آزمایش های پزشکی, چکاپ, سلامت جسم

آزمایش ویتامین D3 چیست؟

آزمایش ویتامین D سطح ویتامین D را در خون شما اندازه گیری می کند تا مطمئن شود که بدن شما به اندازه کافی برای عملکرد خوب بدنتان دارید. ویتامین D برای سلامت استخوان ها و دندان ها ضروری است. همچنین به کارکرد نرمال عضلات، اعصاب و سیستم ایمنی کمک می کند.

داشتن سطوح پایین ویتامین D یک مشکل رایج است که می تواند منجر به اختلالات استخوانی و سایر مشکلات پزشکی شود. آزمایش ویتامین D می تواند به شما اطلاع دهد که آیا نیاز به افزایش سطح ویتامین D دارید یا خیر. برای اطلاعات بیشتر با لیما طب همراه باشید.

ویتامین D از چند طریق دریافت می شود؟

  1. هنگامی که پوست شما بصورت مستقیم در معرض نور خورشید قرار می گیرد، بدن شما ویتامین D می سازد.
  2. ویتامین D را از غذاهای خاصی دریافت می کنید. فقط تعداد کمی از غذاها مانند زرده تخم مرغ و ماهی های چرب به طور طبیعی حاوی ویتامین D هستند. به همین دلیل ویتامین D به غذاها از جمله غلات صبحانه، شیر و سایر لبنیات اضافه می شود.
  3. استفاده از مکمل های ویتامین D

قبل از اینکه بدن بتواند از ویتامین D استفاده کند، کبد باید آن را به شکل دیگری به نام ۲۵ هیدروکسی ویتامین D یا ۲۵(OH)D تغییر دهد. اکثر آزمایشات خون ویتامین D سطح ۲۵(OH)D را در خون اندازه گیری می کنند. کلیه های از ۲۵(OH)D برای تولید “ویتامین D فعال” استفاده می کنند.

ویتامین D فعال به بدن اجازه می دهد از کلسیم برای ساخت استخوان استفاده کند و به سایر سلول ها کمک می کند تا به درستی کار کنند. اگر مشکلات کلیوی یا سطوح غیرطبیعی کلسیم در خون خود دارید،که این مسئله توسط آزمایش کلسیم مشخص می شود. پزشک ممکن است آزمایش ویتامین D فعال را تجویز کند. اما این آزمایش معمولاً برای بررسی اینکه آیا ویتامین D کافی دارید یا خیر استفاده نمی شود. آزمایش ۲۵(OH)D دقیق ترین راه برای اندازه گیری میزان ویتامین D در خون است.

نام های دیگر: ۲۵-هیدروکسی ویتامین D، ۲۵(OH)D، تست کوله کلسیفرول، تست ارگوکلسیفرول، تست کلسیدیول، تست ویتامین D2، تست ویتامین D3

ویتامین D از چند طریق دریافت می شود؟

از آزمایش ویتامین D برای چه کاری استفاده می شود؟

آزمایش ویتامین D برای غربالگری سطوح پایین ویتامین D در خون استفاده می شود تا بتوانید قبل از ایجاد مشکل، آن را با مکمل ها درمان کنید.اگر یک اختلال استخوانی شناخته شده دارید یا در جذب کلسیم مشکل دارید، ممکن است از آزمایش ویتامین D برای بررسی اینکه آیا کمبود ویتامین D باعث بیماری شما شده است یا خیر، استفاده کنید.

آزمایش ویتامین D در موارد زیر تجویز می شود:

  • استئومالاسی، نرمی استخوان ها همراه با ضعف عضلانی
  • کاهش تراکم استخوان که می تواند منجر به پوکی استخوان شود.
  • راشیتیسم که بصورت اختلال در رشد استخوان کودکان رخ می هد.

چرا به آزمایش ویتامین D نیاز دارم؟

در صورت داشتن علائم بیماری استخوانی که ممکن است به کمبود ویتامین D مرتبط باشد، پزشک آزمایش ویتامین D را تجویز می کند، این علائم عبارتند از:

  1. درد استخوان
  2. ضعف یا درد عضلانی
  3. استخوان های نرم
  4. استخوان های تغییر شکل یافته
  5. استخوان های ضعیف و شکستگی (شکستگی استخوان)
  6. تراکم استخوان پایین (پوکی استخوان یا استئوپنی)

نکته :کمبود ویتامین D بصورت خفیف معمولاً علائمی ایجاد نمی کند. اما اگر این ویتامین بیش از حد کاهش پیدا کنند علائم بروز می کند.

در این صورت این تست درخواست می شود. بسیاری از عوامل در کاهش سطح ویتامین D نقش دارند:

  1. افرادی دارای سن بالای ۶۵ سال، زیرا با افزایش سن، پوست کمتر قادر به تولید ویتامین D از نور خورشید است.
  2. اگر پوست خود را در معرض نور خورشید قرار ندهید.
  3. افردی که پوست تیره تری دارند.
  4. جراحی برای کاهش وزن
  5. چاقی
  6. بیماری کلیوی یا کبدی
  7. بیماری های که جذب مواد مغذی موجود در غذا با اختلال صورت می گیرد، مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و بیماری سلیاک.
  8. مصرف برخی از داروها

کمبود ویتامین D می تواند مشکلات جدی برای نوزادان و کودکان ایجاد کند. بنابراین در موارد زیر لازم است این تست انجام شود:

  1. نوزادانی که عمدتا با شیر مادر تغذیه می شوند. شیر مادر دارای ویتامین D کم است (همه نوزادان بلافاصله پس از تولد به مکمل های ویتامین D نیاز دارند، مگر اینکه فقط شیر خشک حاوی ویتامین D تغذیه شوند.)
  2. کودکانی که پوست تیره‌تری دارند و در مناطقی با نور خورشید کم زندگی می‌کنند.
  3. کودکان با رژیم غذایی کم ویتامین D

نحوه انجام ازمایش و اقدامات لازم برای انجام  آزمایش ویتامین D

آزمایش ویتامین D یک آزمایش خون است. بعد از خونگیری و پس از جداسازی سرم خون ، انالیز لازم برای بررسی سطح ویتامین D انجام می شود. این تست نیاز به شرایط خاصی مانندد شرایط ناشتایی ندارد. برای اطلاع از اینکه برای چکاپ کامل چند ساعت باید ناشتا بود می توانید کلیک کنید.

نحوه انجام ازمایش و اقدامات لازم برای انجام  آزمایش ویتامین D

محدوده طبیعی ویتامین D

محدوده طبیعی ویتامین D به صورت نانوگرم در میلی لیتر (ng/mL) اندازه گیری می شود. بسیاری از کارشناسان سطح بین ۲۰ تا ۴۰ نانوگرم در میلی لیتر را توصیه می کنند. برخی دیگر سطح بین ۳۰ تا ۵۰ نانوگرم در میلی لیتر را توصیه می کنند.

تفسیر نتایج ازمایش ویتامین D

نتایج آزمایش شما ممکن است به روش های مختلفی گزارش شود. ممکن است یک نتیجه کلی ویتامین D به شما بدهد یا ممکن است شامل نتایج جداگانه برای ویتامین D2 و ویتامین D3 باشد. این دو نوع ویتامین D در بدن شما تقریباً یکسان عمل می کنند. سطح کل ویتامین D شما مجموع این دو نوع است.

اگر سطح کل ویتامین D شما نشان دهنده کمبود یا نارسایی ویتامین D باشد، ممکن است به این معنی باشد که:

  1. ویتامین D کافی را از رژیم غذایی و یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید دریافت نکنید.
  2. در جذب ویتامین D در غذا مشکل دارید که ممکن است نشانه اختلال سوء جذب باشد.
  3. در تغییر ویتامین D به فرمی که بدن شما می تواند استفاده کند، مشکل دارید، که ممکن است نشانه ای از بیماری کلیوی یا کبدی باشد.

درمان سطوح پایین ویتامین D معمولاً مکمل ها و یا تغییرات رژیم غذایی است. این معمولاً ایمن تر از آفتاب گرفتن بیشتر است که ممکن است باعث سرطان پوست شود. اگر سطح کل ویتامین D شما نشان می دهد که ویتامین D بیش از حد دارید، به احتمال زیاد به دلیل دریافت بیش از حد از مکمل ها است.

دریافت بیش از اندازه مکمل ها غیر معمول است، اما اگر این اتفاق بیفتد، باید مصرف این مکمل ها را متوقف کنید تا سطح ویتامین D خود را کاهش دهید. ویتامین D بیش از حد می تواند آسیب جدی به اندام ها و رگ های خونی شما وارد کند. اگر مکمل های ویتامین D مصرف می کنید، از پزشک خود بپرسید چه دوزی برای شما مناسب است.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *