بازوفیل ها نوعی گلبول سفید خون با کمترین تعداد در بین گلبول های سفید هستند و فقط حدود ۰.۵ تا ۱ درصد از گلبول های سفید در گردش خون را تشکیل می دهند. با این حال، آن ها از نظر اندازه، بزرگترین نوع گلبول های سفید هستند که در سیستم ایمنی بدن نقش مهمی دارند.
برای انجام آزمایش خون و تزریقات در منزل می توانید از تیم حرفه ای لیما طب کمک گرفته و با در ارتباط بودن با آن ها انواع آزمایش و چکاپ کامل در منزل را انجام دهید.
بازوفیل (basophil) در آزمایش خون چیست؟
فهرست عناوین صفحه:
همانطور که گفته شد بازوفیل ها نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن ایفا می کنند و مسئول آزاد کردن مواد شیمیایی در پاسخ های التهابی و آلرژیک هستند. بازوفیل ها همچنین در کمک به مبارزه با عفونت ها و انگل ها نقش دارند.
تعداد بازوفیل ها در آزمایش خون به عنوان بخشی از شمارش کامل خون یا همان CBC اندازه گیری می شود و حدوده طبیعی برای تعداد آن ها ۰ تا ۱۰۰ سلول در هر میکرولیتر خون است.
میزان طبیعی بازوفیل در آزمایش خون چقدر است؟
میزان طبیعی بازوفیل در آزمایش و چکاپ خون در منزل به سن و جنسیت فرد بستگی دارد اما به طور کلی، محدوده طبیعی برای تعداد بازوفیل ها ۰ تا ۳۰۰ سلول در هر میکرولیتر خون بوده که ممکن است این مقادیر کمی در بین آزمایشگاه های مختلف متفاوت باشد. در زیر به محدوده های طبیعی بازوفیل با توجه به سن پرداخته ایم.
- نوزادان و شیرخواران ۰ تا ۱۰۰ سلول در هر میکرولیتر
- کودکان ۰ تا ۱۵۰ سلول در هر میکرولیتر
- بزرگسالان ۰ تا ۱۰۰ سلول در هر میکرولیتر
- زنان باردار ۰ تا ۱۵۰ سلول در هر میکرولیتر
- مردان مسن ۰ تا ۱۳۰ سلول در هر میکرولیتر
- زنان مسن ۰ تا ۱۵۰ سلول در هر میکرولیتر
بازوفیل صفر نشانه چیست؟
کاهش تعداد بازوفیل ها (بازوفیلی (یک اتفاق نادر بوده و معمولاً نشانه ای از یک بیماری جدی نیست. این مشکل در بدن افرادی که به بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید مبتلا هستند پیش می آید.
داشتن تعداد صفر بازوفیل در آزمایش خون که به عنوان بازوفیلی شناخته می شود، مشکلی نگران کننده یا جدی نبوده و به خودی خود یک بیماری نیست اما می تواند نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد.
علت کاهش بازوفیل ها
گاهی کاهش این گلبول های سفید در بدن می تواند دلایل متعددی داشته باشد. در زیر به برخی از این دلایل پرداخته ایم.
- عفونت های باکتریایی، ویروسی یا قارچی می توانند باعث کاهش موقت تعداد بازوفیل ها شوند.
- بیماری هایی مانند لوپوس و آرتریت روماتوئید می توانند به سیستم ایمنی بدن حمله کرده و منجر به کاهش تعداد بازوفیل ها شوند.
- برخی از اختلالات خونی، مانند لوسمی، می توانند بر تولید گلبول های سفید، از جمله بازوفیل ها تأثیر بگذارند.
- برخی از داروها، مانند داروهای شیمی درمانی و کورتیکواستروئیدها، می توانند تعداد بازوفیل ها را کاهش دهند.
- کمبود ویتامین B12 یا اسید فولیک می توانند بر تولید گلبول های سفید، از جمله بازوفیل ها تاثیر بگذارند.
- شوک آنافیلاکتیک یک واکنش آلرژیک شدید که می تواند منجر به کاهش موقت تعداد بازوفیل ها شود.
علت بالا بودن بازوفیل (basophil) در آزمایش خون
ممکن است در نتیجه آزمایش خون شما، مقدار بازوفیل بیش از حد نرمال آن باشد. اصطلاح پزشکی برای این وضعیت “بازوفیلی” است و دلایل مختلفی ممکن است باعث بروز آن شوند که در ادامه به برخی از مهم ترین آن ها می پردازیم.
التهاب خود ایمنی
سطوح بالای بازوفیل ها ممکن است نشان دهنده التهاب مزمن در بدن باشد. واکنشهای ایمنی یا شرایط خودایمنی که ممکن است باعث التهاب مزمن شوند شامل:
- آرتریت روماتوئید (روماتیسم)
- لوپوس
- بیماری های التهابی روده (IBD) مانند بیماری کرون یا کولیت اولسراتیو
- دیابت
- آلرژی ها و آسم
- التهاب ناشی از عفونت
علاوه براین ها افرادی که مقدار بازوفیل خون آنها بالاست، ممکن است عفونتی داشته باشند که باعث التهاب می شود، مانند سل (TB) یا آنفولانزا. پزشک شما ممکن است داروهای مورد نیاز و یا استراحت را به شما توصیه کند تا زمانی که عفونت برطرف شود، و پس از آن برای به دست آوردن نتایج دقیق تر آزمایش های خون تکمیلی را تجویز کند.
برای دریافت خدمات نوبت دهی آنلاین و انجام آزمایش و چکاپ در منزل می توانید از طریق سایت لیماطب اقدام کنید.
واکنشهای آلرژیک
وجود سطح بالای بازوفیل ها در خون ممکن است به دلیل واکنش بدن به یک عامل آلرژن باشد که باعث می شود بازوفیل ها از خود هیستامین آزاد کنند. در صورت بروز این حالت، علائم دیگری که ممکن است تجربه کنید شامل موارد زیر خواهد بود:
- چشمهای پف کرده و قرمز
- بینی آبکی یا مسدود
- موکوس اضافی
- کهیر
واکنش های آلرژیک شدید ممکن است وضعیتی خطرناک به نام آنافیلاکسی ایجاد کنند که در مواردی می تواند زندگی شما را تهدید کند. علائمی که آنافیلاکسی می تواند داشته باشد شامل موارد زیر است:
- تورم در صورت، گلو یا دهان
- مشکلات تنفسی
- احساس سبکی سر
- خس خس سینه
آنافیلاکسی می تواند تهدید کننده زندگی باشد. هر کسی که واکنش آنافیلاکتیک داشته باشد باید فورا تحت مراقبت پزشکی اضطراری قرار گیرد.
کمکاری تیروئید
سطوح بالای بازوفیل ها ممکن است نشانه ای از عملکرد پایین تیروئید یا کم کاری تیروئید باشد. این وضعیت زمانی رخ می دهد که بدن هورمون های تیروئید کافی تولید نکند، که می تواند باعث کند شدن برخی از عملکرد های بدنی شود.
کم کاری تیروئید می تواند علائم متنوعی ایجاد کند، از جمله:
- افزایش وزن
- خستگی
- گرفتگی عضلات
- یبوست
- حس سرما
برخی از افرادی که دچار کم کاری تیروئید هستند ممکن است تغییراتی در مو یا پوست خود نیز مشاهده کنند. پوست ممکن است خشک یا زبر شود، در حالی که موها ممکن است زبر و شکننده شده و به راحتی بشکنند.
اختلالات میلوپرولیفراتیو
اختلالات میلوپرولیفراتیو بر روی گلبول های سفید تأثیر می گذارند و ممکن است باعث سطوح بالای بازوفیل ها نیز شوند. این اختلالات شامل مواردی که در زیر به آنها اشاره کرده ایم خواهند بود:
- میلوفیبروز: در افرادی که به این وضعیت مبتلا هستند، بافت فیبری شروع به جایگزینی سلول هایی می کند که خون را در مغز استخوان تولید می کنند. این اختلال ممکن است منجر به شکل گیری غیرطبیعی گلبول های قرمز و کم خونی شود.
- ترومبوسیتوز اساسی: این وضعیت باعث می شود که بدن تعداد زیادی پلاکت تولید کند، که منجر به لخته شدن بیش از حد خون می شود. همچنین ممکن است منجر به بروز مشکلات گردش خون و عصبی شود.
- پلیسیتمی ورا: این یک وضعیت خونی است که باعث می شود مغز استخوان گلبول های قرمز را بیش از حد تولید کند.
سرطان
یکی دیگر از دلایلی که ممکن است باعث افزایش میزان بازوفیل ها در خون شود، برخی انواع سرطان های خونی، از جمله لوسمی و لنفوم است. همچنین این اتفاق می تواند نشانه ای از وجود یک تومور در بدن باشد.
سخن آخر
در این مقاله به بررسی میزان طبیعی بازوفیل ها در آزمایش خون پرداخته و در رابطه با صفر بودن بازوفیل در این آزمایش توضیحاتی دادیم. توجه داشته باشید که نه صفر بودن و نه کاهش آن نشانه بیماری نیستند و دکتر آزمایشات دیگری را با مشاهده وضعیت تجویز خواهد کرد.
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields