آزمایش های پزشکی, سلامت جسم

آزمایش پروتئین C واکنشی (CRP) چیست؟ و تفسیر آن

آزمایش پروتئین C واکنشی (CRP)، میزان سطح پروتئین C واکنشی در خون را اندازه گیری می کند. پروتئین C واکنشی، پروتئینی است که در پاسخ به التهاب توسط کبد ساخته می شود و وارد جریان خون می شود. هنگامی که بدن با یک عامل بیگانه مانند ویروس ها، باکتری ها یا مواد شیمیایی سمی مواجه می شود یا آسیب می بینید، سیستم ایمنی بدن را فعال می کند. سیستم ایمنی بدن اولین پاسخ دهنده های خود که سلول های التهابی و سیتوکین ها هستند را به محل اسیب دیده ارسال می کند. این سلول ها یک پاسخ التهابی را برای به دام انداختن باکتری ها و سایر عوامل مخرب شروع می کنند و یا اینکه شروع به ترمیم  بافت آسیب دیده می کنند. نتیجه این دو فرایند باعث درد، تورم، کبودی یا قرمزی می باشد. علاوه براین التهاب مفاصل را نیز تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. میزان CRP در حالت نرمال در خون پایین است و افزایش مقدار ان ممکن است علامت یک عفونت جدی یا التهاب باشد.

با آزمایش CRP می توان وجود بیماری هایی همچون عفونت در بدن را تشخیص داد و مثبت بودن جواب آزمایش نشان دهنده وجود عفونت در بدن و مبارزه بدن با آن است و برای دانستن علت عفونت باید آزمایش های دیگری را انجام داد.

برای انجام آزمایش خون و تزریقات در منزل می توانید از تیم حرفه ای لیما طب کمک گرفته و با در ارتباط بودن با آن ها انواع آزمایش و چکاپ کامل در منزل را انجام دهید.

Crp در آزمایش خون چیست؟

همانطور که گفته شد آزمایش crp می تواند وجود عفونت در بدن را مشخص کند. تست پروتئین واکنشی c در کبد طی یک فرایند طبیعی تولید و هنگامی که بدن دچار عفونت می شود این پروتئین در خون جریان خواهد یافت. پروتئین واکنشی C برای جریان در خون باید به همراه سایر پروتئین ها از کبد عبور کند.

سطح این پروتئین در حالت طبیعی پایین بوده و بالا بودن سطح آن می تواند نشان دهنده بیماری و یا عفونت و التهاب در بدن باشد. آزمایش سنجش میزان CPR در خون می تواند به طور قطع در تشخیص بیماری ها کمک کند و زمانی که علائمی در بدن دیده شد توسط پزشک تجویز می شود.

علائم بالا بودن CRP در خون

بالا بودن سطح CRP در خون می تواند نشان دهنده وجود بیماری در خون باشد و برای افرادی با بیماری کرونا، سکته قلبی، بیماری های التهابی روده و لگن تجویز می شود. در زیر به برخی از علائم بالا بودن CRP در خون اشاره کرده ایم.

  • تب و لرز
  • حالت تهوع و کاهش اشتها
  • کاهش ناگهانی وزن
  • بی خوابی و خواب نامنظم
  • خستگی و بی حالی
  • تپش قلب
  • سرگیجه
  • سردرد شدید و کاهش هوشیاری

آمادگی های لازم برای انجام آزمایش CRP

آمادگی های لازم برای انجام آزمایش CRP

انجام آزمایش CRP نیاز به یک سری آمادگی ها قبل از انجام آزمایش داشته و برای بدست آمدن جواب درست بهتر است موارد گفته شده در زیر را رعایت کنید.

  • این آزمایش نیازی به ناشتایی ندارد.
  • اگر داروی خاصی مصرف می کنید بهتر است آن با با پزشک و یا تکنسین آزمایشگاه در میان بگذارید.
  • اگر آزمایش CRP شما در دو مرحله گرفته شد فاصله زمانی بین این دو ۱۴ روز است.
  • انجام انواع فعالیت های ورزشی سنگین مانند دو یا وزنه های سنگین می تواند سطح CRP خون را افزایش دهد.

چرا تست CRP را انجام می دهند؟

برای تشخیص عفونت های باکتریایی شدید، مانند سپسیس، عفونت های قارچی، استئومیلیت (عفونت استخوان)، بیماری التهابی روده (IBD)، آرتریت، بیماری های خود ایمنی، مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس (لوپوس اریتماتوز سیستمیک)، بیماری التهابی لگن (PID)، نظارت بر عفونت ها ناشی از جراحی.

سوالات متداول در رابطه با تست CRP:

چه زمانی به آزمایش پروتئین C واکنشی (CRP) نیاز دارم؟

در صورت داشتن تب، لرز، تنفس سریع (تاکی پنه)، افزایش ضربان قلب (تاکی کاردی)، تهوع و استفراغ.

چگونه برای آزمایش پروتئین C واکنشی (CRP) آماده شوم؟

برای انجام این ازمایش نیاز به شرایط خاصی مانند ناشتایی ندارد. چرا تست CRP را انجام می دهند؟

نحوه انجام آزمایش پروتئین C واکنشی (CRP) چگونه است؟

روی یک صندلی می‌نشینید و یک کارشناس ازمایشگاه بازوها را برای رگ‌هایی که به راحتی در دسترس هستند، بررسی می‌کند. هنگامی که آنها یک رگ را پیدا کردند، آن ناحیه را تمیز و ضدعفونی می کنند. سپس یک سوزن کوچک در رگ وارد می کنند تا نمونه خون بگیرند. این ممکن است مانند یک نیشگون گرفتن کوچک باشد. پس از وارد کردن سوزن، مقدار کمی خون در یک لوله آزمایش جمع می شود. هنگامی که خون کافی برای آزمایش فراهم شد، سوزن را برمی دارند و یک پنبه یا گاز را روی محل نگه می دارند تا خونریزی را متوقف کند. آنها یک بانداژ را روی محل خونگیری قرار می دهند و کار تمام می شود. کل روش معمولا کمتر از پنج دقیقه طول می کشد.

جواب آزمایش پروتئین C واکنشی (CRP) چقدر طول می کشد؟

جواب ازمایش ظرف یک یا دو روز اماده است، اگرچه ممکن است بیشتر طول بکشد.

در آزمایش خون مقدار نرمال CRP چقدر است؟

برای تفسیر تست crp می توان گفت مثبت بودن جواب آزمایش CRP به معنی بالا بودن میزان آن از سطح نرمال در بدن است. سطح نرمال آن در آزمایش ۱ الی ۳ میلی گرم در هر لیتر خون بوده و اگر بیشتر از ۳ میلی گرم و کمتر از ۱ میلی گرم در لیتر بود به معنی وجود مشکلی در سلامت بدن است. البته ناگفته نماند که بالا بودن سطح آن در خون به معنی وجود التهاب یا عفونت در بدن نبوده و افراد سیگاری و یا کسانی که اضافه وزن دارند نیز میزان CRP در خون آن ها بالا تر است.

آزمایشگاه های مختلف محدوده مرجع متفاوتی برای سطوح طبیعی پروتئین C واکنشی (CRP) دارند. هنگامی که نتایج آزمایش خون خود را دریافت می کنید، اطلاعاتی وجود دارد که نشان می دهد محدوده نرمال CRP آن آزمایشگاه چقدر است. بطور کلی، سطح نرمال CRP کمتر از ۰.۹ میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) است.

عوامل موثر بر افزایش میزان CRP

افزایش سطح CRP ممکن است به دلیل سیگار کشیدن، سرماخوردگی، افسردگی، دیابت، بیخوابی، التهاب لثه، چاقی، پریودنتیت و بارداری باشد.

سطح بالای CRP به چه معناست؟

اگر سطح CRP متوسط ​​تا شدید باشد، احتمالاً به این معنی است که نوعی التهاب در بدن وجود دارد. اما آزمایش CRP نمی تواند علت التهاب یا محل التهاب را نشان دهد. به همین دلیل، اگر میزان CRP بسیار بالا باشد، ازمایشات تکمیلی برای فرد تجویز می شود.

مقدار متوسط  CRP

به طور کلی نتیجه آزمایش CRP بین ۱ تا ۱۰میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) یک سطح نسبتاً بالا در نظر گرفته می شود. این نتیجه ممکن است بیانگر التهاب سیستمیک ناشی از شرایطی مانند آرتریت روماتوئید (RA)، لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) یا سایر واکنش های خود ایمن، حمله قلبی (سکته قلبی)، پانکراتیت و برونشیت باشد. اگر مقدار CRP بیش از ۱۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد بعنوان CRP بالا در نظر گرفته می شود که بیانگر وجود عفونت های حاد باکتریایی، عفونت های ویروسی، واسکولیت سیستمیک، آسیب شدید (تروما) در بدن فرد است. اگر مقدارCRP بیش از ۵۰ میلی گرم در دسی لیتر باشد بعنوان CRP بسیار بالا یا شدید در نظر گرفته می شود که در ۹۰ درصد مواقع با عفونت های باکتریایی حاد در ارتباط است. مقدار متوسط  CRP

سطح پایین CRP به چه معناست؟

از آنجایی که سطح نرمال CRP به طور کلی کمتر از ۹/۰ میلی گرم در دسی لیتر است، چیزی بعنوان پایین تر از سطح نرمال CRP وجود ندارد. اگر قبلاً نتیجه CRP بالایی داشتید و اکنون مقدار ان کاهش یافته است، احتمالاً به این معنی است که التهاب بدن یا کاهش یافته یا بطور کامل رفع شده است.

میزان نرمال crp در کودکان چقدر است؟

میزان نرمال CRP در کودکان متفاوت است و بسته به سن، جنسیت و شرایط فیزیولوژیکی فرد متفاوت است. در برخی موارد، میزان نرمال CRP در کودکان نیز ممکن است با توجه به عواملی مانند عفونت‌ها، التهابات و بیماری‌های دیگر تغییر کند. به همین دلیل، برای تعیین میزان نرمال CRP در کودکان، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

نرمال رنج crp در کرونا چقدر است؟

در بیماران مبتلا به COVID-19، سطح CRP معمولاً بالاتر از حدود ۱۰ میلی گرم بر لیتر است و می‌تواند به شدت افزایش یابد. در واقع، میزان CRP در بیماران COVID-19 ممکن است به عنوان یک نشانگر برای شدت بیماری و پیش‌بینی پیشرفت آن استفاده شود. اما تشخیص COVID-19 براساس سطح CRP تنها ممکن نیست و باید با تست PCR یا سایر تست‌های تشخیصی دیگر ترکیب شود.

تست crp برای کرونا چیست؟

تست CRP (C-reactive protein) برای تشخیص کرونا مستقیماً استفاده نمی‌شود، اما سطح این پروتئین در بیماران مبتلا به COVID-19 ممکن است به عنوان یک نشانگر برای شدت بیماری و پیش‌بینی پیشرفت آن استفاده شود. برای تشخیص کرونا، تست PCR (Polymerase Chain Reaction) که یکی از معتبرترین و دقیق‌ترین روش‌های تشخیصی است، استفاده می‌شود. همچنین تست‌های سرولوژیک (آزمایش خون) نیز برای تشخیص COVID-19 مورد استفاده قرار می‌گیرند.

اگر سطح CRP غیر طبیعی باشد، باید نگران باشم؟

سطح بالای نتایج آزمایش CRP لزوماً به این معنی یک بیماری نیست، به خصوص اگر فقط مقدار خیلی کمی بالا باشد. عوامل متعددی مانند سیگار کشیدن، آسیب های اخیر می توانند سطح CRP شما را افزایش دهند. همچنین ممکن است در جمع آوری، حمل و نقل یا پردازش آزمایش خطایی رخ داده باشد.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *