سلامت عمومی

تشخیص تورم غدد لنفاوی و اندازه آن

تشخیص تورم غدد لنفاوی

تشخیص تورم غدد لنفاوی و اندازه آن در هر کدام از نواحی بدن، اغلب با دست قابل احساس است که به هیچ وجه تشخیص دقیق را با خود به همراه ندارد. برای تشخیص تورم غدد لنفاوی که سیستم لنفاوی بدن را تشکیل می دهد، بهترین راه مراجعه به پزشکان متخصص معرفی شده در لیماطب در این زمینه است که در صورت نیاز، آزمایش های تصویر برداری برای شما تجویز خواهد شد.

آزمایش‌های مختلفی وجود دارد که می‌توان برای افرادی که غدد لنفاوی متورم دارند، انجام داد. CBC یا شمارش کامل خون به ارزیابی سلامت کلی شما و تشخیص طیفی از اختلالات از جمله عفونت و لوسمی کمک می کند. از آنجایی که عفونت ها شایع ترین علت بزرگ شدن غدد لنفاوی هستند، پزشک به بررسی عفونت های احتمالی ایجاد شده در نزدیکی غدد لنفاوی متورم می پردازد. پزشک همچنین ممکن است آزمایش خون را برای بررسی علائم عفونت نیز تجویز کند.

با این حال، آزمایش خون برای تشخیص قطعی لنفوم استفاده نمی شود. گلبول های سفید خون که با عفونت مبارزه می کنند. تعداد کم گلبول های سفید خون می تواند به دلیل لنفوم یا سایر بیماری ها مانند یک اختلال خود ایمنی رخ دهد. لنفوم گاهی اوقات در خون به صورت افزایش غیر طبیعی تعداد گلبول های سفید نشان می دهد.

این غدد متورم معمولاً در نتیجه عفونت باکتری ها یا ویروس ها رخ می دهد که برای تشخیص تورم غدد لنفاوی و اندازه آن  به ندرت احتمالات، ناشی از سرطان می تواند باشد. غدد لنفاوی نقش حیاتی در توانایی بدن شما برای مبارزه با عفونت ها ایفا می کنند. آنها به عنوان فیلتر عمل می کنند، ویروس ها، باکتری ها و سایر علل بیماری را قبل از اینکه بتوانند سایر قسمت های بدن شما را آلوده کنند، به دام می اندازند.

نواحی رایجی که ممکن است متوجه تورم غدد لنفاوی شوید عبارتند از: گردن، زیر چانه، زیر بغل و کشاله ران. در برخی موارد، گذر زمان و کمپرس گرم ممکن است تمام چیزی باشد که برای درمان غدد لنفاوی متورم نیاز دارید. اگر عفونت باعث تورم غدد لنفاوی شود، درمان به علت آن بستگی دارد.

اندازه طبیعی غدد لنفاوی

 

اندازه طبیعی لنف نود

غدد لنفاوی در سراسر بدن وجود دارند و خاصیت ذاتی آن ها این است که در طول زمان تغییر اندازه می دهند. با افزایش تعداد سلول های مرده اندازه آنها بزرگتر و با کاهش تعداد آنها اندازه شان کوچک تر می شود. ولی به طور کلی اندازه تقریبی نرمال یک غده لنفاوی کوچک تر از ۱.۵ سانتی متر است که تقریبا هم اندازه یک لوبیا است.

اندازه طبیعی غدد لنفاوی گردن و زیر بغل

همانطور که گفته شد غدد لنفاوی در سراسر بدن ما وجود دارند. اما جاهایی که به راحتی می توان آن ها را لمس کرد شامل ناحیه گردن، زیر بغل و کشاله ران می شوند. در صورتی که اندازه لنف نود قابل لمس کوچک تر از ۱.۵ سانت باشد جای نگرانی نیست. در صورتی که لنف نود مد نظر تا ۲ هفته کوچک تر نشد و یا یکسره در حال بزرگ شدن بود بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

غدد لنفاوی متورم

غدد لنفاوی متورم نشانه این است که سیستم ایمنی بدن شما در حال مبارزه با عفونت یا بیماری در نواحی لنفوم و سیستم لنف است. غدد لنفاوی متورم به احتمال زیاد خوش خیم و در بعضی از مواقع به ویژه در افراد سنین بالا می توانند بدخیم باشند. خوش خیم یعنی غدد لنفاوی حاوی سلول های سرطانی نیستند و بدخیم یعنی این غدد های متورم که با دست قابل لمس لاست، حاوی سلول های سرطانی هستند.

علائم سرطان تورم غدد لنفاوی

سیستم لنفاوی شبکه ای از اندام ها، عروق و غدد لنفاوی را در بر گرفته است که در سراسر بدن و بیشتر در قسمت های سر و گردن وجود دارد که در صورت احساس تورم در این نواحی، توصیه در مراجعه به پزشک بعد از دریافت نوبت دهی اینترنتی است. غدد لنفاوی می تواند به علت حمل لنف در بدن، متورم شود که علایم خوبی برای بدن نیست و بیشتر با درد در  ناحیه متورم شده و همچنین با علائم های بیان شده در موارد زیر آشکار می شود. 

  1. حساسیت و درد در غدد لنفاوی
  2. گره ای که ممکن است به اندازه یک نخود یا لوبیا یا حتی بزرگتر در غدد لنفاوی باشد.
  3. آبریزش بینی، گلودرد، تب و سایر نشانه های عفونت دستگاه تنفسی فوقانی
  4. وجود عفونت، مانند HIV یا مونونوکلئوز، یا یک اختلال سیستم ایمنی، مانند لوپوس یا آرتریت روماتوئید
  5. گره های سخت، ثابت و به سرعت در حال رشد که نشان دهنده سرطان یا لنفوم احتمالی است.
  6. تب
  7. عرق شبانه

دلیل-تورم-غدد-لنفاوی

علت تورم غدد لنفاوی

غدد لنفاوی مجموعه‌ای از سلول‌های کوچک، گرد یا لوبیا شکل هستند که ترکیبی از انواع مختلف سلول های سیستم ایمنی بدن هستند و این سلول های تخصصی مایع لنفاوی شما را در حالی که در بدن شما حرکت می کند فیلتر می کنند و با از بین بردن مهاجمان از شما محافظت می کنند. غدد لنفاوی به صورت گروهی قرار دارند و هر گروه ناحیه خاصی از بدن شما را تخلیه می کند که با ویزیت اورژانسی VIP باید ویزیت شوید.

 شما ممکن است بیشتر متوجه تورم در نواحی خاصی مانند غدد لنفاوی در گردن، زیر چانه، زیر بغل و کشاله ران خود شوید. محل غدد لنفاوی متورم ممکن است به شناسایی علت زمینه ای کمک کند. شایع ترین علت تورم غدد لنفاوی، عفونت، به ویژه عفونت های ویروسی مانند سرماخوردگی است. سایر علل احتمالی تورم غدد لنفاوی عبارتند از:

  • عفونت های رایج
  • گلودرد استرپتوکوکی
  • سرخک
  • عفونت های گوش
  • دندان عفونی (آبسه).
  • مونونوکلئوز
  • عفونت های پوست یا زخم، مانند سلولیت
  • ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV)
  • عفونت های غیر معمول
  • بیماری سل

بهترین-روش-درمان-تورم-غددهمچنین برخی از عفونت های مقاربتی مانند سیفلیس و سایر موارد ذکر شده در زیر می تواند باعث تورم غدد لنفاوی در هر ناحیه از بدن شود که عبارتند از:

توکسوپلاسموز و تب خاراندن گربه: یک عفونت انگلی ناشی از تماس با مدفوع گربه آلوده یا خوردن گوشت نیم پز است و تب از عفونت باکتریایی ناشی از خراش یا گاز گرفتن گربه حاصل می شود.

لوپوس: یک بیماری التهابی با اختلالات در سیستم ایمنی بدن است که بسیار مزمن به مفاصل، پوست، کلیه‌ها، سلول‌های خونی، قلب و ریه‌ها آسیب رسانده و مورد هدف قرار می‌دهد.

سرطان آرتریت روماتوئید: یک بیماری التهابی مزمن در بدن است که بافتی را که مفاصل شما را می پوشاند (سینوویوم) مورد هدف قرار می دهد. این نوع بیماری که یک سرطان نیز شناخته می شود، می توان باعث تورم غدد لنفاوی شود.

سرطان خون لنفوم: سرطانی که از سیستم لنفاوی شما منشا می گیرد و سرطان بافت خون ساز بدن، از جمله مغز استخوان و سیستم لنفاوی را در گیر می کند. این بیماری باید فورا مورد درمان قرار بگیرد تا نواحی دیگر بدن را مورد هدف قرار ندهد و سایر سرطان هایی که به غدد لنفاوی گسترش یافته اند (متاستاز) و مصرف برخی از داروها، مانند داروی ضد تشنج فنی توئین (دیلانتین) و داروهای پیشگیری از مالاریا.

عوارض و خطرات تورم غدد لنفاوی

اگر عفونت علت تورم غدد لنفاوی شما باشد و درمان نشود، ممکن است آبسه ایجاد شود. آبسه ها مجموعه های موضعی چرک هستند که در اثر عفونت ایجاد می شوند. چرک حاوی مایع، گلبول های سفید، بافت مرده و باکتری یا مهاجمان دیگر است. آبسه ممکن است نیاز به زهکشی و درمان آنتی بیوتیکی داشته باشد.شما میتوانید از خدمات آزمایشات و چکاپ پزشکی در منزل استفاده نماییید.

علائم غدد لنفاوی سرطانی شده:تورم بدون درد در غدد لنفاوی گردن، زیر بغل یا کشاله ران/ خستگی مداوم/ تب/ عرق شبانه/ تنگی نفس/ کاهش وزن ناگهانی/ خارش پوست

تورم غدد لنفاوی کشاله ران

دلایل متفاوتی می توانند باعث بروز تورم در غدد لنفاوی کشاله ران شوند. عفونت های میکروبی یا قارچی از رایج ترین مشکلاتی هستند که در نتیجه آنها ممکن است غدد لنفاوی متورم در بدن خود مشاهده کنید.

غدد لنفاوی معمولا در محلی نزدیک به عفونت متورم می شوند و این یعنی در صورتی که در قسمت کشاله ران خود متوجه یک لنف نود متورم شده این می تواند به این معنی باشد که شما در نزدیکی آن ناحیه دچار عفونت یا قارچ شده اید. برای مثال ممکن است به هنگام تراشیدن موهای زائد ناحیه تناسلی یا پای خود دچار عفونت های درجه پایین شده باشید.

در صورتی که غده متورم بیش از ۲ هفته در بدن شما ماند یا اندازه آن مدام در حال بزرگ تر شدن بود حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین برای انجام آزمایش و چکاپ در منزل می توانید با لیما طب تماس بگیرید.

تورم غدد لنفاوی گردن در کودکان

غدد لنفاوی قرار گرفته در ناحیه گردن کودکان می توانند به دلایل مختلفی متورم شوند که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • عفونت های ناحیه ای
  • التهاب حلق
  • عفونت دندان
  • عفونت تنفسی
  • عفونت گوش

تورم غدد لنفاوی در گردن کودکان ممکن است به همراه علائمی مانند تب، ورم، درد و قرمزی در ناحیه مورد نظر باشد. لیماطب خدمات آزمایش و چکاپ کودکان در منزل را نیز ارائه می دهد.

اندازه طبیعی غدد لنفاوی در کودکان

به طور معمول اندازه نرمال غدد لنفاوی در کودکان و نوجوانان بزرگتر از اندازه طبیعی آن در بزرگسالان است و گاهی اوقات آنها در ناحیه های خاص بدن کودک مانند ناحیه گردن، زیر بغل و کشاله ران به راحتی قابل حس کردن هستند. در برخی موارد در صورتی که کودک لاغر باشد حتی ممکن است برجستگی این غدد را روی پوست کودک مشاهده کرد.

اما در صورتی که حس می کنید غدد لنفاوی بدن کودک شما دچار تورم شده اند بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. تشخیص دقیق علت این اتفاق در مرحله اولیه با آزمایش خون و در مرحله بعد با سونوگرافی قابل انجام است.

درمان لنفوم

انتی بیوتیک مناسب برای تورم غدد لنفاوی

تورم غدد لنفاوی به دلیل وجود عفونت یا ویروس در بدن می تواند باشد که با استفاده از آنتی بیوتیک های تجویز شده توسط پزشک قابل درمان است. البته این روش درمانی مناسب برای تمامی غدد های متورم نبوده و در صورت تشخیص بی دقت، می تواند به صورت عکس بهبود پیدا نکند.

همچنین افراد مبتلا به HL با تورم ،گاهی اوقات ممکن است به دلیل سبک زندگی نا مناسب و رژیم غذایی غلط، شمارش خون غیر طبیعی داشته باشند. به عنوان مثال، اگر لنفوم به مغز استخوان (جایی که سلول های خونی جدید ساخته می شود) حمله کند، ممکن است فرد مبتلا به کم خونی باشد (گلبول های قرمز کافی نیست). افزایش تعداد گلبول های سفید خون یکی دیگر از علائم احتمالی HL است، اگرچه ممکن است ناشی از عفونت نیز باشد. شما میتوانید از خدمات آزمایشات در منزل استفاده نماییید.  

اندازه طبیعی غدد لنفاوی در آزمایش

اندازه طبیعی غدد لنفاوی در آزمایش و تست CBC در بزرگسالان، محدوده طبیعی لنفوسیت ها بین ۱۰۰۰ تا ۴۸۰۰ لنفوسیت در هر ۱ میکرو لیتر خون است. در کودکان، محدوده طبیعی لنفوسیت ها بین ۳۰۰۰ تا ۹۵۰۰ لنفوسیت در هر ۱ میکرو لیتر خون است. حدود ۲۰ تا ۴۰ درصد از گلبول های سفید خون شما لنفوسیت هستند.

نحوه تشخیص غدد لنفاوی متورم

افراد می توانند با فشار دادن ملایم اطراف برخی قسمت های بدن مانند گردن، بررسی کنند که آیا غدد لنفاوی آنها متورم شده است یا خیر. غدد لنفاوی متورم مانند برجستگی های نرم و گرد احساس می شوند و ممکن است به اندازه یک نخود یا انگور باشند که نشان دهنده التهاب هستند. روش آسپیراسیون مغز استخوان و بیوپسی شامل وارد کردن یک سوزن در استخوان لگن برای برداشتن نمونه ای از مغز استخوان است. نمونه برای جستجوی سلول های لنفوم تجزیه و تحلیل می شود. تست های تصویربرداری پزشک ممکن است آزمایش های تصویربرداری را برای جستجوی علائم لنفوم در سایر نواحی بدن شما توصیه کند.

عوارض تورم غدد لنفاوی

ویژگی های غدد لنفاوی متورم

غدد متورم در هر طرف گردن همانند تست سرطان گلو در خانه، زیر چانه و زیر بغل مانند توده‌های حساس، دردناک پ قابل احساسی هستند. بهترین راه برای تشخیص زود هنگام لنفوم، توجه به علائم و نشانه های احتمالی است. یکی از شایع ترین علائم بزرگ شدن یک یا چند غدد لنفاوی است که باعث ایجاد توده یا برآمدگی در زیر پوست می شود که معمولاً دردناک نیست و اغلب نیز در گردن، زیر بغل یا کشاله ران یافت می شود. 

روند رشد غدد لنفاوی سرطانی

اگر غده لنفاوی سرطانی باشد، سرعت ایجاد و رشد توده بستگی به نوع لنفوم دارد. در لنفوم های با رشد سریع، توده ها می توانند در عرض چند روز یا چند هفته ظاهر شوند. در انواع با رشد کندتر، ممکن است ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد. کلام اخر شایع ترین علامت لنفوم غیر هوچکین تورم بدون درد در غدد لنفاوی است که معمولاً در گردن، زیر بغل یا کشاله ران است. غدد لنفاوی توده های بافتی به اندازه نخود هستند که در سراسر بدن یافت می شوند.  

تشخیص علائم غدد لنفوم

ایمونوفنوتایپینگ، ایمونوهیستوشیمی یا فلوسایتومتری آزمایشاتی هستند که با تشخیص پروتئین هایی که گلبول های سفید را می سازند به تیم پزشکی کمک می کند تا نوع لنفوم شما را تشخیص دهد. افزایش و کاهش ماده های طبیعی نیز در بدن می تواند نشانه هایی از این تورم این غدد باشد که در زیر به صودت کامل اشاره کرده ایم.

کاهش هموگلوبین در لنفوم 

کم خونی یک ویژگی شایع در بیماران لنفوم تازه تشخیص داده شده با کم خونی مزمن است که به عنوان شایع ترین علت در این بیماران است. کاهش هموگلوبین در بیمارانی که مراحل پیشرفته تری از لنفوم دارند، به ویژه زمانی که مغز استخوان درگیر لنفوم باشد، شیوع بیشتری دارد.

تشخیص لنفوم

افزایش پلاکت در لنفوم

افراد مبتلا به لنفوم ممکن است در معرض خطر بالاتری برای کاهش تعداد پلاکت باشند. ترومبوسیتوپنی ممکن است زمانی رخ دهد که پلاکت ها به مقدار خیلی کمی در مغز استخوان ساخته شوند یا بطور کامل از بین روند. در برخی موارد، بدن پلاکت ها را به عنوان بخشی از سیستم ایمنی نمی شناسد و به آنها حمله می کند. لنفوم هوچکین، سرطان خون، لنفوم غیر هوچکین و مولتیپل میلوما سرطان هایی هستند که با آزمایش خون تشخیص داده می شوند.

بهترین راه درمان غدد لنفوم

بیش از ۸۰ درصد از بیماران دارای مشکلات غددی هستند که هر کدام را می توان با رویکردهای درمانی مشخص شده در آزمایش های پزشکی و منحصر به فردی نسبت به نوع و دلیل تورم غدد درمان کرد. اما میزان موفقیت درمان در بیماران جوان‌تر و کسانی که در مراحل اولیه بیماری هستند، بیشتر از ۹۰ درصد احتمال درمان وجود داشته است.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

برخی از غدد لنفاوی متورم زمانی که شرایط زمینه‌ای، مانند عفونت جزئی، بهتر می‌شود، به حالت عادی باز می‌گردند. اگر نگران هستید یا اگر غدد لنفاوی شما متورم شده است بهتر است در صورت مشاهده هر کدام از در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:

  1. بدون دلیل ظاهر شده اند.
  2. روند بزرگ شدن آنها ادامه دارد و یا به مدت دو تا چهار هفته وجود داشته باشید.
  3. احساس سفت یا لاستیکی داشته باشید یا وقتی به آنها فشار می دهید جابجا نمی شوند.
  4. با تب مداوم، تعریق شبانه یا کاهش وزن غیرقابل توضیح همراه است.

غدد لنفاوی سرطانی شده

کلام آخر

تشخیص تورم غدد لنفاوی و اندازه آن در زود ترین بازه زمانی می تواند نجات دهنده شما از بیماری های وخیم تر و بسیار جدی باشد که به این دلیل، چکاپ های سالانه برای اطمینان از سلامت جسم توسط پزشکان بسیار توصیه می شود. همچنین در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه، اطلاعات پزشکی یا تجربه های فردی می تواند دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.

سوالات متداول

  • آیا غدد لنفاوی با دست در زیر بغل قابل تشخیص است؟

بله، غدد لنفاوی در صورت داشتن تورم در هر ناحیه از بدن با دست قابل احساس است و توصیه می شود فشلار داده نشود.

  • بهترین راه تشخیص برای تورم غدد لنفاوی چیست؟

از راه های پزشکی که جواب قطعی را برای تورم غدد لنفاوی و دلیل آن به همراه دارد، آزمایش های تصویر برداری است که توسط پزشک برای شما در نسخه های پزشکی تجویز می شود.

  • راه های درمان برای تورم غدد لنفاوی در گردن چیست؟ 

برای تورم های غددی که می تواند دلایل مرگبار را با خود به همراه داشته باشد، بهترین راه برای آگاهی از روش درمان مراجعه به نزد پزشک متخصص و مجرب در این زمینه است.

  • چه موقع برای غدد لنفاوی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

بهتر است در اولین فرصت در صورت مشاهده در هر کدام از نواحی بدن به پزشک متخصص در این زمیینه مراجعه کنید تا با گذر زمان، برای شما مشکل ساز و غیر قابل درمان نباشد.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *