آزمایش های پزشکی, تغذیه سالم, چکاپ, سبک زندگی, سلامت جسم

آزمایش سدیم (Na) چیست؟

آزمایش سدیم خون یک آزمایش معمولی است که ممکن است برای بررسی سلامت عمومی شما استفاده شود. ممکن است برای کمک به یافتن و نظارت بر شرایطی استفاده شود که بر تعادل مایعات، الکترولیت ها و اسیدیته در بدن شما تأثیر می گذارد. این آزمایش اغلب به عنوان بخشی از گروهی از آزمایشات به نام پانل الکترولیت انجام می شود.

آزمایش خون سدیم چیست؟

آزمایش خون سدیم میزان سدیم خون شما را اندازه گیری می کند. سدیم نوعی الکترولیت است. الکترولیت ها مواد معدنی با بار الکتریکی هستند. آنها به کنترل میزان مایعات و تعادل اسیدها و بازها (تعادل pH) در بدن شما کمک می کنند. سدیم همچنین به اعصاب و عضلات شما کمک می کند تا به درستی کار کنند. شما بیشتر سدیم مورد نیاز خود را در رژیم غذایی خود دریافت می کنید. مصرف بیش از حد سدیم بیش از طریق ادرار دفع می شود. بطور معمول، بدن شما سطح سدیم خود را در محدوده خاصی نگه می دارد. اگر سطح سدیم خون شما خیلی بالا یا خیلی پایین است، ممکن است به این معنی باشد که شما مشکل کلیوی، کم آبی یا نوع دیگری از بیماری دارید.

نام های دیگر: تست Na

سطح طبیعی سدیم خون بین ۱۳۵ تا ۱۴۵ میلی اکی والان در لیتر (mEq/L) است. هیپوناترمی زمانی رخ می دهد که سدیم خون شما به زیر ۱۳۵ میلی اکی والان در لیتر برسد. بسیاری از شرایط احتمالی و سبک زندگی می توانند منجر به هیپوناترمی شوند.

آزمایش خون سدیم چیست؟ na - لیماطب

تست Na چه کاربردی دارد؟

آزمایش سدیم اغلب به عنوان بخشی از آزمایشات پانل الکترولیت، پانل متابولیک پایه (BMP) و پانل متابولیک جامع (CMP) می باشد.

چرا باید آزمایش سدیم خون را انجام دهیم؟

آزمایش خون سدیم به عنوان بخشی از چکاپ روتین، زمانیکه علائمی در کمبود و یا افزایش بیش از حد سدیم بروز می کند و یا اگر دارویی مصرف می کنید که می تواند بر تعادل مایعات بدن تأثیر بگذارد، تجویز می شود.

علائم سطوح بالای سدیم (هیپرناترمی) عبارتند از:

تشنگی، کاهش ادرار، استفراغ، اسهال، گیجی، انقباض عضلانی، تشنج و اگر درمان صورت نگیرد، سطوح بسیار بالای سدیم ممکن است منجر به کما شود.

اقدامات لازم قبل از انجام ازمایش و نحوه انجام آن

برای انجام این ازمایش به خون نیاز است که بعد از خونگیری سرم ان جداسازی شده و انالیز لازم روی ان انجام می شود. قبل از انجام تست لازم است که نوع داروی مصرفی خود را به پزشک اطلاع دهید و حتی در برخی موارد نیاز است که ناشتا باشید. برای دانستن اینکه برای چکاپ کامل چند ساعت باید ناشتا بود؟ کلیک کنید.

چرا باید آزمایش سدیم خون را انجام دهیم؟ - لیما طب

تفسیر نتایج ازمایش سدیم خون

اگر نتایج چکاپ خون سدیم که بالاتر از حد طبیعی است ممکن است نشانه یک بیماری باشد، مانند:

  1. کم آبی بدن که ممکن است به دلیل ننوشیدن مقدار کافی اب، اسهال یا داروهای خاصی به نام دیورتیک ها (قرص های آب) باشد.
  2. اختلال در غدد فوق کلیوی
  3. بیماری کلیوی
  4. دیابت بی مزه

اگر نتایج آزمایش خون سدیم که کمتر از حد طبیعی است ممکن است نشانه یک بیماری باشد، مانند:

  1. دفع سدیم به دلیل اسهال یا استفراغ
  2. بیماری های کلیوی
  3. سیروز کبدی
  4. نارسایی قلبی
  5. برخی بیماری های مغزی و ریوی
  6. برخی از سرطان
  7. مصرف برخی داروها از جمله برخی از مسکن ها و داروهای ضد افسردگی
  8. بیماری آدیسون
  9. سوء تغذیه

کلام آخر

اگر نتایج شما در محدوده طبیعی نیست، همیشه به این معنی نیست که شما به بیماری مبتلا هستید و به درمان نیاز دارید. برخی داروها نیز می توانند تاثیر مستقیمی روی سطح سدیم داشته باشند. برای داشتن اطلاعات بیشتر به لیما طب مراجعه کنید.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *