سلامت عمومی

لیکن پلان دهان

لیکن پلان دهان

 

لیکن پلان دهان (LIE-kun PLAY-nus) یک بیماری التهابی مزمن است که بر غشاهای مخاطی داخل دهان تأثیر می گذارد. لیکن پلان دهان ممکن است به صورت لکه های سفید توری ظاهر شود. بافت های قرمز و متورم؛ یا زخم های باز این ضایعات ممکن است باعث سوزش، درد یا سایر ناراحتی ها شوند. لیکن پلان دهانی نمی تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. این اختلال زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی بدن به دلایل نامشخصی به سلول های غشای مخاطی دهان حمله کند. افرادی که لیکن پلان دهانی دارند نیاز به معاینه منظم دارند زیرا ممکن است در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان در نواحی آسیب دیده باشند.

علائم دهانی لیکن پلان

علائم دهانی لیکن پلان

علائم و نشانه های لیکن پلان دهان بر غشاهای مخاطی دهان تأثیر می گذارد. ضایعات ممکن است به صورت زیر ظاهر شوند:

  1. لکه های توری، سفید و برآمده از بافت
  2. لکه های قرمز، متورم و حساس از بافت ها
  3. زخم های باز

محل ضایعات لیکن پلان در موارد زیر ظاهر شوند:

  1. در داخل گونه ها، رایج ترین محل است.
  2. لثه
  3. زبان
  4. بافت های داخلی لب
  5. کام

لکه های توری و سفید ممکن است وقتی در داخل گونه ظاهر می شوند دردناک نیستند. با این حال، لکه های قرمز، متورم و زخم های باز ممکن است دارای علائم زیر نیز باشند:

  1. احساس سوزش یا درد
  2. حساسیت به غذاهای داغ، اسیدی یا تند
  3. خونریزی و تحریک با مسواک زدن
  4. التهاب لثه
  5. لکه های دردناک و ضخیم روی زبان
  6. ناراحتی هنگام صحبت کردن، جویدن یا بلعیدن غذا

انواع دیگر لیکن پلان

انواع دیگر لیکن پلان

اگر لیکن پلان دهانی دارید، ممکن است ضایعات لیکن پلان داشته باشید که سایر قسمت های بدن شما را تحت تأثیر قرار می دهد.

پوست: ضایعات معمولاً به صورت برجستگی های ارغوانی رنگ و صاف ظاهر می شوند که اغلب خارش دارند.

اندام تناسلی: ضایعات روی اندام تناسلی زنان اغلب باعث درد یا سوزش و ناراحتی در هنگام مقاربت می شود. ضایعات معمولاً قرمز و فرسایش یافته هستند و گاهی به صورت نواحی سفید ظاهر می شوند. ضایعات می تواند در اندام تناسلی مردانه نیز ایجاد شود.

گوش ها: لیکن پلان گوش می تواند منجر به کاهش شنوایی شود.

پوست سر: هنگامی که ضایعات پوستی روی پوست سر ظاهر می شوند، ممکن است باعث ریزش موی موقت یا دائمی شوند.

ناخن: اگرچه نادر است، لیکن پلان ناخن های پا یا انگشتان دست ممکن است منجر به برجستگی روی ناخن، نازک شدن یا شکافتن ناخن ها و از دست دادن موقت یا دائمی ناخن شود.

چشم ها: به ندرت، لیکن پلان ممکن است سطوح غشای مخاطی چشم را درگیر کند و باعث ایجاد اسکار و کوری شود.

مری: لیکن پلان مری نادر است، اما هنگامی که رخ می دهد، ممکن است منجر به باریک شدن مری یا تشکیل نوارهای حلقه ای سفت شده در مری شود که می تواند بلع را دشوار کند.

علل لیکن پلان

علت ایجاد لیکن پلان دهانی مشخص نیست. با این حال، به نظر می رسد لنفوسیت های T – گلبول های سفید خاص درگیر در التهاب – در لیکن پلان دهان فعال می شوند که می تواند بیانگر یک اختلال ایمنی باشد و یا اینکه عوامل ژنتیکی در آن دخیل باشند.

این امکان وجود دارد که در برخی افراد، لیکن پلان دهان ممکن است توسط برخی داروها، آسیب دهان، عفونت یا عوامل ایجاد کننده آلرژی مانند مواد دندانی ایجاد شود. استرس ممکن است در بدتر شدن یا عود کردن علائم دخیل باشد. با این حال، این علل تایید نشده است. شما میتوانید از خدمات سایت لیما طلب استفاده نمایید.

عوامل خطر برای افزایش ابتلا به لیکن پلان

هر کسی ممکن است به لیکن پلان دهان مبتلا شود، اما در زنان میانسال شایع تر است. برخی از عوامل ممکن است خطر ابتلا به لیکن پلان دهانی را افزایش دهند، مانند اختلالی که باعث کاهش سطح ایمنی بدن فرد می شود و مصرف برخی داروها.

عوارض لیکن پلان

موارد شدید لیکن پلان دهان ممکن است خطر ابتلا به موارد زیر را افزایش دهد:

  1. کاهش وزن یا کمبود مواد مغذی
  2. استرس یا اضطراب
  3. افسردگی
  4. اسکار ناشی از ضایعات فرسایشی
  5. عفونت های قارچی یا قارچی ثانویه دهان
  6. سرطان دهان

کلام آخر

لیکن پلان بندرت منجر به سرطان دهان می شود، تحریک لیکن پلان توسط تنباکو و الکل، دندان مصنوعی نامناسب و بهداشت نامناسب دهان می تواند لیکن پلان را به یک نوع فرایند فرسایشی تبدیل می کند. احتمالاً به مرور زمان ترکیب این مواد تحریک کننده با لیکن پلان فرسایشی است که منجر به سرطان دهان می شود. ضایعات لیکن پلان دهان باعث ایجاد لکه های سفید توری در دهان می شود.

 

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *