آزمایش های پزشکی

تری گلیسرید در ازمایش خون

تری گلیسرید در ازمایش خون

تری گلیسیرید نوع چربی است که حدود ۹۵ درصد از کل چربی های را تشکیل می دهد. هر دو چربی حیوانی و گیاهی حاوی تری گلیسیرید هستند. پس از هضم غذا تری گلیسیرید وارد خون می شود و به عنوان انرژی توسط سلول ها استفاده شود. باقیمانده غذا بعنوان چربی در بدن ذخیره می شود.

اگر بیش از حد مورد نیاز انرژی مصرف کنید، دچار اضافه وزن یا چاقی خواهید شد و سطح تری گلیسیرید در خون شما افزایش می یابد. تری گلیسیرید خون بالا با افزایش خطر بیماری از جمله بیماری قلبی مرتبط است. تری گلیسیرید بالا به عنوان هیپرتری گلیسیریدمی نیز شناخته می شود. سطوح بالای تری گلیسیرید با مجموعه ای از اختلالات به نام “سندرم متابولیک” مرتبط است. افراد مبتلا به سندرم متابولیک افرادی هستند، در معرض خطر ابتلا به دیابت، سکته مغزی یا بیماری قلبی هستند. عوامل سندرم متابولیک عبارتند از:

  1. چاقی مرکزی (شکمی) – چربی اضافی در داخل و اطراف معده
  2. فشار خون بالا
  3. گلوکز خون بالا
  4. کلسترول HDL پایین
  5. تری گلیسیرید خون بالا

مطالب مرتبط:تست تری گلیسیرید چیست؟

تری گلیسیرید و کلسترول

کلسترول نیز مانند تری گلیسیرید یک ماده چرب است که وارد جریان خون می شود. با این حال، بدن از تری گلیسیرید و کلسترول استفاده می کند. تری گلیسیرید نوعی سوخت است، در حالی که کلسترول برای فرآیندهای متابولیکی مختلف مانند ساخت هورمون‌های خاص و ساخت سلول‌ها مورد نیاز است. دو نوع کلسترول وجود دارد که عبارتند از:

  1. لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)
  2. لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL).

با گذشت زمان LDL افزایش یافته، باعث ایجاد پلاک های چربی در دیواره رگ های خونی می شود. این فرآیند آترواسکلروز نامیده می شود. جریان خون از طریق این رگ های خونی باریک شده، محدود می شود. انسداد کامل می تواند باعث شرایط تهدید کننده زندگی از جمله حمله قلبی یا سکته شود. تری گلیسیرید بالا به ایجاد آترواسکلروز کمک می کند. مطالعات نشان می دهد که بسیاری از افراد با تری گلیسیرید بالا دارای سطوح پایین HDL هستند – کلسترول “خوب” که به حذف چربی از شریان کمک می کند. سطوح پایین HDL یک عامل خطر شناخته شده در ایجاد بیماری قلبی است.

دلایل افزایش تری گلیسیرید خون

دلایل-افزایش-تری-گلیسیرید-خون

در بسیاری از موارد، پرخوری معمولی باعث افزایش تری گلیسیرید می شود. گاهی اوقات، محرک یک بیماری زمینه ای است مانند:

  1. مصرف زیاد الکل
  2. عوارض جانبی داروهای خاص
  3. دیابت
  4. کم کاری تیروئید (تولید ناکافی هورمون های تیروئید)
  5. برخی از انواع بیماری های کبدی
  6. برخی از انواع بیماری های کلیوی
  7. برخی از اختلالات ژنتیکی، از جمله بیماری ارثی هیپرتری گلیسیریدمی و هیپرلیپیدمی ترکیبی (تری گلیسیرید و LDL هر دو بالا هستند).

مطالب مرتبط: انجام تست رایگان PCR

نحوه تشخیص تری گلیسیرید بالا

نحوه تشخیص تری گلیسیرید بالا

آزمایش خون می تواند نشان دهد که تری گلیسیرید بالا دارید یا نه. در برخی موارد برای تشخیص دقیق تر نیاز به ازمایشات تکمیلی است. حداقل ۱۲ ساعت قبل از هر آزمایش خون چیزی نخورید زیرا غذا – به ویژه غذاهای چرب – می تواند به طور موقت سطح تری گلیسیرید خون را افزایش داده و نتایج آزمایش شما را تغییر دهد. واحد اندازه گیری تری گلیسیرید، میلی مول در لیتر می باشد.

محدوده های مختلف تری تری گلیسیرید:

بسیار زیاد : بیش از ۶ میلی مول در لیتر

بالا : بین ۲ تا ۶ میلی مول در لیتر

در معرض خطر:  بین ۷/۱تا ۲ میلی مول در لیتر

نرمال : کمتر از ۷/۱ میلی مول در لیتر

پزشک همچنین ممکن است سطح کلسترول شما را آزمایش کند. در بسیاری از موارد، تری گلیسیرید بالا و کلسترول بالا باعث هیپرلیپیدمی ترکیبی می شود.

مطالب مرتبط:تست تری گلیسیرید چیست؟

درمان تری گلیسیرید بالا

در بیشتر موارد، تری گلیسیرید بالا با ایجاد تغییر در شیوه زندگی کنترل می شود. ممکن است به شما توصیه شود که:

  1. هر روز حداقل ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
  2. غذاهای پرچرب کمتر بخورید.
  3. مقدار فیبر را در رژیم غذایی خود افزایش دهید.
  4. از غذاهای پر قند مانند آب نبات خودداری کنید.
  5. غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین (GI) مانند حبوبات و محصولات سبوس دار انتخاب کنید.
  6. ماهی بیشتری بخورید ماهی های غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ مانند سالمون، ماهی خال مخالی، تن و قزل آلا را انتخاب کنید. امگا ۳ در دوزهای بالا می تواند سطح تری گلیسیرید را کاهش دهد.
  7. مصرف الکل را کاهش دهید.
  8. انرژی و شکر موجود در نوشیدنی های الکلی می تواند سطح تری گلیسیرید را افزایش دهد، این نوع نوشیدنی ها را کمتر مصرف کنید.
  9. سیگار نکشید.
  10. دیابت یا فشار خون را مدیریت کنید.

درمان تری گلیسیرید بالا

گاهی اوقات، تغذیه سالم و ورزش منظم نمی تواند سطوح بالای تری گلیسیرید را در هیپرتری گلیسیریدمی ژنتیکی و بیماری قلبی کاهش دهد. در این حالت پزشک ممکن است داروهایی مانند فیبرات یا اسیدهای نیکوتینیک را تجویز کند. در صورت لزوم ممکن است داروهایی برای کمک به کاهش کلسترول خون نیز تجویز شود.

کلام اخر

حدود ۹۵ درصد از تمام چربی های رژیم غذایی تری گلیسیرید هستند. پس از هضم، تری گلیسیرید در جریان خون گردش می کند تا به عنوان انرژی توسط سلول ها استفاده شود. اگر به طور معمول بیش از مقداری که می سوزانید کیلوژول می خورید، ممکن است سطح تری گلیسیرید خون را افزایش داده باشید. این با افزایش خطر ابتلا به بیماری ها از جمله بیماری قلبی مرتبط است. انتخاب سبک زندگی می تواند سطح تری گلیسیرید را در محدوده طبیعی نگه دارد. ورزش منظم، رژیم غذایی سالم و حفظ وزن مناسب را جز برنامه کاری خود قرار دهید.

 

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *