غدد

علائم و علل بالا بودن بیلی روبین

بیلی روبین

بیلی روبین (bil-ih-ROO-bin) یک رنگدانه زرد رنگ است که در طی تجزیه گلبول های قرمز ساخته می شود. بیلی روبین از کبد عبور می کند و در نهایت از بدن دفع می شود. سطوح بالاتر از حد معمول بیلی روبین ممکن است نشان دهنده انواع مختلف مشکلات کبدی یا مجاری صفراوی باشد. برای مثال بالا بودن میزان بیلی روبین را هیپربیلی روبینمی می نامند که در بیشتر موارد بیانگر یک بیماری زمینه‌ای است.

سطح بیلی روبین نرمال

سطح نرمال بیلی روبین بین ۳/۰ تا ۱ میلی گرم در دسی لیتر (mg/dL) است. مقدار بالاتر از ۲/۱ میلی گرم در دسی لیتر بیلی روبین بالا در نظر گرفته می شود.

 

علائم بیلی روبین بالا چیست؟

اگر بیلی روبین بالایی دارید، علائم شما به علت اصلی آن بستگی دارد. در برخی مواقع ممکن است بیلی روبین کمی بالا باشد و هیچ علامتی نداشته باشید. با بیلی روبین نسبتاً بالا، ممکن است فقط زردی داشته باشید که رنگی مایل به زرد در چشم و پوست شما است. زردی علامت اصلی سطح بالای بیلی روبین است. سایر علائم عمومی بیماری هایی که باعث بیلی روبین بالا می شوند عبارتند از:

  1. درد یا تورم شکم
  2. لرز
  3. تب
  4. درد قفسه سینه
  5. ضعف
  6. سبکی سر
  7. خستگی
  8. حالت تهوع
  9. استفراغ
  10. ادرار غیرمعمول تیره

علت بیلی روبین بالا چیست؟

داشتن بیلی روبین بالا می تواند نشانه ای از چندین بیماری باشد. پزشک علائم و نتایج آزمایش را در نظر می گیرد تا به تشخیص دقیقتر برسد. سنگ کیسه صفرا زمانی اتفاق می افتد که موادی مانند کلسترول یا بیلی روبین در کیسه صفرا سخت شوند. کیسه صفرا مسئول ذخیره صفرا است، صفرا مایع گوارشی که به تجزیه چربی ها قبل از ورود به روده ها کمک می کند. علائم سنگ کیسه صفرا عبارتند از:

مطالب مرتبط: آزمایش خون برای چکاب ریه

  1. درد در سمت راست بالای شکم یا درست زیر سینه
  2. کمردرد
  3. احساس بیماری

اگر بدن شما در حال حاضر به دلیل بیماری کبدی بیش از حد بیلی روبین تولید می کند یا اگر کبد شما کلسترول زیادی تولید می کند، ممکن است سنگ کیسه صفرا ایجاد شود. آنها همچنین می توانند عارضه عفونت مجاری صفراوی یا یک اختلال خونی باشند. هنگامی که کیسه صفرا مسدود شده و نمی تواند به درستی تخلیه شود، بیلی روبین ایجاد می شود.

سندرم گیلبرت

سندرم گیلبرت

سندرم گیلبرت یک بیماری ژنتیکی کبدی است که باعث می شود کبد شما بیلی روبین را به درستی پردازش نکند. این باعث می شود که بیلی روبین در جریان خون شما جمع شود. این وضعیت اغلب علائمی ایجاد نمی کند، اما زمانی که ایجاد می کند، می توانند شامل موارد زیر باشند:

  1. زردی
  2. حالت تهوع
  3. استفراغ
  4. اسهال
  5. ناراحتی جزئی شکم

اختلال عملکرد کبد

هر شرایطی که بر عملکرد کبد تأثیر بگذارد می تواند باعث افزایش بیلی روبین در خون شود. چندین چیز می تواند بر عملکرد کبد شما تأثیر بگذارد، از جمله:

  1. سیروز
  2. سرطان کبد
  3. اختلالات خود ایمنی کبد، مانند هپاتیت خودایمنی یا کلانژیت صفراوی اولیه

علائم شایع اختلال عملکرد کبد عبارتند از:

  1. زردی
  2. درد یا تورم شکم
  3. تورم پاها
  4. ضعف
  5. حالت تهوع
  6. استفراغ
  7. کبودی
  8. ادرار تیره
  9. مدفوع رنگ پریده، خونی یا سیاه رنگ
  10. خارش پوست

مطالب مرتبط: آزمایشات های خون برای سرطان سینه

هپاتیت

هپاتیت زمانی اتفاق می افتد که کبد به دلیل عفونت ویروسی ملتهب می شود. هنگامی که کبد ملتهب می شود، کبد نمی تواند به راحتی بیلی روبین را پردازش کند و منجر به تجمع آن در خون می شود. هپاتیت همیشه علائمی ایجاد نمی کند، اما در صورت بروز علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. زردی
  2. فرسودگی
  3. ادرار تیره
  4. درد شکم
  5. حالت تهوع
  6. استفراغ

التهاب مجرای صفراوی

مجاری صفراوی کبد را به کیسه صفرا و دهانه روده کوچک که دوازدهه نامیده می شود، متصل می کند. مجاری صفراوی به حرکت صفرا که حاوی بیلی روبین است، از کبد و کیسه صفرا به روده کمک می کنند. اگر این مجاری ملتهب یا مسدود شوند، صفرا نمی تواند به درستی تخلیه شود. این می تواند منجر به افزایش سطح بیلی روبین شود. علائم التهاب مجرای صفراوی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  1. مدفوع رنگ پریده
  2. ادرار تیره
  3. زردی
  4. خارش
  5. حالت تهوع
  6. استفراغ
  7. کاهش وزن غیر قابل توضیح
  8. تب

کلستاز داخل کبدی بارداری

کلستاز داخل کبدی بارداری

کلستاز داخل کبدی بارداری یک وضعیت موقتی است که می تواند در سه ماهه آخر بارداری رخ دهد و باعث می شود تخلیه صفرا از کبد شما کند شود یا به طور کامل متوقف شود. این امر پردازش بیلی روبین خون را برای کبد دشوارتر می کند و منجر به افزایش سطح بیلی روبین می شود. علائم کلستاز داخل کبدی بارداری عبارتند از:

  1. خارش دست و پا بدون بثورات
  2. زردی

مطالب مرتبط: آزمایش خون برای چکاپ روده

کم خونی همولیتیک

کم خونی همولیتیک زمانی اتفاق می افتد که سلول های خونی خیلی سریع در جریان خون شما تجزیه می شوند. گاهی اوقات به صورت ژنتیکی منتقل می شود، اما شرایط خودایمنی، بزرگ شدن طحال یا عفونت نیز می تواند باعث کم خونی همولیتیک شود.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *