سلامت پوست و مو

درمان خارش ناشی از حساسیت

درمان خارش ناشی از حساسیت

خارش پوست می تواند نواحی کوچکی مانند پوست سر، بازو یا پا را تحت تاثیر قرار دهد. خارش پوست می تواند بدون هیچ تغییر قابل توجهی روی پوست رخ دهد. یا ممکن است همراه با:

  1. پوست ملتهب
  2. برجستگی، لکه یا تاول
  3. پوست خشک و ترک خورده
  4. لکه های چرمی یا پوسته پوسته

گاهی اوقات خارش طولانی مدت طول می کشد و می تواند شدید باشد. با مالش یا خاراندن ناحیه، خارش بیشتر می شود.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

در صورت بروز خارش به پزشک یا متخصص بیماری های پوستی (متخصص پوست) مراجعه کنید:

  1. بیش از دو هفته طول می کشد و با اقدامات خودمراقبتی بهبود نمی یابد.
  2. شدید است و حواس تان را از کارهای روزمره منحرف می کند یا مانع از خوابیدن شما می شود.
  3. به طور ناگهانی می آید و علت ان مشخص نیست.
  4. کل بدن شما را تحت تاثیر قرار می دهد.
  5. با علائم دیگری مانند کاهش وزن، تب یا تعریق شبانه همراه است.

اگر این عارضه با وجود درمان به مدت سه ماه ادامه داشت، برای بررسی بیماری پوستی به متخصص پوست مراجعه کنید. همچنین ممکن است لازم باشد برای بررسی سایر بیماری ها به پزشک متخصص داخلی مراجعه کنید.

علل خارش پوست

علل خارش پوست عبارتند از:

شرایط پوستی: به عنوان مثال می توان به خشکی پوست (گزروزیس)، اگزما (درماتیت)، پسوریازیس، گال، انگل، سوختگی، اسکار، نیش حشرات و کهیر اشاره کرد.

بیماری های داخلی: خارش در کل بدن ممکن است نشانه یک بیماری زمینه ای مانند بیماری کبد، بیماری کلیوی، کم خونی، دیابت، مشکلات تیروئید و برخی سرطان ها باشد.

اختلالات عصبی: به عنوان مثال می توان به مولتیپل اسکلروزیس، اعصاب فشرده و زونا (هرپس زوستر) اشاره کرد.

شرایط روانی: به عنوان مثال می توان به اضطراب، اختلال وسواس فکری و افسردگی اشاره کرد.

تحریک و واکنش های آلرژیک: پشم، مواد شیمیایی، صابون ها و چیزهای دیگر می توانند باعث تحریک پوست و ایجاد بثورات و خارش شوند. گاهی اوقات ماده ای مانند پیچک سمی یا لوازم آرایشی باعث واکنش آلرژیک می شود. همچنین، واکنش به برخی داروها، مانند داروهای مخدر برای درمان درد (مواد مخدر) می تواند باعث خارش پوست شود. گاهی اوقات نمی توان علت خارش را مشخص کرد..شما میتوانید از خدمات سایت لیما طلب استفاده نمایید

عوارض خارش پوست عبارتند از:

خارش پوست که شدید باشد یا بیش از شش هفته طول بکشد می تواند کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد. به این نوع خارش مزمن می گویند. ممکن است خواب شما را مختل کند یا باعث اضطراب یا افسردگی شود. خارش و خاراندن طولانی مدت می تواند شدت خارش را افزایش دهد و احتمالاً منجر به آسیب پوست، عفونت و جای زخم شود.

تشخیص خارش پوست عبارتند از:

تشخیص علت خارش پوست با معاینه فیزیکی و سوالاتی در مورد سابقه پزشکی شما شروع می شود. اگر پزشک شما فکر می کند خارش پوست شما نتیجه یک بیماری است، ممکن است آزمایشاتی انجام دهید، از جمله:

آزمایش خون: شمارش کامل خون می تواند شواهدی از یک بیماری داخلی که باعث خارش شما می شود.

آزمایشات عملکرد کبد و کلیه: اختلالات کبدی یا کلیوی و بیماری های تیروئید، مانند پرکاری تیروئید، می تواند باعث خارش شود.

اشعه ایکس قفسه سینه: اشعه ایکس قفسه سینه می تواند نشان دهد که غدد لنفاوی شما بزرگ شده است که می تواند همراه با خارش پوست باشد.

اقدامات لازم برای کنترل خارش پوست

اقدامات لازم برای کنترل خارش پوست عبارتند از:

درمان خارش پوست بر از بین بردن علت خارش متمرکز است. اگر درمان‌های خانگی علائم شما را کاهش نمی‌دهند، پزشک شما ممکن است داروهای نسخه‌ای یا سایر درمان‌ها را توصیه کند. کنترل علائم خارش پوست می تواند چالش برانگیز باشد و ممکن است نیاز به درمان طولانی مدت داشته باشد.

  1. اگر پوست شما خارش دارد و ملتهب است، پزشک ممکن است استفاده از کرم ها و پمادهای کورتیکواستروئیدی را در مناطق آسیب دیده پیشنهاد کند. سپس می توانید پوست را با مواد پنبه ای مرطوب بپوشانید. رطوبت به جذب کرم کمک می کند و خاصیت خنک کنندگی دارد.
  2. اگر خارش شدید یا طولانی مدت دارید، پزشک ممکن است این روال قبل از خواب را به شما پیشنهاد دهد: ۲۰ دقیقه با آب ولرم حمام کنید و سپس پمادهای تریامسینولون را روی پوست مرطوب بمالید. سپس لباس خواب بپوشید. این روال را قبل از خواب برای چندین شب تکرار کنید.
  3. مهارکننده‌های کلسینورین مانند تاکرولیموس (پروتوپیک) و پیمکرولیموس (الیدل) و داروهای بی حس کننده موضعی، کرم کپسایسین یا کرم دوکسپین
  4. داروهای ضد افسردگی به نام مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) ممکن است در کاهش برخی از انواع خارش طولانی مدت مفید باشند. نمونه هایی از SSRI ها شامل فلوکستین (پروزاک) و سرترالین (زولوفت) است.
  5. نور درمانی (فوتوتراپی): فتوتراپی شامل قرار دادن پوست در معرض نوع خاصی از نور است.

برای تسکین موقت خارش، این اقدامات خودمراقبتی را امتحان کنید:

  1. از موارد یا موقعیت هایی که باعث خارش شما می شود اجتناب کنید. سعی کنید علت علائم را شناسایی کنید و از آن اجتناب کنید. لباس پشمی، یک اتاق بیش از حد گرم، حمام داغ زیاد یا قرار گرفتن در معرض یک محصول تمیز کننده می تواند باعث خارش پوست شود.
  2. حداقل یک بار در روز از مرطوب کننده ضد حساسیت و بدون عطر روی پوست آسیب دیده استفاده کنید. برای پوست های خشک، کرم ها و پمادهای ضخیم تر بهتر از لوسیون ها عمل می کنند.
  3. برای پوست سر خشک و خارش دار، شامپوهای دارویی بدون نسخه حاوی روی پیریتیون، کتوکونازول، سولفید سلنیوم یا قطران زغال سنگ را امتحان کنید.
  4. از کرم ها، لوسیون ها یا ژل هایی که پوست را تسکین و خنک می کنند، استفاده کنید. استفاده کوتاه مدت از کرم کورتیکواستروئیدی بدون نسخه ممکن است باعث تسکین کوتاه مدت خارش و التهاب پوست شود. یا لوسیون کالامین یا کرم های حاوی منتول (سرنا، سایرین)، کافور، کپسایسین، یا یک بی حس کننده موضعی مانند پراموکسین (فقط بزرگسالان) را امتحان کنید. نگهداری این محصولات در یخچال می تواند اثر تسکین دهنده آنها را افزایش دهد. کرم های کورتیکواستروئیدی به خارش ناشی از عفونت زونا کمک نمی کنند.
  5. از خاراندن بپرهیزید. اگر نمی توانید از خاراندن آن جلوگیری کنید، ناحیه خارش را بپوشانید. ناخن های خود را کوتاه کنید و هنگام خواب دستکش بپوشید.
  6. برای حمام از آب ولرم استفاده کنید و در حدود نیم فنجان (۱۰۰ گرم) نمک اپسوم، جوش شیرین یا یک محصول حمام مبتنی بر بلغور جو دوسراستفاده کنید. از یک پاک کننده ملایم استفاده کنید و استفاده از آن را به زیر بغل و کشاله ران محدود کنید. به ارامی مالش دهید و زمان استحمام خود را محدود کنید. سپس کاملاً بدن خود را بشویید، خشک کنید و مرطوب کنید.
  7. استرس یا اضطراب را کاهش دهید. استرس یا اضطراب می تواند خارش را بدتر کند. بسیاری از مردم دریافته اند که مشاوره، درمان اصلاح رفتار، طب سوزنی، مدیتیشن و یوگا می تواند به کاهش استرس یا اضطراب کمک کند.
  8. داروهای آلرژی خوراکی بدون نسخه را امتحان کنید. برخی از داروهای آلرژی بدون نسخه (آنتی هیستامین ها)، مانند دیفن هیدرامین، می توانند باعث خواب آلودگی شما شوند. اگر خارش پوست شما خواب شما را مختل کند، این نوع قرص ممکن است قبل از خواب مفید باشد. آنتی هیستامین ها به خارش ناشی از عفونت زونا کمک نمی کنند.
  9. از یک مرطوب کننده استفاده کنید. اگر گرمایش خانه باعث خشکی هوای خانه شما شود، از یک رطوبت ساز استفاده کنید.

کلام آخر

کرم هیدروکورتیزون (۱%) بدون نسخه در دسترس است و ممکن است بسیاری از بثورات را تسکین دهد. کرم‌های کورتیزونی قوی‌تر با نسخه در دسترس هستند. اگر اگزما دارید، مرطوب کننده را روی پوست خود بمالید. برای تسکین علائم اگزما یا پسوریازیس، محصولات حمام بلغور جو را که در داروخانه ها موجود است، امتحان کنید.

 

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *