آزمایش های پزشکی

آزمایش و چکاپ سرطان خون

آزمایش سرطان خون چگونه است؟!

انجام آزمایش خون به عنوان بخشی از چکاپ سلامت سالانه یکی از موثرترین اقداماتی است که می توانید برای محافظت از سلامت خود و به حداکثر رساندن رفاه خود بردارید. با استفاده از نتایج یک آزمایش خون معمولی، مانند شمارش کامل خون (CBC)، پزشک شما می‌تواند مبنایی برای سلامت کلی شما ایجاد کند.

با مقایسه نتایج آزمایش‌های خون بعدی با سطح پایه، پزشک شما می‌تواند تغییراتی را که ممکن است مستلزم بررسی بیشتر باشد را شناسایی کند. به این ترتیب، ممکن است زودتر در مورد یک مشکل سلامتی بیاموزید و به شما فرصت می دهد تا قبل از بروز علائم قابل توجه به آن رسیدگی کنید.

مطالب مرتبط: آیا HPV در آزمایش خون مشخص می شود؟

آزمایش خون معمولی می تواند کمبودهای تغذیه ای، کلسترول بالا، کم خونی، دیابت، عدم تعادل هورمونی، عفونت و مشکلات مربوط به عملکرد تیروئید، کبد یا کلیه را تشخیص دهد. به این ترتیب، آزمایش خون می تواند مجموعه ای از اطلاعات ارزشمند مرتبط با سلامتی را ارائه دهد. این ممکن است شما را به این فکر وادار کند که اگر آزمایش خون شما نرمال باشد، ممکن است سرطان داشته باشید.

آزمایش سرطان خون چیست؟

سرطان خون بیماری است که بر سلول‌ های خونی تأثیر می ‌گذارد. این سلول‌ ها وظیفه مهمی در بدن دارند، از جمله حمل اکسیژن، مبارزه با عفونت‌ ها و لخته شدن خون. در سرطان خون، سلول ‌های خونی به طور غیر طبیعی رشد کرده و تکثیر می ‌شوند. برای تشخیص این بیماری، آزمایش ‌های مختلفی وجود دارد که به پزشک کمک می ‌کند تا نوع سرطان خون، مرحله آن و بهترین درمان را مشخص کند.

آزمایش خون و سرطان

آزمایش خون و سرطان آزمایش خون علاوه بر اینکه به عنوان یک “فشار سنج” سلامت عمومی عمل می کند، نقش مهمی در تشخیص انواع خاصی از سرطان ایفا می کند. به عنوان مثال، لوسمی، سرطانی که بر بافت‌های خون‌ساز بدن تأثیر می‌گذارد، گاهی اوقات می‌تواند در یک آزمایش خون معمولی تشخیص داده شود.

به طور خاص، آزمایش CBC سطوح انواع مختلف سلول های خونی در گردش خون، از جمله گلبول های قرمز، گلبول های سفید و پلاکت ها را اندازه گیری می کند. اگرچه یک نتیجه غیرطبیعی می تواند به لوسمی اشاره کند، اما توجه به این نکته مهم است که می تواند نشان دهنده یک وضعیت التهابی خوش خیم باشد. بنابراین، پزشک معمولاً آزمایشات بعدی را برای تأیید یا رد تشخیص سرطان خون تجویز می کند.

مطالب مرتبط: مادریت در تست پاپ اسمیر

آزمایش PSA برای سرطان پروستات به غیر از سرطان خون، اکثر سرطان ها را نمی توان در آزمایش خون معمولی مانند آزمایش CBC تشخیص داد. با این حال، آزمایش‌های خونی خاص برای شناسایی نشانگرهای تومور، که مواد شیمیایی و پروتئین‌هایی هستند که در زمان وجود سرطان ممکن است در مقادیر بالاتر از حد طبیعی در خون یافت شوند، طراحی شده‌اند.

یکی از نمونه های رایج آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) است که سطح PSA را در خون اندازه گیری می کند. افزایش سطح PSA – پروتئینی که توسط غده پروستات تولید می شود – ممکن است نشانه سرطان پروستات باشد.

انواع آزمایش ‌های سرطان خون

آزمایشات برای تشخیص سرطان خون انواع مختلفی دارند در زیر به برخی از این آزمایشات پرداخته ایم.

آزمایش و چکاپ خون کامل (CBC)

این آزمایش ساده ‌ترین و رایج ‌ترین آزمایشی است که برای بررسی تعداد گلبول‌ های قرمز، سفید و پلاکت‌ ها انجام می ‌شود. تغییرات در تعداد و اندازه این سلول ‌ها می ‌تواند نشانه‌ ای از وجود سرطان خون باشد.

آزمایش آسپیراسیون مغز استخوان

در این آزمایش، نمونه ‌ای از مغز استخوان برداشته و در میکروسکوپ بررسی می‌ شود. مغز استخوان محل تولید سلول‌ های خونی است و تغییرات در سلول ‌های مغز استخوان می ‌تواند نشان‌ دهنده وجود سرطان خون باشد.

بیوپسی غدد لنفاوی

بیوپسی غدد لنفاوی

اگر لنفوم (نوعی سرطان خون) مشکوک باشد، ممکن است بیوپسی از غدد لنفاوی انجام شود. در این روش، نمونه‌ ای از بافت غده لنفاوی برداشته شده و برای بررسی زیر میکروسکوپ به آزمایشگاه فرستاده می ‌شود.

آزمایش ‌و چکاپ های ژنتیکی

این آزمایش ‌ها به شناسایی تغییرات ژنتیکی در سلول‌ های سرطانی کمک می ‌کنند و برای تعیین نوع سرطان خون و انتخاب درمان مناسب بسیار مهم هستند.

آزمایش ایمونوفنوتایپینگ

این آزمایش عدم یا کمبود وجود آنتی ژن گلبول سفید را مورد بررسی قرار می دهد و برای شناسایی آنتی ‌ژن‌ های سطح سلول‌ های سرطانی استفاده می ‌شود و به تشخیص نوع سرطان خون کمک می‌ کند.

آزمایش‌ های تصویر برداری

آزمایش های تصویر برداری مانند سی تی اسکن، ام آر آی و پت اسکن، برای ارزیابی گسترش سرطان خون در بدن استفاده می ‌شوند.

چرا آزمایش سرطان خون مهم است؟

چرا آزمایش و چکاپ سرطان خون مهم است؟

تشخیص زود هنگام سرطان خون، شانس موفقیت درمان را به طور قابل توجهی افزایش می ‌دهد. در زیر به برخی از دلایل اهمیت آزمایش سرطان خون پرداخته ایم.

  • با تشخیص زود هنگام، می ‌توان درمان را در مراحل اولیه بیماری آغاز کرد و شانس بهبودی را افزایش داد.
  • هر نوع سرطان خون، درمان خاص خود را دارد. بنابراین، تشخیص دقیق نوع سرطان خون برای انتخاب بهترین درمان بسیار مهم است.
  • آزمایش‌ های منظم می ‌توانند به پزشک کمک کنند تا پیشرفت بیماری را زیر نظر داشته باشد و در صورت نیاز، درمان را تغییر دهد.
  • آزمایش‌ های پس از درمان، به پزشک کمک می‌ کنند تا اثربخشی درمان را ارزیابی کند و در صورت لزوم، درمان ‌های مکمل را تجویز کند.

علائم سرطان خون چیست؟

اگرچه برخی افراد مبتلا به سرطان خون هیچ علائمی در بدن خود ندارند، اما برخی از علائم شایع این بیماری عبارتند از:

  • خستگی مزمن
  • ضعف
  • کاهش وزن بدون دلیل مشخص
  • تب و لرز
  • عفونت‌های مکرر
  • کبودی آسان
  • خونریزی غیر طبیعی
  • تورم غدد لنفاوی
  • درد استخوانی

علائم سرطان خون در آزمایش CBC

علائم سرطان خون در آزمایش و چکاپ CBC

آزمایش CBC یا Complete Blood Count یا شمارش کامل خون یکی از رایج ‌ترین آزمایش ‌های خون است که برای ارزیابی تعداد و نوع سلول ‌های خونی انجام می ‌شود. هر چند این آزمایش به تنهایی نمی‌ تواند به طور قطعی سرطان خون را تشخیص دهد، اما تغییرات خاصی در نتایج آن می ‌تواند نشان ‌دهنده وجود این بیماری باشد. در سرطان خون، سلول‌ های خونی به طور غیر طبیعی رشد کرده و تکثیر می ‌شوند. این امر می ‌تواند منجر به تغییرات زیر در نتایج آزمایش CBC شود.

  • در برخی انواع سرطان خون، تعداد گلبول‌ های سفید کاهش می ‌یابد که می ‌تواند منجر به افزایش احتمال عفونت شود.
  • در برخی دیگر از انواع سرطان خون، تعداد گلبول‌ های سفید به طور غیر طبیعی افزایش می ‌یابد. این گلبول ‌های سفید اغلب غیر طبیعی بوده و عملکرد صحیحی ندارند.
  • کاهش تعداد گلبول‌ های قرمز منجر به کم ‌خونی شده که می‌ تواند باعث خستگی، ضعف و تنگی نفس شود.
  • کاهش تعداد پلاکت‌ ها خطر خونریزی را افزایش می ‌دهد.
  • در برخی موارد، سلول‌ های خونی ممکن است اندازه و شکل غیر طبیعی داشته باشند.

اولین نشانه سرطان در آزمایش خون چیست؟

آزمایش خون یکی از رایج ‌ترین روش ‌های تشخیصی است که برای بررسی سلامت کلی بدن استفاده می ‌شود. اگر چه آزمایش خون نمی ‌تواند به تنهایی سرطان را تشخیص دهد، اما می ‌تواند نشانه ‌هایی از وجود یک بیماری زمینه ‌ای از جمله سرطان را نشان دهد. بسیاری از افراد این سوال را می‌ پرسند که اولین نشانه سرطان در آزمایش خون چیست؟

در واقع، هیچ نشانه مشخص و قطعی برای سرطان در آزمایش خون وجود ندارد که بتوان آن را به عنوان اولین نشانه در نظر گرفت. تغییرات در نتایج آزمایش خون ممکن است نشان‌ دهنده وجود یک مشکل سلامتی باشد، اما برای تشخیص دقیق علت این تغییرات، نیاز به انجام آزمایش‌ های تکمیلی و بررسی‌ های بالینی بیشتر است.

آزمایش سرطان خون چگونه است؟! اگرچه در حال حاضر نمی توان از خون به تنهایی برای تشخیص قطعی سرطان استفاده کرد، اما اغلب همراه با سایر آزمایشات تشخیصی مانند:

  1. یک معاینه فیزیکی
  2. تست های تصویربرداری مانند اشعه ایکس، سی تی اسکن، ام آر آی، سونوگرافی، اسکن استخوان و اسکن PET
  3. یک آزمایش ادرار
  4. تست پاپ اسمیر (برای سرطان دهانه رحم(
  5. ماموگرافی (برای سرطان سینه(
  6. یک روش آندوسکوپی، مانند برونکوسکوپی (برای سرطان ریه) یا کولونوسکوپی (برای سرطان کولورکتال(
  7. آزمایش خون مخفی مدفوع با حساسیت بالا (برای سرطان کولورکتال(
  8. میلوگرام (برای تومور نخاع(
  9. بیوپسی، مانند بیوپسی سوزنی، پوست یا جراحی

کلام آخر

برخی از آزمایش‌های خونی که برای تشخیص سرطان استفاده می‌شوند عبارتند از: آزمایشی برای شمارش سلول‌های خونی. شمارش کامل خون (CBC) مقدار هر نوع سلول خونی را در نمونه خون شما اندازه گیری می کند. سرطان خون ممکن است با استفاده از این آزمایش پیدا شود.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *