علائم و نشانه های ام اس بسیار متفاوت است و به میزان آسیب عصبی و اینکه کدام اعصاب تحت تأثیر قرار می گیرند، بستگی دارد. برخی از افراد مبتلا به ام اس شدید ممکن است توانایی راه رفتن را از دست بدهند، در حالی که برخی دیگر ممکن است دوره های طولانی را بدون هیچ علامت جدیدی تجربه کنند. هیچ درمانی برای مولتیپل اسکلروزیس وجود ندارد. با این حال، درمانها میتوانند به تسریع بهبودی پس از حملات، اصلاح دوره بیماری و مدیریت علائم کمک کنند.
علائم ام اس
فهرست عناوین صفحه:
علائم و نشانههای مولتیپل اسکلروزیس ممکن است از فردی به فرد دیگر و در طول دوره بیماری بسته به محل رشتههای عصبی آسیبدیده، متفاوت باشد. علائم اغلب بر حرکت فرد تأثیر می گذارد، مانند:
- بی حسی یا ضعف در یک یا چند اندام که معمولاً در یک طرف بدن، پاها و تنه رخ می دهد.
- احساس شوک الکتریکی که با حرکات خاص گردن، به ویژه خم شدن گردن به جلو رخ می دهد.
- لرزش، عدم هماهنگی یا عدم تعادل در راه رفتن
- مشکلات بینایی از جمله: از دست دادن جزئی یا کامل بینایی، درد در حین حرکت چشم، دوبینی طولانی مدت، تاری دید
- لکنت زبان
- خستگی
- سرگیجه
- سوزن سوزن شدن یا درد در قسمت هایی از بدن
- مشکلات در عملکرد جنسی، روده و مثانه
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت مشاهده هر یک از علائم بالا به دلایل نامعلوم به پزشک مراجعه کنید.
مطالب مرتبط: HPV و سرطان دهانه رحم
دوره بیماری ام اس
اکثر افراد مبتلا به ام اس دوره هایی از علائم جدید یا عود را تجربه می کنند که در طی روزها یا هفته ها ایجاد می شود و معمولاً به طور جزئی یا کامل بهبود می یابد. افزایش جزئی در دمای بدن می تواند به طور موقت علائم و نشانه های ام اس را بدتر کند، اما این موارد بعنوان بازگشت بیماری در نظر گرفته نمی شوند. حداقل ۵۰ درصد از مبتلایان به ام اس در طی ۱۰ تا ۲۰ سال پس از شروع بیماری دچار پیشرفت ثابت علائم، با یا بدون دوره های بهبودی می شوند. این نوع ام اس به عنوان MS پیشرونده ثانویه شناخته می شود.
بدتر شدن علائم معمولاً شامل مشکلات حرکتی و راه رفتن را در پی دارد. میزان پیشرفت بیماری در افراد مبتلا به ام اس پیشرونده ثانویه بسیار متفاوت است. برخی از افراد مبتلا به ام اس شروع تدریجی و پیشرفت مداوم علائم و نشانه ها را بدون هیچ گونه عود تجربه می کنند که به عنوان ام اس پیشرونده اولیه شناخته می شود.
علل بروز ام اس
علت مولتیپل اسکلروزیس ناشناخته است. ام اس یک بیماری خود ایمنی در نظر گرفته می شود که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت های خود حمله می کند. در مورد ام اس، این اختلال در عملکرد سیستم ایمنی، ماده چربی را که فیبرهای عصبی مغز و نخاع (میلین) را می پوشاند و از آن محافظت می کند، از بین می برد.
میلین را می توان با پوشش عایق روی سیم های برق مقایسه کرد. هنگامی که میلین محافظ آسیب می بیند و فیبر عصبی در معرض دید قرار می گیرد، ممکن است پیام هایی که در امتداد آن رشته عصبی حرکت می کنند، کند یا مسدود شوند. مشخص نیست که چرا ام اس در برخی افراد ایجاد می شود و در برخی دیگر نه. به نظر می رسد ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی نیز مسئول این امر باشد.
مطالب مرتبط: تست پاپ اسمیر برای دختر باکره
عوامل خطر در بروز ام اس
این عوامل ممکن است خطر ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس را افزایش دهند:
- سن: ام اس ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما شروع آن معمولا در حدود ۲۰ و ۴۰ سالگی است. با این حال، افراد جوان و مسن می توانند تحت تأثیر قرار گیرند.
- جنسیت: زنان بیش از دو تا سه برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به ام اس عود کننده و فروکش کننده هستند.
- سابقه خانوادگی: اگر یکی از والدین یا خواهر و برادر شما مبتلا به ام اس بوده باشد، شما در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این بیماری هستید.
- عفونت های خاص ویروس های مختلفی: اپشتین بار، ویروسی که باعث مونونوکلئوز عفونی می شود، با ام اس مرتبط است.
- نژاد: افراد سفید پوست، به ویژه آنهایی که تبار اروپای شمالی هستند، در معرض خطر بیشتری هستند این در حالی است که افراد آسیایی، آفریقایی یا بومی آمریکایی کمترین خطر را دارند.
- اقلیم: ام اس در کشورهای دارای آب و هوای معتدل، از جمله کانادا، شمال ایالات متحده، نیوزیلند، جنوب شرقی استرالیا و اروپا بسیار شایع تر است.
- کمبود ویتامین D: داشتن سطوح پایین ویتامین D و قرار گرفتن کم در معرض نور خورشید با خطر بیشتر ابتلا به ام اس مرتبط است.
- برخی بیماری های خود ایمنی: در صورت داشتن سایر اختلالات خودایمنی مانند بیماری تیروئید، کم خونی خطرناک، پسوریازیس، دیابت نوع ۱ یا بیماری التهابی روده، خطر ابتلا به ام اس بیشتر است.
- سیگار کشیدن
مطالب مرتبط: آزمایش زگیل ناحیه تناسلی زنان
عوارض بیماری ام اس
افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس نیز ممکن است دچار موارد زیر شوند:
- سفتی یا اسپاسم عضلانی
- فلج، به طور معمول در پاها
- مشکلات مثانه، روده یا عملکرد جنسی
- تغییرات ذهنی، مانند فراموشی یا نوسانات خلقی
- افسردگی
- صرع
کلام آخر
مولتیپل اسکلروزیس (MS) وضعیتی است که می تواند مغز و نخاع را تحت تاثیر قرار دهد و باعث ایجاد طیف گسترده ای از علائم بالقوه از جمله مشکلات بینایی، حرکت بازو یا پا، از بین رفتن حس لامسه و عدم تعادل شود. ام اس یک بیماری مادام العمر است که گاهی اوقات می تواند باعث ناتوانی جدی شود، اگرچه گاهی اوقات می تواند خفیف باشد.
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields