تغذیه سالم

درد معده و حالت تهوع

درد معده و حالت تهوع

 

اگرچه هنوز عوامل زیادی وجود دارد که می تواند همزمان باعث درد معده و حالت تهوع شود، برخی از آنها شایع تر از سایرین هستند. بیشتر این عوامل اورژانسی نیستند و اغلب خود به خود از بین می روند. اما اگر علائم شما ادامه پیدا کرد – به خصوص اگر بعد از خوردن غذا برگشتند – یا درد معده یا حالت تهوع شما شدید بود، با پزشک تماس بگیرید.

برخی از بیماری هایی که باعث درد معده و حالت تهوع می شوند به طور ناگهانی ظاهر می شوند و ممکن است به سرعت از بین بروند، در حالی که برخی دیگر ممکن است طولانی مدت باشند. برخی نیز شدیدتر از دیگران هستند. علائم دیگر شما ممکن است به شما در تعیین علت زمینه ای کمک کند. عواملی که باعث سوئ هاضمه می شوند، عبارتند از:

سوء هاضمه           

سوء هاضمه                               

سوء هاضمه را ناراحتی معده نیز می نامند. سوء هاضمه می تواند ناشی از تند غذا خوردن یا خوردن غذاهای خاص، نوشیدن بیش از حد الکل یا کافئین یا استرس باشد. گاهی اوقات، سوء هاضمه نشانه یک بیماری زمینه ای گوارشی مانند رفلکس اسید است. علاوه بر حالت تهوع و درد معده، ممکن است موارد زیر را نیز داشته باشید:

  1. نفخ
  2. احساس پری ناخوشایند
  3. احساس سوزش در معده یا گلو
  4. آروغ زدن
  5. گاز

مسمومیت غذایی

بیش از ۲۵۰ نوع مسمومیت غذایی وجود دارد و علائم آن می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. سایر علائم مسمومیت غذایی معمولاً عبارتند از:

  1. انسداد معده
  2. اسهال
  3. تب

بسته به نوع مسمومیت غذایی که دارید، علائم ممکن است در عرض چند ساعت یا چند روز طول بکشد. بیشتر آنها در عرض چند روز خود به خود از بین می روند.

اضطراب

اضطراب می تواند علائم مربوط به معده را به خصوص در کودکان ایجاد کند. زیرا اضطراب باعث حساسیت نسبت به سیگنال های درد از جمله درد معده می شود. علاوه بر این اضطراب باعث یبوست و اسهال است.

گاستروانتریت ویروسی

گاستروانتریت ویروسی که معمولاً به عنوان “آنفولانزای معده” شناخته می شود، یک عفونت در روده است که از طریق استفاده از غذا یا ظروف غذاخوری مشترک، لمس سطوح و اشیاء آلوده، یا تماس با مایعات بدن فردی که به آن مبتلا است، منتقل می شود. اکثر موارد در عرض چند روز خود به خود از بین می روند. علائم گاستروانتریت ویروسی عبارتند از:

  1. اسهال آبکی
  2. گرفتگی معده
  3. استفراغ
  4. تب

نورویروس

نورویروس

نوروویروس یک ویروس مسری است که علاوه بر حالت تهوع و درد معده باعث استفراغ و اسهال نیز می شود. این ویروس باعث می‌شود که معده و روده‌ها ملتهب شوند و علائم بروز کند. نوروویروس از طریق تماس با فرد الوده یا از طریق مصرف غذا یا آب آلوده به نوروویروس مبتلا می شود. در واقع، نوروویروس ها عامل اصلی بیماری های ناشی از مصرف غذای الوده است. علائم نوروویروس معمولاً ۱۲ تا ۴۸ ساعت ظاهر می شود و طی ۱ تا ۳ روز خود به خود از بین می روند.

انسداد کیسه صفرا

کیسه صفرا عضوی است که صفرا می‌سازد. مواد موجود در صفرا می توانند به هم بچسبند و سنگ کیسه صفرا را تشکیل دهند. سنگ کیسه صفرا اغلب هیچ مشکلی ایجاد نمی کنند، اما می توانند در مجرای صفراوی گیر کنند و با جلوگیری از خروج صفرا باعث اسپاسم کیسه صفرا و بروز علائم آن می شوند. درد ناشی از انسداد کیسه صفرا شبیه چاقو است و اغلب بعد از غذا خوردن رخ می دهد. علائم دیگر ان عبارتند از:

  1. تب
  2. لرز
  3. مدفوع رنگ روشن
  4. ادرار تیره
  5. زردی

 

سنگ کلیه

 

سنگ های کلیه از مواد شیمیایی موجود در ادرار ساخته می شوند و زمانی تشکیل می شوند که مایعات بسیار کمی در کلیه های وجود داشته باشد. سنگ های کلیه ممکن است در کلیه باقی بمانند و یا اینکه به دستگاه ادراری منتقل شوند. بسیاری از سنگ های کلیه بدون هیچ مشکلی از مجاری ادرای خارج می شوند، در حالی که سایر سنگ ها گیر می کنند و ممکن است باعث حالت تهوع، درد معده و سایر علائم مانند:

  1. درد در قسمت پایین کمر
  2. خون در ادرار
  3. استفراغ
  4. تب و لرز
  5. ادرار کدر یا بدبو

آپاندیسیت

آپاندیسیت زمانی است که آپاندیس مسدود می شود و عفونت ایجاد می کند، اما می تواند توسط مدفوع یا تومورها نیز مسدود شود.

چسبندگی های شکمی

چسبندگی باعث می شود بافت ها و اندام های داخلی به هم بچسبندکه بیشتر بعد از جراحی شکم شایع هستند. چسبندگی ها اغلب خود به خود برطرف می شوند، اما ممکن است بخشی از روده را مسدود کنند یا روده را از جای خود خارج کنند.

حمله قلبی

حملات قلبی زمانی اتفاق می افتد که خون کافی وارد قلب نشود و منجر به آسیب به عضله قلب شود. درد قفسه سینه شناخته شده ترین علامت حمله قلبی است، اما برخی از افراد نیز درد معده و حالت تهوع دارند. این علائم در زنان بیشتر دیده می شود.

سندرم روده تحریک‌پذیر

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک اختلال عملکرد دستگاه گوارش است که بر نحوه عملکرد دستگاه گوارش تأثیر می گذارد. این تهدید کننده زندگی نیست، اما ممکن است بر کیفیت زندگی کسانی که به آن مبتلا هستند، تأثیر بگذارد. علامت اصلی IBS درد خاموش و روشن است. اکثر افراد یا اسهال یا یبوست و همچنین نفخ دارند. حالت تهوع نیز یکی از علائم شایع به خصوص در زنان است. گاهی اوقات علائم ممکن است در واقع ناشی از شرایطی باشد که اغلب با IBS همپوشانی دارند، مانند بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD).

گاستریت

گاستریت

گاستریت زمانی است که پوشش معده ملتهب می شود. ممکن است به سرعت از بین برود، اما می تواند سال ها نیز ادامه داشته باشد. علل شایع ان عبارتند از:

  1. مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن
  2. مصرف زیاد الکل
  3. باکتری هلیکوباکتر پیلوری
  4. از دست دادن اشتها
  5. استفراغ
  6. مدفوع سیاه رنگ یا مدفوع متفاوت از مدفوع معمولی

سرطان

انواع مختلف سرطان می تواند به عنوان یک علامت باعث درد معده و حالت تهوع شود. علائم اضافی سرطان شامل کاهش اشتها و کاهش وزن ناگهانی است.

تشخیص علت زمینه ای

تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی اغلب برای تشخیص علت معده درد و حالت تهوع کافی است. اما اگر پزشک هنوز مطمئن نیست که چه چیزی باعث علائم شما می‌شود، یا می‌خواهد تأیید شود، ممکن است یکی از آزمایش‌های زیر را تجویز کند:

  1. آندوسکوپی
  2. آزمایش ادرار، خون یا مدفوع
  3. سی تی اسکن
  4. سونوگرافی
  5. آزمایش بلع باریم
  6. اشعه ایکس

اینکه چه آزمایش هایی را تجویز می کنند به علائم دیگر شما بستگی دارد.

درمان همزمان معده درد و حالت تهوع

علل مختلف معده درد و حالت تهوع به درمان های متفاوتی نیاز دارند. با این حال، برخی از درمان‌ها وجود دارند که می‌توانند برای چندین بیماری زمینه‌ای این علائم استفاده شوند. علاوه بر این، برخی از بیماری ها بسته به شدت آنها ممکن است چندین درمان داشته باشند. آنچه می خورید و می نوشید می تواند تأثیر زیادی بر احساس معده شما داشته باشد. به عنوان مثال، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که میزان چربی یا نمک را در رژیم غذایی خود کاهش دهید.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *