سلامت عمومی

 درمان بیماری هاشیموتو

درمان بیماری هاشیموتو

بیماری هاشیموتو یک اختلال خود ایمنی است که بر غده تیروئید تأثیر می گذارد. تیروئید غده ای پروانه ای شکل است که در قاعده گردن قرار دارد. تیروئید هورمون هایی تولید می کند که به تنظیم بسیاری از عملکردهای بدن کمک می کند. اختلال خود ایمنی نوعی بیماری است که در اثر حمله سیستم ایمنی به بافت های سالم ایجاد می شود. در بیماری هاشیموتو، سلول های سیستم ایمنی منجر به مرگ سلول های تولید کننده هورمون تیروئید می شود. این بیماری معمولاً منجر به کاهش تولید هورمون (کم کاری تیروئید) می شود. اگرچه هر کسی ممکن است به بیماری هاشیموتو مبتلا شود، این بیماری در میان زنان میانسال شایع‌تر است. درمان اولیه جایگزینی هورمون تیروئید است.

بیماری هاشیموتو با نام‌های تیروئیدیت هاشیموتو، تیروئیدیت لنفوسیتی مزمن و تیروئیدیت خودایمنی مزمن نیز شناخته می‌شود.

علائم بیماری هاشیموتو

علائم بیماری هاشیموتو

بیماری هاشیموتو در طول سال ها به کندی پیشرفت می کند. ممکن است علائم یا علائم بیماری را متوجه نشوید. در نهایت، کاهش تولید هورمون تیروئید می تواند منجر به یکی از موارد زیر شود:

  1. خستگی و سستی
  2. افزایش حساسیت به سرما
  3. افزایش خواب آلودگی
  4. پوست خشک
  5. یبوست
  6. ضعف عضلانی
  7. درد عضلانی، حساسیت و سفتی
  8. درد و سفتی مفاصل
  9. خونریزی قاعدگی نامنظم یا بیش از حد
  10. افسردگی
  11. مشکلات حافظه یا تمرکز
  12. تورم تیروئید (گواتر)
  13. صورت پف کرده
  14. ناخن های شکننده
  15. ریزش مو
  16. بزرگ شدن زبان

در بیماری هاشیموتو چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

علائم و نشانه های بیماری هاشیموتو بسیار متفاوت است و مختص این اختلال نیست. از آنجایی که این علائم ممکن است ناشی از چند اختلال باشد، مهم است که در اسرع وقت برای تشخیص به موقع و دقیق به پزشک خود مراجعه کنید.

علل بیماری هاشیموتو

علل بیماری هاشیموتو

بیماری هاشیموتو یک اختلال خود ایمنی است. سیستم ایمنی آنتی‌بادی‌هایی ایجاد می‌کند که به سلول‌های تیروئید حمله می‌کنند که انگار باکتری، ویروس یا جسم خارجی دیگری هستند. سیستم ایمنی به اشتباه از عوامل مبارزه با بیماری استفاده می کند که به سلول ها آسیب می زند و منجر به مرگ سلولی می شود.شما میتوانید از خدمات آزمایشات و چکاب پزشکی در منزل استفاده نماییید.

اینکه چه چیزی باعث می شود سیستم ایمنی به سلول های تیروئید حمله کند، مشخص نیست. شروع بیماری ممکن است مربوط به موارد زیر باشد:

  1. عوامل ژنتیکی
  2. محرک های محیطی، مانند عفونت، استرس یا قرار گرفتن در معرض تشعشع
  3. تعامل بین عوامل محیطی و ژنتیکی

عوامل خطر در افزایش ابتلا به بیماری هاشیموتو

عوامل زیر با افزایش خطر ابتلا به بیماری هاشیموتو مرتبط هستند:

  1. جنسیت: زنان بسیار بیشتر در معرض ابتلا به بیماری هاشیموتو هستند.
  2. سن: بیماری هاشیموتو می تواند در هر سنی رخ دهد اما بیشتر در میانسالی رخ می دهد.
  3. سایر بیماری های خود ایمن مانند آرتریت روماتوئید، دیابت نوع ۱ یا لوپوس
  4. ژنتیک و سابقه خانوادگی
  5. بارداری: تغییرات معمولی در عملکرد سیستم ایمنی در دوران بارداری ممکن است عاملی در بیماری هاشیموتو باشد که بعد از بارداری شروع می شود.
  6. مصرف بیش از حد ید: ید بیش از حد در رژیم غذایی ممکن است به عنوان یک محرک در میان افرادی که در حال حاضر در معرض خطر ابتلا به بیماری هاشیموتو هستند، عمل کند.
  7. قرارگیری در معرض تشعشع: افرادی که در معرض سطوح بیش از حد تشعشعات محیطی قرار دارند، بیشتر مستعد ابتلا به بیماری هاشیموتو هستند.

 عوارض بیماری هاشیموتو در بدن

عوارض بیماری هاشیموتو در بدن

هورمون های تیروئید برای عملکرد سالم بسیاری از سیستم های بدن ضروری هستند. بنابراین، زمانی که بیماری هاشیموتو و کم کاری تیروئید درمان نشود، ممکن است عوارض زیادی ایجاد شود. این شامل:

گواتر: گواتر بزرگ شدن تیروئید است. همانطور که تولید هورمون تیروئید به دلیل بیماری هاشیموتو کاهش می یابد، تیروئید سیگنال هایی را از غده هیپوفیز دریافت می کند تا بیشتر بسازد. این چرخه ممکن است منجر به گواتر شود. معمولاً ناراحت کننده نیست، اما گواتر بزرگ می تواند ظاهر شما را تحت تأثیر قرار دهد و ممکن است در بلع یا تنفس اختلال ایجاد کند.

مشکلات قلبی: کم کاری تیروئید می تواند منجر به عملکرد ضعیف قلب، بزرگ شدن قلب و ضربان قلب نامنظم شود. همچنین می تواند منجر به سطوح بالای کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) – کلسترول “بد” – شود که یک عامل خطر برای بیماری های قلبی عروقی و نارسایی قلبی است.

اختلالات سلامت روان: ممکن است در اوایل بیماری هاشیموتو رخ دهد و با گذشت زمان شدیدتر شود.

اختلال در عملکرد جنسی و تولید مثل: در زنان، کم کاری تیروئید می تواند منجر به کاهش میل جنسی (لیبیدو)، ناتوانی در تخمک گذاری و خونریزی نامنظم و بیش از حد قاعدگی شود. مردان مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ و کاهش تعداد اسپرم داشته باشند.

سقط جنین یا زایمان زودرس: نوزادان متولد شده از زنان مبتلا به کم کاری تیروئید درمان نشده در معرض خطر کاهش توانایی های ذهنی، اوتیسم، تاخیر در گفتار و سایر اختلالات رشدی هستند.

 

درمان بیماری هاشیموتو

کم کاری تیروئید مرتبط با بیماری هاشیموتو با یک هورمون مصنوعی به نام لووتیروکسین (لووکسیل، سینتروید، و غیره) درمان می شود. هورمون مصنوعی مانند هورمون T-4 که به طور طبیعی توسط تیروئید تولید می شود، عمل می کند.

کلام آخر

تیروئیدیت هاشیموتو شایع ترین بیماری خود ایمنی و علت اصلی کم کاری تیروئید یا کم کاری تیروئید است. هیچ رژیم غذایی خاصی برای درمان همه افراد مبتلا به هاشیموتو ثابت نشده است. اما برخی شواهد بالینی نشان داده اند که رژیم های غذایی زیر به برخی از افراد مبتلا به هاشیموتو کمک کرده است:

  1. رژیم غذایی فاقد گلوتن
  2. رژیم غذایی بدون قند
  3. رژیم پالئو
  4. رژیم غذایی بدون غلات
  5. رژیم غذایی بدون لبنیات
  6. رژیم غذایی پالئو اصلاح شده خود ایمنی
  7. رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *