین است. علاوه براین نیز در موارد زیر این ازمایش تجویز می شود:
- زردی نگران کننده نوزادان
- زردی کودکان و بزرگسالان
- بیماری های کبدی
- مشکلات مربوط به کیسه صفرا
- در نوزادان زودرس و زرد
تجزیه بیش از حد و غیر طبیعی گلبول های قرمز خون که به دلایل زیر رخ دهد، باعث زردی می شوند که عبارتند از:
- اختلال خونی (Erythroblastosis Fetalis)
- کم خونی همولیتیک
- واکنش انتقال خون
- مشکلات کبدی مانند اسکار کبد (سیروز)، تورم کبد و سایر بیماری های کبدی بویژه هپاتیت
- بیماری گیلبرت: اختلالی که در آن بیلی روبین بطور طبیعی توسط کبد پردازش نمی شود.
- انسداد مجرای صفراوی
- سرطان لوزالمعده یا کیسه صفرا
- سنگ کیسه صفرا
تفسیر نتایج آزمایش خون بیلی روبین
نتایج آزمایش خون بیلی روبین ممکن است نشان دهنده سطح کل بیلی روبین در خون شما باشد. در برخی از نتایج ممکن است سطوح بیلی روبین کونژوگه، یا مستقیم، و غیر کونژوگه یا غیرمستقیم را نیز مشخص کند که این دو سطح معمولاً به سطح بیلی روبین کل اضافه می شوند. نتایج آزمون شما شامل محدوده های مرجع نیز خواهد بود. محدوده مرجع، محدوده طبیعی سطوح بیلی روبین است. نتایجی که خارج از محدوده مرجع قرار می گیرند، به ویژه آنهایی که بالاتر از سطح نرمال بالا قرار می گیرند، ممکن است نشان دهنده وجود بیماری یا نیاز به آزمایش بیشتر باشد. بیلی روبین کل(Total bilirubin): 3/0-1/0 میلی گرم در دسی لیتر بیلی روبین مستقیم: ۱/۰-۳/۰ میلی گرم در دسی لیتر بیلی روبین غیر مستقیم: ۱/۰-۷/۰ میلی گرم در دسی لیتر
علت افزایش بیلی روبین در خون
در صورتی که میزان بیلی روبین خون شما در نتیجه آزمایش بالاتر از حد نرمال آن بود و نتیجه آزمایش غیر طبیعی بود، ممکن است نشانه ای از برخی بیماری ها باشد که البته باید تحت نظر پزشک و تجویز آزمایشات تکمیلی علت دقیق آن را نتیجه گیری کرد.
برخی از بیماری هایی که می توانند باعث افزایش بیلی روبین خون شوند شامل موارد زیر هستند:
- بیماری های کبدی مانند هپاتیت
- سندرم ژیلبرت (نوعی بیماری کبدی ژنتیکی)
- سیروز کبدی یا اسکار(زخم) کبد
- تنگی مجاری صفرا
- سرطان کیسه صفرا یا لوزالمعده
- سنگ صفرا
- مسمومیت دارویی
- آنمی یا کمخونی همولیتیک
- واکنش انتقال (سیستم ایمنی به خون منتقل شده به بدنتان واکنش نشان داده و به آن حمله می کند)
چگونه بیلی روبین را کاهش دهیم؟
همانطور که خواندید، افزایش میزان بیلی روبین خون می تواند به دلایل مختلفی رخ دهد. در صورتی که در نتیجه آزمایش های انجام شده متوجه افزایش بیلی روبین خون خود شده اید، ابتدا باید علت دقیق آن توسط پزشک شناسایی شده و رفع شود. با درمان مشکلی که باعث افزایش بیلی روبین شده بود، سطح آن در خون به مرور کاهش می یابد. برای نوبت دهی اینترنتی و دریافت مشاوره رایگان می توانید با لیماطب تماس بگیرید.
اما به طور کلی شما می توانید با رعایت رژیم های غذایی سالم، حذف الکل، دخانیات و داروهای بدون نسخه (OTC) و ایجاد یک سبک زندگی سالم، فشار های موجود بر روی کبد خود را تا حد زیادی کاهش داده و در روند کاهش بیلی روبین کمک کنید.
یرقان یا زردی نوزاد
یرقان یا زردی در نوزادان می تواند یک بیماری خطرناک باشد که در اثر افزایش بیلی روبین خون آنها به وجود می آید. این اتفاق ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد و به طور کلی می توان گفت یرقان دارای ۳ نوع رایج است که در زیر به آن می پردازیم.
- یرقان فیزیولوژیکی (طبیعی)
این نوع از زردی و یرقان در روزهای ابتدایی تولد و ۲ الی ۴ روز پس از به دنیا آمدن رخ می دهد و معمولا جدی نیست. - یرقان ناشی از شیردهی
ممکن است در طی هفته اول تولد و در اثر کمبود شیر مادر یا نقص در شیر خوردن نوزاد به وجود بیاید. - یرقان ناشی از شیر مادر
در طی ۲ الی ۳ هفته پس از شیردهی، ممکن است بر اثر جذب برخی مواد از طریق شیر مادر رخ دهد.
با این که یرقان می تواند در صورت عدم درمان خطرناک و حتی مرگبار باشد اما خوشبختانه درمان آن آسان بوده و در اکثر مواقع جای نگرانی نیست. برخی دیگر از عواملی که ممکن است باعث بروز زردی یا یرقان در نوزاد شوند به صورت زیر است:
- شکل غیر طبیعی گلبول های قرمز، که معمولا در کمخونی داسی شکل رخ می دهد.
- ناهماهنگی گروه خونی مادر و نوزاد می تواند حالتی به اسم اریتروبلاستوز جنینی به وجود آورد که به طور خلاصه باعث می شود گلبول های قرمز خون نوزاد بیش از حد نرمال از بین بروند.
- کمبود برخی پروتئین های ضروری به علت نقص های ژنتیکی
- کبودی های ناشی از دشواری در زمان زایمان
- بالا بودن میزان گلبول های قرمز خون به دلیل نارس بودن نوزاد
- وجود عفونت
درمان زردی در نوزادان
برای درمان بیلی روبین بالا در نوزادان معمولا از روش درمانی فتوتراپی استفاده می شود. در فتوتراپی نوزاد شما داخل دستگاهی قرار می گیرد که مجهز به یک لامپ مخصوص است و نور فلورسنت سفید یا آبی از خود ساطع می کند. این نور به تجزیه بیلی روبین و تبدیل آن به مواد محلول در آب کمک می کند تا بدن بتواند آن را از طریق کبد و بدون کونژوگه دفع کند. این روند از رسوب بیلی روبین غیر کونژوگه در بافت مغزی نوزاد شما جلوگیری می کند.
کلام اخر
در نوزادان پس از تولد با ادامه رشد کبد، سطح بیلی روبین خونشان بالاتر است. به این ترتیب، آزمایش بیلی روبین برای همه نوزادان در ۴۸ ساعت اول استاندارد است و همچنین اغلب به عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای نظارت بر تغییر در این سطوح انجام می شود. اگر در مورد سطح بیلی روبین کودک خود نگران هستید یا اگر کودک شما علائم زردی را نشان می دهد، مهم است که با پزشک اطفال خود صحبت کنید. نتیجه آزمایش بیلی روبین ادرار یا نشان دهنده یک نتیجه مثبت است، به این معنی که بیلی روبین در ادرار تشخیص داده شده است، یا یک نتیجه منفی، یعنی بیلی روبین شناسایی نشده است. افراد سالم با عملکرد طبیعی کبد نباید بیلی روبین در ادرار خود داشته باشند. برای داشتن اطلاعات بیشتر به سایت لیما طب مراجعه کنید.
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields