عفونی

پانل هپاتیت

پانل هپاتیت

پانل هپاتیت گروهی از آزمایش‌های خون است که عفونت ویروسی هپاتیت را در حال حاضر یا زمان گذشته را مورد بررسی قرار می دهند. علاوه براین نیز با این نوع از ازمایشات می توان نشان داد که واکسن دریافتی شما باعث ایجاد مصونیت در شما شده است یا خیر.

هپاتیت نوعی بیماری کبدی است که باعث التهاب کبد می شود. شایع ترین علت هپاتیت گروهی از ویروس ها به نام های هپاتیت A، هپاتیت B و هپاتیت C است. پانل هپاتیت یک آزمایش خون است که بررسی می کند آیا عفونت ناشی از این ویروس ها وجود دارد یا خیر.

روش های انتقال ویروس های هپاتیت

روش های انتقال ویروس های هپاتیت

هپاتیت A معمولاً با خوردن یا نوشیدن غذا یا آب الوده به مدفوع فرد بیمار، منتقل می شود. اکثر افراد بدون هیچ آسیب پایدار کبدی، خود به خود از هپاتیت A بهبود می یابند.

هپاتیت B از طریق تماس با مایعات بدن فرد آلوده مانند خون، مایع منی و بزاق منتقل می شود. این تماس معمولاً از رابطه جنسی با فردی که مبتلا به عفونت است یا با استفاده از سوزن های مشترک یا سایر وسایل مورد استفاده برای تزریق مواد مخدر اتفاق می افتد. اکثر افراد دارای عفونت هپاتیت B خود به خود بهبود می یابند و هیچ آسیب کبدی در انها ایجاد نمی شود. اما برخی از افراد ممکن است یک عفونت مزمن داشته باشند که می تواند منجر به بیماری مزمن کبد و سرطان کبد شود. داروهای ضد ویروسی ممکن است به موارد مزمن کمک کند.

هپاتیت C از طریق تماس با خون فرد آلوده منتقل می شود. بخصوص در مواقع  استفاده مشترک از سوزن ها یا سایر مواردی که برای تزریق مواد مخدر استفاده می شود، اتفاق می افتد.

 

اکثر افرادی که به هپاتیت C مبتلا می شوند، یک عفونت مزمن خواهند داشت. در بیشتر موارد، دارو می تواند هپاتیت C را درمان کند. بدون درمان، هپاتیت C مزمن ممکن است منجر به سیروز یا سرطان کبد شود.

پانل هپاتیت شامل آزمایش هایی برای آنتی ژن ها و آنتی بادی های هپاتیت است:

آنتی ژن های ویروس هپاتیت: پروتئین های در ویروس هپاتیت هستند که سیستم ایمنی بدن فرد را برای تولید آنتی بادی علیه این ویروس تحریک می کند.

آنتی بادی های هپاتیت: انتی بادی ها گروه بزرگی از پروتئین هایی هستند که سیستم ایمنی بدن فرد ان را برای مبارزه با انتی ژن های ویروس هپاتیت تولید می شود.

در پانل هپاتیت هم آنتی ژن ها و هم آنتی بادی های تولید شده علیه ویروس هپاتیت در بدن فرد را ردیابی می کنند.

نام های دیگر: پانل هپاتیت حاد، پانل هپاتیت ویروسی، پانل غربالگری هپاتیت

کاربرد پانل هپاتیت

کاربرد پانل هپاتیت

پانل هپاتیت برای بررسی اینکه آیا در حال حاضر عفونت فعال هپاتیت A یا B دارید یا در گذشته به آن مبتلا بوده اید استفاده می شود. همچنین از این آزمایش برای تشخیص اینکه آیا تا به حال به هپاتیت C مبتلا شده اید یا خیر استفاده می شود. اما این آزمایش نمی تواند تفاوت بین عفونت هپاتیت C قبلی و عفونتی که اکنون دارید را تشخیص دهد. اگر پانل هپاتیت نشان دهد که شما ممکن است هپاتیت داشته باشید، معمولاً برای اطلاع از وضعیت خود به آزمایشات بیشتری نیاز دارید.شما منیتوانید از چکاب در منزل استفاده کنید.

چرا به پانل هپاتیت نیاز دارم؟

اگر با فردی که هپاتیت ویروسی دارد یا علائم هپاتیت دارید، ممکن است به پانل هپاتیت نیاز داشته باشید. هپاتیت همیشه علائمی ایجاد نمی کند، اما در صورت بروز علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. زردی، وضعیتی که باعث زرد شدن پوست و چشم‌ها می‌شود.
  2. تب
  3. خستگی
  4. از دست دادن اشتها
  5. تیره شدن رنگ ادرار
  6. مدفوع رنگ پریده یا سفالی
  7. درد شکم
  8. تهوع و استفراغ
  9. درد مفاصل
  10. اسهال (فقط با هپاتیت A)

اگر در پانل کبدی نتیجه غیرطبیعی داشتید یا در معرض خطر بالای ابتلا به عفونت هپاتیت ویروسی هستید، ممکن است پزشک برای شما پانل هپاتیت را تجویز کند. مواردی که احتمال ابتلای فرد را به ویروس هپاتیت افزایش می دهند، عبارتند از:

  1. تماس جنسی با فرد الوده
  2. استفاده از سوزن های مشترک در دریافت مواد مخدر یا هر نوع تزریق دیگر که سوزن ان با افراد مبتلا به ویروس هپاتیت مشترک باشد.
  3. داشتن یک بیماری مقاربتی (STD)
  4. تماس جنسی یک مرد با یک مرد دیگر(مردان هم جنس گرا)
  5. انجام دیالیز طولانی مدت هستند.
  6. دریافت عضو یا انتقال خون از افراد الوده
  7. مصرف اب و غذای الوده به مدفوع افراد الوده
  8. داشتن گروه های شغلی پرخطر

روند انجام آزمایش  پانل

روند انجام آزمایش  پانل و اقدامات لازم قبل از انجام ان

برای انجام این ازمایش نیاز به خونگیری و جداسازی سرم است. این ازمایش نیاز به شرایط خاصی ندارد.

نتایج آزمایش پانل هپاتیت چه معنی ای می دهد؟

آزمایشگاه ها نتایج پانل هپاتیت را به روش های مختلف گزارش می کنند:

نتیجه منفی یا طبیعی به این معنی است که عفونت هپاتیت ندارید.

یک نتیجه مثبت یا غیر طبیعی به این معنی باشد که شما یا در حال حاضر عفونت هپاتیت دارید یا در گذشته عفونت داشته اید.

برای هپاتیت A و B، نتایج آزمایش شما نشان می دهد که آیا عفونت فعلی یا گذشته دارید، یا به دلیل تزریق واکسن، مصونیت دارید.

اگر آزمایش شما نشان داد که علائم هپاتیت C را دارید، به آزمایش دیگری نیاز خواهید داشت تا مشخص شود که آیا در حال حاضر آلوده هستید یا در گذشته عفونت داشته اید. هیچ واکسنی برای هپاتیت C وجود ندارد. علاوه براین نیز ممکن است برای تأیید تشخیص و بررسی اثرات ایجاد شده روی کبد به آزمایشات بیشتری نیاز داشته باشید.

کلام آخر

پانل ویروس هپاتیت مجموعه‌ای از آزمایش‌های خونی است که برای تشخیص عفونت فعلی یا گذشته توسط هپاتیت A، هپاتیت B یا هپاتیت C استفاده می‌شود. این پانل می‌تواند نمونه‌های خون را برای بیش از یک نوع ویروس هپاتیت به طور همزمان غربالگری کند. همچنین آزمایش آنتی بادی و آنتی ژن می تواند هر یک از سویه های مختلف ویروس هپاتیت را شناسایی کند.

 

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *