آزمایش های پزشکی

(Reticulocyte) چیست؟

آزمایش شمارش رتیکولوسیت تعداد گلبول های قرمز جدید در بدن شما را اندازه گیری می کند. گاهی اوقات به آن شاخص رتیکولوسیت یا به اختصار «شمارش رتیک» می گویند.

تعداد رتیکولوسیت چیست؟

تعداد رتیکولوسیت چیست؟

رتیکولوسیت ها گلبول های قرمز خونی هستند که هنوز در حال رشد هستند. آنها همچنین به عنوان گلبول های قرمز نابالغ شناخته می شوند. رتیکولوسیت ها در مغز استخوان ساخته شده و وارد جریان خون می شوند. حدود دو روز پس از تشکیل آنها به گلبول های قرمز بالغ تبدیل می شوند. این گلبول‌های قرمز خون، اکسیژن را از ریه‌ها به تمام سلول‌های بدن منتقل می‌کنند.

شمارش رتیکولوسیت ها (شمارش رتیک) تعداد رتیکولوسیت ها را در خون اندازه گیری می کند. اگر تعداد خیلی زیاد یا خیلی کم باشد، می تواند به معنای یک مشکل جدی، از جمله کم خونی و اختلالات مغز استخوان، کبد و کلیه باشد.

نام‌های دیگر: تعداد رتیکولوسیت، درصد رتیکولوسیت، شاخص رتیکولوسیت، شاخص تولید رتیکولوسیت، RPI

مطالب مرتبط:چکاپ دوران حاملگی

آزمایش شمارش رتیکولوسیت چه کاربردی دارد؟

آزمایش شمارش رتیکولوسیت چه کاربردی دارد؟

شمارش رتیکولوسیت اغلب برای موارد زیر استفاده می شود:

  1. انواع خاصی از کم خونی را تشخیص می دهد. کم خونی وضعیتی است که در آن خون شما دارای گلبول های قرمز کمتر از حد طبیعی است.
  2. آیا درمان کم خونی موثر است یا خیر.
  3. آیا مغز استخوان میزان مناسبی از سلول های خونی را تولید می کند یا خیر.
  4. بررسی عملکرد مغز استخوان پس از شیمی درمانی یا پیوند مغز استخوان

چرا به شمارش رتیکولوسیت نیاز داریم؟

ممکن است به این آزمایش نیاز داشته باشید اگر:

  1. سایر آزمایشات خون نشان می دهد که سطح گلبول های قرمز خون شما طبیعی نیست. این آزمایشات ممکن است شامل شمارش کامل خون، آزمایش هموگلوبین و/یا آزمایش هماتوکریت باشد.
  2. شما تحت درمان با پرتودرمانی یا شیمی درمانی هستید.
  3. شما اخیرا پیوند مغز استخوان دریافت کرده اید.
  4. همچنین در صورت داشتن علائم کم خونی ممکن است به این آزمایش نیاز داشته باشید. این شامل:
  • خستگی
  • ضعف
  • تنگی نفس
  • پوست رنگپریده
  • دست ها و/یا پاهای سرد

مطالب مرتبط:چگونه جواب آزمایش چکاپ کامل را بخوانیم؟

گاهی اوقات نوزادان برای بیماری همولیتیک نوزاد مورد آزمایش قرار می گیرند. این وضعیت زمانی اتفاق می‌افتد که خون مادر با جنین او سازگار نباشد که در این حالت ناسازگاری Rh رخ می دهد. در این اختلا سیستم ایمنی مادر به گلبول های قرمز نوزاد حمله می کند. اکثر زنان باردار برای ناسازگاری Rh به عنوان بخشی از غربالگری روتین قبل از تولد آزمایش می شوند.

نحوه انجام ازمایش شمارش رتیکولوسیت و اقدامات لازم قبل از ان

یک پزشک با استفاده از یک سوزن کوچک از رگ بازوی شما نمونه خون می گیرد. پس از وارد کردن سوزن، مقدار کمی خون در یک لوله آزمایش یا ویال جمع آوری می شود. در نوزاد تازه متولد شده، یک پزشک پاشنه کودک شما را با الکل تمیز می کند و پاشنه پا را با یک سوزن کوچک فشار می دهد. برای آزمایش شمارش رتیکولوسیت نیازی به آمادگی خاصی ندارید.

تفسیر نتایج رتیکولوسیت

اگر نتایج شما مقدار رتیکولوسیت (رتیکولوسیتوز) بالاتر از حد طبیعی را نشان دهد، ممکن است به این معنی باشد:

  1. شما مبتلا به کم خونی همولیتیک هستید، نوعی از کم خونی که در آن گلبول های قرمز خون سریعتر از آن چیزی که مغز استخوان بتواند جایگزین آنها شود، از بین می رود.
  2. کودک شما مبتلا به بیماری همولیتیک نوزاد است، وضعیتی که توانایی خون نوزاد را برای حمل اکسیژن به اندام ها و بافت ها محدود می کند.

اگر نتایج شما میزان رتیکولوسیت کمتر از حد طبیعی را نشان دهد، ممکن است به این معنی باشد که:

  1. کم خونی ناشی از فقر آهن، نوعی از کم خونی که زمانی اتفاق می افتد که آهن کافی در بدن نداشته باشید.
  2. کم خونی خطرناک، نوعی کم خونی است که به دلیل دریافت نکردن مقدار کافی ویتامین (B12 و فولات در رژیم غذایی یا زمانی که بدن شما نمی تواند ویتامین B کافی را جذب کند، ایجاد می شود.
  3. کم خونی آپلاستیک، نوعی کم خونی که زمانی اتفاق می افتد که مغز استخوان قادر به ساخت سلول های خونی کافی نباشد.
  4. نارسایی مغز استخوان، که ممکن است ناشی از عفونت یا سرطان باشد.
  5. بیماری کلیوی
  6. سیروز، زخم کبد

این نتایج آزمایش اغلب با نتایج سایر آزمایشات خون مقایسه می شود.

مطالب مرتبط:چکاپ قبل از ازدواج در منزل

کلام اخر

اگر نتایج آزمایش شما نرمال نبود، همیشه به این معنی نیست که کم خونی یا بیماری دیگری دارید. تعداد رتیکولوسیت ها اغلب در دوران بارداری بیشتر است. همچنین اگر به مکانی با ارتفاع زیاد بروید، ممکن است شمارش موقتی افزایش یابد. هنگامی که بدن شما با سطوح پایین اکسیژنی که در محیط های با ارتفاع بالاتر اتفاق می افتد، تنظیم می شود، شمارش باید به حالت عادی برگردد.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *