در طول بارداری، ماما یا پزشک ممکن است به شما توصیه کند که آزمایشاتی برای بررسی سلامت خود و کودکتان انجام دهید. اگر عوامل خطر یا شرایط خاصی دارید، ممکن است آزمایشهای اضافی به شما پیشنهاد شود. نتایج این آزمایش ها به شما و پزشک شما کمک می کند تا ازمایشات مناسبی را برای مراقبت از بارداری و زایمان انجام دهید. مهمترین ازماشات لازم در دوران بارداری عبارتند از:
سونوگرافی در دوران بارداری
فهرست عناوین صفحه:
ممکن است در هفته ۱۱-۱۳ یک سونوگرافی باید انجام دهید که اسکن ۱۲ هفته ای نامیده می شود. همچنین در هفته ۱۸-۲۰ یک سونوگرافی باید انجام دهید که اسکن ۲۰ هفته ای نامیده می شود.
مطالب مرتبط:آزمایش HDL
سونوگرافی هفته ۱۲ ام:
- نشان می دهد که آیا بیش از یک نوزاد دارید یا خیر.
- تشخیص سن کودک و تاریخ زایمان
- تشخیص وضعیت سلامت کروموزومی کودک
همچنین اگر در اوایل بارداری خونریزی از واژن یا درد شکم دارید، پزشک ممکن است اسکن سونوگرافی را توصیه کند. این علائم ممکن است – اما نه همیشه – نشانه سقط جنین در اوایل بارداری باشد.
سونوگرافی هفته ۲۰ ام:
- تشخیص بیماری های ژنتیکی
- تشخیص جنسیت کودک
- تشخیص میزان رشد کودک
- تشخیص موقعیت جفت
- با بررسی وضعیت اعضای بدن کودک می تواند مشکلاتی مانند اسپینا بیفیدا، نقایص قلبی و نقص اندام را تشخیص دهد.
آزمایش خون در بارداری
ماما یا پزشک از شما می خواهد آزمایش خون را در اوایل بارداری انجام دهید تا گروه خونی، برخی عفونت ها و بیماری های مانند سرخجه، کم خونی، HIV، هپاتیت B، هپاتیت C یا سیفلیس را تشخیص دهد.
مطالب مرتبط:آزمایش گلوکز خون (Blood Glucose Test)
آزمایش خون گروه Rh
آزمایش خون برای تعیین گروه خونی و گروه Rh بسیار مهم است. اگر Rh منفی هستید و کودک شما Rh مثبت است، ممکن است مشکلات جدی برای کودک شما ایجاد شود. اما هیچ کس تا پس از تولد نمی داند گروه خونی کودک شما چیست. بنابراین اگر Rh منفی هستید، یک Anti-D در هفته ۲۶-۲۸ قبل از زایمان و هفته ۳۴-۳۶ برای شما تجویز می شود. همچنین اگر در دوران بارداری خونریزی داشته باشید، Anti-D برای شما تجویز می شود. پس از تولد نوزاد، خون از بند ناف کودک شما گرفته می شود و نوع Rh آن بررسی می شود. اگر نوزادتان Rh مثبت باشد، یک Anti-D به کودک شما تزریق می شود. آزمایش خون دیابت بارداری آزمایش خون برای دیابت بارداری معمولاً در هفته ۲۴-۲۸ بارداری انجام می شود. اگر در بارداری قبلی دیابت بارداری داشته اید یا شانس بالایی برای ابتلا به این عارضه دارید، پزشک احتمالاً به شما پیشنهاد می کند زودتر این آزمایش را انجام دهید. این آزمایش معمولاً شامل تست تحمل گلوکز (GTT) است، که در آن باید یک شب ناشتا باشید. بعد از انجام ازمایش خون، ۷۵ گرم گلوکز در یک نوشیدنی شیرین می نوشید و بعد از ۱ الی ۲ ساعت دوباره آزمایش خون می دهید.
- اگر در آزمایش تحمل گلوکز، سطح قند خون شما بالا باشد، دیابت بارداری برای شما تشخیص داده می شود.
- اگر دیابت بارداری دارید، به این معنی است که بارداری پرخطری دارید و نیاز به مراقبت بیشتری دارید. وقتی دیابت بارداری به خوبی مدیریت شود، اکثر زنان می توانند حاملگی و نوزادان سالمی داشته باشند.
- اگر دیابت به دقت مدیریت نشود، می تواند مشکلات جدی برای شما و کودکتان ایجاد کند.
آزمایش ادرار در بارداری
برخی از عفونت های ادراری علائمی ندارند، بنابراین آزمایش ادرار قبل از زایمان برای بررسی اینکه آیا عفونت دارید توصیه می شود. ممکن است در زمان های دیگر در دوران بارداری نیز آزمایش ادرار به شما پیشنهاد شود. اگر عفونت ادراری درمان نشود، می تواند باعث زایمان زودرس یا وزن کم هنگام تولد در نوزاد شما شود. آزمایش ادرار همچنین قند، خون و پروتئین موجود در ادرار شما را بررسی می کند. این موارد می تواند بیانگر بیماری باشد.
تست استرپتوکوک گروه (B) یا (GBS)
تست استرپتوکوک گروه (B) یا (GBS) نوعی باکتری هستند که اغلب در روده، واژن و مقعد زندگی می کنند. این باکتری ها برای شما مشکلی ایجاد نمی کنند. اما اگر باکتری در حین تولد به کودک شما منتقل و باعث عفونت شود. دو راه برای کاهش احتمال ابتلای نوزاد به عفونت GBS وجود دارد: اولین راه، یک روش غربالگری است به نام “سواب واژینال” در ۳۶-۳۸ هفتگی. اگر GBS دارید، در حین زایمان به شما آنتی بیوتیک های داخل وریدی پیشنهاد می شود تا احتمال عفونت در کودک شما کاهش یابد. راه دیگر دادن آنتی بیوتیک داخل وریدی به زنانی است که فاکتورهای خطر زایمان را بدون انجام سواب در بارداری دارند.
مطالب مرتبط:تست Chol چیست؟
برای آزمایش بارداری ناشتا بودن از عوامل قطعی و ضروری به حساب نمی آید چرا که عدد بتا نفش اساسی را در این تست ایفا می کند. این آزمایش بیشتر برای تشخیص بارداری و مشکلات موجود در این زمینه انجام می شود که میزان هورمون تعین کننده این عامل است.
در آزمایش بارداری هورمون HCG که بیشتر به عنوان هورمون بارداری شناخته می شود، در بدن بعد از لقتاح تولید می شود که تا ۱۰ روز نتیجه ای قطعی برای بارداری حاصل نمی کند. برای تشخیص حاملگی در بانوان دو نوع آزمایش وجود دارد که هر دو تغییرات عدد بتا را نمایان می کند.
آزمایش خون و تست بارداری از راه های تشخیص تغییرات هورمونی و حاملگی است که باید ۱۰ روز بعد از لقاح صورت بگیرد. آزمایش خون نتیجه ای قطعی تر را با خود به همراه دارد که زمان انجام گیری آن نیم ساعت بدون قطع کردن مصرف هیچ دارویی است.
تست بارداری یا Pregnancy test در خانه بدون نیاز به مراجعه به آزمایشگاه برای تشخیص بارداری انجام می شود که در این آزمایش های پزشکی ناشتا بودن نیاز نیست. این تست نیز با تغییرات هورمونی و عدد بتا، نتیجه ای مثبت یا منفی ظاهر می کند که در ادامه مطلب این صفحه از لیماطب به توضیح بیشتر نکات قابل توجه در این زمینه خواهیم پرداخت.
از چه وقت آزمایش خون، بارداری را نشان می دهد؟
آزمایش بارداری بتا برای تشخیص حاملگی یا در هفته اول بارداری برای بررسی مشکلات موجود در مادر و فرزند انجام می شود که میزان هورمون HCG نتیجه اصلی تمامی این عامل است. آزمایش خون به طور معمول باید ۱۰ روز بعد از لقاح انجام شود تا جوابی دقیق و بدون شک حاصل کند.
در ابتدای دوران بارداری به ازای هر ۷۲ ساعت مقدار عدد بتا دو برابر می شود که میزان عدد بالای ۵، نشان دهنده بارداری شما است. همچنین عدد بتا در هر روز بارداری با مقدار متفاوت نمایان شده و هر مقدار برای خود علائمی را به همراه دارد که جدول زیر را در بر می گیرد.
جدول عدد بتا در بارداری
سن بارداری | رنج نرمال آزمایش BHCG |
زنانی که که باردار نیستند یا کمتر از ۳ هفته از بارداری آنان میگذرد. | کمتر از ۵ میلیگرم در میلیلیتر |
۳ هفته از بارداری | ۵ و ۵۰ |
۴ هفته از بارداری | بین ۵ و ۴۲۶ |
۵ هفته از بارداری | بین ۱۸ و ۷۳۴۰ |
۶ هفته از بارداری | بین ۱۰۸۰ و ۵۶۵۰۰ |
۷ تا ۸ هفته از بارداری | بین ۷،۶۵۰ و ۲۲۹،۰۰۰ |
۹ تا ۱۲ هفته از بارداری | بین ۲۵،۷۰۰ و ۲۲۸،۰۰۰ |
۱۳ تا ۱۶ هفته از بارداری | بین ۱۳،۳۰۰ تا ۲۵۴،۰۰۰ |
۱۷ تا ۲۴ هفته از بارداری | بین ۴۰۶۰ تا ۱۶۵.۴۰۰ |
۲۵ تا ۴۰ هفته از بارداری | ۳۶۴۰ تا ۱۱۷۰۰۰ |
جواب آزمایش خون بارداری چقدر طول میکشه؟
در آزمایش خون یا تست حاملگی از دقیق و مورد تایید ترین روش های تشخیص بارداری است که با بررسی سطح عدد بتا، نتیجه ای درست را نمایان می کند. همچنین زمان انجام این آزمایش عوامل مختلفی از جمله روز تخمک گذاری را نیز در بر گرفته است که سبب متفاوت بودن زمان نتیجه آزمایش خون می شود.
جواب آزمایش خون برای تشخیص بارداری در حالت کلی به نیم ساعت زمان نیاز داشته و در کوتاه ترین بازه زمانی نتیجه آزمایش شما حاضر می شود. در آزمایش خون نوبت دهی اینترنتی و تجویز پزشک متخصص نیاز نبوده و در صورت مراجعه می توانید با خیال راحت و بدون هیچ دردسری انجام دهید.
بهترین زمان انجام آزمایش خون کی است؟
بهترین زمان برای انجام ازمایش بارداری به دلیل نیاز نبودن به شرایط خاصی مانند اینکه آیا برای آزمایش بارداری ناشتا باید باشیم؟، قطع داروها و آنتی بیوتیک ها و .. در هر ساعت از ۱۰ روز بعد پس از لقاح مناسب است. هر چند ازمایش حاملگی در هر ساعت از شبانه روز قابل انجام است اما بهتر است این آزمایش در ساعت اولیه صبح انجام شود. زیرا میزان غلظت HCG در ادرار ساعات اولیه صبح بیشتر است و به همین دلیل تشخیص بارداری از طریق نمونه ادرار نیز راحتر صورت می گیرد.
اینکه قبل از آزمایش چکاپ چکار کنیم؟ می تواند سوال بسیاری از بانوان باشد که قبل از اقدام، نیاز به انجام کار خاصی نیست. زیرا در این آزمایش مقدار هورمون HCG تحت تاثیر این فاکتورها قرار نمی گیرد.
رایجترین روش تشخیص حاملگی، اندازه گیری میزان هورمون گنادوتروپین کوریونی انسانی (HCG) با استفاده از آزمایش خون است. بعد از گذشت ۱۱ روز از لقاح، میزان هورمونHCG افزایش مییابد. این هورمون بعد از تشکیل جفت، از جسم زرد محافظت می کند. مادران عزیز در زمان دوران بارداری حتما برای سلامت خود و فرزندتان چکاپ کامل در منزل را انجام دهید.
عکس جواب آزمایش بارداری مثبت
مقدار عدد بتا در آزمایش خون برای حاملگی، عامل اصلی برای آگاهی از حاملگی به حساب می آید که مقدار این عدد باید بالای ۵ باشد. برای تفسیر آزمایش خود برای آگاهی از بارداری، می توانید از جدول شرح شده در جدول کمک بگیرید که نتیجه مثبت از بارداری است.
کلام آخر
ناشتا بودن برای آزمایش بارداری نیاز نبوده و بدون قطع مصرف هیچ دارویی میتوانید به راحتی آزمایش را انجام دهید. آگاهی از آزمایش ها و موارد قابل توجه در دوران بارداری برای مادران باردار واجب است که در لیماطب، می تواند اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید.
سوالات متداول
- آیا برای آزمایش بارداری بتا باید ناشتا بود یا قرص مصرف نکرد؟
نخیر، ناشتا بودن و قطع مصرف دارو به هیچ وجه نیاز نبوده و در هر ساعتی از روز بعد ۱۰ روز پس از لقاح می توان آزمایش را انجام داد.
- امکان بتا منفی در حین بارداری در آزمایش خون وجود دارد؟
بله، علت پایین بودن عدد بتا در آزمایش خون می تواند به دلیل انجام آزمایش زودتر از ۱۰ روز باشد که نتیجه ای دقیق را نتیجه نمی دهد.
- آیا عدد بتا می تواند نشان دهنده جنسیت فرزند در آزمایش خون باشد؟
نخیر، عدد بتا در هر فرد متفاوت بوده و در طول بارداری با مقدار ثابتی در آزمایش نمایش داده نمی شود اما به طور معمول در جنین پسر سطح هورمون HCG نسبت به جنین دختر با مقدار کم ری است.
- جواب آزمایش بارداری مثبت در آزمایش خون یا تست بارداری چگونه است؟
در نتیجه آزمایش خون یا تست بارداری، جواب مثبت با عدد بتای بالای ۵ یا دو خط قرمز نمایان میشود که برای اطلاع از نتیجه دقیق، توصیه در انجام آزمایش خون است.
- بالا بودن عدد بتا در آزمایش خون نشان دهنده چی میتواند باشد؟
عدد بالای ۵ در آزمایش خون نشان دهنده بارداری فرد بوده و در صورت مقدار عدد بالای ۵ غیر طبیعی، می تواند بارداری دو قلو یا چند قلو را نتیجه دهد.
فرم درخواست خدمات
"*" indicates required fields