آزمایش های پزشکی, چکاپ, سلامت جسم

آزمایش اوره خون یا آزمایش نیتروژن اوره خون Blood Urea Nitrogen (BUN)

آزمایش نیتروژن اوره خون (BUN) یک چکاپ خون است که با اندازه گیری میزان نیتروژن اوره خون اطلاعات مهمی را در مورد عملکرد کلیه های به ما نشان می دهد.

آزمایش BUN (نیتروژن اوره خون) چیست؟

BUN یا آزمایش نیتروژن اوره خون می تواند اطلاعات مهمی در مورد عملکرد کلیه ارائه دهد. وظیفه اصلی کلیه ها حذف مواد زائد و مایعات اضافی از بدن است. اگر بیماری کلیوی دارید، این مواد زائد می توانند در خون شما جمع شوند و با گذشت زمان، ممکن است به مشکلات جدی مانند فشار خون بالا، کم خونی و بیماری قلبی منجر شود. تست BUN مقدار نیتروژن اوره در خون را اندازه گیری می کند. نیتروژن اوره یک ماده زائد است که کلیه ها از خون خارج می کنند. سطوح BUN بالاتر از حد طبیعی ممکن است نشانه این باشد که کلیه های خوب کار نمی کنند. افرادی که در مراحل اولیه بیماری های کلیوی هستند ممکن است، هیچ علامتی نداشته باشند. اما با انجام آزمایش BUN می توان بوجود بیماری های کلیوی رسید و با تشخیص سریع درمان با موفقیت انجام شود. نام‌های دیگر آزمایش BUN: آزمایش نیتروژن اوره، BUN سرم

چرا به تست BUN نیاز داریم و این تست چه کاربردی دارد؟

تست BUN بخشی از آزمایشات پانل متابولیک جامع (Comprehensive Metabolic Panel (CMP)) است و به تشخیص یا نظارت بر روند بیماری های کلیوی نقش بسزایی دارد. بیماری کلیوی اولیه معمولاً هیچ علامتی ندارد ولی در صورت داشتن سابقه بیماری کلیوی، دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی، وجود علائم بیماری کلیوی مانند تکرار ادرار کردن، خارش، خستگی، تورم در پاها، گرفتگی عضلات و اختلال در خواب احتمال ابتلا به بیماری کلیوی بیشتر می شود.

نحوه انجام تست BUN چگونه است؟

یک کارشناس مجرب با استفاده از یک سوزن کوچک از رگ بازوی شما نمونه خون می گیرد. پس از وارد کردن سوزن، مقدار کمی خون در یک لوله آزمایش یا ویال جمع آوری می شود. وقتی سوزن داخل یا خارج می شود ممکن است کمی احساس سوزش کنید. نمونه گیری کمتر از پنج دقیقه طول می کشد.

اقدامات لازم برای انجام تست BUN چیست؟

معمولاً برای آزمایش BUN آمادگی خاصی لازم نیست. اما اگر پزشک آزمایش‌های دیگری هم را روی نمونه خون شما تجویز کرده باشد، ممکن است لازم باشد چندین ساعت قبل از انجام آزمایش ناشتا باشید (نخورید یا ننوشید).

مقدار نرمال BUN

مقدار نرمال BUN بین ۶ تا ۲۰ میلی گرم در دسی لیتر است. بایستی توجه داشت که مقادیر نرمال ممکن است در آزمایشگاه های مختلف متفاوت باشد. تفسیر نتایج آزمایش BUN سطح بالای نیتروژن اوره خون بیانگر اینست که کلیه ها خوب کار نمی کنند. اما نتایج غیرطبیعی همیشه به این معنی نیست که شما بیمار هستید و به درمان نیاز دارید. سطوح بالاتر از حد طبیعی BUN بیانگر:

  • کم آبی
  • سوختگی
  • مصرف داروها
  • رژیم غذایی با پروتئین بالا
  • افزایش سن

علائم بالا بودن اوره چیست؟

بالا بودن اوره در افراد می تواند علائم ناراحت کننده ای داشته باشد. از جمله بیماری نقرس، انسداد مجاری ادراری، از کار افتادن کبد و کلیه ها. در بیماری نقرس که بیماری دردناک ناشی از زیاد بودن اسید اوریک در بدن است، اوره به بافت های نرم نفوذ کرده و سبب انسداد مجاری ادراری می شود و بیمار قادر به دفع ادرار نخواهد بود.

کلیه ها عملکرد طبیعی خود را از دست می دهند و بیمار دچار تکرر ادرار، درد مفاصل، گرفتگی عضلات، از دست دادن اشتها و تغییر رنگ در ادرار می شود. بالا بودن اوره سبب از کار افتادن کبد می شود.

علائم پایین بودن اوره چیست؟

علائم پایین بودن اوره چیست؟

پایین بودن اوره در خون به دلیل ضعف عملکرد کلیه ها و کبد بوده و پروتئین بدن نسبت به مایعی که در سیستم گردش خون است بیشتر بوده و می تواند مشکلاتی در بدن بوجود بیاورد. مقدار کم اوره در بدن می تواند سبب بزرگ شدن کلیه ها و فعالیت زیاد آن می شود.

میزان نرمال اوره در آزمایش خون

میزان نرمال اوره در آزمایش خون پرخوری، افزایش غلظت خون و خونریزی می تواند سبب افزایش میزان اوره خون شود. اما به طور کلی میزان طبیعی و نرمال میزان اوره در بدن فرد بالغ چیزی حدود ۱۵ تا ۴۵ میلی گرم در دسی لیتر است و اگر فعالیت های روزانه، رژیم غذایی مناسب و… به طور درست انجام شوند میزان اوره در همین محدوده باقی می ماند. میزان کم اوره در بدن نشان دهنده سوء تغذیه و مقادیر بالای آن به معنای از کار افتادگی کبد و کلیه است.

تفسیر نتایج تست BUN

به طور کلی، مقدار ۶ تا ۲۴ میلی گرم در دسی لیتر به عنوان مقدار نرمال اوره خون در نظر گرفته می شود. اما محدوده نرمال ممکن است بسته به محدوده مرجع مورد استفاده توسط آزمایشگاه و سن شما متفاوت باشد. سطح نرمال BUN می تواند متفاوت باشد، اما بطور کلی سطح بالای نیتروژن اوره خون نشانه آن است که کلیه های شما خوب کار نمی کنند. اما نتایج غیرطبیعی همیشه به این معنی نیست که شما بیمار هستید و نیاز به درمان دارید. چرا که در برخی موارد سطوح بالاتر از حد طبیعی BUN می تواند ناشی از کم آبی بدن، سوختگی، مصرف برخی داروها، رژیم غذایی با پروتئین بالا، یا عوامل دیگر از جمله افزایش سن باشد.

سخن اخر

تست BUN تنها یک نوع ازمایش برای بررسی عملکرد کلیه هاست. اگر پزشک تشخیص دهد که شما ممکن است بیماری کلیوی داشته باشید، ازمایشات تکمیلی برای بررسی کامل تر کلیه ها صادر می کند که این ازمایشات عبارتند از:ازمایش کراتینین خون که کراتینین یکی دیگر از مواد زائد است که کلیه ها از بدن خارج می کنند. ازمایش GFR (نرخ فیلتراسیون گلومرولی): در این ازمایش مقدار حجم خون فیلتر شده از کلیه‌ها محاسبه می شود. برای داشتن اطلاعات بیشتر به سایت لیما طب مراجعه کنید.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *