سلامت عمومی

ویتامین B12

ویتامین B-12 (کوبالامین) در تشکیل گلبول های قرمز، متابولیسم سلولی، عملکرد اعصاب و تولید DNA نقش دارند. منابع غذایی ویتامین B-12 شامل مرغ، گوشت، ماهی و محصولات لبنی است.

ویتامین B12 نقش کلیدی در حفظ سلامت استخوان، تشکیل گلبول های قرمز خون، سطح انرژی و خلق و خوی دارد. خوردن یک رژیم غذایی مغذی و کامل یا مصرف یک مکمل می تواند به شما کمک کند تا نیازهای خود را برآورده کنید. ویتامین B12 که به نام کوبالامین نیز شناخته می شود، یک ویتامین ضروری است که بدن به آن نیاز دارد اما نمی تواند آن را تولید کند.

ویتامین B12 بطور طبیعی در محصولات حیوانی یافت می‌شود، اما به برخی غذاها نیز اضافه می‌شود و به عنوان مکمل خوراکی یا تزریقی در دسترس است. ویتامین B12 نقش های زیادی در بدن دارد. بعنوان مثال در عملکرد طبیعی سلول های عصبی نقش دارد و برای تشکیل گلبول های قرمز خون و سنتز DNA مورد نیاز است.

مطالب مرتبط: چکاپ و آزمایش مردان در منزل

در اغلب بزرگسالان، مقدار توصیه شده رژیم غذایی ۴/۲ میکروگرم است، اگرچه برای افرادی که باردار یا شیرده هستند این مقدار بیشتر است. علاوه بر این ویتامین B12 در افزایش انرژی، بهبود حافظه و در پیشگیری از بیماری های قلبی نقش دارد.

مزیت های ویتامین B12 در بدن

مزیت های ویتامین B12 در بدن:

  1. تشکیل گلبول های قرمز خون و پیشگیری از کم خونی:

ویتامین B12 نقش حیاتی در تولید گلبول های قرمز دارد. سطح پایین ویتامین B12 باعث کاهش تشکیل گلبول های قرمز خون می شود و از رشد مناسب آنها جلوگیری می کند. گلبول های قرمز سالم کوچک و گرد هستند، در حالی که در موارد کمبود ویتامین B12 بزرگتر و معمولاً بیضی شکل می شوند. به دلیل این شکل بزرگتر و نامنظم، گلبول های قرمز خون نمی توانند با سرعت مناسب از مغز استخوان به داخل جریان خون حرکت کنند و باعث کم خونی مگالوبلاستیک می شود. وقتی کم خونی دارید، بدن گلبول های قرمز کافی برای انتقال اکسیژن به اندام های حیاتی ندارد و باعث بروز علائمی مانند خستگی و ضعف می شود.

  1. ۲. جلوگیری از نقایص مادرزادی:

سطح کافی ویتامین B12 برای یک بارداری سالم بسیار مهم است. مطالعات نشان می دهد که مغز و سیستم عصبی جنین برای رشد مناسب به سطح کافی B12 از مادر نیاز دارد. کمبود ویتامین B12 در مراحل اولیه بارداری ممکن است خطر نقایص مادرزادی مانند نقص لوله عصبی را افزایش دهد. علاوه بر این، کمبود ویتامین B12 مادر ممکن است به زایمان زودرس یا سقط جنین کمک کند.

  1. جلوگیری از پوکی استخوان:

ویتامین B12 از سلامت استخوان حمایت کند. یک مطالعه روی ۱۱۰ فرد مبتلا به بیماری سلیاک نشان داد که سطوح پایین ویتامین B12 با کاهش تراکم استخوان در استخوان ران و باسن در مردان مرتبط است. استخوان هایی با کاهش تراکم مواد معدنی می توانند در طول زمان ظریف و شکننده شوند که منجر به افزایش خطر پوکی استخوان می شود.

  1. خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا را کاهش می دهد:

دژنراسیون ماکولا یک بیماری چشمی است که عمدتاً بینایی را تحت تأثیر قرار می دهد. حفظ سطوح کافی ویتامین B12 مانع بروز ابتلای فرد به دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن می شود. محققان بر این باورند که مکمل ویتامین B12 ممکن است سطح هموسیستئین خون را کاهش دهد. زیرا افزایش سطح هموسیستئین با افزایش خطر دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن مرتبط است.

  1. خلق و خوی و علائم افسردگی را کاهش می دهد:

ویتامین B12 ممکن است خلق و خوی شما را بهبود بخشد. تاثیر ویتامین B12 بر خلق و خو هنوز بطور کامل شناخته نشده است. با این حال، این ویتامین نقش حیاتی در سنتز و متابولیسم سروتونین، یک ماده شیمیایی مسئول تنظیم خلق و خو ایفا می کند. بنابراین، کمبود ویتامین B12 ممکن است منجر به کاهش تولید سروتونین شود که می تواند باعث افسردگی شود. یک مطالعه در افراد مبتلا به افسردگی و سطوح ویتامین B12 در سطح پایین طبیعی نشان داد که افرادی که هم داروهای ضد افسردگی و هم ویتامین B12 دریافت کرده‌اند در مقایسه با افرادی که تنها با داروهای ضدافسردگی درمان می‌شوند، علائم افسردگی را کاهش می دهد.

  1. جلوگیری از مرگ نورون های عصبی:

کمبود ویتامین B12 با از دست دادن حافظه بخصوص در افراد مسن مرتبط است. این ویتامین در جلوگیری از آتروفی مغز که از دست دادن نورون‌های مغز است و اغلب با از دست دادن حافظه یا زوال عقل همراه است، نقش داشته باشد. یک مطالعه بر روی افراد مبتلا به زوال عقل در مراحل اولیه نشان داد که ترکیبی از ویتامین B12 و مکمل‌های اسید چرب امگا ۳ زوال عقل را کاهش می‌دهد. مطالعه دیگری نشان داد که حتی سطوح پایین ویتامین B12 می تواند به عملکرد ضعیف حافظه کمک کند. مطالعه ای دیگر نشان داد که مکمل‌های ویتامین B12 احتمالاً برای بهبود عملکرد شناختی در افرادی که کمبود ندارند، بی‌اثر است.

مطالب مرتبط: چکاپ و آزمایش کودکان در منزل

  1. کاهش خستگی بدن:

مکمل‌های ویتامین B12 مدت‌هاست که به عنوان محصولی برای افزایش انرژی مورد توجه قرار گرفته‌اند. همه ویتامین‌های B نقش مهمی در تولید انرژی بدن شما دارند، اگرچه لزوماً خودشان انرژی تولید نمی‌کنند. در حال حاضر، هیچ شواهد علمی وجود ندارد که نشان دهد مکمل‌های ویتامین B12 می‌توانند انرژی را در افرادی که سطح کافی از این ویتامین را دارند، افزایش دهند. از سوی دیگر، اگر به میزان قابل توجهی کمبود ویتامین B12 دارید، مصرف مکمل یا افزایش میزان مصرف ویتامین B12 احتمالا سطح انرژی شما را بهبود می بخشد. در واقع، یکی از رایج ترین علائم اولیه کمبود ویتامین B12، خستگی یا کمبود انرژی است.

افزایش

سلامت قلب با کاهش هموسیستئین

سلامت قلب با کاهش هموسیستئین:

سطوح بالای آمینو اسید هموسیستئین در خون با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است. اگر مقدار ویتامین B12 بسیار کم باشد، سطح هموسیستئین شما افزایش می یابد. مطالعات نشان داده اند که ویتامین B12 با کاهش سطح هموسیستئین، خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش دهد.

  1. مراقبت از مو، پوست و ناخن:

با توجه به نقش ویتامین B12 در تولید سلول، سطوح کافی از این ویتامین برای تقویت مو، پوست و ناخن مورد نیاز است. در واقع، سطوح پایین ویتامین B12  باعث علائم پوستی مانند پرپیگمانتاسیون، تغییر رنگ ناخن، تغییرات مو، ویتیلیگو (از بین رفتن رنگ پوست در تکه‌ها) و استوماتیت زاویه‌ای (گوشه‌های دهان ملتهب و ترک خورده) می شود. علاوه براین نیز مشخص شده است که ویتامین B12 باعث کاهش علائم پوستی در افراد مبتلا به کمبود B12 می شود.

چه کسانی در معرض خطر کمبود ویتامین B12 هستند؟

کمبود ویتامین B12 می تواند به یکی از دو روش رخ دهد:

  1. یا رژیم غذایی شما فاقد مقادیر کافی از ویتامین B12 است.
  2. یا بدن شما قادر به جذب کامل ویتامین B12 از غذایی که می خورید نیست.

 کسانی که در معرض خطر کمبود ویتامین B12 هستند

 کسانی که در معرض خطر کمبود ویتامین B12 هستند، عبارتند از:

  1. افراد مسن
  2. افراد مبتلا به اختلالات گوارشی، مانند بیماری کرون یا بیماری سلیاک
  3. کسانی که جراحی های گوارشی مانند جراحی چاقی یا جراحی برداشتن روده داشته اند.
  4. افرادی که رژیم غذایی سخت گیاهی دارند.
  5. کسانی که برای کنترل قند خون متفورمین مصرف می کنند.
  6. کسانی که برای سوزش سر دل مزمن از مهارکننده های پمپ پروتون استفاده می کنند.
  7. در افرادی که با افزایش سن انها مقدار ترشح اسید کلریدریک در معده کاهش می‌یابد و باعث کاهش جذب ویتامین B12 می‌شود.

مطالب مرتبط: چکاپ و آزمایش زنان در منزل

کلام اخر

اگر بدن شما در جذب ویتامین B12 مشکل دارد، پزشک تزریق عضلانی B12 را برای شما تجویز می کند. ویتامین B12 فعال فقط به طور طبیعی در محصولات حیوانی یافت می شود. در حالیکه انواع خاصی از جلبک های دریایی و غذاهای تخمیری حاوی ویتامین B12 هستند، اما معمولاً به شکل غیرفعال آن است که به نام کاذب ویتامین B12 نیز شناخته می‌شود. حتی اگر برخی از شیرهای گیاهی یا غلات ممکن است با ویتامین B12 غنی شده باشند، رژیم های غذایی وگان اغلب در این ویتامین محدود می شود و افراد را در معرض خطر کمبود قرار می دهد.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *