سلامت پوست و مو

آزمایش خون برای ریزش مو و راه های درمان آن

ریزش مو در مردان چیست؟

فهرست عناوین صفحه:

ریزش حدود ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی است. معمولاً این ریزش قابل توجه نیست زیرا موهای جدید برای جایگزینی موهای از دست رفته رشد می کنند. ریزش مو و طاسی زمانی اتفاق می افتد که موها خیلی سریع می ریزند یا رشد موهای جدید متوقف می شود. بسته به علت ریزش مو، ممکن است متوجه نازک شدن آهسته مو یا کچلی ناگهانی شوید. ریزش مو می تواند فقط موهای سر یا کل بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد.

چه چیزی باعث ریزش مو می شود؟

ریزش مو می تواند ناشی از عوامل ژنتیکی، تغییرات در سطح هورمون ها و برخی شرایط پزشکی باشد. ریزش موی ژنتیکی تا حد زیادی شایع ترین علت است که تا ۵۰ درصد منبع مورد اعتماد مردان و زنان را تحت تأثیر قرار می دهد. سایر دلایل ریزش مو عبارتند از:

  1. زایمان اخیر
  2. شیمی درمانی
  3. آلوپسی آره آتا
  4. آلوپسی کششی، ریزش مو در اثر کشیدن
  5. سندرم تخمدان پلی کیستیک
  6. عفونت پوست سر
  7. عوارض جانبی دارو
  8. پسوریازیس پوست سر
  9. آلوپسی زخمی
  10. سیفلیس
  11. بیماری تیرویید
  12. کمبود مواد مغذی

دلایل ریزش مو در مردان

دلایل ریزش مو در مردان

  1. ژنتیک و سابقه خانوادگی
  2. شرایط دارویی
  3. داروها و درمان های پزشکی
  4. استرس

۱۷ راه برای تحریک رشد مو برای مردان در سال ۲۰۲۴

  1. داروهای تجویزی
  • ماینوکسیدیل (روگین)
  • فیناستراید (Propecia، Proscar)
  1. ۲. کاشت مو

دو روش محبوب کاشت مو، پیوند واحد فولیکولی و استخراج واحد فولیکولی است. ممکن است برای رسیدن به نتیجه مطلوب نیاز به انجام چندین روش کاشت مو داشته باشید.   این روش ها عبارتند از: پیوند واحد فولیکولی (FUT) استخراج واحد فولیکولی (FUE)

  1. لیزر درمانی

تصور می‌شود که لیزر التهاب را در فولیکول‌ها کاهش می‌دهد که آنها را از رشد مجدد برای برخی از انواع ریزش مو، مانند آلوپسی آره‌آتا، جلوگیری می‌کند.

  1. سیگار را ترک کنید.

اگر سیگاری هستید، احتمالاً در مورد تمام اثرات منفی سیگار بر ریه های خود شنیده اید. اما آیا می دانستید که سیگار کشیدن ممکن است با ریزش مو همراه باشد؟ مطالعه‌ای در سال ۲۰۲۰ بر روی ۱۰۰۰ مرد نشان داد که اکثریت کسانی که سیگار می‌کشیدند مقداری ریزش مو داشتند، در حالی که کمتر از نیمی از شرکت‌کنندگان سیگار نمی‌کشیدند. اگر سیگار می کشید، ترک آن ممکن است به کاهش ریزش مو کمک کند.

  1. ماساژ پوست سر

ماساژ نه تنها حس فوق العاده ای دارد، بلکه ممکن است به کاهش ریزش مو نیز کمک کند. ماساژ دادن پوست سر باعث تحریک فولیکول های مو می شود. در یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۶، مردان سالم ژاپنی که به مدت ۲۴ هفته هر روز ۴ دقیقه ماساژ پوست سر دریافت کردند، در پایان مطالعه موهای پرپشت تری داشتند. تحقیقات انجام شده در سال ۲۰۱۹ همچنین نشان داد که ماساژ پوست سر با بهبود تراکم مو در ارتباط است.

  1. رژیم غذایی متعادل

یک رژیم غذایی متعادل ممکن است به حفظ شکل موهای شما کمک کند. از سبزیجات، میوه ها، غلات کامل، چربی های غیراشباع و پروتئین های بدون چربی در رژیم غذایی خود استفاده کنید. سعی کنید مصرف شیرینی ها را محدود کنید. سعی کنید از رزیم غذایی زیر استفاده کنید:

  • غذاهای غنی از آهن، از جمله گوشت گاو بدون چربی، لوبیا، سبزیجات برگ سبز، غلات غنی شده با آهن و تخم مرغ
  • غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ مانند سالمون، ماهی خال مخالی، ماهی تن، دانه کتان، زرده تخم مرغ، دانه شاهدانه و گردو
  • غذاهای پر پروتئین، مانند تخم مرغ، گوشت بدون چربی و غذاهای دریایی
  • مقدار زیادی آب بنوشید.
  1. استرس را کاهش دهید.

استرس واقعاً می تواند روی بدن تأثیر بگذارد، از جمله موهای شما. ریزش مو ممکن است نتیجه یک سبک زندگی پر استرس باشد. راهبردهای کاهش استرس عبارتند از:

  1. ورزش منظم
  2. گوش دادن به موسیقی
  3. تمرین یوگا
  4. مدیتیشن
  5. خواب کافی
  6. درمان های جایگزین
  7. روغن ها

برخی شواهد از یک مطالعه موش در سال ۲۰۱۴ نشان می دهد که روغن نعناع می تواند به رشد مو کمک کند. روغن رزماری نیز به طور سنتی برای افزایش گردش خون در پوست سر استفاده می شده است. یک مطالعه در سال ۲۰۱۳ نشان داد که عصاره برگ رزماری رشد مجدد مو را در موش ها بهبود می بخشد. روغن نارگیل، روغن کرچک و روغن زیتون نیز به طور گسترده توصیه می شود.

  1. نخل اره

نخل اره ای گیاهی با توت های کوچک است. در حالی که تحقیقات در مورد توانایی نخل اره برای درمان ریزش مو محدود است، یک منبع مورد اعتماد در سال ۲۰۲۰ نشان داد که ممکن است به رشد مو کمک کند در حالی که عوارض جانبی کمی دارد.

مطلب مرتبط: تفسیر نتایج ازمایش خون

  1. بیوتین:

بیوتین ویتامینی است که به طور طبیعی در غذاهایی مانند آجیل، سیب زمینی های شیرین، تخم مرغ، پیازها و جو دو سر وجود دارد. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد مصرف بیوتین به کاهش ریزش مو کمک می‌کند.

  1. ۱۱. آب پیاز

یک مطالعه کوچک در سال ۲۰۱۴ نشان داد که استفاده از آب پیاز به عنوان یک درمان موضعی منجر به رشد مجدد قابل توجهی در افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا تکه تکه می شود. برینگراج

  1. برینگراج

Bhringraj  که به آن دیزی کاذب نیز می گویند، گونه ای از خانواده آفتابگردان است. در طب آیورودا، به عنوان گیاهی شناخته می شود که از رشد مو حمایت می کند.

مطلب مرتبط:تست تری گلیسیرید چیست؟

  1. چای سبز

یکی دیگر از داروهای گیاهی ادعا شده برای ریزش مو، چای سبز است. در یک مطالعه در سال ۲۰۰۵ بر روی موش‌ها، ترکیبات پلی‌فنولی موجود در چای سبز به عنوان یک درمان طبیعی برای ریزش مو نویدبخش بود. اما مطالعات انسانی برای تایید این اثرات وجود نداشته است.

  1. هیبیسکوس

هیبیسکوس چینی (Hibiscus rosa-sinensis) به طور گسترده در هند برای رشد مو به بازار عرضه می شود. یک مطالعه در سال ۲۰۰۳ بر روی موش‌ها اثرات مثبتی بر فولیکول‌های مو نشان داد، اما هیچ مطالعه‌ای روی انسان‌ها انجام نشده است.

  1. به ارامی موهای خود را شانه کنید:

سعی کنید هنگام برس زدن یا حالت دادن به موهای خود تا حد امکان ملایم باشید. چرخاندن مداوم، چرخاندن یا سفت کشیدن موها می تواند منجر به ریزش مو شود. اگر نگران ریزش مو هستید، از موارد زیر خودداری کنید:

  • مدل موهای تنگ، مانند موخوره، قیطان، قیطان و نان
  • مواد شیمیایی مورد استفاده در خشک کردن و صاف کردن مو
  • اتوهای فر کننده یا اتوهای صاف کننده داغ
  • مواد سفید کننده مو
  1. مراجعه به پزشک:

جدای از ژنتیک، چندین بیماری می تواند منجر به ریزش مو شود. شما می توانید با درمان بیماری زمینه ای ریزش موی خود را برطرف کنید. بیماری های زیر می تواند منجر به ریزش مو شود:

  • دیابت
  • لوپوس
  • لیکن پلان
  • سارکوئیدوز
  • پسوریازیس پوست سر
  • آلوپسی آره آتا
  • شرایط تیروئید
  • تغذیه نامناسب
  • کمبود آهن
  • اختلال در کشیدن مو، معروف به تریکوتیلومانیا
  • بیماری سلیاک
  • سیفلیس
  1. در مورد داروهای که مصرف می کنید با پزشک مشورت کنید:

مطلب مرتبط:آزمایش گلوکز خون (Blood Glucose Test)

برخی از داروها می توانند منجر به ریزش مو شوند. مثالها عبارتند از:

  • شیمی درمانی و پرتودرمانی
  • برخی از داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقاد خون)
  • برخی از داروهای افسردگی
  • داروهای مورد استفاده برای درمان فشار خون بالا
  • برخی از داروهای قلب
  • داروهای نقرس
  • ایزوترتینوئین (آکوتان)، درمان آکنه

راه های جلوگیری از ریزش مو

راه های جلوگیری از ریزش مو

اگر متوجه نازک شدن مو شده اید یا سابقه خانوادگی طاسی با الگوی مردانه دارید، ممکن است نتوانید به طور کامل ریزش موی خود را متوقف کنید. با این حال، ممکن است بتوانید مقداری از ریزش مو را کاهش دهید یا از آن جلوگیری کنید. این نکات را برای کمک به جلوگیری از ریزش مو در مردان امتحان کنید:

  1. راه هایی برای کاهش سطح استرس خود بیابید.
  2. با یک رژیم غذایی سالم و ورزش مراقب سلامت کلی خود باشید.
  3. از مدل موهایی که موهایتان را می کشد، خودداری کنید.
  4. برای جلوگیری از ریزش مو از محصولات مو استفاده کنید.
  5. از سیگار کشیدن خودداری کنید.
  6. ماساژ پوست سر را امتحان کنید.
  7. با متخصص مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید تا ببینید آیا هر گونه دارو یا شرایط پزشکی می تواند ریزش مو را برای شما افزایش دهد یا خیر.

  ریزش مو ممکن است به دلیل عوامل مختلفی از جمله تغذیه نادرست، کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی، استرس، بارداری، بیماری‌های پوستی، عفونت‌ها، داروها و هورمون‌ها باشد. هورمون‌هایی مانند هورمون تیروئید می‌تواند دلیل ریزش مو شدید  باشند. برای تشخیص دقیق دلیل ریزش مو، بهتر است ازمایشات مربوط به ریزش مو بدهید  . درمان ریزش مو بستگی به دلیل آن دارد، اما معمولا شامل تغذیه مناسب، مصرف ویتامین‌ها و مواد معدنی، استفاده از شامپو‌های خاص، داروها و در صورت لزوم درمان بیماری‌های پوستی یا هورمون‌ها می‌باشد. شما میتوانید از خدمات آزمایشات و چکاب پزشکی در منزل استفاده نماییید.   پیشگیری از ریزش مو

برای پیشگیری از ریزش مو، می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  ۱- تغذیه مناسب: مصرف غذاهای حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین به عنوان یک تغذیه مناسب می‌تواند به جلوگیری از ریزش مو شدید کمک کند.   ۲- مراقبت از موها: شامپو کردن مو با شامپو‌های نرم و طبیعی، استفاده از محصولات حالت دهنده مو با کمترین مقدار شیمیایی و استفاده از محافظ مو در برابر حرارت  سشوار و UV نور خورشید.   ۳- کاهش استرس: استرس ممکن است عامل ریزش شدید  مو باشد. بنابراین، با تمرینات تنفس عمیق، یوگا، ماساژ و گفتگو با دوستان و خانواده،مصرف دمنوش  استرس را کاهش دهید.   ۴- جلوگیری از بارداری: بارداری نیز ممکن است عامل ریزش مو باشد.   ۵- مراجعه به پزشک: در صورتی که شما به دلیل عوامل دیگری مانند بیماری‌های پوستی، هورمون‌های غیرطبیعی و غیره در معرض خطر ریزش مو هستید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا برای شما ازمایش نوشته و  درمان مناسب را تعیین کند.   ۶- استفاده از محصولات شیمیایی: استفاده از محصولات شیمیایی مانند رنگ مو، روغن‌های شیمیایی و محصولات حالت دهنده مو با شیمیایی قوی مانند تافت و واکس ممکن است باعث ریزش مو شود..   در کل، جلوگیری از ریزش مو بهتر از درمان آن است. با توجه به اینکه  علت ریزش مو متفاوت است، بهتر است در صورت بروز هر گونه علائم غیر نرمال، به پزشک ازمایشگاه مراجعه کنید و پس از ان  برای جلوگیری از ریزش مو از روش‌های درست و مناسب استفاده کنید.       درمان ریزش مو متناسب با دلیل آن است. برای درمان ریزش مو، ابتدا باید دلیل آن تشخیص داده شود. در صورتی که علت آن کمبود ویتامین‌ها و مواد معدنی است، بهتر است تغذیه مناسبی داشته باشید و ویتامین‌ها و مواد معدنی مورد نیاز را به صورت مکمل مصرف کنید. عوامل استرس، بارداری و هورمون‌های غیرطبیعی نیز می‌توانند عامل ریزش مو باشند که در این صورت بهتر است با مشاوره پزشکان متخصص اقدام به درمان کنید. درمان ریزش مو

برای درمان ریزش مو می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید:

  ۱- تغذیه مناسب: تغذیه مناسب شامل مصرف غذاهای حاوی ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین است. برخی از غذاهای حاوی ویتامین‌های ضروری عبارتند از: آووکادو، نارگیل، تخمه‌ای، گریپ‌فروت، توت‌فرنگی، خیار، برگ کلم و ماهی.   ۲- شوینده خاص: شامپو‌های حاوی عصاره‌های گیاهی برای درمان ریزش مو مفید هستند.   ۳- دارو: در بعضی موارد، پزشکان ممکن است داروهایی را برای درمان ریزش مو تجویز کنند. این داروها ممکن است شامل مینوکسیدیل، فیناستراید و داروهای ضد التهاب باشند.   ۴- درمان بیماری‌های پوستی: برخی از بیماری‌های پوستی مانند درماتیت، پسوریازیس و لوپوس ممکن است عامل ریزش مو باشند. در این صورت، بهتر است با مشاوره پزشکان متخصص اقدام به درمان کنید.   ۵- روش‌های طب سنتی: برخی از روش‌های طب سنتی مانند ماساژ مو با روغن‌های طبیعی مانند روغن نارگیل و روغن آرگان، مصرف عصاره گیاهی می‌تواند به درمان ریزش مو کمک کند.   در نهایت، برای درمان ریزش مو بهتر است به پزشک مراجعه کرده و پس از انجام ازمایشات مربوطه و تشخیص دلیل آن، اقدام به درمان کنید.    

هر تار موی سر شما بین ۳ تا ۵ سال عمر می کند. فولیکول های مو چرخه ای از رشد فعال، انتقال و استراحت دارند. ریزش مو زمانی اتفاق می افتد که چرخه رشد موهای شما مختل شود. ریزش مو بیشتر به دلیل ژنتیک شما ایجاد می شود و با افزایش سن در مردان و زنان شایع تر می شود. دومین علت شایع، تلوژن افلوویوم است. این حالت زمانی اتفاق می افتد که تعداد بیشتری از موهای شما وارد چرخه استراحت می شود و در طی آن می ریزد. تلوژن افلوویوم می تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  1. فشار
  2. بارداری
  3. عوارض جانبی دارو
  4. سایر شرایط بهداشتی زمینه ای

چگونه از ریزش مو جلوگیری کنیم و سلامت مو را بهبود ببخشیم؟

  1. از مدل موهایی که موها را می کشد خودداری کنید.
  2. از ابزارهای حالت دهنده مو با حرارت بالا اجتناب کنید.
  3. موهای خود را با استفاده از مواد شیمیایی رنگ نکنید.
  4. از شامپویی استفاده کنید که ملایم و مناسب موهای شما باشد.
  5. از یک برس نرم ساخته شده از الیاف طبیعی استفاده کنید.
  6. نور درمانی با سطح پایین را امتحان کنید.

راه های پیشگیری از ریزش مو در زنان ریزش مو در زنان معمولاً به دلایل زیر ایجاد می شود:

  1. ریزش مو با الگوی ژنتیکی زنانه (آلوپسی آندروژنتیک)
  2. بیماری تیرویید
  3. افزایش سن
  4. سایر شرایط هورمونی

حدود نیمی از زنان قبل از ۷۹ سالگی درجاتی از ریزش مو با الگوی زنانه را تجربه می کنند. اگر موهای خود را از دست می دهید، پزشک ممکن است برخی از درمان های زیر را برای جلوگیری از ریزش بیشتر مو توصیه کند.

  1. روگین (مینوکسیدیل)
  2. آلداکتون (اسپیرونولاکتون) یا سایر داروهای ضد آندروژن
  3. داروهای ضد بارداری خوراکی
  4. مکمل های آهن، به خصوص اگر ریزش موی شما به کم خونی یا سیکل های قاعدگی شدید مرتبط باشد.

راه های پیشگیری از ریزش مو در مردان ریزش مو در مردان بیشتر از زنان است. با توجه به انجمن ریزش مو آمریکا، حدود ۸۵ درصد از مردان تا زمانی که به ۵۰ سالگی می رسند، موهای نازک دارند. ریزش مو در مردان به طور معمول ناشی از ریزش مو با الگوی ژنتیکی مردانه است. اگر نگران ریزش مو هستید، پزشک ممکن است یک یا چند درمان زیر را توصیه کند:

  1. روگین (مینوکسیدیل)
  2. پروپشیا یا پروسکار (فیناستراید)
  3. پیوند واحد فولیکولی (FUT)، پیوند مو با بافت زیرین
  4. استخراج واحد فولیکولی (FUE)، پیوند مو تنها با فولیکول‌ها، بدون بافت پیوندی

درمان های خانگی برای ریزش مو

درمان های خانگی برای ریزش مو

اگر نگران ریزش مو هستید، ممکن است بخواهید یک درمان خانگی را امتحان کنید تا ببینید آیا می توانید از ریزش موهای خود جلوگیری کنید. مهم است که تشخیص داده شود و علت اصلی ریزش مو را پیدا کنید تا بتوانید به طور مناسب آن را درمان کنید.شما میتوانید از خدمات سایت لیما طلب استفاده نمایید. مکمل ها بسیاری از ویتامین ها و مواد معدنی برای رشد مو مورد نیاز است. برخی از کمبودهای تغذیه ای به طور بالقوه می تواند منجر به ریزش مو شود. مکمل ویتامین D ممکن است به کاهش علائم ریزش موی ژنتیکی یا تلوژن افلوویوم کمک کند. مصرف مکمل آهن ممکن است به کاهش علائم در افرادی که دچار کمبود آهن هستند کمک کند. افرادی که آهن پایینی دارند نیز ممکن است از مکمل ویتامین C در صورت عدم دریافت کافی بهره ببرند. تحقیقات زیادی ارتباط بین ویتامین D کم و آلوپسی آره‌آتا، یک شکل تکه‌ای از ریزش مو ناشی از واکنش خود ایمنی را یافته‌اند. توصیه می شود افراد مبتلا به این بیماری در صورت کمبود ویتامین D مکمل دریافت کنند. در حال حاضر شواهد کافی مبنی بر اینکه مکمل های زیر می تواند به ریزش مو کمک کند وجود ندارد:

  1. فلز روی
  2. ریبوفلاوین (ویتامین B2)
  3. اسید فولیک (ویتامین B9)
  4. ویتامین B12
  5. بیوتین
  6. ویتامین E

برخی از مطالعات دریافته اند که ویتامین A یا سلنیوم بیش از حد می تواند باعث ریزش مو شود، اما تحقیقات بیشتری لازم است. محققان به بررسی اینکه آیا مکمل آهن یا روی برای افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا فایده ای دارد یا خیر، ادامه می دهند. به یاد داشته باشید که مکمل ها را فقط از منابع قابل اعتماد خریداری کنید، زیرا توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) بررسی نشده اند. روغن های مناسب مو

روغن های مناسب مو

اسانس ها عصاره های طبیعی تولید شده توسط گیاهان هستند. برخی از روغن های ضروری ممکن است خواصی داشته باشند که رشد مو را تحریک می کنند. روغن های ضروری که برخی افراد برای رشد مو استفاده می کنند عبارتند از:

  1. نعناع تند
  2. هیبیسکوس چینی
  3. جینسینگ
  4. جاتامانسی
  5. اسطوخودوس

ماساژ پوست سر ماساژ پوست سر ممکن است با افزایش گردش خون و تغییرات ژنی به تحریک رشد مو کمک کند، اما شواهد بسیار محدودی در این زمان وجود دارد. رژیم غذایی رژیم غذایی شما می تواند بر ریزش مو تاثیر بگذارد. خوردن یک رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان ها می تواند به مبارزه با علائم استرس اکسیداتیو کمک کند – عوامل محیطی که به فولیکول های مو آسیب می زند و به ریزش مو کمک می کند. بسیاری از میوه ها و سبزیجات رنگارنگ مانند توت فرنگی، زغال اخته، لوبیا و حبوبات، اسفناج و کلم پیچ منابع عالی آنتی اکسیدان هستند. شکر، چربی های فرآوری شده، مواد نگهدارنده و الکل همگی می توانند به استرس اکسیداتیو کمک کنند. ترک سیگار سیگار می‌تواند به سلول‌های موی شما آسیب برساند و فولیکول‌های مو را شکننده و به راحتی آسیب ببیند. برخی از مطالعات سیگار کشیدن را با افزایش میزان سفیدی زودرس و ریزش مو مرتبط دانسته اند.

چگونه از ریزش مو بعد از بارداری جلوگیری کنیم؟

بسیاری از زنان با تطبیق بدن با زندگی پس از بارداری دچار کم آبی، خستگی، استرس و کاهش سطح استروژن می شوند. این عوامل می توانند منجر به افزایش ریزش مو شوند. برخی از این ریزش مو اغلب به استرس و خستگی ناشی از بچه دار شدن مربوط می شود. این وضعیت موقتی است و باید ظرف یک سال پس از پایان بارداری برطرف شود. در صورت شیردهی، رژیم غذایی سالم و اجتناب از مدل موی سفت که موها را از پوست سر می کشد، می توانید سعی کنید ریزش مو را بعد از بارداری با ادامه مصرف ویتامین های دوران بارداری خود به حداقل برسانید. متخصصان پوست استفاده از شامپوها و نرم‌کننده‌های سبک را توصیه می‌کنند.

چگونه از ریزش مو در طول شیمی درمانی جلوگیری کنیم؟

شیمی درمانی با حمله به سلول های سرطانی در بدن شما کار می کند. به عنوان یک عارضه جانبی، شیمی درمانی سلول هایی را که باعث رشد موهای شما می شوند، از بین می برد. معمولاً ۲ تا ۴ هفته پس از درمان موها شروع به ریزش می کنند. برخی از افراد ترجیح می دهند با تراشیدن موهای خود قبل از شروع درمان، برای این عارضه جانبی آماده شوند. بسیاری از مردم با این انتخاب راحت تر هستند. اما همه افرادی که تحت شیمی درمانی قرار می گیرند در نتیجه تمام موهای خود از دست نمی روند. گاهی اوقات موها به سادگی نازک می شوند یا عقب می نشینند. چه چیزی باعث ریزش مو می شود؟

آزمایش خون می تواند آلوپسی را تشخیص دهد. پزشک ممکن است برای تعیین علت ریزش مو همراه با بیوپسی پوست سر، چندین آزمایش خونی را تجویز کند. برای ریزش موی ناگهانی (آلوپسی) چه آزمایش های خونی باید انجام داد؟ وقتی می گویند موهای شما مانند یک تاج نامرئی برای عزت نفس شماست، شوخی نکردند. بنابراین، زمانی که ریزش مو به یک مسئله غیرمنتظره تبدیل می شود، طبیعی است که احساس نگرانی کنید. خوشبختانه می توانید با ریزش موی ناگهانی یا آلوپسی از طریق اقدامات پزشکی مناسب مقابله کنید. برای شروع، می توانید آزمایش های خون مانندCBC، آزمایش های هورمونی و ارزیابی سطح آهن را انجام دهید. اما ابتدا، درک علت بالقوه آلوپسی بر اساس تغییرات اخیر در زندگی شما ضروری است.

آلوپسی چیست؟

آلوپسی چیست؟

آلوپسی با ریزش موی ناگهانی نشان داده می شود. معمولاً روی موهای سر ایجاد می‌شود، اما می‌تواند روی موهای سایر قسمت‌های بدن مانند ابروها و سایر موهای صورت نیز تأثیر بگذارد. ریزش مو به طور طبیعی برای هر کسی اتفاق می افتد اما به مقدار ناچیز. طبق گفته انجمن پوست آمریکا، ما روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو از دست می دهیم. با این حال، زمانی که ریزش مو به طور ناگهانی بیش از حد می شود و به نظر می رسد رشد مو کند می شود، ممکن است به دلیل یک بیماری زمینه ای باشد. دائمی یا موقت بودن آن به نتایج آزمایش خون آلوپسی بستگی دارد.

مطالب مرتبط:Maple Syrup Urine Disease (MSUD) چیست؟

انواع آلوپسی

ریزش موی ناگهانی می تواند به روش های مختلفی اتفاق بیفتد. به عنوان مثال، می تواند از نازک شدن تدریجی یا ریزش تکه های مو در یک ناحیه موضعی شروع شود.  با این وجود، ریزش مو از هر طرف که شروع شود، نوعی آلوپسی با آن همراه است. همانطور که گفته شد، انواع مختلف آلوپسی را در زیر بررسی کنید.

  1. آلوپسی آره آتا

آلوپسی آره آتا یک بیماری خودایمنی است که معمولاً به صورت یک لکه بیضی یا گرد پوست در هر قسمتی از بدن که انتظار می رود مو رشد کند شروع می شود. به عنوان یک بیماری خودایمنی، این وضعیت با حمله سلول های ایمنی به فولیکول های مو و منجر به ریزش مو مشخص می شود. در حالی که ریزش موی معمولی روی سر اتفاق می افتد، با آلوپسی آره آتا، می توانید ریزش مو را در ریش، مژه یا ابرو مشاهده کنید.

  1. الگوی ریزش مو (آلوپسی آندروژنتیک)

شاید نام طاسی با الگوی مردانه را شنیده باشید. اما آیا می دانستید که زنان نیز می توانند به همان میزان ریزش مو را تجربه کنند؟ اگرچه نادر است، اما زنان کاملاً از آلوپسی آندروژنتیک مصون نیستند. این وضعیت به دلیل کاهش اندازه فولیکول های مو، به جای رکود، نازک شدن تدریجی مو را نشان می دهد. آلوپسی زخمی

  1. آلوپسی زخمی

فردی که با آلوپسی اسکار تشخیص داده می شود، دچار ریزش دائمی مو می شود. ریزش دائمی مو به این دلیل است که فولیکول های مو از بین می روند و ناحیه رشد آنها را به بافت زخم تبدیل می کنند. در نتیجه، شانس رشد مو را از بین می‌برد و فرد را طاس یا نیمه طاس می‌کند مگر اینکه کاشت مو را انتخاب کنید.

  1. آلوپسی کششی

آلوپسی کششی نتیجه کشیدن مداوم موهای شماست. این می تواند با تریکوتیلومانیا، یک وضعیت روانی که در آن فرد نمی تواند در برابر کندن مو مقاومت کند، مرتبط باشد. از سوی دیگر، می تواند به دلیل مدل موی سفت یا استفاده مکرر از شل کننده و اکستنشن مو نیز باشد.

دلایل ریزش ناگهانی مو چیست؟

آلوپسی با چندین بیماری و رویدادهای زندگی ارتباط دارد. به عنوان مثال، ریزش مو یکی از علائم بارز بیماری خودایمنی آلوپسی آره آتا است که قبلا توضیح داده شد. به همین ترتیب، این وضعیت با عدم تعادل در تیروئید و هورمون های جنسی همراه است. با این وجود، در اینجا برخی از علل شایع ریزش موی ناگهانی یا آلوپسی آورده شده است.

  1. کم خونی
  2. زایمان
  3. تغییرات هورمونی
  4. عفونت
  5. داروها
  6. پرتو درمانی
  7. رژیم محدود کننده
  8. رویداد تروماتیک

آیا آزمایش خون می تواند آلوپسی را تشخیص دهد؟

بله، آزمایش خون می تواند آلوپسی را تشخیص دهد. پزشک ممکن است برای تعیین علت ریزش مو همراه با بیوپسی پوست سر، چندین آزمایش خونی را تجویز کند. در بیشتر موارد، آزمایش‌های آزمایشگاهی خاص پزشک ممکن است به علائم همراه یا تغییرات اخیر زندگی شما بستگی داشته باشد. به عنوان مثال، اگر به تازگی زایمان کرده اید و آلوپسی را تجربه کرده اید، علت این بیماری را می توان در عدم تعادل هورمونی پس از زایمان جستجو کرد. از سوی دیگر، اگر پزشک شما به بیماری خودایمنی آلوپسی آره آتا مشکوک شود، ابتدا باید نقاط طاسی شما بررسی شود. سپس آزمایش های خون مانند آزمایش آنتی بادی های ضد هسته ای (ANA) تجویز می شود.

تشخیص علت آلوپسی از طریق آزمایش خون زیر انجام می شود:

شمارش کامل خون (CBC) یک آزمایش خون استاندارد کم هزینه است که برای کمک به تشخیص بسیاری از بیماری ها تجویز می شود. CBC همچنین به پزشک شما اجازه می دهد تا یک دید کلی از فعالیت های سلول های خونی شما داشته باشد که  التهاب باعث حمله فولیکولی ناشی از عفونت یا واکنش‌های خودایمنی باشد.

تست CRP

تست CRP

آزمایش خون پروتئین واکنشی C ( (CRP روش دیگری برای تعیین سطح التهاب مرتبط با آلوپسی است. CRP یک نشانگر برای التهاب خود ایمنی است. بنابراین، اگر مشکوک به آلوپسی آره آتا هستید، می توانید این آزمایش را انجام دهید.

تست ANA

تست ANA

به طور کلی، آزمایش آنتی بادی های ضد هسته ای (ANA) اغلب بیماری های خود ایمنی را تشخیص می دهد. اگر ANA در نمونه خون شما وجود داشته باشد، می تواند نشان دهنده یک اختلال خود ایمنی مانند آلوپسی آره آتا باشد.

تست تیروئید

ریزش موی ناگهانی با بیماری های تیروئید طولانی مدت مانند کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید مرتبط است. بنابراین، بررسی هرگونه نوسان در تولید هورمون تیروئید کمک می کند تا مشخص شود که آیا این وضعیت به اختلالات گفته شده مرتبط است یا خیر. هورمون های تیروئید نقش حیاتی در فرآیندهای فیزیولوژیکی مختلف شامل رشد دارند. از این رو، عدم تعادل در هورمون هایی مانند T3 و T4 می تواند رشد مو و سلامت فولیکول ها را مختل کند.

مطالب مرتبط:زمایش HDL 

تست سرم آهن و فریتین

تست سرم آهن و فریتین

مطالعات زیادی ارتباط مستقیم بین کمبود آهن و ریزش مو، مشابه آلوپسی آندروژنتیک را نشان داده اند. در این صورت، ریزش سریع و مکرر مو نیز می تواند به پارامتری برای تشخیص کمبود آهن تبدیل شود و بالعکس. برای تعیین وضعیت، پزشک شما به احتمال زیاد آزمایش‌های خونی را برای بررسی آهن و فریتین تجویز می‌کند.

تست هورمون های جنسی

نقش هورمون های جنسی در ایجاد آلوپسی اصلا تعجب آور نیست. زیرا، چرخه های رشد مو در دوران بلوغ آشکارتر می شوند، زمانی که تولید این هورمون ها شروع به افزایش می کند. با این وجود، تحقیقات نشان داد که دی هیدروتستوسترون (DHT) هورمون مسئول آلوپسی آندروژنتیک یا ریزش مواست. DHT یک آندروژن است که یک از تستوسترون مشتق می شود و در درجه اول ویژگی های جنسی ثانویه مردانه از جمله رشد مو را ایجاد می کند. با این حال، سطوح بالای DHT فولیکول های مو را کوچک می کند و باعث می شود موهای خود را به سرعت از دست بدهید. می‌توانید با انجام آزمایش‌های خونی که هورمون‌های جنسی را اندازه‌گیری می‌کنند، تشخیص دهید که آیا آلوپسی به DHT مرتبط است یا خیر:

آزمایش خون پرولاکتین

پرولاکتین هورمونی است که برای رشد سینه و تولید شیر تولید می شود. با این حال، سطح پرولاکتین بیش از حد باعث ریزش مو می شود. این امر منجر به بسیاری از موارد ریزش مو پس از زایمان در بین زنان باردار و شیرده می شود.

آزمایش تستوسترون خون

از آنجایی که DHT بالا مقصر اصلی ریزش مو است، منطقی است که افزایش تستوسترون بر آلوپسی تأثیر بگذارد. به هر حال، DHT شاخه ای از تستوسترون است. از طریق آزمایش خون مناسب می توانید سطح این هورمون را بررسی کنید.

آزمایش خون استروژن و پروژسترون

استروژن و پروژسترون پایین نیز با ریزش مو در زنان مرتبط است. به همین دلیل است که برای زنانی که در دوران یائسگی قرار می گیرند، ریزش سریع مو و رشد آهسته فولیکول ها غیرمعمول نیست. بنابراین، بررسی سطح این هورمون‌های جنسی ضروری است تا مشخص شود که آیا آلوپسی ناشی از هورمون‌ها است یا خیر. از طرف دیگر، می‌توانید برای آزمایش خون پروفایل هورمون زنانه که در آن سایر هورمون‌ها ارزیابی می‌شوند، بروید.

چه زمانی برای آلوپسی آزمایش کنیم؟

اگر متوجه شدید که به طور ناگهانی بیش از حد معمول موهای خود را از دست داده اید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید و در اسرع وقت آزمایش آلوپسی را انجام دهید. اگرچه ریزش مو هیچ عواقب تهدید کننده ای برای زندگی ندارد، اما می تواند نشان دهنده یک بیماری جدی تری باشد. به همین ترتیب، ریزش مو می تواند بر سلامت روان شما تأثیر بگذارد. بنابراین، بهتر است که مشکل را در ابتدای راه حل کنید. علاوه بر این، افرادی که به آلوپسی آره آتا مبتلا می شوند، معمولاً در دوران نوجوانی یا جوانی، لکه های طاس و ناخن های شکننده را تجربه می کنند. از این رو، به افزایش آگاهی شما در مورد ریزش و رشد نامنظم مو کمک می کند. اگر سابقه خانوادگی این عارضه را دارید، به خصوص در میان بستگان درجه یک، احتمال ریزش ناگهانی مو در شما بیشتر است.

آیا آلوپسی قابل درمان است؟

آیا آلوپسی قابل درمان است؟

درمان آلوپسی بسته به نوع آن متفاوت است. شرایط ریزش موی موقت را می توان اصلاح کرد، در حالی که موارد دائمی به همان شکلی که هستند باقی می مانند. به عنوان مثال، اگر آلوپسی به دلیل استرس باشد، برخی داروها می توانند عدم تعادل شیمیایی در بدن شما را اصلاح کنند که منجر به رشد طبیعی مو می شود. اما اگر آلوپسی زخمی دارید که در آن فولیکول‌ها از بین می‌روند، احتمالاً در نهایت تسلیم طاسی خواهید شد. همچنین، برای آلوپسی آره‌آتا، با توجه به اینکه یک بیماری خودایمنی است، هنوز راهی برای درمان ایجاد نشده است. با این وجود، درمان هایی مانند ایمونوتراپی موضعی و کورتیکواستروئیدها می توانند ریزش مو را کاهش دهند.

پکیج دیابت

FBS, 2HPP, HbA1c, HDL, Chol, TG, LDL, BUN, Cr, U/A

۴۴۶/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون و ادرار

پکیج ریزش مو

Vit D3, Fe, Ferritin, TIBC, Zn, Vit B12, Free T4, TSH

۷۷۴/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج ویتامین ها

Copper, Ca, Fe, Na, P, TIBC, Zn, Folic Acid, Ferritin, Mg, Vit B12, 25-Hydroxy Vitamin D3

۹۴۲۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج کم خونی

CBC, Fe, TIBC, Folic Acid, Ferritin, Vit B12

۶۶۶/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج تیروئید

T3, Free T4, TSH

۳۳۵/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج بیماری های مقاربتی

PRP, Anti HCV, HBs Ab, HBs Ag, HBc IgM

۱/۱۵۵/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج وگان

Vit B12 - Vit D3 - TIBC - Ferritin - Fe - CBC

۳۸۰/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج کبد

AST, ALT, ALK-P, Bili (T,D)
 

۲۶۴/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون

پکیج کلیه

Bun, Cr, U/A, Na, Urine pr, Urine cr
 

۳۲۰/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون و ادرار

پکیج هورمونی

LH, FSH, Prolactin, DHEAS, FTI, 17oh-progestron, Estradiol
 

۷۸۰/۰۰۰تومان

نمونه گیری از:خون و ادرار

مطالب مرتبط:Galactosemiaچیست؟

کلام اخر

مردم اغلب از تأثیر آلوپسی تا زمانی که این بیماری شروع به ایجاد کند غفلت می کنند. در حالی که ریزش مو هیچ مشکل جدی برای سلامتی ایجاد نمی کند، اما می تواند سلامت روانی و اجتماعی شما را تحت تاثیر قرار دهد و همین امر به درمان آلوپسی در اسرع وقت کمک می کند. اگر لکه های ریزش مو یا لکه های طاسی را مشاهده کردید، فوراً با پزشک خود مشورت کنید و کارهای آزمایشگاهی لازم را انجام دهید.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *