آزمایش های پزشکی

تست تبخال (HSV) چیست؟

تست تبخال (HSV) چیست؟

تبخال یک عفونت پوستی است که توسط ویروس هرپس سیمپلکس به نام HSV ایجاد می شود. HSV باعث ایجاد تاول یا زخم های دردناک در قسمت های مختلف بدن می شود. دو نوع اصلی HSV وجود دارد:

  1. HSV-1 که معمولاً باعث ایجاد تاول یا تبخال در اطراف دهان می شود (تبخال دهان).
  2. HSV-2 که معمولاً باعث ایجاد تاول یا زخم در ناحیه تناسلی می شود (تبخال تناسلی).

مطالب مرتبط:چکاپ قبل از ازدواج در منزل

تبخال از طریق تماس مستقیم با زخم ها پخش می شود. HSV-2 معمولاً از طریق رابطه جنسی واژینال، دهانی یا مقعدی منتقل می شود. گاهی اوقات حتی اگر هیچ زخم قابل مشاهده ای وجود نداشته باشد، تبخال می تواند پخش شود. هر دو HSV-1 و HSV-2 عفونت های عود کننده ای هستند. این بدان معناست که پس از برطرف شدن اولین شیوع زخم، ممکن است دوباره شیوع پیدا کنند. اما شدت و تعداد شیوع در طول زمان کاهش می یابد. اگرچه تبخال دهان و تناسلی می تواند ناراحت کننده باشد، اما ویروس ها معمولاً هیچ مشکل عمده ای برای سلامتی ایجاد نمی کنند.

در موارد نادر، HSV می تواند سایر قسمت های بدن، از جمله مغز و نخاع را آلوده کند. این عفونت ها می توانند بسیار جدی باشند. تبخال همچنین می تواند برای نوزاد تازه متولد شده خطرناک باشد. مادران مبتلا به تبخال می تواند عفونت را در حین زایمان به نوزادش منتقل کند. عفونت تبخال می تواند زندگی یک نوزاد را تهدید کند.

آزمایش HSV وجود ویروس را در بدن شما بررسی می کند. در حالی که هیچ درمانی برای تبخال وجود ندارد، داروهایی وجود دارند که می توانند این بیماری را کنترل کنند.

نام های دیگر: ویروس هرپس، ویروس هرپس سیمپلکس، آنتی بادی HSV-1، آنتی بادی HSV-2، HSV DNA

تست تبخال (HSV) چه کاربردی دارد؟

آزمایش HSV

آزمایش HSV ممکن است برای موارد زیر استفاده شود:

  1. تشخیص اینکه آیا زخم های دهان یا اندام تناسلی ناشی از HSV هستند یا خیر؟
  2. تشخیص اینکه آیا یک نوزاد تازه متولد شده به HSV آلوده است یا خیر؟
  3. تشخیص عفونت HSV در یک زن باردار

در صورت داشتن موارد زیر نیز به این تست نیاز دارید:

  1. علائم تبخال مانند تاول یا زخم در ناحیه تناسلی یا سایر قسمت های بدن هستید.
  2. شریک جنسی شما تبخال دارد.
  3. شما باردار هستید و شما یا همسرتان قبلا عفونت تبخال یا علائم تبخال تناسلی داشته اید.
  4. اگر آزمایش HSV مثبت باشید، ممکن است کودک شما نیز به آزمایش نیاز داشته باشد.

HSV-2 ممکن است خطر ابتلا به HIV و سایر بیماری های مقاربتی (STD) را افزایش دهد. اگر عوامل خطر خاصی برای بیماری های مقاربتی دارید ممکن است نیاز به آزمایش داشته باشید. موارد زیر باعث می شوند که افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به این ویروس باشید، این موارد عبارتند از:

  1. چندین شریک جنسی داشته باشید.
  2. مردانی که با مردان رابطه جنسی دارند.
  3. شریک جنسی با افراد مبتلا به HIV و/یا
  4. STD

مطالب مرتبط: آزمایش چکاپ ویتامین در منزل

در موارد نادر، HSV می تواند باعث آنسفالیت یا مننژیت، عفونت های مغز و نخاع شود. اگر علائم اختلال مغز یا نخاع را دارید ممکن است نیاز به آزمایش HSV داشته باشید. این علائم عبارتند از:

  1. تب
  2. گرفتگی گردن
  3. گیجی
  4. سردرد شدید
  5. حساسیت به نور

نحوه انجام آزمایش HSV و اقدامات لازم قبل از ان

نحوه انجام آزمایش HSV و اقدامات لازم قبل از ان

آزمایش HSV معمولاً به صورت آزمایش سواب، آزمایش خون یا سوراخ کمری انجام می شود. نوع آزمایشی که انجام می دهید به علائم و سابقه بیماری شما بستگی دارد. برای آزمایش سواب، یک پرسنل مجرب از یک سواب برای جمع آوری مایعات و سلول های زخم تبخال استفاده می کند. برای آزمایش خون، یک پرسنل مجرب با استفاده از یک سوزن کوچک از ورید بازوی شما نمونه خون می گیرد. پونکسیون کمری که به آن ضربه نخاعی نیز می‌گویند، تنها در صورتی انجام می‌شود که پزشک شما فکر کند ممکن است دچار عفونت مغز یا نخاع شده باشید. هنگام ضربه زدن به ستون فقرات:

به پهلو دراز می کشید یا روی میز می نشینید. یک پزشک کمر شما را تمیز می کند و یک ماده بی حس کننده را به پوست شما تزریق می کند، بنابراین در طول عمل احساس درد نخواهید کرد. هنگامی که ناحیه پشت شما کاملاً بی حس شد، پزشک یک سوزن نازک و توخالی را بین دو مهره در قسمت پایین ستون فقرات شما وارد می کند. مهره ها ستون فقرات کوچکی هستند که ستون فقرات شما را تشکیل می دهند. سپس پزشک شما مقدار کمی از مایع مغزی نخاعی را برای آزمایش خارج می کند. این نوع نمونه گیری حدود پنج دقیقه طول خواهد کشید.

ممکن است پزشک از شما بخواهد که یک یا دو ساعت بعد از عمل به پشت دراز بکشید. این ممکن است از سردرد بعد از آن جلوگیری کند. برای آزمایش سواب یا آزمایش خون نیازی به آمادگی خاصی ندارید. برای پونکسیون کمری، ممکن است از شما خواسته شود که مثانه و روده خود را قبل از آزمایش خالی کنید.

تفسیر نتایج

تفسیر نتایج

IgG بلافاصله پس از عفونت ظاهر می شود و مادام العمر در خون باقی می ماند. IgM در واقع اولین آنتی بادی است که پس از عفونت ظاهر می شود، اما ممکن است پس از آن ناپدید شود. زمان لازم برای تولید آنتی‌بادی‌های IgG به دنبال عفونت HSV از ۲۱ تا بیش از ۴۲ روز متغیر است و اکثر افراد ۲۱ تا ۲۸ روز پس از قرار گرفتن در معرض عفونت، IgG قابل تشخیص دارند و احتمالاً تا آخر عمر باقی می‌مانند. ۱۰ روز پس از قرار گرفتن در معرض عفونت و ۷-۱۴ روز باقی می ماند.

یک HSV مثبت از لحاظ انتی بادی IgM در یک کودک مبتلا به وزیکول تبخال، به تایید عفونت توسط ویروس هرپس سیمپلکس کمک می کند. اگر شواهد بالینی بیماری وجود نداشته باشد و آزمایش به عنوان یک آزمایش غربالگری مورد استفاده قرار گیرد، این آزمایش در ۲-۳ هفته بعد بایستی تکرار شود.

آزمایش مثبت به این معنی است که اخیراً یا در مقطعی در گذشته به HSV آلوده شده اید. برای کمک به تشخیص اینکه آیا اخیراً دچار عفونت شده اید، می توان آزمایشاتی انجام داد. حدود ۷۰ درصد از بزرگسالان به ویروس HSV-1 آلوده شده اند و دارای آنتی بادی علیه ویروس هستند.

نتایج آزمایش HSV شما به صورت منفی که طبیعی نامیده می شود یعنی اینکه ویروس تبخال پیدا نشد یا ممکن است به این معنی باشد که نمونه به اندازه کافی ویروس برای شناسایی نداشت. اگر هنوز علائم تبخال را دارید، ممکن است نیاز به آزمایش مجدد داشته باشید.

اگر آزمایش HSV مثبت بود، با پزشک خود صحبت کنید. در حالی که هیچ درمانی برای تبخال وجود ندارد، به ندرت باعث ایجاد مشکلات جدی برای سلامتی می شود.

مطالب مرتبط:چگونه جواب آزمایش چکاپ کامل را بخوانیم؟

کلام اخر

بهترین راه برای پیشگیری از تبخال تناسلی یا یک بیماری مقاربتی دیگر این است که رابطه جنسی نداشته باشید. اگر از نظر جنسی فعال هستید، می توانید خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهید. اگر تبخال تناسلی در شما تشخیص داده شده است، استفاده از کاندوم می تواند خطر انتقال عفونت را به دیگران کاهش دهد.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *