آزمایش های پزشکی, چکاپ

تفسیر آزمایش قند خون ناشتا

تفسیر آزمایش قند خون ناشتا

آزمایش قند خون ناشتا برای بررسی سطح قند خون در صبح زود قبل از صرف هرگونه غذا و نوشیدنی انجام می‌شود. نتایج این آزمایش به شکل میلی‌گرم بر دسی لیتر (mg/dL) گزارش می‌شود. مقادیر نرمال سطح قند خون ناشتا بین ۷۰ تا ۱۰۰ mg/dL است. در صورتی که نتیجه آزمایش بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ mg/dL باشد، به عنوان پیش دیابت تلقی می‌شود و باید تغییرات لازم در رژیم غذایی و سبک زندگی اعمال شود. اگر نتیجه آزمایش بالاتر از ۱۲۶ mg/dL باشد، به عنوان دیابت تشخیص داده می‌شود و نیاز به درمان دارویی و تغییرات رژیم غذایی دارد.

آزمایش قند خون چگونه اندازه گیری میشود

آزمایش قند خون با استفاده از نمونه خون صرفاً در صبح زود و پس از حداقل ۸ ساعت گرسنگی انجام می‌شود. پس از برداشت نمونه خون، آنالیز سطح قند خون با استفاده از دستگاه های آزمایشی انجام می‌شود. نتیجه آزمایش به شکل میلی‌گرم بر دسی لیتر (mg/dL) گزارش می‌شود.

تفسیر آزمایش قند خون ناشتاجواب آزمایش قند خون ناشتا

متوسط سطح قند خون در حالت گرسنگی بین ۷۰ تا ۱۰۰ mg/dL است. بنابراین، اگر نتیجه آزمایش قند خون شما در این محدوده باشد، به عنوان نرمال تلقی می‌شود. با این حال، باید توجه داشت که مقادیر بالاتر از ۱۰۰ mg/dL ممکن است نشان دهنده اختلالات قند خون باشد که نیاز به بررسی بیشتر دارد.

آزمایش قند خون در برگه آزمایش

Test Name: Blood Glucose
Test Results:
– Fasting Blood Glucose: 85 mg/dL (Normal range: 70-100 mg/dL)- Postprandial Blood Glucose: N/A
Interpretation: The fasting blood glucose level is within the normal range. However, further testing may be necessary if the blood glucose level is higher than 100 mg/dL.

آزمایش FBS چیست ؟

آزمایش FBS به معنی “گلوکز خونی ناشتا” است. در این آزمایش، سطح گلوکز خون در وضعیت ناشتایی اندازه گیری می شود. این آزمایش معمولاً برای تشخیص دیابت و مانیتورینگ درمان دیابت استفاده می شود. علاوه بر این، این آزمایش برای ارزیابی عملکرد کبد و کلیه ها نیز مفید است.

چرا آزمایش FBS تجویز میشود ؟

آزمایش FBS برای تشخیص دیابت و مانیتورینگ درمان دیابت تجویز می شود. همچنین، این آزمایش برای ارزیابی عملکرد کبد و کلیه ها نیز مفید است. سطح گلوکز خون در وضعیت ناشتایی اندازه گیری می شود و در صورتی که سطح گلوکز خون بالاتر از حد معمول باشد، ممکن است نشان دهنده وجود مشکلات در سلامتی باشد. به عنوان مثال، افزایش سطح گلوکز خون ممکن است نشان دهنده دیابت، نارسایی کبد، نارسایی کلیه و یا بعضی از بیماری های دیگر باشد. بنابراین، آزمایش FBS به عنوان یک ابزار تشخیصی و مانیتورینگ برای بسیاری از بیماری ها مفید است.

علائم قند خون بالا چیست ؟

علائم قند خون بالا شامل افزایش سطح گلوکز خون، اضطراب، خستگی، ادرار زیاد، عطش شدید، افزایش وزن، تاری دید، درد عضلانی و عصبی، کاهش حساسیت به درد، عفونت های مکرر و زخم های دیربه‌درمان است. در صورت بروز هرکدام از این علائم، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

دلایل بالا بودن FBS در آزمایش خون چیست ؟

علل بالا بودن سطح گلوکز خون در آزمایش خون شامل بیماری دیابت، مصرف غذاهای شیرین و پر قند، نارسایی کبد، استفاده از داروهایی مانند استروئیدها و داروهای تثبیت کننده خون، تنبلی تیروئید و عدم فعالیت بدنی مناسب می‌باشد. بهتر است برای تشخیص دقیق علت بالا بودن سطح گلوکز خون، با پزشک خود مشورت کنید.

دلایل پایین بودن FBS در آزمایش خون چیست ؟

علل پایین بودن سطح گلوکز خون در آزمایش خون شامل مصرف داروهایی مانند انسولین، سولفونیل‌اورها، متفورمین و دیگر داروهای کاهنده قند خون، تغذیه نامناسب و کمبود مواد غذایی مانند کربوهیدرات، تمرین شدید، عدم تولید انسولین به دلیل بیماری هایی مانند بیماری های تیروئید و نارسایی کلیه و استفاده از الکل می باشد. بهتر است برای تشخیص دقیق علت پایین بودن سطح گلوکز خون، با پزشک خود مشورت کنید.

دارو های تاثیرگذار در افزایش FBS در آزمایش خون کدامند ؟

داروهایی که ممکن است باعث افزایش سطح گلوکز خون در آزمایش خون شوند عبارتند از: استروئیدها، تیازیدها، تیازولیدین‌ها، بتا بلوکرها، دیورتیک‌ها، فنی‌توئیدین‌ها، گلیکوکورتیکوئیدها، هورمون رشد، لیتیوم، نیکوتین، فنی‌توئین، فنی‌توئین‌های غیر انتخابی، فنی‌توئین‌های انتخابی، فنی‌توئین‌های ترکیبی و ویندروئیدها. به هر حال، بهتر است برای تشخیص دقیق علت پایین بودن سطح گلوکز خون، با پزشک خود مشورت کنید.

تست‌های مربوط با آزمایش fasting blood sugar

در کنار انجام آزمایش FBS، معمولا از سایر آزمایش‌های قند خون نیز، استفاده خواهد شد.

Bs2hpp (قند خون دو ساعته)

HbA1c (هموگلوبین ای‌وان‌سی)

OGTT ( قند خون بارداری )

GCT (چالش گلوکز)

این تست با هدف تشخیص دیابت بارداری تجویز می‌شود. برای انجام این تست نمونه گیری در چندین نوبت انجام خواهد شد.

GTT (تحمل گلوکز).

این آزمایش به‌صورت روتین در دوران بارداری بین هفته ۲۶ تا ۳۰ توصیه می‌شود. همچنین افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت دارند، لازم است این را انجام دهند

Insulin (انسولین)

این تست با هدف تشخیص مقاومت به انسولین، علت افت قند خون و مشخص کردن زمان مصرف انسولین برای بیماران دیابتی تجویز می‌شود.

 Urine Glucose (گلوکز ادرار)

در  این آزمایش با استفاده از نمونه ادرار سطح گلوکز سنجیده می‌شود. استفاده از این آزمایش برای بررسی بیماری‌های کلیوی و عفونت مجاری ادراری نیز رایج است.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *