آزمایش های پزشکی

BS چیست؟

BS چیست؟

آزمایش گلوکز خون

آزمایش گلوکز خون، سطح گلوکز خون شما را اندازه گیری می کند. گلوکز نوعی قند است که به عنوان منبع اصلی انرژی بدن محسوب می شود. هورمونی به نام انسولین به انتقال گلوکز از جریان خون به سلول‌ها کمک می‌کند. مقدار زیاد یا خیلی کم گلوکز در خون می تواند نشانه یک بیماری جدی باشد. سطوح بالای گلوکز خون (هیپرگلیسمی) ممکن است نشانه دیابت باشد، اختلالی که می تواند باعث بیماری های جدی و طولانی مدت شود.

قند خون بالا ممکن است ناشی از مشکلات لوزالمعده یا غدد فوق کلیوی باشد که می تواند بر سطح انسولین یا گلوکز خون تأثیر بگذارد. سطح پایین گلوکز خون (هیپوگلیسمی) در میان افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ و افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ که داروهای دیابت خاصی مصرف می کنند، شایع است. بیماری کبد، ممکن است باعث کاهش سطح گلوکز خون در افراد بدون دیابت شود، اما این غیر معمول است. افت شدید قند خون بدون درمان می تواند منجر به تشنج و آسیب مغزی شود.

نام‌های دیگر: قند خون، خود پایش گلوکز خون (SMBG)، گلوکز پلاسما ناشتا (FPG)، قند خون ناشتا (FBS)، قند خون ناشتا (FBG)، قند خون تصادفی، تست چالش گلوکز، تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT).

نحوه انجام ازمایش BS و اقدامات لازم قبل از انجام ان

آزمایش گلوکز خون برای تشخیص اینکه آیا سطح قند خون شما در محدوده سالم است یا خیر، استفاده می شود. اغلب برای کمک به تشخیص و نظارت بر دیابت استفاده می شود.

چرا به آزمایش قند خون نیاز دارم؟

چرا به آزمایش قند خون نیاز دارم؟

اگر علائم سطح گلوکز بالا یا سطوح پایین گلوکز را دارید، پزشک ممکن است آزمایش قند خون را تجویز کند.

علائم سطح بالای گلوکز خون عبارتند از:

  1. افزایش تشنگی و تکرر ادرار
  2. تاری دید
  3. خستگی
  4. زخم هایی که خوب نمی شوند.
  5. کاهش وزن ناگهانی
  6. بی‌حسی پاها یا دست‌ها

علائم پایین بودن سطح گلوکز

علائم پایین بودن سطح گلوکز خون عبارتند از:

  1. احساس لرزش
  2. گرسنگی
  3. خستگی
  4. احساس سرگیجه، گیجی یا تحریک پذیری
  5. سردرد
  6. ضربان قلب سریع یا آریتمی (مشکل در سرعت یا ریتم ضربان قلب شما)
  7. مشکل در دیدن یا صحبت کردن واضح
  8. غش یا تشنج

همچنین اگر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستید، ممکن است نیاز به آزمایش قند خون داشته باشید. اگر:

  1. اضافه وزن دارند یا چاقی دارند.
  2. ۴۵ سال یا بیشتر سن دارند.
  3. سابقه خانوادگی دیابت داشته باشید.
  4. فشار خون بالا دارند.
  5. به اندازه کافی ورزش نکنید.
  6. سابقه بیماری قلبی یا سکته داشته باشید.
  7. مبتلا به دیابت بارداری
  8. اگر باردار هستید، احتمالاً بین هفته های ۲۴ تا ۲۸ بارداری آزمایش قند خون برای بررسی دیابت بارداری انجام خواهید داد.

در طول آزمایش قند خون چه اتفاقی می افتد؟

یک پزشک با استفاده از یک سوزن کوچک از رگ بازوی شما نمونه خون می گیرد. پس از وارد کردن سوزن، مقدار کمی خون در یک لوله آزمایش یا ویال جمع آوری می شود. وقتی سوزن داخل یا خارج می شود ممکن است کمی احساس سوزش کنید. برای برخی از انواع آزمایشات گلوکز خون، یک مایع قندی می نوشید و قبل از گرفتن نمونه خون، یک ساعت صبر می کنید:

آزمایش چالش گلوکز برای آزمایش دیابت بارداری در بارداری استفاده می شود. اگر سطح گلوکز خون شما بالاتر از حد طبیعی باشد، ممکن است دیابت بارداری داشته باشید. برای تشخیص به آزمایش تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) نیاز دارید.

تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) برای تشخیص دیابت بارداری و دیابت نوع ۲ و پیش دیابت در افرادی که باردار نیستند استفاده می شود. یک نمونه خون قبل از مصرف یک نوشیدنی شیرین و سپس مجدداً هر ساعت برای ۲ یا ۳ ساعت آینده گرفته می شود.

آیا برای آماده شدن برای آزمایش قند خون باید کاری انجام دهیم؟

اگر پزشک شما آزمایش قند خون ناشتا یا آزمایش تحمل گلوکز خوراکی را سفارش دهد، باید حداقل هشت ساعت قبل از آزمایش ناشتا باشید (نخورید و ننوشید). سایر آزمایشات قند خون نیازی به آمادگی خاصی ندارند.

تفسیر نتایج آزمایش قند خون

تفسیر نتایج آزمایش قند خون

اگر نتایج شما نشان داد که سطح گلوکز بالاتر از حد طبیعی است، ممکن است به این معنی باشد که شما مبتلا به دیابت هستید یا در معرض خطر ابتلا به دیابت هستید. سطوح بالای گلوکز نیز ممکن است نشانه ای از موارد زیر باشد:

  1. پرکاری تیروئید
  2. اختلالات پانکراس
  3. استرس ناشی

اگر دیابت دارید، سطح گلوکز پایین تر از حد طبیعی ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

  1. عوارض جانبی برخی از داروهای دیابت
  2. نخوردن به اندازه کافی، به ویژه پس از مصرف داروی دیابت
  3. فعالیت بدنی بیشتر از حد معمول

اگر دیابت ندارید، سطح پایین گلوکز خون ممکن است نشانه ای از موارد زیر باشد:

  1. بیماری کبد
  2. بیماری کلیوی
  3. کم کاری غده فوق کلیوی، هیپوفیز یا کم کاری تیروئید
  4. اختلال مصرف الکل (AUD)

اگر نتایج گلوکز شما طبیعی نیست، همیشه به این معنی نیست که شما یک بیماری دارید که نیاز به درمان دارد. برخی داروها و استرس می توانند بر سطح گلوکز تأثیر بگذارند.

کلام اخر

اگر دیابت دارید، ممکن است لازم باشد هر روز آزمایش قند خون را در خانه انجام دهید تا سطح گلوکز خون خود را مدیریت کنید. دو راه برای انجام این کار وجود دارد:

دستگاه اندازه گیری قند خون نیاز دارد که انگشت خود را با دستگاه کوچکی به نام لانست تیز کنید. شما یک قطره خون را روی یک نوار آزمایش می‌ریزید و آن را در یک گلوکز سنج الکترونیکی کوچک قرار می‌دهید که گلوکز موجود در خون شما را اندازه‌گیری می‌کند.

مانیتورهای مداوم قند (CGM) از یک حسگر کوچک استفاده می کنند که زیر پوست خود قرار می دهید. هر چند دقیقه یکبار، حسگر سطح گلوکز را در مایعات بین سلول های شما اندازه گیری می کند. اگر گلوکز شما خیلی بالا یا خیلی پایین است، قبل از ایجاد تغییراتی برای افزایش یا کاهش سطح گلوکز، از یک قند سنج برای بررسی سطح خون خود استفاده می کنید.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *