آزمایش های پزشکی

تست G6PD چیست؟

تست G6PD چیست؟

این آزمایش میزان G6PD را در خون اندازه گیری می کند. G6PD مخفف گلوکز-۶-فسفات دهیدروژناز است، آنزیمی که به عملکرد صحیح گلبول های قرمز کمک می کند. گلبول های قرمز خون، اکسیژن را از ریه ها به تمام سلول های بدن حمل می کنند. سلول ها برای رشد، تولید مثل و سالم ماندن به اکسیژن نیاز دارند.

اگر در بدن G6PD وجود نداشته باشد، به عنوان کمبود G6PD شناخته می شود. این یک اختلال ژنتیکی است که بیشتر مردان را مبتلا می کند. کمبود G6PD می تواند باعث تخریب گلبول های قرمز شود. زمانی که گلبول‌های قرمز خون سریع‌تر از آنچه بدن بتواند جایگزین آن‌ها شود از بین بروند، به آن کم‌خونی همولیتیک می‌گویند. اگر کم خونی همولیتیک دارید، سلول های شما تمام اکسیژن مورد نیاز خود را دریافت نمی کنند.

مطالب مرتبط:چکاپ قبل از ازدواج در منزل

تست G6PD چیست؟

اکثر افراد مبتلا به کمبود G6PD تا زمانی که در معرض عواملی که گلبول‌های قرمز خون را از بین می‌برند، قرار نگیرند، علائمی ندارند. این محرک ها عبارتند از:

  1. لوبیا پهن
  2. عفونت های ویروسی
  3. عفونت های باکتریایی
  4. برخی آنتی بیوتیک ها
  5. داروهای ضد مالاریا
  6. داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن و آسپرین

نام‌های دیگر: تست کمبود G6PD، تست گلوکز-۶-فسفات دهیدروژناز

تست G6PD چه کاربردی دارد؟

تست G6PD برای بررسی کمبود G6PD استفاده می شود.

چرا به آزمایش G6PD نیاز داریم؟

چرا به آزمایش G6PD نیاز داریم؟

در صورت داشتن علائم کم خونی همولیتیک ممکن است نیاز به آزمایش G6PD داشته باشید. این علائم عبارتند از:

  1. خستگی
  2. رنگ پریدگی پوست یا زردی ان
  3. ضربان قلب سریع
  4. تنگی نفس
  5. ادرار تیره یا زرد نارنجی
  6. مطالب مرتبط:چگونه جواب آزمایش چکاپ کامل را بخوانیم؟

نوزاد شما ممکن است به آزمایش G6PD نیاز داشته باشد اگر زردی داشته باشد که در عرض دو هفته از بین نرود و/یا با بیماری دیگری توضیح داده نشود. اگر سابقه خانوادگی کمبود G6PD دارید، ممکن است کودک شما نیز آزمایش شود.

نحوه انجام ازمایش و اقدامات لازم قبل از ان

برای انجام این ازمایش نمونه خون نیاز است که هیچ آمادگی خاصی برای تست G6PD لازم نیست.

محدوده نرمال تست G6PD

محدوده مرجع برای فعالیت ۱۵/۱۰- ۷۱/۱۴برای نوزادان و ۷۵/۶-۹۵/۱۱ U/g Hb برای بزرگسالان است.

چرا به آزمایش G6PD نیاز داریم؟

این نتایج به چه معناست؟

اگر نتایج نشان داد که سطح G6PD کمتر از حد طبیعی است، کمبود G6PD دارید. اما علائم و خطر ابتلا به کم خونی همولیتیک بسته به وضعیت سلامتی و قرار گرفتن در معرض عوامل محرک می تواند متفاوت باشد. زنانی که سطح G6PD پایینی دارند ممکن است “ناقل” کمبود G6PD باشند. یعنی یک ژن G6PD معیوب و یک ژن G6PD طبیعی دارند. در این زنان بندرت علائمی بوجود می اید، زیرا ژن های طبیعی G6PD آنها معمولا گلبول های قرمز سالم کافی تولید می کنند. اما آنها خطر انتقال ژن معیوب را به فرزندان خود دارند. احتمال بروز علائم G6PD در پسران بیشتر از دختران است.

مطالب مرتبط: آزمایش چکاپ ویتامین در منزل

کلام اخر

اکثر افراد مبتلا به کمبود G6PD می توانند وضعیت خود را مدیریت کرده و با اجتناب از محرک ها از علائم پیشگیری کنند. پزشک می تواند به شما کمک کند تا بفهمید از کدام مواد باید اجتناب کنید.

فرم درخواست خدمات

"*" indicates required fields

نام و نام‌ خانوادگی*

author-avatar

دکتر عبدالحسین ناصری

وی از اساتید برجسته دانشگاه علوم پزشکی ایران بوده و ده ها پروژه پژوهشی دانشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی ایران با راهنمایی و نظارت ایشان صورت پذیرفته، دکتر ناصری از سال 1370 بعنوان هیئت علمی در دانشگاه مشغول به خدمت بوده و همچنین از سال 1373 تاکنون مدیریت آزمایشگاه بیمارستان های متعددی را عهده دار بودند، ایشان از سال 1396 تاکنون مدیرت آزمایشگاه بیمارستان های حضرت فاطمه (س) و شهید مطهری تهران را بر عهده دارند. از سری نگارش های دکتر میتوان به کتب "دقیق ترین روش تشخیص استافیلوکوکوس اورئوس" ، "بررسی چشمه ها و آب های گرم معدنی ایران" و ... اشاره کرد، لازم به ذکر است که نگارش "طرح جامع گردشگری سلامت کل کشور" نیز جز دستاورد های ایشان بوده است. Wikipedia.org isid.research.ac.ir irimc.org majlis.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *