غدد

عوارض پرکاری تیروئید

 

پرکاری تیروئید در صورت عدم درمان مناسب می تواند عوارض جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی ایجاد کند. دانستن اینکه به چه علائمی باید توجه کنید و چه زمانی باید با پزشک صحبت کنید، برای جلوگیری از مشکلات سلامتی و کاهش عوارض جانبی بسیار مهم است. پس از تشخیص، پزشک می‌تواند گزینه‌های درمانی را که به بازگرداندن فعالیت تیروئید شما به حالت عادی کمک می‌کند، بحث کند.

تیروئید چه می کند؟

تیروئید مسئول تنظیم سرعتی است که بدن شما انرژی می سوزاند تا شما را زنده نگه دارد. به این میزان متابولیسم پایه (BMR) می گویند. هنگامی که بدن شما به انرژی بیشتری نیاز دارد، تیروئید شما با ترشح هورمون های تیروئید T3 (تری یدوتیرونین) و T4 (تیروکسین) متابولیسم شما را سرعت می بخشد.

تیروئید تصمیم نمی گیرد که بدن شما چه زمانی به انرژی بیشتری نیاز دارد. در عوض، در ارتباط با غده هیپوفیز کار می کند. هنگامی که بدن شما به متابولیسم سریع‌تری نیاز دارد، غده هیپوفیز هورمونی به نام هورمون محرک تیروئید (TSH) تولید می‌کند که به غده تیروئید شما می‌گوید که هورمون‌های T3 و T4 بیشتری تولید کند. این باعث می شود که فعالیت سلولی شما افزایش یابد، دمای بدن و ضربان قلب شما افزایش یابد و تبدیل غذا به انرژی تسریع شود.

پرکاری تیروئید چیست؟

هنگامی که تیروئید شما به درستی کار می کند، مقدار دقیق هورمون های T3 و T4 را تولید می کند که بدن شما برای کار کردن به آن نیاز دارد. این تعادل ظریف ممکن است به هم بخورد که ممکن است باعث شود تیروئید شما بیش از حد یا خیلی کم هورمون تولید کند.

پرکاری تیروئید، که تیروئید پرکار نیز نامیده می شود، زمانی رخ می دهد که غده تیروئید شما بیش از نیاز بدن، T3 و T4 تولید کند. این بدان معنی است که بدن شما دارای نرخ متابولیک دائمی بالا است که بدون درمان می تواند عوارض جانبی و عوارض جدی ایجاد کند.

علائم پرکاری تیروئید

علائم پرکاری تیروئید می تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. به خاطر داشته باشید که هر فرد مبتلا به پرکاری تیروئید هر علامتی را تجربه نمی کند. همچنین ممکن است بیماران مسن‌تر علائم متفاوتی را نسبت به افراد جوان‌تر تجربه کنند، مانند بی‌اشتهایی به جای افزایش اشتها.

علائم شایع پرکاری تیروئید عبارتند از:

  1. تیروئید بزرگ شده که به آن گواتر نیز می گویند.
  2. افزایش اشتها
  3. کاهش وزن غیر منتظره
  4. کاهش تحمل گرما
  5. ضربان قلب سریع یا نامنظم
  6. ضعف یا لرزش عضلانی
  7. افزایش دفعات اجابت مزاج
  8. عصبی بودن یا تحریک پذیری
  9. مشکل در خوابیدن
  10. خستگی

عوارض شایع پرکاری تیروئید

پرکاری تیروئید می تواند منجر به عوارضی شود که شدت آنها متفاوت است. آنها مجموعه ای از علائم خود را ایجاد می کنند و به درمان های خاصی نیاز دارند، بنابراین این موارد را در نظر داشته باشید و بدانید که چه زمانی به دنبال کمک پزشکی است. اگر علائم عوارض پرکاری تیروئید را دارید اما تشخیص داده نشده است، در اسرع وقت با پزشک صحبت کنید.

بیماری چشم گریوز

اگرچه علل بالقوه و عوامل خطر متفاوتی برای پرکاری تیروئید وجود دارد، اما شایع‌ترین علت آن یک اختلال خود ایمنی به نام بیماری گریوز است. این اختلال باعث می شود که آنتی بادی های موجود در سیستم ایمنی به تیروئید حمله کنند و در نتیجه هورمون ها بیش از حد تولید شود.

این آنتی بادی ها می توانند به سایر قسمت های بدن نیز حمله کنند. هنگامی که آنها به چشم ها حمله می کنند، باعث ایجاد بیماری به نام بیماری چشم گریوز (همچنین به نام اوربیتوپاتی گریوز یا چشم پزشکی گریوز) می شود که می تواند منجر به خشکی و تحریک چشم شود. افراد مبتلا به این عارضه ممکن است متوجه برآمدگی چشم های خود یا تورم پلک های خود شوند که می تواند بستن چشم ها را دشوار کند. بیماری چشم گریوز می تواند منجر به مشکلات بینایی مختلف از جمله دوبینی، حساسیت به نور و از دست دادن بینایی شود.

درموپاتی گریوز و آکروپاکی

درموپاتی گریوز، یک عارضه نادر بیماری گریوز، باعث ضخیم شدن و قرمز شدن پوست می شود. این عارضه معمولاً روی ساق پا و قسمت بالایی پاها تأثیر می گذارد و باعث می شود که بافتی شبیه پوست پرتقال به خود بگیرند. آکروپاکی یکی دیگر از عوارض نادر بیماری گریوز است که شبیه درموپاتی گریوز است و باعث ضخیم شدن انگشتان دست و پا و چاق شدن آنها می شود.

تیروئید کم کار (کم کاری تیروئید)

داشتن تیروئید پرکار به طور شگفت انگیزی می تواند منجر به کم کاری تیروئید (کم کاری تیروئید) شود. اکثر درمان های پرکاری تیروئید با کند کردن عملکرد غده تیروئید کار می کنند تا هورمون کمتری تولید کند. این می تواند باعث کاهش تولید هورمون در تیروئید به زیر سطح طبیعی شود و در نتیجه کم کاری تیروئید ایجاد شود. کم کاری تیروئید به راحتی با درمان جایگزینی هورمون (لووتیروکسین) درمان می شود، که باید به سطح هورمون شما کمک کند تا به حالت عادی بازگردد.

طوفان تیروئید

پرکاری تیروئید باعث می شود متابولیسم شما تسریع شود زیرا تیروئید شما هورمون های T3 و T4 بیش از حد تولید می کند. با این حال، این معمولاً تهدید کننده زندگی نیست. در موارد نادر، متابولیسم بیش از حد افزایش می‌یابد و باعث یک وضعیت پزشکی جدی به نام طوفان تیروئید می‌شود.

پوکی استخوان

استخوان های شما دائماً در حال شکستن و جایگزینی هستند و این باید به نسبت مساوی اتفاق بیفتد. تیروئید نقش مهمی در تنظیم متابولیسم استخوان ایفا می‌کند و پرکاری تیروئید می‌تواند چرخش استخوان را تسریع کند (فرایند تجزیه استخوان و به دنبال آن تشکیل استخوان جدید) و زمان بازسازی کوتاه‌تر شده و باعث از دست دادن کلی استخوان می‌شود. این امر منجر به ایجاد استخوان‌های شکننده می‌شود که به راحتی می‌شکنند.

اغلب، پوکی استخوان تنها زمانی تشخیص داده می شود که یک استخوان شکننده می شکند، بنابراین گاهی اوقات به آن “بیماری خاموش” می گویند. این عارضه را می‌توان با داروهایی درمان کرد که به کاهش سرعت تحلیل استخوان یا تسریع تشکیل استخوان جدید کمک می‌کند. پزشک شما همچنین ممکن است برای درمان پوکی استخوان استراتژی های سبک زندگی مانند تغییر رژیم غذایی و ورزش را توصیه کند.

مشکلات بارداری

زنان مبتلا به پرکاری تیروئید درمان نشده یا درمان ناکافی بیشتر در معرض خطر عوارض بارداری از جمله سقط جنین، زایمان زودرس و وزن کم هنگام تولد هستند. همچنین ممکن است احتمال بیشتری برای ابتلا به شرایطی به نام پره اکلامپسی وجود داشته باشد که با فشار خون بالا در دوران بارداری و پس از زایمان مشخص می شود. در موارد نادر، پرکاری تیروئید ممکن است با بارداری ایجاد شود. اگر در دوران بارداری علائم پرکاری تیروئید را تجربه کردید، در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کنید.

فیبریلاسیون دهلیزی و سکته مغزی

قلب دارای دو حفره فوقانی و دو حفره پایینی است که در طول ضربان قلب طبیعی به طور هماهنگ کار می کنند. پرکاری تیروئید می تواند ریتم قلب را از همگامی خارج کند و باعث ایجاد بیماری به نام فیبریلاسیون دهلیزی شود. این تعادل نامناسب در قلب باعث ضربان نامنظم قلب می شود که می تواند خیلی سریع یا خیلی کند باشد. فیبریلاسیون دهلیزی یک وضعیت جدی و بالقوه تهدید کننده زندگی است که خطر سکته مغزی را افزایش می دهد. وقتی قلب نامنظم می‌زند، در پمپاژ خون که باعث جمع شدن آن می‌شود، کارایی کمتری دارد. خون تجمع یافته می تواند باعث ایجاد لخته هایی شود که به مغز راه پیدا کرده و باعث سکته می شود. داروهای رقیق کننده خون که لخته شدن خون را کاهش می دهند می توانند خطر سکته مغزی را کاهش دهند و سایر داروها نیز می توانند برای کمک به تنظیم ضربان قلب شما استفاده شوند.

سایر مشکلات قلبی

پرکاری تیروئید همچنین احتمال ابتلا به سایر مشکلات قلبی، از جمله فشار خون (فشار خون بالا) را افزایش می دهد. هورمون تیروئید اضافی باعث می شود که قلب سریعتر و قوی تر پمپاژ کند، که فشار خون شما را بالا می برد و شما را در معرض خطر ابتلا به مشکلات قلبی عروقی و آسیب اندام قرار می دهد.

درمان پرکاری تیروئید

درمان پرکاری تیروئید شامل انجام اقداماتی برای کاهش میزان هورمونی است که تیروئید شما تولید می کند. پزشک گزینه های درمانی را با شما در میان می گذارد و بر اساس شدت بیماری و سایر عوامل پزشکی که ممکن است در آن نقش داشته باشد، یکی را انتخاب می کند.

  1. دارو

برخی از داروها را می توان برای مهار تولید هورمون های تیروئید استفاده کرد. اینها شامل پروپیل تیوراسیل و متیمازول است.

  1. درمان با ید رادیواکتیو

تیروئید با تبدیل ید از خون به هورمون های تیروئیدی کار می کند. وقتی پزشک به شما ید رادیواکتیو می دهد، تیروئید شما آن را جذب کرده و کوچک می شود. این ماده یا تزریقی یا خوراکی است.

  1. عمل جراحی

در برخی موارد، پزشک شما ممکن است تیروئیدکتومی را برای برداشتن بخشی یا تمام غده تیروئید توصیه کند. ممکن است پس از جراحی نیاز به درمان جایگزینی هورمونی داشته باشید تا مطمئن شوید بدن شما هورمون کافی برای عملکرد صحیح دارد.

کلام آخر

تیروئید پرکار که بیش از نیاز بدن هورمون های T3 و T4 تولید می کند، متابولیسم شما را بیش از حد افزایش می دهد و بر عملکرد بدن تأثیر می گذارد. برخی از علائم پرکاری تیروئید خفیف هستند، اما پرکاری تیروئید درمان نشده می تواند باعث ایجاد چندین بیماری تهدید کننده زندگی مانند طوفان تیروئید و فیبریلاسیون دهلیزی شود. اگر علائم پرکاری تیروئید دارید، در اسرع وقت با پزشک خود صحبت کنید تا تشخیص داده شود. پزشک شما می تواند یک برنامه درمانی برای کمک به تثبیت تیروئید و بازگرداندن سطح هورمون شما به حالت عادی ارائه دهد.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *