آزمایش های پزشکی, چکاپ, داخلی

آزمایش و چکاپ کامل دستگاه گوارش

چکاپ کامل دستگاه گوارش

دستگاه گوارش شامل چه قسمت های می باشند؟

دهان و دندان‌ها، مری، معده، دوازدهه ، لوزالمعده (پانکراس(، روده کوچک، روده بزرگ، کبد و مقعد اجزای تشکیل دهنده دستگاه گوارش هستند.

آزمایش های چکاپ دستگاه گوارش کدام هستند؟

تست مدفوع:

یکی از رایج‌ترین تست های مربوط به چکاپ کامل گوارش است که برای تشخیص خونریزی های داخلی مربوط به دستگاه گوارش، میزان احتمالی چربی دفع شده، بررسی عوامل بیماری زایی دستگاه گوارش مانند باکتری ها، قارچ و انگل ها کاربرد دارد.

خون‌ریزی داخلی اغلب نتیجه تروما یا جراحت است. علل کمتر آشکار نیز می‌تواند منجر به خون‌ریزی داخلی شود. این موارد شامل گاستریت، آسیب ارگان‌های بدن یا اختلال خون‌ریزی است.

آزمایشات خون:

پنل متابولیک جامع( Comprehensive Metabolic Panel (CMP):

در این پنل با استفاده از نمونه خون فرد بیمار برخی از فاکتورهای تعیین کننده سلامت دستگاه گوارش مشخص می شوند، مانند:

آلبومین و پره آلبومین:

جهت بررسی وضعیت کبد

میزان رسوب‌دهی اریتروسیت(ESR):

برای تشخیص التهاب در بدن به دلیل بروز بیماری های روده

بررسی انزیم های کبدی مانند آلکالین فسفاتاژ، آلانین آمینو ترانسفرانز و اسپارتات آمینوترانسفرانز

ظهور علائم ناخوشایند گوارشی، دلایل متعددی دارند. در بعضی موارد عفونت های باکتریایی عامل بروز این بیماری ها هستند. پزشک شما با صدور درخواست آزمایش کشت مدفوع وجود هرگونه باکتری مضر در مدفوع یا را بررسی می کند.

آزمایش‌های پزشکی که از طریق خون انجام می‌شوند جزو رایج‌ترین انواع آزمایش‌ها هستند. بنا به نیازی که پزشک تجویز می‌کند می‌توان از آزمایش خون اطلاعات فراوانی در مورد وضعیت سلامت جسمی بیمار به دست آورد. توصیه میشود برای اطلاعات بیشتر از انواع آزمایش خون به این سایت مراجعه کنید.

آندوسکوپی:

آندوسکوپی جهت تشخیص بیماری‌های دستگاه گوارش مانند زخم معده و التهاب های روده بزرگ و کوچک و …. کاربرد دارد.

در این مطلب با ما همراه شوید تا بخوانید دقیقا آندوسکوپی چیست و متخصص آندوسکوپی چه وظایفی دارد.

MRI، CT scan، اشعه ایکس و سونو گرافی:

برای تشخیص وجود تومورهای احتمالی دستگاه گوارش کاربرد دارد.

آندوسکوپی

رایجترین و مهمترین تست های که برای چکاپ دستگاه گوارش بکار میروند؟

کالپروتکتین مدفوع

آزمایش کالپروتکتین مدفوع چه کاربردی دارد؟

 آزمایش کالپروتکتین مدفوع ابزاری غیر تهاجمی است که برای شناسایی سطوح کالپروتکتین کاربرد دارد. کالپروتکتین، پروتئینی است که معمولاً در خون، بزاق، ادرار و مایع نخاعی افرادی که دچار التهاب هستند، در غلظت‌های بالاتر یافت می‌شود.  این آزمایش می‌تواند به تشخیص اینکه آیا علائم گوارشی شما از یک اختلال عملکردی روده مانند سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS) یا یک بیماری ارگانیک مانند بیماری التهابی روده (IBD) ناشی می‌شود، کمک ‌کند. علاوه بر این، برای تجزیه و تحلیل میزان التهاب در فرد مبتلا به IBD مفید است. در واقع کالپروتکتین پروتئینی است که بیانگر التهاب است. سطح بالای کالپروتکتین در مدفوع بیانگر بیماری التهابی روده است و سطح پایین یا نرمال کالپروتکتین  در مدفوع همراه با سایر علائم مرتبط با روده بیانگرIBD  تحت کنترل یا IBS است.

شرایط انجام آزمایش کالپروتکتین مدفوع چگونه است ؟

نیازی به آماده‌سازی قبل از آزمایش ندارید.

روش آزمایش کالپروتکتین مدفوع چگونه انجام می شود؟

 آزمایش کالپروتکتین مدفوع شامل بررسی سطوح کالپروتکتین موجود در مدفوع فرد می باشد. در صورت امکان باید یک نمونه مدفوع (یا چندین نمونه مدفوع در یک بازه زمانی چند روزه) جمع آوری کنید و آن را برای آزمایش به آزمایشگاه ارسال کنید.

آزمایش خون مخفی در مدفوع

آزمایش خون مخفی در مدفوع چه کاربردی دارد؟

در این آزمایش خون در مدفوع  که با چشم غیرمسلح قابل مشاهده نباشد، مورد بررسی قرار می گیرد. خون مخفی در مدفوع می تواند نشانه سرطان روده بزرگ، هموروئید، پولیپ یا سایر مشکلات گوارشی باشد که باعث خونریزی می شود. اگر خون مخفی در مدفوع شما وجود داشته باشد، ممکن است پزشک آزمایش‌های بیشتری را برای دریافت علت این خون را تجویز می کند.

شرایط انجام آزمایش خون مخفی در مدفوع چگونه است ؟

ممکن است پزشک به شما بگوید که از مصرف برخی غذاها اجتناب کنید و قبل از انجام آزمایش، مصرف برخی داروها را به طور موقت متوقف کنید. برای دقیق‌تر شدن نتایج آزمایش مدفوع، آزمایش خون مخفی مدفوع را در طول قاعدگی یا اگر خونریزی ناشی از هموروئید دارید، انجام ندهید.

آزمایش خون مخفی در مدفوع چگونه انجام می شود؟

در خانه، یک یا چند نمونه مدفوع در ظروف مخصوص جمع‌آوری ‌کنید. هنگام جمع آوری نمونه، مراقب باشید که آن را با مواد شوینده حمام یا بهداشت شخصی آلوده نکنید، زیرا این مواد ممکن است بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارد. پس از جمع‌آوری نمونه مدفوع، دستورالعمل‌های کیت را برای انتقال آن به آزمایشگاه پزشکی برای آزمایش دنبال کنید.

آزمایش اسیدیته مدفوع

آزمایش اسیدیته مدفوع چه کاربردی دارد؟

در آزمایش اسیدیته مدفوع وضعیت اسیدیته مدفوع که ممکن است نشان دهنده عدم تحمل لاکتوز در مدفوع شما باشد را نشان داده می شود.

شرایط انجام آزمایش اسیدیته مدفوع چگونه است ؟

هر دستورالعملی که پزشک برای شما ارائه می دهد را دنبال کنید. زیرا فهرستی از غذاها و داروهایی وجود دارد که که باید قبل از آزمایش اسیدیته مدفوع از آنها اجتناب کنید.

آزمایش اسیدیته مدفوع چگونه انجام می شود؟

پس از مصرف محلولی که حاوی مقدار زیادی لاکتوز است، یک نمونه مدفوع کوچک جمع آوری می کنید. سپس، نمونه را به آزمایشگاه می فرستید تا تکنسین بتواند نمونه را تجزیه و تحلیل کند و تعیین کند که آیا سطوح اسید به عنوان دو محصول مصرف لاکتوز با عدم تحمل لاکتوز مطابقت دارد یا خیر.

تست ایمونوشیمیایی مدفوع (FIT)

تست ایمونوشیمیایی مدفوع (FIT)

آزمایش ایمنوشیمیایی مدفوع (FIT) چه کاربردی دارد؟

FIT (تست ایمونوشیمیایی مدفوع) ابزار مفیدی برای غربالگری سرطان کولورکتال است. این آزمایش با شناسایی خون مخفی در مدفوع احتمال ابتلا به سرطان روده را نشان دهد.

شرایط آزمایش ایمنوشیمیایی مدفوع (FIT) چگونه است ؟

نیازی به شرایط خاصی ندارد.

تست تحمل لاکتوز

آزمایش تحمل لاکتوز چه کاربردی دارد؟

این آزمایش می تواند با اندازه گیری سطح قند خون شما پس از مصرف لاکتوز به تشخیص عدم تحمل لاکتوز کمک کند. از آنجایی که لاکتوز یک قند است، باید بر سطح گلوکز خون شما تأثیر بگذارد، اما افرادی که به لاکتوز حساسیت ندارند، تمام لاکتوز را تجزیه و جذب نمی‌کنند.

شرایط آزمایش تحمل لاکتوز چگونه است ؟

تا ۱۲ ساعت قبل از آزمایش تحمل لاکتوز نباید سیگار بکشید، غذا بخورید، اشامیدنی بنوشید و یا آدامس بجوید، اما باید بتوانید داروهای تجویزی را طبق معمول مصرف کنید. با این حال، از قبل در مورد داروهایی که باید همراه غذا مصرف کنید، از پزشک خود سوال کنید.

آزمایش تحمل لاکتوز چگونه انجام می شود؟

در آزمایش تحمل لاکتوز، پزشک شما نمونه خونی را می گیرد و سپس از شما می خواهد محلولی حاوی مقدار زیادی لاکتوز بنوشید. سپس در طی چند ساعت نمونه خون می گیرند تا سطح قند خون شما را آزمایش کنند تا ببینند که آیا پس از مصرف لاکتوز مقدار قند خون  افزایش یافته است یا خیر. اگر گلوکز خون شما بالا نرود، نشان دهنده این است که در جذب لاکتوز مشکل دارید و بنابراین ممکن است عدم تحمل داشته باشید. انجام آزمایش در آزمایشگاه حداقل دو ساعت طول خواهد کشید.

در چکاپ روده ها آزمایش مدفوع برای تشخیص مشکلات دستگاه گوارش و خونریزی‌های اندام های داخلی، عفونت‌های باکتریایی و قارچی و غیره در یک تا سه نوبت (Stool X1-X3) انجام می‌شود. به عزیزان توصیه می‌شود چکاپ روده انجام بدهند تا بیشتر بتوانند به سلامت خودشان کمک کنند.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *