قلب و عروق

کم خونی چیست؟

کم خونی چیست؟

کم خونی یا آنمی به وضعیتی گفته می‌شود که در آن سطح هموگلوبین (Hb) در خون از میزان طبیعی پایین‌تر باشد. هموگلوبین یک پروتئین است که در سلول‌های قرمز خون وجود دارد و برای حمل اکسیژن از ریه‌ها به بافت‌های بدن استفاده می‌شود. علائم کم خونی شامل خستگی، ضعف، سرگیجه، تنگی نفس، تپش قلب، پوست کدر، افزایش زمان خونریزی و کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت‌ها هستند. درمان کم خونی به وابستگی به علت و شدت آن متفاوت است، اما مصرف مکمل‌های آهن و تغذیه مناسب می‌تواند بهبود حال بیمار کمک کند.

انواع آزمایش اهن خون

انواع آزمایش اهن خون:

سطح آهن خون برای تشخیص بیماری‌های مختلف، از جمله کمبود آهن، بیماری هماچوری و بیماری هموکروماتوز اندازه گیری می شود. این اندازه گیری با استفاده از چندین روش مختلف صورت می گیرد که عبارتند از:
۱- سطح سرمی آهن Fe – Iron: در این روش، سطح آهن خون با استفاده از نمونه خون سرمی اندازه گیری می شود.
۲- آزمایش ترانسفرینTIBC: در این روش، مقدار ترانسفرین (پروتئینی که آهن را به سایر بافت‌ها منتقل می کند) در نمونه خون سرمی اندازه گیری می شود.
۳- سطح فریتین خون Ferritin : فریتین یک پروتئین است که در نگهداری ذخایر آهن در بدن نقش دارد. در این روش، سطح فریتین در نمونه خون سرمی اندازه گیری می شود.
۴- تست آهن باقیماندهCBC: این روش برای اندازه گیری مقدار آهن باقیمانده در بدن استفاده می شود. در این روش، آهن خون قبل و بعد از تزریق دارویی که برای جذب آهن استفاده می شود، اندازه گیری می شود.
بله، اندازه گیری سطح آهن خون می تواند برای تشخیص کمبود آهن و کم خونی استفاده شود. در صورت کمبود آهن، سطح آهن خون کاهش می یابد. اما برای تشخیص دقیق تر، باید از روش های دیگری مانند سطح فریتین و تست آهن باقیمانده نیز استفاده شود.

کمبودآهن چیست؟

کمبود آهن یکی از شایع‌ترین انواع کم خونی است که به دلیل عدم تولید و ذخیره سازی کافی آهن در بدن ایجاد می‌شود. علائم کمبود آهن شامل خستگی، ضعف عمومی، افسردگی، سردرد، خشکی و ترک‌های پوست، تنگی نفس، تپش قلب و خفگی در برخی موارد می‌باشد. برای درمان کمبود آهن، معمولاً از مکمل های آهن و تغذیه مناسب استفاده می‌شود. همچنین، در صورت وجود علائم شدید، پزشک ممکن است داروهای تزریقی آهن را نیز تجویز کند.

رنج نرمال آزمایش آهن خون چقدر است؟

رنج طبیعی غلظت آهن در خون برای زنان بین ۱۲ تا ۱۵۰ میکروگرم بر دسی لیتر

و برای مردان بین ۱۳ تا ۱۸۰ میکروگرم بر دسی لیتر است.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *